22.11.2024 00:18
Новини: Sunny eXtreme е официалният вносител за България на уиндсърф и уинг оборудване на фирмите: LoftSails, Exocet, F2 Windsurfing, Lorch, GUL, Ascan, Unifiber, Zeeko, HB, Reptile, MFC, Goya и Quatro. Продуктите може да видите в нашият Online магазин.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1 2 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Финки - разлики и настройки  (Прочетена 13321 пъти)
Инспектор Стрезов
Духовит
**
Публикации: 100

« -: 13.03.2010 17:35 »

С наближаването на времето за откриване на сезона, все повече въпроси ме глождат Yeee
Може ли малко повече информация относно финките? Виждам, че повечето съвременни дъски са с фиксирано място, но въпреки това може да се ползват ралични размери и форми. Как се отразява това на държането на дъската? Колко финки е нужно да има дъската за да и използваме пълните възможности? Като цяло въпросите са ми за фрирайд дъски, но няма да откажа информация и за другите видове :О:
lubo
Буревестник
Публикации: 894

« Отговор #1 -: 13.03.2010 19:45 »

Разрови се малко из форума има писано мнооого!

bords:Naish 75l, RRD 85l,Lorch 105l,AHD 130l.
sails: Lip Wave 4,2m2,NeilPride Alpha 4,7m2,Loft O2 5,3m2,,Loft Lip Wave 6,2m2,Loft O2 7,4m2
vandal
Windmaster
Публикации: 683

по-добре от гика, от колкото от мотика

« Отговор #2 -: 13.03.2010 20:38 »

казвам ти съвсем на кратко
ако имаш фрирайд дъска - караш я с фабричната финка и не се занимаваш с глупости
финките те бъркат ако търсиш оптимума от слалом/рейс дъска да речем (твърдост, дължина...) определя се от вятъра, платното, спота...
при уейв дъските също има значение - основно спота (сайд, оншор...) както и ... абе комплексно е...

на по голямо платно ще сложиш по-голяма финка, ако със 8.5 влезеш с 30 см финка...ще си постоянно в спинаут, самата финка няма да удържа натиска на краката ти, който пък е аналогичен на силата с която противодействаш на дърпащата сила на платното (как звучи само, а...)

ако духне зверски, слагаш по малко платно, за да ти е покомфортно, слагаш и по малка дъска, която пък е с по малка финка...

кара каквото му попадне...

https://www.geckowindsurfschool.com/
http://www.windsurfyoga.eu/
Инспектор Стрезов
Духовит
**
Публикации: 100

« Отговор #3 -: 15.03.2010 08:43 »

Благодаря за съвета lubo. Знам, че има писано, но по-добре е всичко да е на едно място.
vandal, защо мислиш, че заводската финка е най-подходяща? Според мен тя е сложена за да покрива диапазона на платната, но поради тази причина не е оптималното решение. Голямата ми дъска е 125l, с финка 40см. Трудно я удържам с 8.4кв, но става. Сложа ли обаче 5.8, глезените ми се изморяват много бързо. Вероятно някаква по-малка финка ще ми пести силичките и ще мога да карам повече man
vandal
Windmaster

« Отговор #4 -: 15.03.2010 20:44 »

стрезов, не ме четеш внимателно...
това което усещаш като разлика при карането с различни платна и една и съща финка е нормално...щом вятъра е за 5.8 и нямаш 90-100 литра дъска (която ще е с около 30 см финка без значение фрий райд или слалом) то си вземи една по малка финка и сложи нея...около 32-34 см те съветвам да се спреш...аз на 8.5 слагам 48 см финка...
за оптимума...ами незнам ти как го разбираш тоя оптимум...аз го възприемам като максимум скорост съчетан с комфорт на каране (второто понякога се жертва в името на първото) ....тука се отплеснах да ти пиша разни неща, изтрих...Smile

за малки квадратури платна под 6.5 се мятам на 95 литра и надолу...
вероятността да имаш умора в глезените при каране на 125 литра с 5 квадрата не намалява драстично, с по-малката финка.
цялата работа е че краката ти са като ресьори при глисаж... при по голямата дъска при глисаж, трябва по голямо усилие да я удържиш...вземи от някой с по малка дъска да пробваш по-малка дъска и ще разбереш разликата...

Abit
Буревестник
Публикации: 855

тук-там

« Отговор #5 -: 01.06.2010 20:52 »

Да споделя и аз,  какво ме впечатли след като си купих втора финка.

Първата ми е комплект с борда 50-ка, втората е 42.
Разликата е огромна  Yes с голямата глисирам по бързо но борда е нестабилен при по силен вятър, малката изглисирва по трудно, но имам страхотен контрол когато съм в налъмите, намерих решението си за  Overpower oops Сега карам с един борд, едно платно, и две финки  на вятър от 5.4m/s до 12m/s,. След 8m/s вдигам с 4см. удължителя, натягам до край платното и сменям с малката финка  Yeee

Мисля ,че за тази година намерих евтино решение да покрия целия диапазон от ветрове, остава само едно платно на 7.4m2  за 3m/s- 6m/s  bravoo
Koljo
Полъх
*
Публикации: 65

« Отговор #6 -: 01.06.2010 21:45 »

Abit, не знам как измерваш скоростта на вятъра, брат, ама ако изглисираш със 7.4 кв.м на 3 м/с, аз ще ти подаря платно. Искаш ли платно?

И по този случай обещавам да скоро да пусна тема за преувеличенията за силата на вятъра и последиците от това.

Кайт училище www.freeride.bg
vandal
Windmaster

« Отговор #7 -: 02.06.2010 08:01 »

Abit, не знам как измерваш скоростта на вятъра, брат, ама ако изглисираш със 7.4 кв.м на 3 м/с, аз ще ти подаря платно. Искаш ли платно?

И по този случай обещавам да скоро да пусна тема за преувеличенията за силата на вятъра и последиците от това.

може да е 38 килограма човече Smile))

lukcheto
Off Line
Публикации: 2340

« Отговор #8 -: 02.06.2010 13:23 »

Може ли малко повече информация относно финките?

Интересното при мен вече започна, още по-интересното е когато финките не само НЕ са фиксирани, но са и две! Питай ме :D  Положението е "катерач и 1/2", яка работа, сега ме гложди какво ли ще е ако сантиметрите не са 14, а 16 :О:
Обаче тепърва ще се произнасяме по въпроса  :D Четене и експеримент това е... oops

"Stop chasing shadows, just enjoy the ride" bravoo
~ фaNatic SkaTe/85l~the RoCk~
~Jo Jo is back home/67l~
~Гaa mАНiК/3.3m2~nuHko~
~Ka.KiLLeR/3.7m2~WaVe ASSassIN~
~Vandal Enemy/4.5m2~WANTeд.No.2~
~Idol/4.0m2~TheFlY~
~Idol/4.8m2~BillY~
Abit
Буревестник

тук-там

« Отговор #9 -: 05.06.2010 20:28 »

Истината е че, съм доста зелен в тези неща, но ще съм доста благодарен ако хвърлиш едно рамо и ми кажеш с едно платно да речем Gaastra Vapor 7.6 m2 , дъската ми 141л. моите 60кг. на колко ще е възможно да изглисирам?  

Минимално и максимално, ако можеш ми ги кажи в кнот че,  тези метри са ми много кофти и не мога да се ориентирам  OK
Pavel_Gr
Вятърничав
Публикации: 265

Concerned with boundaries? Imagine no limits!

« Отговор #10 -: 05.06.2010 22:43 »

Много зависи от уменията ти, но по моя преценка 5.5-6 м/с. На този вятър с моите 72кг глисирам с Vapor 8.2 и iSonic 122.

Naish FreerideSlalom 95l / Exocet Cross 104l / RRD X-Fire V10 98l / RRD X-Fire V8 108L / RRD X-Fire V5 122l.
Neilpryde Zen 5,5m2 / Neilpryde Hellcat 6.7m2 / Neilpryde V8 7.2m2 / Point7 AC-K 8.5m2
Abit
Буревестник

тук-там

« Отговор #11 -: 06.06.2010 09:02 »

Много зависи от уменията ти, но по моя преценка 5.5-6 м/с. На този вятър с моите 72кг глисирам с Vapor 8.2 и iSonic 122.

Shocked  ако това значи 11, 12 кнотс ми то аз и с 6.5м2 летя на толкова   hmmmm
Pavel_Gr
Вятърничав
Публикации: 265

Concerned with boundaries? Imagine no limits!

« Отговор #12 -: 06.06.2010 16:00 »

Е значи с Vapora - 2 метра и си в космоса.  --<
П.С. Стига бе, човек, ти как ги правиш тези летежи  :-O-: .....Аз на 4-5 метра само глисираща формула с 12м2 съм виждал. Ти си знаеш най-добре.... Shocked

Naish FreerideSlalom 95l / Exocet Cross 104l / RRD X-Fire V10 98l / RRD X-Fire V8 108L / RRD X-Fire V5 122l.
Neilpryde Zen 5,5m2 / Neilpryde Hellcat 6.7m2 / Neilpryde V8 7.2m2 / Point7 AC-K 8.5m2
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #13 -: 07.06.2010 09:02 »

Може да става разминаване в понятията летя и карам в налъми.

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
Abit
Буревестник

тук-там

« Отговор #14 -: 07.06.2010 21:15 »

Не мога да разбера, къде се получава разминаването.....  hmmmm

С какво измервате силата на вятъра? Аз следя едно устройство, изкарват го когато имат тренировки RSX-ките, червените им са 8.5м2, жълтите 9.5м2. Изглисират и качват на 8-11 кнота аз на 10-12 но не мога да качвам, за да качвам по вятъра ми трябва 13-15кнота.
Пада голям майтап... всеки път ме питат с колко м2 платно съм  Shocked ( ми аз имам само едно платно)

Както и да е, поне разбрах с малката финка какво е спинаут и как се излиза от ситоацията  OK
Страници: 1 2 »   Най-горе
Печат
Отиди в: