Pavel_Gr - благодаря, май това е приложението.
VenciV, като си купувах риг и нямаше мачта за моето платно (6.5) и момчето ми даде по-къса мачта и 45 см удължител. Така и не можах да го риг-на да се държи добре. Мислех си, че аз не мога да карам и затова ми е трудно. Като го пробвах с подходяща мачта и по-малък удължител имаше удивителна разлика. Явно моето не е предвидено за два размера мачти.
На всяко платно пише рамера мачта, който се препоръчва за това платно. Обозначението е mast (примерно 400) и luff е размера на мачтата+удължителя, който иска това платно. Тоест luff може да бъде 415, което означава мачта 4-ка и 15см удължител. Като е добре удължителят ви да е малко по-дълъг от тези 15см, защото при силен вятър може да се опъне до по-голямо удължение. И така, тази мачта 4-ка си има твърдост, която е константа за различните размери мачти и се обозначава с IMCS. Примерно всички мачти 4-ки са с твърдост 19 (това е по спомен, но след малко ще погледна в магазина и ще кажа), всички 4.30 са 21 и т.н. Значи идеалната мачта за едно платно е тази, която е препоръчана от производителя. Тя е с подходящата твърдост и най-добре ще опъне платното. Сътветното платно може да бъде опънато евентуално с по-къса мачта и по-дълъг удължител, но тогава платното вече не работи толкова добре, но е компромисен вариант за случаите, които описва Венци. Също мачтата може да бъде и по-дълга от описаната на калъфа на платното и да се отвори варио топа, ако платното има такъв, но пак е компромисен вариант и не трябва да се очаква платното да даде най-доброто от себе си. Също производите може да обозначи препоръчителния диаметър мачта. Примерно RDM, означава, че платното иска RDM, мачта, но някои платна са все още съвместими и с RDM и с SDM мачти. Но ако се използва не този диаметър мачта, която се препоръчва, много се губи от ефективността на платното, защото то е конструирано за съответния тип мачта и не работи добре с другия.