lukcheto
|
|
« -: 12.07.2010 01:03 » |
|
Бях чувала за "ужилване" от скат, но някак далечно и "на мен няма да се случи" беше положението! Нямах и идея какво да правя, ако това се случи с мен Е, случи се! Две неща мога да кажа, болката е неописуемо силна и режеща(може би ме клъцна голям екземпляр), направо не можех да си намеря място Аз деяна на болка, но това беше непосилно! Схващането е мигновенно, придружено с някакви спазми от съкращаване на мускулите (предполагам) затова след обождането не е препоръчително да се влиза да се кара (според мен е и невъзможно поради силната болка, но да си го кажа!) Това което трябва да направи човек след подобен инцидент е възможно най-бързо да намаже мястото където е инжектирана островата с АМОНЯК, а след това да държи продължително памучен тампон напоен с амоняк на дупката. Амонякът спира качването на отровата нагоре (в моя случай нагоре по крака) и я връща надолу, след което я концентрира на едно място. Изумителното е, че буквално след малко повече от час, отока се концентрира на едно място посинява и става много твърд. За да се спести силната болка, аз налапах две хапчета обезболяващи които много помогнаха, към тях прибавих и два алергозана в случай, че съм алергична към подобен вид отрова. Вечерта, след като отмина действието на обезболяващите болката пак се появи, но още едно обезболяващо помагна за лек и безпаметен сън :shock:Два дена след ужилването, все още си ме боли като стъпвам на цяло стъпало, но не е болка за умиране. Два часа след ужилването и вече бях във водата (благодарение на амоняка) и бръзмчах с пълна пара....беше си чудесен ден!!!! ПП Говорих и с хора които са ужилвани от скат, но които не са имали късмета, като мен, Хасан да им помогне с амоняк, и последствията са къде къде по-фатални, а именно парализиране и подуване на целия крак, с разнясяне на отровата в продължение на дни (което е и причина да не се кара ) Затова, бързата реакция е много важна! Важно е и към аптечката всеки от нас да си носи амоняк (ЗАДЪЛЖИТЕЛНО), нищо че то е ЯСНО, че ужилване от скат, точно на нас няма да се случи!!!! ПП Разбира се, дано не се случва на никой!
|
|
|
|
"Stop chasing shadows, just enjoy the ride" ~ фaNatic SkaTe/85l~the RoCk~ ~Jo Jo is back home/67l~ ~Гaa mАНiК/3.3m2~nuHko~ ~Ka.KiLLeR/3.7m2~WaVe ASSassIN~ ~Vandal Enemy/4.5m2~WANTeд.No.2~ ~Idol/4.0m2~TheFlY~ ~Idol/4.8m2~BillY~
|
|
|
VenciV
|
|
« Отговор #1 -: 12.07.2010 07:58 » |
|
|
|
|
|
Sails:4,2 North Sail Vudoo 4.5 Simmer 4.7 North Sail Duke5.3 North Sail Ego 6.5 Gaastra Boards: Tabou DaCurve 73l. Tabou DaCurve 79l.RRD WavePro-Twin 74 Naish SuperCross 85l . Mistral Flow 105l Mistral 117 Favorite sail 4.7.board 79 Wind 13-18m/s sides
|
|
|
PetarB
Духовит
Публикации: 170
|
|
« Отговор #2 -: 12.07.2010 08:36 » |
|
Лукче, разкажи малко повече как стана обождането моляте. В коя час на спота? Ти слезна от дъската или?
Благодаря за съветите и за амоняка!
|
|
|
|
Sails: 4.7 Severne Swat 5.3 Severne Blade 6.1 Simmer Mission X 7.2 Neil Pryde Fusion HD
Boards: Starboard Kode 86 L Starboard Kode 103 L
|
|
|
lubo
|
|
« Отговор #3 -: 12.07.2010 09:00 » |
|
Ти слезна от дъската или?
Не,той летеше ниско
|
|
|
|
bords:Naish 75l, RRD 85l,Lorch 105l,AHD 130l. sails: Lip Wave 4,2m2,NeilPride Alpha 4,7m2,Loft O2 5,3m2,,Loft Lip Wave 6,2m2,Loft O2 7,4m2
|
|
|
windprayer
Вятърничав
Публикации: 271
www.vpsnowboards.com
|
|
« Отговор #4 -: 12.07.2010 09:57 » |
|
И аз имах подобен случай преди време, но си го просех, защото бях боднал един скат с харпуна и точно да му резна шилото с ножа под водата и като се развъртя това мити животно и ми проби ръката между кокалчетата на юмрука. Болката е зверска и ми се парализираха 3 пръста за около 3-4 часа, но няма нищо страшно в цялата работа- аз не съм третирал раната с нищо. Това, което е полезно да се знае е, че турските скатове по спотовете не впръскват отрова, нито пускат ток, а пробождайки те, си оставят част от кожата от върха на шилото дълбоко в раната и това провокира последващите неприятности, така че е препоръчително да се почисти добре мястото на убождане. Освен това, макар и с отминала болка, раната зараства доста по-бавно от нормалното и на мен ми остави белег за цял живот. Хубавото е, че на Гьока по плиткото джиткат само мини скатове, защото по-големите са вече друга бира, както се убеди и покойния ни ТВ любимец Steve Irwin.
|
|
|
|
|
|
|
lukcheto
|
|
« Отговор #5 -: 12.07.2010 10:12 » |
|
Аз го настъпих, първоначално помислих, че е голям трън във водата защото беше само обождане, минута по-късно ситуацията беше ужасна болка. Точно бах спряла да си наглася лапичките, че бях с малкото платно, а те бяха настроени за голямото. Случката стана в подножието на хотела. Другата версия е че това е морски Дракон, но той май е с повече бодли,като средния бил най-голям, но с най-малко отрова, а при мен мястото на пробойната беше едно. В средата черна точка много голяма, отстрани побелял кръг. Всъщност не съм се замисляла да експериментирам да не третирам ужилването, а да си чакам да отмине. Явно всеки организъм по различен начин "реагира" на ужилването, а е и от значение кой крайник на тялото и къде защото Митко пък ми каза, че целия крак му се парализирал и подул... Знам ли какво беше всъщност...карай, вие си сложете едно шишенце амоняк в торбата, няма да натежи, пък дано не се налага
|
|
|
|
"Stop chasing shadows, just enjoy the ride" ~ фaNatic SkaTe/85l~the RoCk~ ~Jo Jo is back home/67l~ ~Гaa mАНiК/3.3m2~nuHko~ ~Ka.KiLLeR/3.7m2~WaVe ASSassIN~ ~Vandal Enemy/4.5m2~WANTeд.No.2~ ~Idol/4.0m2~TheFlY~ ~Idol/4.8m2~BillY~
|
|
|
valko
|
|
« Отговор #6 -: 12.07.2010 10:51 » |
|
|
|
|
|
Boards : Fanatic Bee 117l , Naish Enduro 106l Sails : Loft freerace 5.3m2 , Loft 360 free 6.5m2 , Neil Pride combat 5.0m2
|
|
|
Mod_One
|
|
« Отговор #7 -: 12.07.2010 11:10 » |
|
Аз го настъпих, първоначално помислих, че е голям трън във водата защото беше само обождане, минута по-късно ситуацията беше ужасна болка.
Абсолютно по същия начин преди 2-3 години есента и аз настъпих една морска котка (не са скатове) - бяхме с Phill и приятелката му и аз излизах по камъните пред Пусула (ако си спомняте, тогава се бяха оголили доста камъни). Убоде ме точно отдолу под малкия пръст на стъпалото - болката наистина е ужасяваща, въпреки че и аз като Лукчето даяня много на болка ... Схвана ми се стъпалото и ме боля три дена... Не съм слагал нищо, защото нямаше но водата беше много студена и си държах крака във водата час-два - помогна. ПП Лукче, не се коси, ще ти мине като на куч..
|
|
|
|
\\\ | /// \\ - - // ( @ @ ) -------o00o-(_)-o00o------- F..k the Cola, F..k the pizza, All we need is Slivovitza
|
|
|
Odin
|
|
« Отговор #8 -: 12.07.2010 16:16 » |
|
А, ако беше с обувчици, дали щеше да успее да те боцне, гадината?
|
|
|
|
RRD Z-ride 133, GunSails Nexus 6,6 GunSails Future, 5,5 GunSails Cannonbal 7,5
|
|
|
Mod_One
|
|
« Отговор #9 -: 12.07.2010 16:25 » |
|
А, ако беше с обувчици, дали щеше да успее да те боцне, гадината? Предполагам да - стандартните обувки за сърф са доста меки.
|
|
|
|
\\\ | /// \\ - - // ( @ @ ) -------o00o-(_)-o00o------- F..k the Cola, F..k the pizza, All we need is Slivovitza
|
|
|
Eddie
|
|
« Отговор #10 -: 12.07.2010 16:38 » |
|
А, ако беше с обувчици, дали щеше да успее да те боцне, гадината? Мене на Лимнос един таралеж ми направи крака на игленик през обувките
|
|
|
|
Boards: Starboard Formula 159L. ; Starboard Isonic 122L. ; AHD Tracer 90L. Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
|
|
|
Mod_One
|
|
« Отговор #11 -: 12.07.2010 19:16 » |
|
Мене на Лимнос един таралеж ми направи крака на игленик през обувките На времето (когато за пръв път се сблъсках с таралежите) един опитен сърфист ме учеше така: не им се плаши, стъпвай с цялата си тежест - пак ще ти стане крака на игленик, но ще имаш моралното удовлетворение, че си му счупил врата ...
|
|
|
|
|
|
|
VenciV
|
|
« Отговор #12 -: 12.07.2010 20:12 » |
|
|
|
|
|
Sails:4,2 North Sail Vudoo 4.5 Simmer 4.7 North Sail Duke5.3 North Sail Ego 6.5 Gaastra Boards: Tabou DaCurve 73l. Tabou DaCurve 79l.RRD WavePro-Twin 74 Naish SuperCross 85l . Mistral Flow 105l Mistral 117 Favorite sail 4.7.board 79 Wind 13-18m/s sides
|
|
|
SHMIT
|
|
« Отговор #13 -: 12.07.2010 21:13 » |
|
Тази слаба болка остава за около месец. Аз усещането от убождането го оприличих на настъпено стъкло. След 10тина минути острата билка поодмина и реших да продължа карането. След малко останових, че не мога да си преместя крака за да го вкарам в налъма. Едвам стигнах до къмпинга. Там мая ми го проми с йод, даде ми някакъв силен антиалергозан. После няколко часа не можах да си намеря място от болка. След 3 часа сън бях ОК и пак карах.
|
|
|
|
|
|
|
lukcheto
|
|
« Отговор #14 -: 12.07.2010 21:41 » |
|
Е, мина ми като на "куч" карах два часа по-късно на пълна ръчка, но прав е Шмита, още ме наболва като ходя и то осезаемо Да, не е скат, морска котка е
|
|
|
|
|
|
|
|