Dee, по повод притесненията за слизане от по-голям към по-малък литраж (веднага да споделя личен опит) те са по-скоро психологически
За да не съм голословна
Моята най-първа, абсолютно лична дъска, която си купих беше 105л, Хай-Флай. Преди да я взема и идея си нямах нито къде, нито какво ще карам, нямаше кой да посъветва адекватно
Борбата беше да си имам свой материал, защото дотогава бях карала само Алфи под наем на морето. Пазарът беше ограничен, т.е. нямаше голям избор, а ценита на продуктите които можеха да се намерят "на пазара" беше в Германски Марки
(моето бижу тогава струваше 600марки, безобразно много пари, едва ги събрах!)
Както и да е, въпросната дъска карах 3 години, с нея и за първи път отидох първо на Алачати, а след това и на острова. Бях на ниво глисиране, а поворотите бутах пенсионерската, на нея научих водния старт
И така, когато счупих носа на дъската на третата година откакто я имах, след нечовешка чофка, със зашеметяване (дори не разбрах, че съм го счупила в началото). я карах само още един сезон със счупен нос, фиксиран с епокси кит
(факт е, че бонбонката и досега не е продадена, седи в един гараж)
Но отклонявам се, от 105л Хай Флай-Пийк, с голям страх (разбирай наистина голям
), слезнах на 88л Мистрал Скор (фристайл-уейв). Притесненията ми бяха, че няма да мога да подкарам дъската и ще пада нечовешка борба
Да, обаче, НЕ!!!!!!
Качих се на 88литра и дори не разбрах, че съм с толкова
Притеснението, че ще потъвам до прасците беше забравено след първия тЕгел
В този ред на мисли, и при положение, че имаш една по-голяма дъска, мой съвет е да не се замисляш хич, а да си вземеш нещо малко, защото като ти дойде времето, ще може да си го пързаляш и по вълните, и на силно, без да ти е теготия (а и без да се налага да продаваш/купуваш отново)
Още по-конкретно: не си взимай 100литра, вземи си 80-85л без никакви притеснения(лека си).
И последно, да имаш две дъски е нормално, а и преди да отидеш да караш съм сигурна, че гледаш прогноза и ако не ти се мъкнат двете, спокойно ще знаеш къде и за какво отиваш, респ. коя да вземеш (където една,там и две)
Аз където и да ходя, мъкна и двете си дъски + всичките платна, с много малки изключения зиме/пролет на южна прогноза когато е ясно че се отива на вълни!
Успех с избора и хайде да островитянстваш вече
Ако нещо те тормози звънкай, ще поговорим