22.11.2024 10:39
Новини: Sunny eXtreme е официалният вносител за България на кайт оборудване DaSilva, HB SurfKite, Peter Lynn (PLKB).

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1   Най-долу
Печат
Автор Тема: Вид оборудване - съвети  (Прочетена 7488 пъти)
Malone
Повей

Публикации: 2

« -: 27.07.2010 14:46 »

Здравейте първо на всички.
С някои от вас вероятно се познаваме от форуми на друга тематика, но сега дойде ред да питам тук за нещата, които ме вълнуват.
Специални поздрави на Съни.

Предстои ми покупка на кайт оборудване и въпреки, че се опитах да се подготвя теоретично за покупката, смятам за редно да се консултирам и с практиците.
Преди да задам въпросите си:
Тегло: Движа се между 75 и 80 килограма.
Кайтсърф практика: Нулева.
Място: Най-вероятно Гьокчеада и Тиренското крайбрежие до Рим. Един път в годината, лятото. Пиша го, тъй като предполагам, че познавате това място във връзка с размера и вида на платното.

Въпросите:
1. C, Bow или Hybrid kite?
2. Размер и вид на дъската?
3. Съвети за останалата част от оборудването. Нямам предвид, неопрени, трапец и др.

Нямам желание да впечатлявам никого, а просто да се забавлявам, да впечатлявам себе си.
Моля ви да обясните по-подробно предимствата и недостатъците на различните платна.
Нямам желание да ставам Kevin Langeree, но пък ми се ще да се попребия час по скоро във водата.
На сушата, после.
В тази връзка ми се ще да ми е много по-трудно в началото, отколкото догодина да купувам ново, "по-бързо" и/или "по-динамично" платно.
Съобразете съветите си с това.
Предпочитам по екстремно оборудване, пред по безопасно и лесно за управление.

Благодаря на всички предварително.
Vasil
Полъх
*
Публикации: 40

« Отговор #1 -: 27.07.2010 15:14 »

ще следя темата с интерес , точно преди малко се бях зачел в темата Beginer в Windsurf раздела  и си помислих че няма такава в Kitesurf . 
Надявам се че тук също ще се обменят полезни съвети относно избора на оборудване - размери , марки , модели,  ново или употребявано и т.н.

Malone
Повей

Публикации: 2

« Отговор #2 -: 27.07.2010 15:30 »

Въпросите ми са свързани с ново оборудване, забравил съм да уточня.
Може да не си купя задължително най-новия модел, но ще си купя неупотребявано оборудване.
Sasho Belia
Полъх
*
Публикации: 91

Tel.: +359 887 337 339 Skype: artkom-alek

« Отговор #3 -: 29.07.2010 12:01 »

Ако си наистина начинаещ, ще те интересува единствено здравината и цената на оборудването. Влизаш в kuteforum.com и четеш ли, четеш. Излавяш по спотовете кайтисти и питаш ли, питаш. Трябва да си направиш своя картина. Иначе въпроса опира до Мерцедес или БМВ. Няма отговор.

Много крила, Nord Wam 5'10, Naish Global 5'8 и разни други Smile
windprayer
Вятърничав
Публикации: 271

www.vpsnowboards.com

« Отговор #4 -: 29.07.2010 12:32 »

Мдааааа Сашо е прав, тук нещата опират до стил на каране, лични предпочитания и не на последно място бюджет. Ако ще ползваш услугите на някое сърф училище, то те ще те учат с тяхна екипировка и веднъж, като подкараш, можеш да пробваш различни неща, я от училището, я от приятели и накрая сам ще се насочиш, кое ти харесва и кое не, и чак тогава ще пазаруваш. Ако ще те учат приятели, по-добре те да те посъветват и да ти дадат или продадат евтино стара тяхна екипировка, която познават, за да те учат с нея и някрая пак ти да си решиш какво ще ползваш. И трети вариант, който не ти препоръчвам, мяташ се с главата напред и си купуваш всичко, без реално да знаеш дали ще ти хареса, ако ще и най-марковото и скъпото да е. Каквото и да измислиш, НЕ СЕ УЧИ САМ!
Пожелавам ти успех с покупките и учението  Good Luck
Vasil
Полъх
*
Публикации: 40

« Отговор #5 -: 29.07.2010 12:52 »

Малко коментар от моя страна , след  първоначалните часове със сигурност имаш малко повече знания но недостатъчни за да си сигурен кое е най доброто оборудване за теб. Има различни кайтове  , едни са по агресивни и директни , други по сейфти , с по лесен relaunch i depower . Едни са подходящи за начинаеши други не толкова .

Съгласен съм че има доста информация кой кайт какво поведение има  , кой размер в какъв ветрови диапазон да се използва но си мисля че идеята на тази тема е да се споделят реални впечатления от колеги имащи доста повече опит от нас начинаещите  , да се дадат съвети да не се се хвърлим на някава екипировка която няма да ни върши  работа или недай си боже да си счупим главите .
Предполагам не са толкова много моделите които се карат в Бг и може би е добре по някакъв начин да се синтезира тази информация за човек например около 80кг:

Марка Модел Година, размер ; ветрови диапазон   за този размер ; поведение подходящ за начинаещи и за по напреднал ;

Благодаря на колегите които се включват в темата !

Sasho Belia
Полъх
*
Публикации: 91

Tel.: +359 887 337 339 Skype: artkom-alek

« Отговор #6 -: 29.07.2010 12:54 »

Сега аз пък съм съгласен. Може би перфектния вариант е стара екипировка от приятели.

Много крила, Nord Wam 5'10, Naish Global 5'8 и разни други Smile
Windflow
Духовит
**
Публикации: 127

Най-красивия кайт ...

« Отговор #7 -: 29.07.2010 13:11 »

Сашо Белият е прав тук Smile трябва найстина да си направиш своя картина от информация която получаваш от всеразлични хора и да видиш някаква категорична информация за кайта .И да до някой неща опира до БМВ или Мерцедес просто е стил в някой случай Wink този стил който ви пасва на вас и да ви е удобно и приятно карането  Cool Yeee

Аз съм от тези лудите където почти всичко са готови да направят за Адреналин xD !
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #8 -: 29.07.2010 16:55 »

Здравей Malone, радвам се да те видя и в този форум hi.

Според параметрите които даваш мисля, че 10-12кв кайт ще ти е най-добре. И двете квадратури могат да се карат на острова и стават за учене без да те теглят прекалено. Предполагам Bow ще е най-подходящ, както за първи стъпки, така и за по-късен етап от развитието ти. Има голям depower и лесно се вади от водата. Щом си склонен да ти е по-трудно в началото, не взимай дъска по-голяма от 140см.

Успех!

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #9 -: 30.07.2010 17:23 »

Здрасти приятелю Malone и добре дошъл във форума hi Yes Ако решиш да пробваш може Юли да ти даде неговия кайт, който е 12-ка Liquid Force Havoc. Само намери някой, който да те държи здраво и някой, който грамотно да ти обясни какво да правиш, за да избегнете пораженията :Sunny: Най-добре да се учиш някъде в плитка вода OK Вземи си и хубави очила, че през цялото време гледаш към кайта и ти се ослепяват очите. После като задобрееш ще го усещаш по бара. Успех!!!

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
viktor
Полъх
*
Публикации: 21

и платна и хварчила...

« Отговор #10 -: 05.08.2010 21:34 »

Само намери някой, който да те държи здраво и някой, който грамотно да ти обясни какво да правиш, за да избегнете пораженията

Имаш нужда само от един човек който да те държи и да ти обяснява едновременно. Викат им инсруктори и се подвизават на Бургаския плаж към Солниците (и не само, разбира се).
 Yeee
Shaman
Полъх
*
Публикации: 10

« Отговор #11 -: 08.08.2010 21:15 »

Вземи си хибрид. Съчетава големия диапазон на BOW кайта и част от бързината на С кайта. Размер 14-15 м. Първоначално ще караш на по-слаб вятър и той ще ти е идеален. Докато разбереш, че малкия кайт при силен вятър дърпа така както големия при слаб, ще мине известно време.  Всеки производител си дава диапазона в който е комфортно да се кара, така че можеш да се ориентираш сам. След това ще си вземеш и по-малък кайт за по силен вятър. Не се надявай да минеш само с един.
Дъска също голяма. Става за слаб и силен вятър. Може би Freeride- най-голямата, но аз бих си взел Lightwind, могат да се карат и при 30 kts. Така или иначе ще си вземеш и по-малка в последствие, а и при 10-12 kts ще си от малкото които карат, а не от многото които им завиждат.
Относно новото оборудване. Кайтовете се развиват много бързо и концепциите се сменят също често. Ако сега си взел кайт за 1500-2000 лв. след две години за колко ще го продадеш за да си вземеш следващото поколение, който има не знам какви си предимства пред сегашния?  wall
Страници: 1   Най-горе
Печат
Отиди в: