21.11.2024 22:29
Новини: За водните екстремни спортове, плуване и гмуркане предлагаме екипировка на фирмите:  Bare, Sooruz, Ascan, GUL, Aquasphere, Aqualung, Beuchat, World Industries, AirHead, Sooruz, DryPak и Spokey.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1 2 3 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Първи стъпки с трапец  (Прочетена 19033 пъти)
камен
Полъх
*
Публикации: 43

« -: 26.08.2010 15:50 »

Здравейте,преди 2 седмици за пръв път се закачих с трапец.Направих общо 3 ч. каране за два дена/нямаше вятър за повече/
Направо се чудя,как съм се мъчил толкова време на ръце/за 5 г. - 50 ч. каране/Някой може ли да изброи основните неща,които трябва да се правят и да се следят - ръце,крака и т.н. в самото начало на ученето.Аз съм около 87-88 кг.
При какъв вятър и размер платно мога да глисирам?

Boards: Starboard Carve 111L, Tabou Rocket 125 L
Sails:Lotf  Lip Wave - 4,5; Simmer - 5;Loft WaveScape - 6,1; Loft O2 - 8,4
камен
Полъх
*

« Отговор #1 -: 26.08.2010 19:40 »

Едно трябва да призная - толкова дълго форум не съм чел.Вече трети ден чета.Явно много съм се зарибил.Дано само да не е за кратко.

Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #2 -: 26.08.2010 19:51 »

Добре дошъл във форума  hi
Всеки рано или късно слага трапец. Има три опасни положения, за които е добре да си подготвен.
1. Ако падаш напред, не пускай ръцете от гика, а приводнявай на лицева опора. Ако паднеш върху платното, можеш да го скъсаш с куката.
2. При падане назад е малко по-сложно и е добре да го оттренираш. Моята техника е в четри стъпки:
   - Не пускаш и двете ръце от гика.
   - Платното служи като парашут и имаш време да се откачиш от лапичките, докато падаш, както и да поемеш въздух.
   - Ако не си се откачил докато паднеш във водата и платното вече те е захлупило, НЕ СЕ ПАНИКЬОСВАЙ! Приближи се до гика и лапичките се откачат самички, ако все пак има някакво усукване или не са се откачили самички, пусни задната ръка, както си приближен и леко им помогни.
   - След като си се откачил, спокойно се набираш на предната ръка по посока към мачтата и излизаш до платното.

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
камен
Полъх
*

« Отговор #3 -: 26.08.2010 20:45 »

Благодаря за отговора.Кое е третото положение?Първите две ми ги показаха и на плажа на сухо.Веднага ги пробвах във водата.Получават се без проблеми.

SHMIT
Буревестник
Публикации: 852

« Отговор #4 -: 26.08.2010 21:33 »

5години - 50часа?
Пич, ако си се зарибил щеше да имаш поне 1000часа на сърф. За да напредваш трябва да караш по-редовно. По твоята система, ти забравяш почти всичко което си научил предишната година. Трябва да се кара много по-често.  Уиндсърфа е начин на живот. С десет часа на година няма как да се получи, повярвай.  Щом чак сега си стигнал до трапеца, няма да изглисираш никога ако не увеличиш темпото. 
За това няма смисъл да ти давам съвети за трапеца. Първо трвбва да си намериш начин да си увеличиш отпуската.
Извинявай ако съм малко краен, но всички тук ще потвърдят че съм прав.

камен
Полъх
*

« Отговор #5 -: 26.08.2010 23:45 »

Мисля да увеличавам часовете каране занапред.Няма как да мина без да си купя оборудване,което поражда пак купища въпроси.Ако си купя сега мога да се пробвам на Г.Дъбник защото често имам път натам.И седя и си мисля и по-едно време гледам ,че само си седя.

valko
Windmaster
Публикации: 673

« Отговор #6 -: 27.08.2010 09:30 »

Камен на Дъбник си винаги добре дошъл да пробваш ако искаш има хангар в който срещу наем от 20лв. можеш да си държиш нещата
Кара се основно но запад север и северозападен вятър .Успех  Wink :D

Boards : Fanatic Bee 117l  , Naish Enduro 106l
Sails : Loft freerace 5.3m2 , Loft 360 free 6.5m2 , Neil Pride combat 5.0m2
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #7 -: 27.08.2010 10:16 »

Благодаря за отговора.Кое е третото положение?
Човка, но за нея няма инструкции, просто се случва...

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
камен
Полъх
*

« Отговор #8 -: 31.08.2010 15:11 »

http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=3046145

Специално по моя въпрос - филм 2.Може и на някой друг да му потрябва.

stefanvo
Вятърничав
Публикации: 230

« Отговор #9 -: 17.09.2010 00:54 »

няма да се плашиш приятел аз с една швертова дъска и платно и мачта от бора и почти всичко друго самоделка си отпадах тая година :)падах напред назад встрани абе отпадах си.понеже с почти всичкосе справям сам реших че ще се науча от самосебе си.е да ти кажа до някъде успях.ама добре че приятел ме насочи тук та коренно си промених мисленето за уиндсърфа.но докато си мисля и си седя се сещам че когато се опитвах да карам моя сбирщаин,като карам и мисля че ще падна - падах.та като сабера парички ще ида при сънитата и ще си купя оборудване и ще се уча да падам отново или да не падам много много.и аз нямам много отпуск ама трябва да намираме време.тая година 5 дена карах,тоест се опитвах,ама 2 пъти на ден по около3-4 часа тоест 7-8 часа на ден.поне разбрах че става с много упоритост и воля :Sunny:
PetarB
Духовит
**
Публикации: 170

« Отговор #10 -: 17.09.2010 14:37 »

няма да се плашиш приятел аз с една швертова дъска и платно и мачта от бора и почти всичко друго самоделка си отпадах тая година :)падах напред назад встрани абе отпадах си.понеже с почти всичкосе справям сам реших че ще се науча от самосебе си.е да ти кажа до някъде успях.ама добре че приятел ме насочи тук та коренно си промених мисленето за уиндсърфа.но докато си мисля и си седя се сещам че когато се опитвах да карам моя сбирщаин,като карам и мисля че ще падна - падах.та като сабера парички ще ида при сънитата и ще си купя оборудване и ще се уча да падам отново или да не падам много много.и аз нямам много отпуск ама трябва да намираме време.тая година 5 дена карах,тоест се опитвах,ама 2 пъти на ден по около3-4 часа тоест 7-8 часа на ден.поне разбрах че става с много упоритост и воля :Sunny:

Няма да се плашиш stefanov  Drinks
Ша та уредим с хубава техника като за теб. Съни и Юли ще помогнат и живот и здраве ще те водя с нас. Ще драпнеш бързо напред! Ти основата я имаш още от едно време!  OK

Sails:
4.7 Severne Swat
5.3 Severne Blade
6.1 Simmer Mission X
7.2 Neil Pryde Fusion HD

Boards:
Starboard Kode   86 L
Starboard Kode 103 L
stefanvo
Вятърничав
Публикации: 230

« Отговор #11 -: 17.09.2010 19:33 »

лесно ти е petarb ами идвай си та да мислим нещо. ще чакам да звъннеш
jP_bulgaria
Полъх
*
Публикации: 36

« Отговор #12 -: 09.01.2011 00:28 »

аз сега ще ви питам  нещо свързано с трапеца ...

значи .. изпитвате ли страх,примерно ако паднете и сте закачен на трапеца и останете под водата закачен и платното вурху вас ...?
това нещото от което много ме е страх и не мисля че съм само аз  :D

какво му трябва на човек ....
v_abozov
Духовит
**
Публикации: 167

« Отговор #13 -: 09.01.2011 00:51 »

Случвало ми се е няколко пъти (отскоро започнах с трапец, имам опит в други водни спортове освен уиндсърфа при които има подобни ситуации) но не съм се панирал, дори не съм се замислял да е нещо страшно... Спокойно се откачаш и излизаш, може да си закачен, но не си вързан за гика все пак. Може би кофтито е ако си задъхан и нямаш много време, но в никакъв случай не е и не трябва да бъде повод за паника.

Sails: 
4.5 Loft Concept   
5.3 X.O Sails Skull
5.9 Loft Oxygen
6.8 Loft Oxygen

Boards:
Starboard Carve 111
Starboard Kombat 97
jP_bulgaria
Полъх
*
Публикации: 36