01.11.2024 12:39
Новини: Посетете нашият Online магазин, където можете да видите продуктите които продаваме, както и да си ги поръчате през Интернет.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: « 1 2 3 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Първи стъпки с трапец  (Прочетена 18931 пъти)
mitev
Духовит
**
Публикации: 177

Chasing the wind o_O

« Отговор #15 -: 09.01.2011 01:19 »

Случвало ми се е няколко пъти (отскоро започнах с трапец, имам опит в други водни спортове освен уиндсърфа при които има подобни ситуации) но не съм се панирал, дори не съм се замислял да е нещо страшно... Спокойно се откачаш и излизаш, може да си закачен, но не си вързан за гика все пак. Може би кофтито е ако си задъхан и нямаш много време, но в никакъв случай не е и не трябва да бъде повод за паника.

На мен ми се е случвало да се усуча някак си и да се завъртам в посока обратна на оплитането, за да мога да измъкна куката  :D (гимнастиката съм я правил както под платното, така и над него :D)
Помня само за единия случай, че докато блях в страни, гледайки колегите сърфисти, съм натиснал повече кърмата и влязло повече вятър под дъската, тъкмо ме вземаше вятъра и инстинктивно съм навел платното, така че да падна по вятъра и да забия носа.. и се получи де, но но нещеш ли какво стана.. много съм се отпуснал и ме метна.. измъкнах се от страповете, направих сигурно 360 с платното докато дъската плава в някакъв курс.. някак съм се усукал и с трапеца покрай тези въртележки.. накрая се оказах върху платното омотан с въженцата за гика :D
v_abozov
Духовит
**
Публикации: 167

« Отговор #16 -: 09.01.2011 01:34 »

Е чак такива акробатики не съм правил, само някоя и друга човка (неизбежно е  :-O-: ) Но пък като се замисля никога не ми се е случвало да ми се усучат въженцата, може би затова съм излизал без проблеми винаги.. Сигурно е кофти тръпка наистина  :D

Sails: 
4.5 Loft Concept   
5.3 X.O Sails Skull
5.9 Loft Oxygen
6.8 Loft Oxygen

Boards:
Starboard Carve 111
Starboard Kombat 97
mitev
Духовит
**

Chasing the wind o_O

« Отговор #17 -: 09.01.2011 01:53 »

Е чак такива акробатики не съм правил, само някоя и друга човка (неизбежно е  :-O-: ) Но пък като се замисля никога не ми се е случвало да ми се усучат въженцата, може би затова съм излизал без проблеми винаги.. Сигурно е кофти тръпка наистина  :D

Aми да кажа че е приятно.. ще излъжа  :D
Важното е при всякакви ситуации човек да остане в спокойствие и самообладание.. да мисли какво прави.. без да се панира.
Така пести енергия, въздух и печели време да се измъкне от положението.

А за разсукването може и без да се въртиш ти самия, само трябва да си помогнеш с ръце, но пак зависи.. ако са много меки (без маркуч), по-лесно се гънат и при усукване хващат по-плътно куката.
drv
Вятърничав
Публикации: 264

« Отговор #18 -: 09.01.2011 18:48 »

Това ми се е случвало гарнирано със пукнати ребра  :Q:.  При мен се получи като направих човка (с ребра върху гика) и след това паднах настрани във водата, съответно останах закачен а въженцето се оплете, аз бях под водата платното над мене.
Много е неприятно. Имах аварийна система на трапеца която освобождава куката и после лесно се откача - спасих се някак. Нямам идея как успях да се сетя за тази система ама щях да се удавя, защото си бях изкарал и въздуха припадането.
От отгава не ме напуска този страх.
Случвало ми се е и на поморийското езеро където пък проблема беше, че се бях задъхал много, че е много плитко и нямах пространство да плувам и ритам с крака. Измъкнах се пак с аварийната система.
Сменил съм 3 трапеца и след първия случай без аварийна система не ползвам.

За въртенето под водата ми се струва много рисково - да нацелиш посоката в която да се разосучеш - при условие, че при такова падане много лесно можеш да загубиш ориентация под водата. На мен ми се струва, че по печелившия вариант е да се набереш на гика за да се доближиш до платното и тогава внимателно с едната ръка да се опиташ да се откачиш или някак да откачиш трапеца за да се поосвободи.

Boards - Starboard Futura 154/90см., Starboard Futura 124/76см., Starboard iSonic 111/68 см.
Sails - Neilpryde RS:Slalom 9,5, H2 Racing 8,7; H2 Racing  7,7; RS:Racing 6,7
Weight: 110 kg
mitev
Духовит
**

Chasing the wind o_O

« Отговор #19 -: 09.01.2011 19:25 »

Това ми се е случвало гарнирано със пукнати ребра  :Q:.  При мен се получи като направих човка (с ребра върху гика) и след това паднах настрани във водата, съответно останах закачен а въженцето се оплете, аз бях под водата платното над мене.
Много е неприятно. Имах аварийна система на трапеца която освобождава куката и после лесно се откача - спасих се някак. Нямам идея как успях да се сетя за тази система ама щях да се удавя, защото си бях изкарал и въздуха припадането.
От отгава не ме напуска този страх.
Случвало ми се е и на поморийското езеро където пък проблема беше, че се бях задъхал много, че е много плитко и нямах пространство да плувам и ритам с крака. Измъкнах се пак с аварийната система.
Сменил съм 3 трапеца и след първия случай без аварийна система не ползвам.

За въртенето под водата ми се струва много рисково - да нацелиш посоката в която да се разосучеш - при условие, че при такова падане много лесно можеш да загубиш ориентация под водата. На мен ми се струва, че по печелившия вариант е да се набереш на гика за да се доближиш до платното и тогава внимателно с едната ръка да се опиташ да се откачиш или някак да откачиш трапеца за да се поосвободи.

Oххххх  : x : :Q:
трябва да се внимава  Sad

Ако се случи да падам гледам никога да не си отпускам съвсем ръцете и да държа здраво гика, за да не се халосам.
Веднъж при човка, пак се завъртях някак (но откачен вече от трапеца и страповете), преземих се с гръб върху платното, държейки гика над глава и краката към топа на мачтата.. големи акробатики стават при тия човки.. от това което съм запомнил и научил е да не се пуска човек никога от гика.

Тези трапци, за които говориш със сейфти системата са наистина добър избор !
Друг вариант е някоя малко джобно ножче и в покета на трапеца.. да не му се налага на човек, ама е хубаво да има. : x : пък и за други цели.

Сега моята следваща покупка ще е по-дебел неупрен и една протекторна жилетка, която да нося само като духа силно или е студена водата..
Snooky
Полъх
*
Публикации: 88

« Отговор #20 -: 09.01.2011 21:03 »

Аз един път доста лошо се контузих при човка. Премятайки се, пуснах без да искам мачтовата ръка, а тази която още се държеше се усука и разтегна. Резултатът беше остри болки около рамото и абсолютна невъзможност да се държа за платното с тази ръка. Ходих на физиотерапия, която облекчи болката, но вредите явно са трайни, защото все още не мога примерно да бия сервиз, като играя волейбол, понеже рамото прищраква и болката почва отново.  : x : Забележете, че това се случи преди 2 години!
Моя съвет е: Дръжте се с 2те ръце за гика при човка!   wall

- Tabou Pocket Wave 78
- RRD Freewave 110
- Gaastra Poison 6.2, 4.2
- Gaastra Manic 5.3
- Maui sails Legend 4.7
jP_bulgaria
Полъх
*
Публикации: 36

« Отговор #21 -: 09.01.2011 21:45 »

аз имам сейф система на трапеца,но дано да не ми се налага да я използвам на вода :((( :aaa ne:

какво му трябва на човек ....
Eddie
Модератор
Публикации: 1102

« Отговор #22 -: 10.01.2011 01:23 »

аз сега ще ви питам  нещо свързано с трапеца ...

значи .. изпитвате ли страх,примерно ако паднете и сте закачен на трапеца и останете под водата закачен и платното вурху вас ...?
това нещото от което много ме е страх и не мисля че съм само аз  :D
Веднъж се "панирах " не на шега-дъската се обърна с финката нагоре,краката ми останаха в налъмите-бях с обувки и те се заклещиха,бях под водата и закачен на всичкото отгоре...Оттогава ми е навик-падна ли,едната ми ръка е върху  куката на трапеца    OK

Boards: Starboard Formula 159L. ; Starboard Isonic 122L. ; AHD Tracer 90L.
Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
камен
Полъх
*
Публикации: 43

« Отговор #23 -: 10.01.2011 12:57 »

И мен ме беше страх първите няколко падания.Все пак съм си новобранец,но след десетина падания като видиш ,че се откачаш под водата без проблеми почваш да се плашиш по-малко.Винаги е по-страшно когато  имаш малко опит.

Boards: Starboard Carve 111L, Tabou Rocket 125 L
Sails:Lotf  Lip Wave - 4,5; Simmer - 5;Loft WaveScape - 6,1; Loft O2 - 8,4
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #24 -: 10.01.2011 13:28 »

Най-важното е да не пускаш гика като падаш. Тогава гарантирано не може да се усучат въженцата и излизането е елементарно като се приближиш към гика,за да се отпуснат лапичките, следващото движение е след приближаването да свалиш гика надолу, а човека да отида нагоре и оттам вече си разкачен и накрая да бутнеш гика настрани към предната ръка, там е най-къс пътя за излизане. Не пускайте гика и като паднете не се дърпайте, а напротив, приближете гика, тогава лапичките се освобождават и няам проблем за излизане. Ако пуснете гика може да се ударите много сериозно или пък да избяга сърфа, което при вълни е доста неприятно. Аз никога не бих рискувала да разкопчавам трапец под водата, първо, че могат да се усучат лапичките и всичко да се увърти под водата, второ, че времето за тотално сваляне на трапец е много дълго, а после трябва и време за излизане. Просто не пускайте гика и оттренирайте тези 3 движения - приближаване към гика, сваляне надолу и избутване на гика настрани - става за минимално време.

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
jP_bulgaria
Полъх
*
Публикации: 36

« Отговор #25 -: 10.01.2011 15:29 »

sunny ,добър съвет.. малко ме успокои Wink

какво му трябва на човек ....
drv
Вятърничав
Публикации: 264

« Отговор #26 -: 10.01.2011 17:19 »

Най-важното е да не пускаш гика като падаш. Тогава гарантирано не може да се усучат въженцата и излизането е елементарно ....
Понякога въртя такива човки, че ми е чудно как съм се озовал в дадена позиция - и няма физико-хидро-аеро научно обяснение. Неведнъж са ми се усуквали въженцата но само 2 пъти ме е захлупвало и платното.

Аз никога не бих рискувала да разкопчавам трапец под водата, първо, че могат да се усучат лапичките и всичко да се увърти под водата, второ, че времето за тотално сваляне на трапец е много дълго, а после трябва и време за излизане. Просто не пускайте гика и оттренирайте тези 3 движения - приближаване към гика, сваляне надолу и избутване на гика настрани - става за минимално време.
Не е нужно тотално да се сваля трапеца. Освобождаването на куката е достатъчно за лесното откачане от усуканото въженце. Поне  това е моя скромен опит Smile

Boards - Starboard Futura 154/90см., Starboard Futura 124/76см., Starboard iSonic 111/68 см.
Sails - Neilpryde RS:Slalom 9,5, H2 Racing 8,7; H2 Racing  7,7; RS:Racing 6,7
Weight: 110 kg
dangelo
Гост
« Отговор #27 -: 10.01.2011 17:32 »

Аз като се озова в такава безпаметна ситуация (в смисъл - не съм разбрал как съм се озовал в нея Smile ) просто с палеца избутвам въженцето от куката, дори да е усукано.
ibajlo
Духовит
**
Публикации: 172

« Отговор #28 -: 10.01.2011 21:35 »

Че си е страшно няма съмнение. Но както казва Sunny не пускайте гика. на мен ми се е случвала третата ситуация: откача се трапеца от въженцата, ама ме захлупи платното и изтървах гика. Мога да ви гарантирам, че в такава ситуация платното става "кръгло" на където и да тръгнеш все към топа плуваш, а той е най-далече  :(((!!!

brrrrrrrrrrrrr
Abit
Буревестник
Публикации: 855

тук-там

« Отговор #29 -: 11.01.2011 00:05 »

Само аз ли съм пробвал от почти всички ситуации.... Shocked  :D

Най гадната беше, заклещен единия крак между мачтата и борда, платното ме беше захлупило и закачен... грешката която направих и усложних ситуацията, беше че тръгнах първо да си измъквам кракът. Усетих на време че, няма да мога да си измъкна кракът понеже имаше контра в страпа....
Спасих с палеца на задната рака, като се откачих.. след това с предната се изтеглих и си поех въздух или по скоро изплюх водата....в този момент кракът ми се от клещи  от мачтата и борда , борда се обърна сам с финката на горе и без никакви усилия изкарах от страпа.... уффффффффффф
От шока, 3 пъти падах и не можех да се изправя на борда.... пътя до сушата ми се виждаше доста дълаг  :D

Сещам се и за най глупавата...  :D  при overpower не знам как съм паднал, но финката влезна в лапичките...  и няма и няма вадене  Censored
А да и за друго падане.... отварям очите виждам борда с финката нагоре... хващам борда, но не мога да вида платното. Е викам ясно с борда ще го изкарам... да ма не, при слалом платната малко тегаво ако потъне като плувка надолу, борда лек аз още по лек.... от къде да знам или да се сетя че, вятъра не трябва да ми е зад гърба когато се опитвам да обърна борда, за да използвам и неговата сила..... еммммм така е човек се учи... Wink
Страници: « 1 2 3 »   Най-горе
Печат
Отиди в: