21.11.2024 14:04
Новини: Sunny eXtreme е официалният вносител за България на кайт оборудване DaSilva, HB SurfKite, Peter Lynn (PLKB).

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1   Най-долу
Печат
Автор Тема: Съвети при покупка на оборудване  (Прочетена 12980 пъти)
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« -: 15.06.2020 14:12 »

Темата е най-вече насочена към начинаещите. Тук са само основните положения, винаги може да има изключения, затова първо прочетете, после питайте :D

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #1 -: 26.08.2010 18:34 »

1. Слаломно, фристайл, формула и уейв оборудване не е подходящо за начинаещ.
2. Размерът на дъската и платното зависят от това кой ще ги кара, къде се кара, какъв опит има. Оптималния размер дъска за учене в България е между 150 и 125 литра. Платно от 4кв до 5кв за жени и от 5кв до 7кв за мъже.
3. За първи стъпки има специални дъски с шверт. Обикновено са доста здрави и стабилни, с голям литраж (180л-225л).
4. Дъска от по-старата генерация (тясна и дълга) не е подходяща за учене, независимо от цената!
5. Приблизителна формула за литрите на дъската е теглото на каращия х 1.8 за начинаещи. Минималните литри под които дъската потъва е теглото + 20 единици. След като напреднете, тази граница може да се прескочи, а голямата дъска да остане за слаб вятър.
6. Колкото по-ново е оборудването, толкова повече "живот" има в него, включително и възможноста да се продаде или замени за по-подходящо.
7. Компромис с по-стари неща може да се направи с: удължител, чашка, мачта, гик, калъф, протектори, за сметка на база, дъска и платно.
8. Бюджет от 1000 лева не е достатъчен! Добро оборудване може да се вземе за около 1500+ лева.

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
lubo
Буревестник
Публикации: 894

« Отговор #2 -: 26.08.2010 18:53 »

Първи съвет : ако не е късно не започвайте!
Факти:
1 Доволен сърфист няма
2 Разходите нямат край
3 Веднъж започнеш ли измъкване няма
4 Всичките ти познати започват да те мислят за куку-руку
5 само във спомените ти ще останат щастливите безгрижни дни на морето с коктеил в ръка сваляйки рускини (или по-скоро те теб)
Но след като четеш този форум,най-вероятно вече е късно,така че всички ще помагаме кой с каквото може OK

bords:Naish 75l, RRD 85l,Lorch 105l,AHD 130l.
sails: Lip Wave 4,2m2,NeilPride Alpha 4,7m2,Loft O2 5,3m2,,Loft Lip Wave 6,2m2,Loft O2 7,4m2
Pavel_Gr
Вятърничав
Публикации: 265

Concerned with boundaries? Imagine no limits!

« Отговор #3 -: 27.08.2010 22:56 »

Доста хора са ме питали неща относно сърф-обучението и относно оборудването. Аз се сещам за следното:

1.Първи стъпки правете при добър инструктор! Повечето опити за самообучение не завършват добре!!! Не бързайте с покупката на собствено оборудване, ако инструкторът ви е съвестен, а не просто обирджия, сам ще ви каже кога е времето за покупка!
2.При покупка на употребявана дъска я огледайте добре за пукнатини, удари или ремонти. Добре извършеният ремонт не е проблем. Добре е да се огледа и финковата кутия. Ако има възможност е добре да се изтегли дъската и да се свири спрямо инфото в сайта/каталога на фирмата. (Теглото в повечето случаи е без страпове и финка). Натежалите сърфове е почти сигурно, че са гълтали вода!
3.При покупка на платно втора ръка да се гледа за цепнатини (всички лепенки са съмнителни), както и за по-сериозни бръчки. Добре е да се огледа профила на латите, ако платното е камберно. Остър ъгъл в латата при камбера и/или бръчки по дължината на джоба на латата са гаранция за счупена такава. Камберните лати са най-оязвими, добре е да се види и системата на камбера. Счупената лата не е болка за умиране, но замяната е пари или играчка в гаража.
4.Нека първият ви риг не е камберен. (Тежки са, мощни са, по-особени са при риговане)
5.Ако сте си купили дъска, но нямате финка, потърсете финката, която препоръчват за съответният борд. С тази финка се предполага, че можете да покриете диапазона на платната, с които може да се кара дъската. Размерът може да варира в зависимост от платното/та, което/които ще карате и съответно условията. Прекалено голяма, малка или финка, неотговяряща на типа дъска или размера платно, което сте качили ще доведе до главоболия.
6.Много хора са ме питали: "За колко време ще се науча?" - Всичко е много индивидуално и зависи от много фактори. Съвременното оборудване и добрият инструктор ще ви помогнат за прогрес!

Naish FreerideSlalom 95l / Exocet Cross 104l / RRD X-Fire V10 98l / RRD X-Fire V8 108L / RRD X-Fire V5 122l.
Neilpryde Zen 5,5m2 / Neilpryde Hellcat 6.7m2 / Neilpryde V8 7.2m2 / Point7 AC-K 8.5m2
Страници: 1   Най-горе
Печат
Отиди в: