Отдавна се каня да кача няколко филмчета за това как се прави вулкано и спийд лууп. Още миналата година това ми бяха фигурите мечта които искам да направя...пътя се оказа бодлив но това каточели повече ме надъха и стигнах до много важни и генерални заключения (открих топлата вода
)
1. Много ви харесва някой трик но за да го направите той има pre-exercise, а именно по-порсти трикове от които е изграден желания от вас трик и тренировка на сушата
също много важно е да си представите в главата какво точно ще направите (това много помага!) Като приемете, че всяка стъпка от подготовката е безкрайно важна за да може да направите избрания от вас трик, а не да се мъчите и да се чудите защо не става и съответно се депресирате и тнт...
2. Не се фокусирайте прекалено много само върху ученето/опитването на един трик. Примерно изберете си 2 трика и ги редувайте за да не блокирате (чисто психически) и да се натоварите от това, че не става...и ако все пак се натоварите, дайте си почивка и сменете трика който учите или правете от триковете които правите добре за да дигнете самочувствието и да се освободите от напрежението - с две думи покарайте малко за кеф без да мъчите нещо ....Ако искате да научите нов трик бъдете подготвени нон-стоп да сте във водата
това е част от сделката да се напредва и нещата да се случват с времето..тези които просто си карат и не учат нови неща те се хвалят че излизат сухи а това винаги ми е било смешно..все пак това че излизаш сух от водата не е критерий, че си добър
хаха
3. По пътя Ви да научите нов трик ще срещнете много добронамерени хора които да ви дават съвети (кои полезни, кои не толкова) не вярвайте на всичко и бих добавил "Проверката е висша форма на довериет" та и тук важи това със страшна сила
с времето ще се научите да отсявате есенцията която ви трябва за да направите трика
Друго важно е, че всеки си има определен стил и според него макар и една и съща маневра всеки я прави по уникален СВОЙ начин..може да ви звучи странно но това е така
намерете си своя стил за правенето на маневрата но това най-лесно става като копирате стиловете на другите в началото! Внимателно избирайте от кой ще копирате и дали той прави правилно трика. Гледате много филмчета за да си създадете представата за различните подходи на различните учители и изберете този който най-добре го разбирате. Тука е малко като при музиката - първо почваш да учиш авторите и да свириш тяхните неща...после да импровизираш и подобряваш вече създаденото и накрая ако станеш достатъчно добър ...самия ти създаваш
4. НЕ СЕ ОТКАЗВАЙТЕ! Бъдете твърди и постоянни в опитите си и някой ден ще го направите! Не се отчайвайте понякога нещата искат да ги оставите да узреят и да минат време, не се пренасилвайте това по-често няма положителен ефект>> и тук идва нещо много важно: Човек е ефективен в тренировката си (карането на сърф) първите 2часа...след това се измаря и почва да прави глупости!
И ЗА БОГА ХОРА ЗАГРЯВАЙТЕ ПРЕДИ КАРАНЕ!
5. Намерете си другарче с което да мъчите определен трик и се гледайте кой каква грешка прави и какво трябва да подобри! Другото е да ви снимат...на снимки или с видеокамера и после да се гледате ...но обикновенно няма много хора които да не карат и да снимат за съжаление
Не се сещам за друго в момента но като се и ако се ще пиша пак!
Ето и линкове към филмчета за двата трика които уча в момента и надявам се догодина да станат.А ДАНО!
Вулкан - изисква тренировка за каране на switch stance в налъмите на глисаж, тренировка на сушата за работа с платното и ръцете, погледа ви винаги (при всяка маневра) трябва да гледа към изхода на движението/маневрата и това е разковничето...да умеете да скачате от гладко или малък чоп и да приземявата стабилно...фристайл дъска е почти 100% задължителна за по-сложните така наречени New School freestyle маневри ( всички маневри със скокове и парзаляния - от Вулкан нагоре)...Също много помага за парзалянето назад като изнесете максимално назад финката...и други неща
http://www.youtube.com/watch?v=7Mdhymkc-7wтова е едно от най-простите като обяснение видеота и най-разбираемо и целенасочено обяснено без излишности!
Специални благодарности на Дидо и Стефчо за това, че ме гледаха и ми казваха грешките, както и на Илк Джан и други, те си знаят кои
Спийд лууп - при ниска скорост - без да глисирате правите контролиран катапулт с платното (подготовката е човка ала нарочно
) после взимате дъската със себеси при човката, после...гледайте видеото
http://www.youtube.com/user/vladiwind2#p/a/f/0/qsTAvRMmTkcЗа мен Remko De Weerd е един от учителите които обясняват най-достъпно и най-добре от почти всички останали! Другия човек който много добре показва и натъртва на важните места в учебните си видеа е Jem Hall
Учебни видеа като Winner to Wavesailor, Beginner to Winner, Windsurfing - Feed Your Soul Freestyle, и други са ми помогнали много и горещо ги препоръчвам на всеки
А щях да забравя също и Tricktionary макар че не ме кефи особено защото е обяснено много постно и ако само от там се учи човек ще е по-бавно!
Друго видео което е полезно със Remko De Weerd е: windsurf - Special Manoeuvres - или поне така го имам записан на компа а нямам никва идея от къде съм го взел! Ако някой го иска да се обади и ще измислим как да му го пратя....То всъщност имам много филмчета та свиркайте който иска ще направя торент и ще го пусна да теглите хората от форума та да напредваме и да караме все по-добре и да се конкурираме и да става весело
Очаквам включвания по темата с още видеа от вас и клипчета както и информация за тези два трика а що не и за други трикове...триковете които вие мъчите и искате да научите