21.11.2024 22:34
Новини: Посетете нашият Online магазин, където можете да видите продуктите които продаваме, както и да си ги поръчате през Интернет.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1 2 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Накъде след freeride оборудването...  (Прочетена 8538 пъти)
daniel
Отнесен от вихъра
Публикации: 424

SeaWolf

« -: 02.11.2010 23:13 »

Някои си мислят за формули, а пък аз взех все повече да стигам до извода, че ми се кара на вълни - много повече отколкото на равното...
Въпросът ми е - към каква дъска да се насоча...
Към момента ми остана само една дъска - Exocet Scross 93L, която се води freeride и много ми допада, а за втората се чудя към каква да се насоча...
По принцип ми се ще да имам втора дъска с малко по-голям литраж - около 110 L, но пък смятам, че е абсурдно малката да е freeride, а голямата да е wave...
Смятам да я карам предимно на Острова, а ако мога и в Бургас  - ще е перфектно... Килограмите ми са около 90
Сигурно е объркващо, но пък, ако някой може да ми даде съвет - ще съм благодарен....

Адреналинът е най-добрия наркотик.... Smile)
lukcheto
Off Line
Публикации: 2340

« Отговор #1 -: 02.11.2010 23:21 »

Дани, е сега те разфасоваха.... Shocked барабар с темата :О:

ПП Пак добре, че не се престраши да пуснеш нещо за продажба  Brrrr

"Stop chasing shadows, just enjoy the ride" bravoo
~ фaNatic SkaTe/85l~the RoCk~
~Jo Jo is back home/67l~
~Гaa mАНiК/3.3m2~nuHko~
~Ka.KiLLeR/3.7m2~WaVe ASSassIN~
~Vandal Enemy/4.5m2~WANTeд.No.2~
~Idol/4.0m2~TheFlY~
~Idol/4.8m2~BillY~
Koljo
Полъх
*
Публикации: 65

« Отговор #2 -: 03.11.2010 01:10 »

Според моя опит - 86 литрова уейв дъска е прекалено голяма, неповратлива, неманеврена и нечувствителна за вълни. Трябва да е по-малка. И аз съм към 80 и няколко кила. Не се страхувай от килограмите. Поне 400 човека са ми казвали, че още не им е време, когато съм им обяснявал, че им е време за по-малка дъска. Губят време и инвестиции, нищо повече.

Кайт училище www.freeride.bg
lubo
Буревестник
Публикации: 894

« Отговор #3 -: 03.11.2010 09:24 »

Ами моето скромно мнение е,че за вълните ти трябва определено по-малък литраж,там последното място където можеш да търсиш стабилност са литрите на дъската oopsЗа гладкото на Острова масово ползваните дъски са 100-110л.,от там нагоре отиваме по язовири и БГ черноморие.Извода го е направил Мечо Пух колкото повече,толкова повече(дъски) :D

bords:Naish 75l, RRD 85l,Lorch 105l,AHD 130l.
sails: Lip Wave 4,2m2,NeilPride Alpha 4,7m2,Loft O2 5,3m2,,Loft Lip Wave 6,2m2,Loft O2 7,4m2
daniel
Отнесен от вихъра

SeaWolf

« Отговор #4 -: 03.11.2010 11:48 »

Дани, е сега те разфасоваха.... Shocked барабар с темата :О:
Да разфасоват, стоически ще го понеса.... само някакво мнение да дадат...
От отговорите на Koljo и lubo, вадя заключението, до което и сам май бях стигнал, че за вълни ще ми трябва дъска около 80 литра, но това ми звучи много еретично имайки впредвид недотам големите ми сърфистки умения....
Може и да не съм дорасъл за вълни, но пък от бой не ме е страх и ще се пробвам и ще поупорствам....
Може би ще ми е в помощ, ако някой приблизително на моите колограми (90) може да посочи на вълните на острова с каква дъска кара...

Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #5 -: 03.11.2010 13:29 »

Погледни темата на Нети за уейв дъска, там доста се разискваха литри, модели, предпочитания и съвети. Аз карам с 76 литрова дъска, 93кг съм и на прогноза, не се замислям за друга. Карам я и по язовирите, пролет и есен, но рядко. На морето такава дъска съм карал само веднъж oops.

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
metro
Вятърничав
Публикации: 212

Ветроход :)

« Отговор #6 -: 03.11.2010 14:24 »

daniel,
бих се усмелил да ти препоръчам дъска (въпреки, че съм 63кг) около или малко над 85литра...защо ли?
За да се научиш винаги ти трябва малко по-голяма дъска (обурудване) от тази която реално ще караш на вълните като напреднеш след 1-2 лета Smile
Много хора напоследък страдат и не карат защото имат прекалено малки дъски за условията в турция, особено тази година която не бе хубава и не даде хубави дни на уейв спота...
Трябва да знаеш, Юли е много опитен сърфист и той винаги кара с учудващо за другите малки дъски (и платна), но за един по неопитен сърфист какъвто ти се описа на еднакви условия ти няма да може да караш с неговото обурудване... та и заради това съвета ми около 85л уейварка мисля ще е добре за теб не само за сега ами и за година две напред....пък по-нататък и по-малка като почувстваш че тази ти е голяма Smile

Даже като се замисля 85 литра е малко малка ако сравним, че аз карам 73 литра а съм 63 килограма а ти си 90кг и дъската ще ти е 5 литра по-малка от килограмите а при мен тя е 10литра над килограмите ми...но това не означава да си вземеш 100л уейварка де! само да те ориентирам...

За въпроса с дъските...ами аз 2-3 години го мъдрих и най-накрая го измъдрих...нямам пари и за това съм ги оптимизирал до 2 Smile Едната е 73л уейв и я карам на уейв спота независимо от условията и ми е добре или по-скоро съм свикнал....другата ми е 100л фристайл за гладкото на което ако е прекалено силно за нея (над 13-14м) просто съм на уейв спота и всичко е решено с две дъски Smile
Другия фактор при избора на дъски който трябва да имаш предвид е платната които имаш...или ще имаш...аз съм го оптимизирал до 3 броя...4.2, 4.7, и 5.6кв но..сега промених концепцията и 5.6кв го замених с 5.2кв и ще си купя 4-то по-нататък което да е 6кв или малко над 6... и с цялото това обурудване покривам вятър от 8-9мс до към 17м/с на моите 63кг...
Ако караш често и ходиш на прогнози само на острова тогава ти трябва по-малко обурудване - 90л уейварка и фрирайд дъска около 110-120л за гладкото примерно...и платна около 4.7кв, 5.5кв и 6.5кв...това според мен де Wink
И НАЙ-ВАЖНОТО...който и каквото и да те посъветва няма да може да ти даде перфектната рецепта за теб...ти сам ще трябва да си я откриеш с времето Smile ако имаш възможност да пробваш/тестваш е най-добре!

П.С откакто седя кашлящ , кихащ и подсмърчащ в нас как съм се разписал..не е истина Wink

Tabou Twister 100l
Tabou Da Curve 73l

Gaastra - Echo 5.2, Manic 4.7, Manic 4.0
Tabou Manta 100l
Gaastra - Savage 6.7
metro
Вятърничав

« Отговор #7 -: 03.11.2010 14:37 »

Опа забравих...за Бургас ако искаш да караш, обурудването ти за острова ще върши работа само на мелтемите Септември и някой друг ден през годината ако нацелиш случайно или даде времето...
Ако искаш да караш на Бургас всеки ден конфигурацията е 10кв камберно платно и слаломна дъска 125литра (около 85см широка) и ще караш почти всеки ден на слетобедния бриз (7-8м/с) Smile
Това обурудване би ти струвало втора употреба ориентировъчно 2200лв, като говорим за хубаво обурудване включващо: мачта, гик, платно, удължител, дъска!
другия вариант е Формула...там няма празно, ако искаш виж темата http://www.windsurf.bg/forum/index.php/topic,3248.0.html

Чувстваш ли се разфасован?  (:-pp)

Tabou Twister 100l
Tabou Da Curve 73l

Tabou Manta 100l
Gaastra - Savage 6.7
lubo
Буревестник
Публикации: 894

« Отговор #8 -: 03.11.2010 15:15 »

Ами аз си взех 90л. за да се уча на вълните 80-82кг(а бях 107 кво ли не прави сърфа с човек)с нея не изпитах никакъв проблем още от първото си влизане,но на вълните задължително условие е вятъра даже да ти е малко в повече,ако не успееш да изглисираш първите няколко секунди работата тръгва на зле,идващата вълна не я интересува нито колко ти е дъската,нито кви са ти уменията.Друго важно според мен е първата ти дъска за тези условия да е втора употреба(не много скъпа)за да можеш спокойно да се съсредоточиш върху карането, без да мислиш дъската.Но пък кефът като тръгнеш(литнеш)е Yeee

bords:Naish 75l, RRD 85l,Lorch 105l,AHD 130l.
sails: Lip Wave 4,2m2,NeilPride Alpha 4,7m2,Loft O2 5,3m2,,Loft Lip Wave 6,2m2,Loft O2 7,4m2
Мишо
Полъх
*
Публикации: 56

« Отговор #9 -: 03.11.2010 16:00 »

Metro, съгласен съм с нещата, което си написал - до момента с карането в Бургас. Аз ходя там за целия август от пет години, а от две съм и член на клуба.
Почти всяка година съм имал около 15-20 дни каране, само това лято заради страшните жеги беше зле до средата на август, но след това се оправи и имаше страхотни дни. Винаги съм бил с 104 литрова дъска и безкамберно платно малко над 7 кв. (7.4 excess преди, 7.2 hellcat сега).  Така, че съм съгласен, че в бг не е същото, както по спотовете, но не трябва да се почерня труда на черноморските работници с преувеличения с Формули и 10 квадратни перверзии ... Smile

JP Freestyle 107; Naish Global Wave 87; AHD F type 116
NP Combat 4.0 / Ezzy SE 4.5 / HSM SO 5.0 / NP Fusion 6.0 / NP Fusion 7.2
daniel
Отнесен от вихъра

SeaWolf

« Отговор #10 -: 03.11.2010 16:38 »

Metro, съгласен съм с нещата, което си написал - до момента с карането в Бургас. Аз ходя там за целия август от пет години, а от две съм и член на клуба.
Почти всяка година съм имал около 15-20 дни каране, само това лято заради страшните жеги беше зле до средата на август, но след това се оправи и имаше страхотни дни. Винаги съм бил с 104 литрова дъска и безкамберно платно малко над 7 кв. (7.4 excess преди, 7.2 hellcat сега).  Така, че съм съгласен, че в бг не е същото, както по спотовете, но не трябва да се почерня труда на черноморските работници с преувеличения с Формули и 10 квадратни перверзии ... Smile
Аз това лято в Бургас така и не карах, но затова пък отидох на 3 прогнози на острова...
Мишо, не е духало чак толкова и затова, гледайки оборудването ти - килограмите са ти поне 15 под моите.... което веднага променя литрите в + за мен..
Като имах писах да карам в Бургас имах предвид на силни ветрове, които наистина не са толкова чести...
За следобедния бриз дъската трябва да ми е даже около 130 литра - според мен....
metro, благодаря за изчерпателния отговор... който ме ориентира наистина...
Може би да се взема wave около 85 литра....
платната са ми 5, 6, 7 и 8,4 квадрата, като последните две са предимно за Бургас и нашето Черноморие...
в Турция карам предимно 5 квадрата, дори и когато духаше 17 м / сек - кой с каквото има...

metro
Вятърничав

« Отговор #11 -: 03.11.2010 16:55 »

Мишо а ти колко кг си?
Да така е но Формулата (виж линка към темата по-горе) ти дава възможност да караш почти всеки ден, слалома (камберни платна и слаломни дъски) също Smile
И другото е: по-добре да ти е малко силно отколкото да не ти стига вятъра Wink на повече вятър се научаваш да държиш, но по-изморяващо и изнервящо от това да не ти достига вятъра за мене НЯМА!  taz taz taz
Ходих на 2 БГ състезания тази година по слалом с обурудване изпросено от приятели и разбрах, че ако искам да се състезавам или просто да карам на Бургас (където бяха и двете състезания) ми трябва 115л слаломна дъска и 10кв платно на 63кг  oops ...ако има повече пари тогава и една 8.2кв примерно но не и по-малко! Другото яко при слалома е: там има голям диапазон на вятър което покрива обурудването (дъската и камберното платно) което е значителна екстра Wink

Tabou Twister 100l
Tabou Da Curve 73l

Tabou Manta 100l
Gaastra - Savage 6.7
daniel
Отнесен от вихъра

SeaWolf

« Отговор #12 -: 03.11.2010 17:59 »

Чувстваш ли се разфасован?  (:-pp)
Ако това е разфасоване......

metro
Вятърничав

« Отговор #13 -: 03.11.2010 18:24 »

Имай предвид ориентировъчно, че килограмите ти +10 литра = литрите на дъска която може да те носи над водата при липса на вятър + ако падне вятъра можеш и със старт шкот да извадиш платното...
Не избирай материал само по съветите на хората около теб! Често срещана грешка е когато съвет дава 60кг човек на 80 примерно без да взима под внимание нивото на умения и разликата в килограмите...препоръките на хората обикновенно са в насока, че препоръчания материал би трябвало да е решение което работи за теб но...не винаги Smile за това сам човек трябва да си намери истината Wink

Tabou Twister 100l
Tabou Da Curve 73l

Tabou Manta 100l
Gaastra - Savage 6.7
Мишо
Полъх
*
Публикации: 56

« Отговор #14 -: 03.11.2010 20:52 »

С риск да ви изненадам ще ви кажа, че съм 87 кг. Метро, да на републиканското и на другата лятна регата нямаше никакъв вятър и затова даже нашия рейсър, РАндев не глисираше (или поне го правеше мнго рядко). Просто в Бургас си духа, не всеки ден бризовете стават, но с малко помпи и когато знаеш къде да търсиш вятъра (аз даже стигам до сарафово, респ. Крайморие за да хвана по-добър вятър) си е доста задоволително.
Все пак дано имаме повече късмет догодина и независимо къде сме да имаме достатъчно тяга!

JP Freestyle 107; Naish Global Wave 87; AHD F type 116
NP Combat 4.0 / Ezzy SE 4.5 / HSM SO 5.0 / NP Fusion 6.0 / NP Fusion 7.2
Страници: 1 2 »   Най-горе
Печат
Отиди в: