01.11.2024 15:34
Новини: Sunny eXtreme е официалният вносител за България на уиндсърф и уинг оборудване на фирмите: LoftSails, Exocet, F2 Windsurfing, Lorch, GUL, Ascan, Unifiber, Zeeko, HB, Reptile, MFC, Goya и Quatro. Продуктите може да видите в нашият Online магазин.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: « 1 2 3 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: ЗАЩО СА СКЪПИ ФИНКИТЕ ЗА СЛАЛОМ И ФОРМУЛА  (Прочетена 17014 пъти)
vandal
Windmaster
Публикации: 683

по-добре от гика, от колкото от мотика

« Отговор #15 -: 26.11.2010 23:51 »

Скъпи са заради различните материали и технология на изработка.
По-интересен беше подвъпросът защо размерите им са различни. Отговора не е чак толкоз сложен.
1. Съотношението площ на финката към дебелината и е нещо като хидродинамично качество на финката.
2. Финката действа като стабилизатор на движението в избраната посока. Тя абсорбира възмущаващите странични въздействия, породени от ветрилото, тялото, чопа и т.н. Оттук и от познатото свойство на водата при високи скорости да се "втвърдява" следва, че при по-ниски скорости е нужна по-голяма финка и обратното.
3. Всъщност вятърът въздейства на ветрилото като векторна сила, имаща компоненти в посока на движението на тялото и в перпендикулярна посока (има и вертикална компонента, но тя се компенсира от плаваемостта на тялото). Финката елиминира свличането по вятъра. Така че за да се качва много трябва голяма финка, при по-ниски скорости за да се качва много трябва още по-голяма финка.
4. Финката се прави от максимално твърди материали за да се повиши въпросното качество на финката, т.е. съотношението площ/дебелина на финката.
И още куп зависимости, но това са основните. Smile

баси поста...
отивам да си взема цайките и 2 дебели учебника по физика...ам...и хидро и аеро динамика Smile))

ПП - вяътра който въздейства на ветрилото се нарича вимпелен и е вектор, но не от перпендикуляри (незнам по кой ъгъл го мериш) а от истинския вятър и курсовия!

кара каквото му попадне...

https://www.geckowindsurfschool.com/
http://www.windsurfyoga.eu/
Sasho Belia
Полъх
*
Публикации: 91

Tel.: +359 887 337 339 Skype: artkom-alek

« Отговор #16 -: 27.11.2010 12:00 »

Всеки вектор може да бъде разложен на три в правоъгълна координатна система. Тази, която ни интересува е компонента по посока на движението, по посока на свличането и във вертикална посока.
Още зависимости Smile
1. Колкото повече затваряш платното, толкова по-голяма финка трябва (или по-голяма скорост), за да се намали риска от спинаут.
2. По-твърдата финка вибрира по-малко и по-малко възмущава потока около нея, така че скоростта се увеличава. Навремето имах финка, която свиреше във водата и след 2-3 дни се счупи в основата си, та преплувах половината Искър (не знаех още номера с трапеца). Та цялата тая енергия на вибрацията идва от движението на финката и се разсейва в странични процеси, тоест от енергията на движението се отнема енергия, респективно пада скоростта.
3. По-твърдата финка се огъва по-малко, така че вместо да повдига сърфа, го насочва напред.
И накрая ме домързя да измисля още нещо Smile
Затуй по-малки финки, по-високи скорости и ставаш по-богат, щото не се набутваш за скъпи финки!

Много крила, Nord Wam 5'10, Naish Global 5'8 и разни други Smile
Abit
Буревестник
Публикации: 855

тук-там

« Отговор #17 -: 10.12.2010 21:39 »

1. Колкото повече затваряш платното, толкова по-голяма финка трябва (или по-голяма скорост), за да се намали риска от спинаут.

Sasho Belia  \0// много полезни неща проумях  ty
Ясно... сега разбирам от къде ми идваха гадните спинаут. Забелязах че, става при затваряне на слаб вятър. Ма от брега все ми викат що не затваряш платното, що не го затваряш..... Реших и аз да го послушам, уш инструктор  Shocked  (пак после се сърдят що не съм ги слушал)
Abit
Буревестник

тук-там

« Отговор #18 -: 21.01.2011 23:42 »

Някой ще помогне ли... не мога да разбера коя финка от Select http://www.select-hydrofoils.com/en/fins/ точно да поръчам  Sad   ми то дава 6 вида за слалом.... 

за isonic 117l. широк 75см.  и платно 7.8m2         
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #19 -: 22.01.2011 02:06 »

Не коя, а кои :D и по-скоро съобрази поръчката с платната, условията и начина при които караш, не толкова с дъската.

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
Abit
Буревестник

тук-там

« Отговор #20 -: 22.01.2011 09:39 »

Не коя, а кои :D и по-скоро съобрази поръчката с платната, условията и начина при които караш, не толкова с дъската.

И аз така мислех ... една за скорост 39см. и една за качване или за по дълги разходки 45см.  А иначе имам една 42 за всекидневно евтина дрейк.
La4o
Духовит
**
Публикации: 124

« Отговор #21 -: 22.01.2011 18:27 »

Аз  си мисля че от тези коти си показал elite s10 e твоя модел за финка над 40 см.То май друг модел няма.Между другото 45 см. няма ли да е малко голяма  hmmmm.?

Eddie
Модератор
Публикации: 1102

« Отговор #22 -: 22.01.2011 19:20 »

Аз карам  7.6  с 42см.Когато почне да ми лети  дъската  ,сменям с 39см.(122л. 75см. )
Мисля че S10 както и Лъчо писа е ок.

Boards: Starboard Formula 159L. ; Starboard Isonic 122L. ; AHD Tracer 90L.
Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
Abit
Буревестник

тук-там

« Отговор #23 -: 22.01.2011 19:53 »

Между другото 45 см. няма ли да е малко голяма  hmmmm.?

Ми на борда има една таблица дава рекоментед 7.4 до 8.5м2 платна 44см. финка. Понеже при селект виждам че номерата вървят 43, 45  реших да взема горната 45.... знам ли  :-O-: да взема долната 43.Но като се замисля минавам големи разстояния около 2 часа... и ми трябва за качване.
La4o
Духовит
**
Публикации: 124

« Отговор #24 -: 23.01.2011 00:10 »

То май зависи и самия модел на финката :-O-:.Ако е най-вече за downwind по-трудно ще се качва с нея.Ти custom финка ли ще поръчваш или обикновенна?Доколкото знам ако е custom може да си поръчаш и точно какъв размер искаш и box(цената е различна обаче).

Abit
Буревестник

тук-там

« Отговор #25 -: 25.01.2011 18:48 »

Каква е разликата на Deep Tuttle от Tuttle    фин...
Можели ако финбокса ти е Deep Tuttle да сложиш  Tuttle , ако може ще имали проблем.... изобщо имали предимство Deep Tuttle     от  Tuttle     hmmmm   
Mod_One
eXtreme iNside
Публикации: 1681

« Отговор #26 -: 25.01.2011 19:02 »

Слота за Deep Tutle е по-дълбок, иначе Tuttle става в Deep Tuttle, обаче ти трябват по-дълги винтове. Може да се кара така, но не е добре да я претоварваш, тъй-като горната част на слота е празна (не влиза до край в слота, стига само до половината)

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
 -------o00o-(_)-o00o-------
F..k the Cola, F..k the pizza, All we need is Slivovitza
marino
Буревестник
Публикации: 805

« Отговор #27 -: 25.01.2011 19:10 »

Много точно OK

РЕМОНТ НА УИНДСЪРФ И КАЙТ ОБОРУДВАНЕ. адрес:София,Кокаляне,ул.Александър Генков №8 , тел:0888200617
Abit
Буревестник

тук-там

« Отговор #28 -: 25.01.2011 19:14 »

Слота за Deep Tutle е по-дълбок, иначе Tuttle става в Deep Tuttle, обаче ти трябват по-дълги винтове. Може да се кара така, но не е добре да я претоварваш, тъй-като горната част на слота е празна (не влиза до край в слота, стига само до половината)

OK  :1:  \0//  пълен отговор сега ми е ясно защо не виждам разлика като сложа  Tuttle  фин в Deep Tuttle бокса  :D   
malenki
Полъх
*
Публикации: 82

« Отговор #29 -: 27.01.2011 23:06 »

аз бих ти препоръчал S10 - 43см, не 45. Селект са доста мощни финки и малко по-дългата може да ти тежи мн на дъската и да те забавя. Аз ще взимам такава за 7.6 Smile
Страници: « 1 2 3 »   Най-горе
Печат
Отиди в: