25.11.2024 20:51
Новини: Посетете нашият Online магазин, където можете да видите продуктите които продаваме, както и да си ги поръчате през Интернет.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1 2   Най-долу
Печат
Автор Тема: Възможно ли е глисиране всеки уикенд на Искъра?  (Прочетена 15443 пъти)
BBI
Полъх
*
Публикации: 67

« -: 24.03.2011 21:37 »

Реших да отворя нова тема, продължение/допълнение на тази:
http://www.windsurf.bg/forum/index.php/topic,3248.0.html
но, с по-различен поглед - какви условия предоставя спот-а и какви възможности има оборудването.

Ограничен съм заради работа и не мога да ходя всеки път когато има прогноза. А много ми се иска да карам всеки уикенд...
Аз съм 85кг и изглисирам на 6-7 м/с вятър с 8.4 кв. На 6 м/с по-скоро е измъчено пускане по вятъра.

На Искър получава ли се термика достатъчна за глисиране с формула когато няма прогноза?
Какъв диапазон вятър под 7 м/с позволяват глисиране за моите килограми?

Доколкото четох при много слаб вяътър твърде-голямото платно не увеличава диапазона, защото увеличава тежестта. По-скоро то увеличава скоростта в горната граница на диапазона си.

Много ще се радвам на споделен опит от формуладжиите.
marino
Буревестник
Публикации: 805

« Отговор #1 -: 25.03.2011 10:45 »

Понеже и аз карам предимно през уикендите и почивни дни.Възможно е ,но с формула.И все пак не може всеки ден.Миналия сезон беше доста слаб,но си спомням ,че преди две или три години нямах празна седмица.Но също така ще отбележа,че не се ограничавам само с Искъра.В момента за уикенда може да се ходи и на Дъбник,Пясъчник и на Волви в Гърция.А там през лятото духа всеки следобяд.

РЕМОНТ НА УИНДСЪРФ И КАЙТ ОБОРУДВАНЕ. адрес:София,Кокаляне,ул.Александър Генков №8 , тел:0888200617
Eddie
Модератор
Публикации: 1102

« Отговор #2 -: 25.03.2011 12:23 »

За термика мястото е Волви.С твоето 8.4 ти е гарантирано карането в 95% от случаите .Ходиме понякога и за един ден само,макар че е доста уморително. На Искъра в повечето случаи положението е за формула.

Boards: Starboard Formula 159L. ; Starboard Isonic 122L. ; AHD Tracer 90L.
Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
Maran4ito
Духовит
**
Публикации: 161

« Отговор #3 -: 25.03.2011 12:33 »

Така е, прав си!На Пясъка постоянно духа-4-5м/с, което е добре за една 12-ка! :Sunny: man
marino
Буревестник

« Отговор #4 -: 25.03.2011 13:17 »

Подарявам една 12-ка ,GAASTRA NITRO .Липсват някои от латите,сменявал съм и няколко прозореца и в доста добро състояние.Става за първи стъпки във формула защото е доста по лека от съвременните платна.На мен ми я подари Жоро зъболекаря,когато подкарах за първи път формула.

РЕМОНТ НА УИНДСЪРФ И КАЙТ ОБОРУДВАНЕ. адрес:София,Кокаляне,ул.Александър Генков №8 , тел:0888200617
BBI
Полъх
*
Публикации: 67

« Отговор #5 -: 25.03.2011 22:41 »

Звучи доста примамливо! Започвам повече да се навивам.

Eddie, миналата година открих Волви  и моментално ми стана любим спот - 99% от случаите карах. За там май нямам нужда от формула. Някой път като ходите този сезон ще дойда и аз.

marino, бих се възползвал от предложението. В момента се оглеждам за по-голямо оборудване и гледам как да оптимизирам с това което вече имам.

Последните няколко седмици не мога да спя и само уиндсърф филмчета гледам. За съжаление утре ще пропусна откриването на сезона :).
Eddie
Модератор

« Отговор #6 -: 26.03.2011 01:28 »

Звучи доста примамливо! Започвам повече да се навивам.

Eddie, миналата година открих Волви  и моментално ми стана любим спот - 99% от случаите карах. За там май нямам нужда от формула. Някой път като ходите този сезон ще дойда и аз.

Добре си дошъл!Ще пускам във форума като ходиме. OK

Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
marino
Буревестник

« Отговор #7 -: 29.03.2011 10:02 »

Подарявам една 12-ка ,GAASTRA NITRO .Липсват някои от латите,сменявал съм и няколко прозореца и в доста добро състояние.Става за първи стъпки във формула защото е доста по лека от съвременните платна.На мен ми я подари Жоро зъболекаря,когато подкарах за първи път формула.
ВЕЧЕ Е ПОДАРЕНА.ДА Е ЧЕСТИТО НА НОВИЯ СОБСТВЕНИК.

Eddie
Модератор

« Отговор #8 -: 29.03.2011 10:41 »

ВЕЧЕ Е ПОДАРЕНА.ДА Е ЧЕСТИТО НА НОВИЯ СОБСТВЕНИК.
И да го видиме Nitro'то по скоро на вода  OK

Valio76
Windmaster
Публикации: 522

Някой живеят, за да карат, аз карам, за да живея!

« Отговор #9 -: 14.05.2011 07:37 »

Аз пък съм ограничен от финанси ,иначе пък време имам колкото щеш ,не мога да ходя да карам където си поискам в страната и с Острова май за сега приключвам имам две ходения за две лета по седмица там, но пък задуха ли нищо не може да ме спре живея в центъра на Монтана а спота ми се намира на 3 км от нас. Товаря сърфа и след максимум 20-25 минути съм на вода. Иначе относно глисирането ,за да клисирам ми трябва минимум 3.5 -4 метра в сек. и то с 11.9 квадрата платно и формула. Половината от дните от април до декември когато е сезона, няма вятър и 4 метра в секунда. За сезон грубо казано 9 месеца -270 дни 10 дни става за 6 и по- малко квадрата, 30 дни за 7.0-8.5 квадрата и 100 дни за 11-12 квадрата и формула. Другите 130 дни само за плаж и риболов пълно огледало е водата вятър-0.5 метра средно. Smile То навсякъде в страната е така, че и от стара планина на юг и по- зле, все пак в дунавската равнина е най ветровито. Искрено завиждам на хората с добри доходи разчитащи не на една заплата от 450 лв ,който могат да карат редовно на Острова и знам ,че един ден ако забогатея ще съм там минимум за два месеца годишно. Там се натрупва опит за седмица който тук го натрупвам за цял сезон.

180sm. 85kg.Starbord Fytyra 67/Starboard iSonic 72sm. Carbon Reflecs, iSonic85sm Karbon Reflex. / CHALLENGER AERO+ 8.4 /SEVERNE Overdrive_R7-7.8 /SEVERNE MACH 2 -7.0 MACH4-5.0 /Rossignol HERO ELIITE ST TI R22 167sm/
SHMIT
Буревестник
Публикации: 852

« Отговор #10 -: 14.05.2011 22:52 »

Вальо, или имаш пари или време. Трудно се постига да имаш и двете, но искрено ти го пожелавам.
Искам, да те питам нещо. Ти си учител. Учениците ти знаят, че караш Уиндсърф. Не проявяват ли интерес? Не искат ли да пробват?
Не можеш ли да направиш едно Монтанско Уиндсърф училище?

Valio76
Windmaster

« Отговор #11 -: 15.05.2011 10:25 »

За това си прав, ако изкарваш много пари пък нямаш време кога да ги харчиш. В действителност е добре варианта хем свободно време, хем пари, който да гасят мерака за оборудване и за каране на Острова, за покриване на ежедневните разходи семейство, дете, бензин за колата и храна. Знам, че да се чувствам добре и да нямам финансови проблеми ми трябва заплата не 450 лв., а 1500 лв. За моят край където безработицата е най-голяма от цялата страна,а мисля, че сме и на последно място по заплати и в цяла Европа заплатата ми е добра, и хората завиждат на работещите понеже половината са безработни и разчитат на помощи от борсата. То си личи и по язовира, където сърф караме само трима души при град 50 000 души. Ако това мега водно съоръжение беше до София нямаше да е така безлюдно и сигурно нямаше къде да си ригне платното човек. На въпроса за сърф училище и дали децата знаят, че карам сърф – знаят, че карам, но за съжаление са малко тези, който въобще спортуват нещо. Спорта невълнува днешната младеж, учениците мислят само за цигари, алкохол, дискотеки и компютри и страдат от наднормено тегло и обездвижване още от 7-8 клас. Да не говорим като спрат да растат какво става. Също така голяма част може би половината от учениците не могат да плуват и изпитват страх от водата. Мислил съм да направя сърф училище преди време, но знам какъв ще е резултата и отварянето на такова е безсмислено. Трябва да имаш фирма, разрешително от кмета и куп други документи оборудване за начинаещи и било то и трета ръка и пари, които с години няма да се избият.

180sm. 85kg.Starbord Fytyra 67/Starboard iSonic 72sm. Carbon Reflecs, iSonic85sm Karbon Reflex. / CHALLENGER AERO+ 8.4 /SEVERNE Overdrive_R7-7.8 /SEVERNE MACH 2 -7.0 MACH4-5.0 /Rossignol HERO ELIITE ST TI R22 167sm/
Eddie
Модератор

« Отговор #12 -: 15.05.2011 10:49 »

Вальо,защо  Острова?!?
 Ти имаш оборудване,което ти позволява да караш редовно и без прогнози!?!. Имаш спот на 3 км.,много свободно,време,голям матерял и доколкото разбирам...140 дена на вода!!!Ако трябва да работиш по 8 часа на ден,разчитайки само на 20 дена отпуска + празниците,няма как да докараш толкова каране,колкото и пари да имаш

Valio76
Windmaster

« Отговор #13 -: 15.05.2011 12:36 »

Просто като отидох за първи път на острова преди две години се влюбих в него, това е райско място нямаше ден, в който да не духа поне 7 метра в секунда. На острова съм ходил два пъти за по 7 дни и винаги е ставало за каране, докато на язовир Огоста не е така. Написъл съм, че капацитета на язовира и вятъра е 140 дни максимум. Имам впредвид вятър, който е над 4 метра в секунда и става поне за формула. Условията са като на Дъбник, само дето язовира е 7-8 пъти по- голям. Има локално усилване, но в дните когато няма никакъв вятър, няма как да сработи и усилването. Аз съм учител и отпуската ми е 48 дни. Хубавото на работата ми е, че имам средно по 5 учебни часа  на ден и когато сме сутрин на училище мога следобяд да карам, ако има вятър. Най-много съм карал 68 дни за година и то в началото, когато се учех със сърфа Бора, още като бях в 10 клас, тогава ходех всеки ден да карам, радвах се на всеки полъх, който успяваше да задвижи дъската. Средно годишно правя 35-40 дни каране. Под каране имам в предвид да може да се излезне на глисаж поне на поривите. Дните, в които не се глисира не се броят. От тази година имам формула и дните, в който карам нараснаха двойно. От 6 април, когато открих сезона до сега имам 11 дни каране, от който 4 с исоника 121 литра и 7 с формулата и платно 12 квадрата. До декември мога да го докарам поне до 60 дни каране, живот и здраве.

Valio76
Windmaster

« Отговор #14 -: 06.06.2011 11:39 »

Ето снимки от вчера, с формула и 11 квадрата платно от от язовир Огоста, вятър 4-5 метра в секунда най- силен порив измерен от брега преди да вляза да карам беше-7 метра. Марино е прав ,че формулата може да реши проблема относно липсата на ветровити дни и желание за редовно каране тя може да се кара почти всеки уикенд ако не и двата почивни дни то единия ще става за глисиране. Нужен е 4 метра в секунда вятър за да се изглисира а после дори и 3.5 метра са достатъчни, за да се поддържа глисажа. Последно  с исоника съм карал на 7 май от-тогава не е духало над 8 метра егати безветрието тази пролет.

* P1170989.JPG (24.42 KB, 640x480 - видяно 529 пъти.)

* P1170968.JPG (61.27 KB, 1280x960 - видяно 509 пъти.)

* P1170972.JPG (170.15 KB, 1280x960 - видяно 541 пъти.)

Страници: 1 2   Най-горе
Печат
Отиди в: