dr bre:
Аз бях в тази ситуация преди няколко години и установих следното...
Нито една къмпингарска или за море палатка не би ти свършила работа...всъщност нито един евтин модел не би ти свършил работа...
Когато си избирах палатка гледах за следното:
1. да се води двойка но да е малка защото така или иначе ще спя сам вътре ( най-често ;P ) но като е двойка ще е комфортно за сам човек и багажа му
2. палатката да е ниска (Аз тъй или иначе в нея само спя вечерно време така, че ни ми трябва висока ) - малко площ която контактува с вятъра= повече м/с на които ще удържа!
3. да има достатъчно странични въженца за добро опъване...тоест всяка палатка има въженца на всяка от 4-те страни на рейката...но малко имат безкрайно важното нещо да имат и въженца за обтягане и по средата на стената между две от рейките!!!
4. Ако може да не е алпийска защото тъй или иначе не ми трябва да е лека и няма да я мъкна на ръка а пък са си по-скъпички...но се оказа, че всички горни изисквания ги имат само от класа на алпийските палатки така, че нямах избор...
5. Да е доказала се марка която прави палатки и мога да разчитам, че ще държи с години на пека и вятъра и няма да е се скапе бързо!
6. Да е с дураалуминиеви рейки които не просто са по-леки ами са практически вечни сравнение със скапаните рейки от фибростъкло...
Спазвайки всички по-горни точки си избрах (от всички марки палатки внасяни в България) безапелационно марката HANNAH, модела - ATTACK и вече я ползвам 3 години и имам поне по 40 дни в годината с нея на острова = 120 дни вече и все на як вятър и съм безкрайно доволен..цената е около 360 лева. А! Още нещо - тази палатка е с преплетена в формата на X рейки самоносеща конструкция и само прикрепена към земята с колчетата без да се обтягат страничните въженца е достатъчно вятъроустойчива поне до 15-16 м/с!!!
ето я и нея:
http://demo-pro.magazin-online.net/bg/product-view/10.htmlстранно ниска е цената..аз преди 3 години я купих за 300лв със някви яки отстъпки...но може и по нещо да се различава от моята...
ето и моята палатка с реално доооста по-висока цена...
http://www.stenata.com/palatki/produkti/attackбих ти препоръчал също да видиш и тази на живо как изглежда:
http://www.stenata.com/palatki/produkti/hideway-sтя е доста по-евтина от другите ако бюджета ти е много малък но за сметка на това от това което виждам на снимките е със въпросните въженца по средата на стената между двете рейки което дава доста по-голяма стабилност при силен вяътра, но не е особено ниска със своите 150см....не знам, нямам мнение за нея но ако я видиш предполагам ще може да прецениш дали става...бих казал, че повечето консултанти не разбират и няма смисъл да ги разпитваш..те даже не могат да си представят вятър 15м/с и, че искаш палатката да я духа 10 дни на тоя вятър и да няма никви грижи... Ако ходиш в магазин "Стената" - този който е на улицата на немската гимназия ( в пряката на Стамболийски) търси "Тино" и му прати поздрави от Сашо катерача (сърфист) и че и ти изкаш да си взимаш палатка за сърф и да я духа много та той ще ти помогне 100% при избора а и с него доста циклихме преди да избера моята и е вече наясно
Туйто от мен
Ако има още въпроси или не си разбрал нещо от по-горе набързо написаното стреляй
Сашо