ееййй можело значи да духа и по време на състезание в България!!
) Отварям темата с цел да споделя емоциите си от екшъна на приключилото преди седмица национално първенство по слалом в Бургас
Като цяло, според мен, от към условията това беше най- перфектното републиканско за последните няколко години. Предполагам че тези,които са участвали или поне са били там ще се съгласят с мен. И двата дена идеален вятър за слалом - за големи, средни и дори по едно време за малко по-малки платна!
През първият ден направихме 4 гонки на среден вятър 14 knt, макс 17 - редовният бургаски бриз - което беше перфектно за по-големите платна 9-10 квадрата. За мен беше голям кеф с 9.5 да се набримча, просто идеално ми пасваше и невероятно удоволствие изпитвах по време на гонките!!
Още същият ден са плъзнали слухове за добрата прогноза за следващият състезателен ден, но доста хора (включително и аз) се отнесоха с доза недоверие към нея, понеже кога е било да има такъв вятър и то да се случи на състезание?!
Вторият ден не започна особено обещаващо - жега, морето - тава (или огледало, ако щете), никакви изгледи за стане нещо добро. За кратко бях помислил, че състезанието ще си приключи с четирите гонки от предният ден, докато някои от кибиците не започнаха да вдигат паника - на единият му се обадили, че на Равда духало до 14м/с, на другият - че в Несебър до 12м/с, като при нас по това време вятърът едва се беше ориентирал от обещаната посока, но продължаваше да не е повече от 2-3м/с. Един вид - честито на прецаканите!
Сигурно не бяха минали и 15 минути и се появиха едни тъмнички ивици от СИ-И, които бързо и упорито запълваха залива. Веднага стана ясно, че ще има екшън, но едва ли някой е предполагал колко много!! Да не пропусна да отбележа, че и организацията беше доста на добро ниво тази година - съдията беше на вода с вехите винаги на време и успяваше да подреди дистанцията точно, когато вятърът засилваше, а не когато започне вече да стихва, както се е случвало не веднъж по БГ състезания. Благодарение на това всичко и всички бяхме в готовност за гонките доста бързо. Вятърът засили по-сериозно, уплътни, образува се и вълна, която определено допринасяше за неверояното изживяване по време на гонките. Добре, че не успя бързо да вдигне така не безизвестният бургаски прибой, че щяха да останат 5-6 състезатели на гонките
но и този беше достатъчен някои хора да си поначупят мат'ряла на влизане/излизане....имаше си жертви.
На дистанцията са измерили среден вятър от 12 м/с, на пориви е стигало до 15. Бях решил да карам с 8.6, макар че ако имах 7.9 щях да си го сложа него с голяяяяямо удоволствие и щях да се чувствам далееееч по-комфортно!
За съжаление по пътя към старта на първата гонка ми се счупи мачтата
. Понеже бях вече достатъчно навътре и нямаше как да изляза сам, чаках да дойде лодка да ме изкарат на брега. Хич да не е, доста си почаках.........................дори ми стигна времето да наблюдавам старта на първата гонка, докато се клатушках на вълните. Докато дойде лодка, докато се натоваря и ме изкарат, другите бяха финиширали гонката вече и се качваха към старта за следвашата. Добре, че на брега ми бяха подготвили нова мачта и веднага като излязох риговах трескаво платното на ново, но за съжаление не бях достатъчно бърз за да успея за старта на втората гонка. Бях на път към стартовата линия, но я изтървах за две минути и пак си останах да ги наблюдавам отстрани. Беше ме много яд, че пропускам екшъна при тези условия, всички хвърчаха по дистанцията, имаше пребивания по вехите, човки....всичко както трябва!!
Да не повярваш, но си бях на мястото за старта на следващата гонка, както и за още две след това. Общо бяха проведени 5 гонки него ден, от които на две не съм карал. За това пък на останалите три се изкефих максимално !!! Предполагам, че всички, които са карали на гонките тогава са останали доволни и никой нямаше право да се оплаква от условията, че било слабо.
Много добре се е получило това републиканско. С общо 9 проведени гонки за двата дена, с 3 гонки за изхвърляне.
Както вече казах - ееййй можело значи да духа и по време на състезание в България!!