02.11.2024 01:30
Новини: Sunny eXtreme е официалният вносител за България на уиндсърф и уинг оборудване на фирмите: LoftSails, Exocet, F2 Windsurfing, Lorch, GUL, Ascan, Unifiber, Zeeko, HB, Reptile, MFC, Goya и Quatro. Продуктите може да видите в нашият Online магазин.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1 2 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: заКупуване на сърф дъска извън БГ  (Прочетена 12877 пъти)
lukcheto
Off Line
Публикации: 2340

« -: 08.09.2011 09:46 »

Привет,

предполагам на всеки един от нас по някакъв повод се е налагало да си търси сърф дъска/платно/аксесоари онлайн, било то за да си свери часовника за цени, било то защото пределен модел го няма наличен в БГ или просто не се продава Shocked Реших да отворя темата, за да сподели всеки опит или познания какво е положението със закупуване на дъска/гик/платна онлайн-  плащане, транспорт- куриерски услуги, мито (ако има такова).

Помоему, много готина платформа е сайта на бордсийкър, и макар цените там да са в паундове, има неща които си заслужават вниманието и инвестицията. И така вие сте на ход. Моя милост тепърва опипва почвата, като обещава да сподели опит след това :D

"Stop chasing shadows, just enjoy the ride" bravoo
~ фaNatic SkaTe/85l~the RoCk~
~Jo Jo is back home/67l~
~Гaa mАНiК/3.3m2~nuHko~
~Ka.KiLLeR/3.7m2~WaVe ASSassIN~
~Vandal Enemy/4.5m2~WANTeд.No.2~
~Idol/4.0m2~TheFlY~
~Idol/4.8m2~BillY~
metro
Вятърничав
Публикации: 212

Ветроход :)

« Отговор #1 -: 08.09.2011 23:44 »

От моя опит с онлайн търговията (най-вече свързан с фирмени покупки) бих споделил че това е хазартно начинание...веднъж печелиш а друг път губиш! Ако играеш много и купуваш много онлай на далаверски цени със сигурност ще си спеситл не малко пари... Ако играеш обаче на дребно от типа 1-2 покупки може да се окажеш прецакан и то здраво...ще дам пример защо:
1. Представи си, че от недоглеждане и непреценяване или недостатъчно информация се оказва, че в крайна сметка трябва да платиш мито + рушвет + ДДС (или само някое от тези) в повече отколкото си сметнал в началото и се оказва, че стоката в крайна сметка си я купил за цена която е над пазарната на продукта в БГ...
2. Представи си, че стоката идва увредена и намачкана или счупена...обикновенно хората поради високите тарифи на застрахователите не застраховат на реалната цена на продукта и в такъв случай увисваш с едни пари които не покриват стойността на унищожената или увредена стока...или ремонта за нея.
3. Най неблагоприятния вариант е да попаднеш на търговец който не е коректен в описването на стоката и тя идва не в описаното (очакваното) от теб състояние... в този случай започваш да си търсиш и доказваш правата като купувач и най-често това отнема доста нерви и разправии и писане и тнт и в крайна сметка ако има победа то тя е морална защото в крайна сметка пак си прецакан по един или друг начин.

Съществуват и други рискове и причини поради които не бих си купил сърф обурудване онлайн като една от основните е, че искам да се докосна до обурудването - то било да ригна платното или да пипна гика или пък да си погаля дъската и да разбера, че е мойта Wink и не по-маловажната е, че когато имам рекламации когато я купувам от БГ търговец (независимо кой) почти винаги мога да разчитам на това ако гаранционно се появи дефект или проблем, че ще мога да разчитам на замяна за нов такъв продукт и това ще ми е безплатно като транспорт и ще е въпрос на разговор на място за 10 мин. А ТОВА Е МНОГО ВАЖНО НЕЩО!

Та така де...сигурно си викате тоя една добра дума не каза за онлайн търговията...ами да ама фирмата има Ebay акаунт с над 350 спечелени търга и то опита си се трупа Wink
Хубавото на онлайн търговията е, че когато има продукт който сте харесали в БГ но цената онлайн е доста по-евтина то можете да отидете да го харесата и после само да го поръчате оналайн! Wink

Та така Wink

Tabou Twister 100l
Tabou Da Curve 73l

Gaastra - Echo 5.2, Manic 4.7, Manic 4.0
Tabou Manta 100l
Gaastra - Savage 6.7
stefanvo
Вятърничав
Публикации: 230

« Отговор #2 -: 08.09.2011 23:51 »

нещо не разбирам темата-да закупиш материал когато си извън бг или да си в бг и да си закупиш от вън,онлайн или не както и да е hmmmm
lukcheto
Off Line

« Отговор #3 -: 09.09.2011 00:08 »

нещо не разбирам темата-да закупиш материал когато си извън бг или да си в бг и да си закупиш от вън,онлайн или не както и да е hmmmm

Превеждам  oops Shocked
Седиш си в БГ, решаваш да закупиш дъска/гик/платно онлайн, респективно продуктът се намира извън БГ. Извършваш плащане с PayPal например, след което аксесоарът трябва да бъде транспортиран от съответното място (пример за мястото: Англия, Испания, Германия) до теб в БГ, с куриер или по друг начин. Не разбирам какво има да не се разбира  :О:

ПП А темата е как се процедира, и дали някой има опит при извършена покупка на продукт онлайн + доставката и до България, а не защо не бих си закупил продукт онлайн Shocked

~Jo Jo is back home/67l~
~Гaa mАНiК/3.3m2~nuHko~
~Idol/4.0m2~TheFlY~
~Idol/4.8m2~BillY~
extreame
Полъх
*
Публикации: 45

« Отговор #4 -: 09.09.2011 09:37 »

Здравейте,
аз съм си купувал риг от Германия през ebay. Нямаше никакъв проблем след като го видях всичко си беше ОК. От ЕС страни няма мито и ДДС. Взимал съм си и сноуборд от САЩ там имах малко премеждия - не го получих, но си получих всичките пари през paypal (даже малко повече, защото долара се беше вдигнал) После си поръчах същия от друг купувач, но се бях разбрал предварително да го декларира за по-малко пари, за да не плащам по-голямо мито и така той го декларира като един нормален евтин за 100$, а реално струваше 5-6 пъти повече. Също трябва да ги помолите да го изпратят като физическо лице не като фирма - така се плащаше по-малко, но колко точно не помня. После като дойде се плаща 5%мито върху сумата и после ДДС 20% върху обявената цена даже + цената на доставката върху нея също ти начисляват мито и ДДС. Понякога са ми искали и документ, че съм го платил - извлечение от paypal, за да не би да са го декларирали за по-малко (тази схема и на тях им е ясна, така че не прекалявайте) - тогава казвам (2пъти ми се случи) да ми кажат те какво мито ще ми сложат, защото нямам такъв документ и ако ми кажат нещо голямо казвам, че тогава ще си търся, че това не е реално и те ми го намалиха на цената на която е обявена стоката. Ако не отговаря стоката на обявеното - в ebay някой продавачи предлагат да е върнете за ваша сметка и ви връщат парите
windprayer
Вятърничав
Публикации: 271

www.vpsnowboards.com

« Отговор #5 -: 09.09.2011 10:08 »

Ами аз например доста неща съм си купил от нета, включително дъски за сноуборд и 1 кайт и досега не съм имал проблеми. Само веднъж си бях поръчал едни обувки за сноуборд 32 от САЩ и тук на митницата се оказа, че има някакви по високи такси за внос на обувки и така ме изцакаха, че ми излезнаха точно толкова, колкото бяха тук в магазина, така че не беше чак такъв проблем. От друга страна, като знам колко много съм спестил, а също и че съм намирал матрял, който в БГ не е бил наличен, според мен определено си заслужава човек да се порови, но все пак има няколко важни правила.
1. Проверявайте много внимателно сайта или ибей продавача, от който възнамерявате да купувате и на който ще си оставите данните и кредитната карта!
2. При възможност, винаги плащайте с Pay Pal
3. Освен ако нямате човек в САЩ, който да ви донесе стоката, макар и да има добри оферти в щатите, в момента е най-добре да се пазарува от еврозоната, защото няма митници и такси, които в доста случаи са леко непредвидими-такива са и митническите ни служби, с които не искате да се сблъсквате определено. От друга страна има малко на брой щатски сайтове, които доставят до варатата ви и се погрижват за всички митнически разходи, като ви ги калкулират в цената-това е добър вариант.
4. Застраховайте скъпите и/или чупливите неща.
5. Ако имате възможност да видите и пробвате стоката в БГ, направете го и после си я поръчайте от нета. Може и да звучи малко гадничко спрямо магазинерите, така че дано ми простят Съни и Юли, както и останалите, но е факт, че цените в нета са понякога 2 пъти по-евтини, а пазарът и конкуренцията вече са глобални.

В крайна сметка, ДА, пазаруването директно от магазина на място е по-сигурният и предпочитан от мен вариант, но всичко зависи от това дали разликата в цените ще оправдае риска и отделеното време при онлайн пазаруването!? Засега при мен отговорът е ДА.  Wink
extreame
Полъх
*
Публикации: 45

« Отговор #6 -: 09.09.2011 10:31 »

И аз се извинявам на магазинерите - разбирам, че те имат повече разходи (продавачи, наем на помещение, плащат реално мито), но аз от ebay съм спестил доста пари (сноуборда ми излезе около 1100лв с всички разходи като в бг тогава излизаше към 1800лв) - винаги гледайте рейтинга на продавача и колко продажби има - аз не плащам в сайтове или го правя много рядко и ако съм сигурен с карта - винаги се старая да използвам paypal.
lukcheto
Off Line

« Отговор #7 -: 09.09.2011 15:41 »

Аз пуснах въпросната тема не за да засегна хората които се занимава с внос на сърф стоки, а поради факта, че малко или много предлагането на нашия пазар е ограничено откъм наличности, респективно изборът ни в някакви моменти е ограничен Shocked Трябва да изберем марка или стока които се внасят, а има и 70% такива които не се внасят в БГ. Аз съм с малко кила и намирането на малолитражни дъски за мен си е проблем, а наличните твърде често са по някаква причина компромисен вариант :-O-: Цялата тема е за избора и свободата на избор :О:

Благодаря на всички които споделихте опит @->- Аз самата се натъквам на казус ако поръчам дъска чрез сайта на boardseeker защото това твърде често са частни лица, които си продават оборудването (нещо като сърфистки ибей) и доставката на продукта не е обвързана с конкретна куриерска фирма. Проблемът там е, че за да се докара дъска от Англия, трябва да се намери фирма която да извърши услугата до БГ. С DHL цените са непосилни. Гледам Еконтските услуги и сравнително отскоро имат подобна опция да докарат нещо поръчано от UK, затова и питах, ако случайно някой е използвал тази тяхна услуга. Това е всичко, ако нещата стигнат до някакво развитие ще споделя инфо  --<

~Jo Jo is back home/67l~
~Гaa mАНiК/3.3m2~nuHko~
~Idol/4.0m2~TheFlY~
~Idol/4.8m2~BillY~
Mod_One
eXtreme iNside
Публикации: 1681

« Отговор #8 -: 09.09.2011 15:55 »

.... Аз съм с малко кила ...

Sorry, не се сдържах ...

Сутрин: две банички и 1/2 литър боза;
Обяд:   две тулумбички и 1/2 литър боза;
Вечер:  две пържолки и 1/2 литър червено вино;

taz :О:

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
 -------o00o-(_)-o00o-------
F..k the Cola, F..k the pizza, All we need is Slivovitza
windprayer
Вятърничав
Публикации: 271

www.vpsnowboards.com

« Отговор #9 -: 09.09.2011 16:08 »

Благодаря на всички които споделихте опит @->- Аз самата се натъквам на казус ако поръчам дъска чрез сайта на boardseeker защото това твърде често са частни лица, които си продават оборудването (нещо като сърфистки ибей) и доставката на продукта не е обвързана с конкретна куриерска фирма. Проблемът там е, че за да се докара дъска от Англия, трябва да се намери фирма която да извърши услугата до БГ. С DHL цените са непосилни. Гледам Еконтските услуги и сравнително отскоро имат подобна опция да докарат нещо поръчано от UK, затова и питах, ако случайно някой е използвал тази тяхна услуга. Това е всичко, ако нещата стигнат до някакво развитие ще споделя инфо  --<

Англичаните си имат British Royal Mail, който си функционира чудно и ще ти доставят дъската до твоя пощенски клон. Иначе много евтино и до врата, ти препоръчвам DPD http://www.dpd.com/bg , които работят със Speedy в БГ ако се не лъжа. Успех!  Good Luck
gruio
Полъх
*
Публикации: 33

« Отговор #10 -: 09.09.2011 21:10 »

Интерлогистика работи с GLS -  http://www.gls-group.eu/ или iloxx.de взимат пакети и над 200см и за платно е 13 -17 Е от Германия до БГ, иначе в ebay.de си има всичко. Купуваш, разбираш се с продавача да го изпрати с тях, плащаш , изчакваш десеттина дни и готово караш каквото си поискаш:)
http://www.iloxx.de/net/content/dokumente/hilfe/iloxx_Verpackungstipp_Surfbrett.pdf
lukcheto
Off Line

« Отговор #11 -: 09.09.2011 22:06 »

Англичаните си имат British Royal Mail, който си функционира чудно

Да, функционират си чудесно, но се оказва, че "размера има значение" и това е причината да откажат доставка на дъска до БГ, ако и да е със скромните за нас 2.26см. Намери се друг вариант за койот ще разкажа ако всичко е "добре когато свършва добре" clover

~Jo Jo is back home/67l~
~Гaa mАНiК/3.3m2~nuHko~
~Idol/4.0m2~TheFlY~
~Idol/4.8m2~BillY~
stefanvo
Вятърничав
Публикации: 230

« Отговор #12 -: 09.09.2011 23:40 »

аааа чак сега разбрах темата да си седиш в бг и да си закупиш нещо от чужбина,аз като съм си бг реотан  oops Shocked и трудничко схващам
 аз веднъж щях да си купувам кола ИЗВЪН бг ,ама дали бях в бг или не  oops или май бях извън бг и ми я докараха от бг  (:-pp)

Drinks hip                         Yeee                                       :Sunny:

Преди няколко седмици виждам един приятел с едно скутерче и го питам от къде го е купил -от спиди ,ми казва.-Как така от спиди?-Ми на тях платих  bravoo
И пак бавно загрях ,в първия момент си помислих ,че са продали някъкво служебно :)докато ми разкаже от къде го е поръчал :D
Ама аз си мисля че ако си в бг е най-добре да си вземе човек нещо от бг OK Дистрибутори бол и още идат :D
Хайде да не ви разказвам как няколко приятелчета си напоръчаха разни машинарийки от различни страни и какво им пристигна и т.н.
Тук в бг ще запалиш една кола ,сам или с приятели и ще идеш да върнеш ,примерно една сърф дъска или да му я облъскаш в главата на някой  wall а пък от чужбина 100 разправии за 5 лв. Едва ли някой от тукашните доставчици не може да поръча нещо различно от това ,което продава,така поне може да се види или с уговорка да се върне а като е платено в чужбина и изпратено -пито платено :D Затова БГ си е БГ  :1:
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #13 -: 13.09.2011 19:15 »

DPD economy е много евтина услуга, обаче имат ограничение в рамерите за съжаление и дъска не става. За тов, което прочетох по-нагоре да се декларира по-ниска стойност ми се вижда доста рисковано, защото, ако изчезне пратката се дължи неустойка по декларираната стойност. Проблема при внос на дъски за сърф е, че обемът е много голям и съответн осе таксува той ,а не реалното тегло. Трябва да се застрахова задължително, защото е чупливо. От моя опит с транспортните фирми установих, че за всяка държава си има фирма, която дава по-добра цена от останалите, но трябва да се търси. Това, което е споменато по-нагоре за гаранцията според мен е изключително ВАЖНО. Аз има възможност да си поръчам робот за чистене на пода от Щатите на половин цена, но си го взех от БГ, защото има 2г. гаранция и съм сигурна, че във фирмата извънгаранционно щяха да ми свалят кожата. А не мога да си позволя да пращам робота всеки пътдо Щатите, когато се развали.

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
lukcheto
Off Line

« Отговор #14 -: 14.09.2011 15:24 »

Едва ли някой от тукашните доставчици не може да поръча нещо различно от това ,което продава,така поне може да се види или с уговорка да се върне а като е платено в чужбина и изпратено -пито платено :D Затова БГ си е БГ  :1:

Принципно, когато поръчаш нещо което не е налично го поръчваш на "тукашните доставчици" с идеята да го купиш, аз лично един не познавам който ще поръча продукт който не е наличен в магазина само за да се разгледа/види/пипне след което да го върне обратно Shocked Ако познаваш някой моля сподели, за да се запозная и аз с него! :D

Аз лично се изправих пред избор, поръчка и спокойствие срещу скромната сума от 700лв отгоре oops За тази сума предпочитам да си намеря начини да се снабдя с продукта самостоятелно, а 700те лева да дам за други сърф джаджи...

ПП Абсолютно не съм съгласна, че поръчаното в чужбина е "пито-платено", там клиентът, за разлика от тук, по презумция е "винаги прав", особено що се касае онлайн магазините. Върнат продукт се заменя, без много философстване за тяхна сметка.

~Jo Jo is back home/67l~
~Гaa mАНiК/3.3m2~nuHko~
~Idol/4.0m2~TheFlY~
~Idol/4.8m2~BillY~
Страници: 1 2 »   Най-горе
Печат
Отиди в: