01.11.2024 12:31
Новини: За водните екстремни спортове, плуване и гмуркане предлагаме екипировка на фирмите:  Bare, Sooruz, Ascan, GUL, Aquasphere, Aqualung, Beuchat, World Industries, AirHead, Sooruz, DryPak и Spokey.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1 2 3 4 5 6 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Naish Nitrix 2011 115l vs 125l  (Прочетена 35608 пъти)
WindCommander
Полъх
*
Публикации: 8

« -: 12.09.2011 22:10 »

Здравейте всички  Smile,

като новодошъл много се радвам ,че съществува място като този форум където човек може да прочете толкова много инфомация за уиндсърфа, да получи съвет или пък просто да сподели своите преживявания  Smile Имам конкретен въпрос към вас свързан с литраж на дъска и тъй като съм в голямо колебание въпреки ,че четох доста информация и съвети тук във форума ми се иска да изложа терзанията си по въпроса  :D
С 2-3 думи да спомена ,че съм на 38 години и от 97 г. карах един параход Windglider и в последствие една по -малка дъска на ниво глисиране , закачане с трапец и вкарване на краката в  налъмите, но за съжаление имах доста натоварени няколко години и ми се наложи да преустановя с уиндсърфинга и подарих парахода и по-малката дъска задно с мачти ,платна, гикове, ащото бяха морално остаряли. Последните две години карах с Starboard Go 155 на един приятел, предимно по нашето черноморие, като установих, че не ми е трудно да карам с тази дъска ,защото е доста стабилна и не създава проблеми дори за начинаещ като мен  Smile И реших, че е време да се оборудвам отново  :D И тук изпаднах в затруднение относно литража. Попитах една видна форумка /няма дя я разкривам  :D/, която каза ,че 105 л.ще е ОК , но мен нещо този литраж ме плаши и предпочитам да се презастраховам. Спрял съм се на тези дъски Naish Nitrix 2011 115l и 125l ,защото мога да ги взема чисто нови в комплект ,платно ,гик и мачта на фирмата на добра цена, но не робувам на марки. Все пак по -важно да взема по-доброто в дългосрочен план като основно ще карам по нашето черноморие засега и близки язовири  Smile Ако кризата продължава така , ще имам още повече време за каране и на по -далечни дестинации  :D Теглото ми е около 70-72 кг. и съм в добра физическа форма. Тренирах дълги години ски в Славия и чуството ми за равновесие е повече от добро  :D Моля въпреки ,че тази темите с литража са  бистрени много пъти за вашия съвет тъй като искам да избера по-добрия вариант. Naish Nitrix 2011 115l или 125l ???    Smile Help  Smile

Abit
Буревестник
Публикации: 855

тук-там

« Отговор #1 -: 12.09.2011 22:23 »

Избрал си NAISH 2011......  ще ти помогне това, че си тренирал дълги години ски, за да не се пребиеш при такинг  :D  

Пробвах тази дъска 145л. с платно 7.5м2 аз съм 60кг. на  12кнота не успях да изглесирам... след първия так, не си и помислих за втори  Shocked  но можеш ръчно да си направиш някой поправки ако имаш мерак :D  Или да използваш само джайб  Smile
stefanvo
Вятърничав
Публикации: 230

« Отговор #2 -: 12.09.2011 22:28 »

125- OK
Abit
Буревестник

тук-там

« Отговор #3 -: 12.09.2011 22:38 »

155  OK  Shocked
stefanvo
Вятърничав
Публикации: 230

« Отговор #4 -: 12.09.2011 22:42 »

abit ама човека май се колебае между 115 и 125  :-O-: 155 вече я е минал  Smile
tsvetelin
Вятърничав
Публикации: 238

« Отговор #5 -: 12.09.2011 22:43 »

Аз съм с 2-3 килограма по слаб от теб и на сходно техническо ниво. Ако ще е една дъска, 115л би бил моят избор

В момента голямата ми дъска е 137л (244х72см.)  и смятам тази година да сменя с 115л (ще е компромис за БГ море), но ще по подходяща за 6-7.5м2 платна за нашите килограми при фрии райда. 7.5м2 е най голямото ми платно и затова нямам нужда от по голяма дъска

Все пак ако споделиш какви платна смяташ да набавиш ще сме по точни

72kg. RRD Wave Thruster 231x56x76l, Exocet Cross 239x59x94l, RRD X-Fire 112 235x69
Loft Lip Wave 4.3, Gaastra ManicHD 4.7, Lip Wave 5.2, Arrows T-Force 5.9, Loft O2 6.6, Loft Switch Blade 7.8
lukcheto
Off Line
Публикации: 2340

« Отговор #6 -: 12.09.2011 22:45 »

Според мен литрите в случая не са ти чак такъв проблем, а и да са, бързо ще ги преодолееш, където са 125 там са и 115. Не е фатално да вземеш повече, после ще сменяш :О:

По-скоро помисли над това, че Nitrix is the one board solution for freeride sailing in flat water по спецификация, а ти я искаш за нашето черноморие/язовирни условия където си има вълни. Прецени дали ще ти е достатъчно комфортен този модел за подобни условия :D Ако няма да ходиш до Турско, тогава взимаш 125л. и не го мислиш повече Smile

"Stop chasing shadows, just enjoy the ride" bravoo
~ фaNatic SkaTe/85l~the RoCk~
~Jo Jo is back home/67l~
~Гaa mАНiК/3.3m2~nuHko~
~Ka.KiLLeR/3.7m2~WaVe ASSassIN~
~Vandal Enemy/4.5m2~WANTeд.No.2~
~Idol/4.0m2~TheFlY~
~Idol/4.8m2~BillY~
Abit
Буревестник

тук-там

« Отговор #7 -: 12.09.2011 23:16 »

Колега не знам кой те зарибява с този Naish...нито ме интересува.  Но аз ще ти го кажа без да увъртам... 'БОКЛУК'. Нищо лично към човека, той си е лигенда но в сърфирането....

Виж там най отгоре в някоя опция из магазина... ако не ти хареса нищо, виж и другаде...

А останалите къде дават съвет за литрите на този модел... ги попитай дали са пробвали някоя дъска 2011 фриирайд на Naish.
Направо да си отписва и платната както отписа Naish Stealth. Може да остави само боксера да му се радват децата на черепа с кокалите  :D

Сега като се сетих най ценното в пакета на Naish, при борда и платното са големите лепенки, които можеш да си ги лепнеш на лозето, да плашиш гаргите... е поне нещо полезно има.
WindCommander
Полъх
*

« Отговор #8 -: 12.09.2011 23:39 »

Избрал си NAISH 2011......  ще ти помогне това, че си тренирал дълги години ски, за да не се пребиеш при такинг  :D  

Пробвах тази дъска 145л. с платно 7.5м2 аз съм 60кг. на  12кнота не успях да изглесирам... след първия так, не си и помислих за втори  Shocked  но можеш ръчно да си направиш някой поправки ако имаш мерак :D  Или да използваш само джайб  Smile

Abit, направо ме демотивираш с това инфо за въпросните дъски  :D  Няма глисиране, такинг на магия освен ако не си Алберто Томба , ремонти направи си сам  Shocked  Какво си преживял с тази дъска човече ?  Shocked Това не съвпада с идеията за сравнително по-комфортна дъска. Явно първият так е бил шокиращ, щом не е имало втори  Shocked Само джайб не е решение, все пак искам да излизам там където съм влезнал  :D
155 с оглед на по-големи платна ?

Луки, признавам си много мислих за твоето предложение -105 , но май на този етап предпочитам да взема нещо за по -обща употреба тук в БГ, а ако ще тръгвам към Турско ще се обзаведа с още една  по-малка дъска, ще ми трябва и още доста практика, защото не се чуствам уверен ако трябва да бъдем честни. stefanv, tsvetelin ,благодаря ви за съветите ,както виждам и вие хмммм, сте разколебани между 115 и 125 литра. По отношение на платната първоначално бих взел 6.1 или 5.7 2011 Session, което го дават wave платно или за всички условия за леки райдъри където с моите 70 кг. мисля ,че се вписвам  Smile
Благодаря за помоща ви, въпреки че засега 3 различни мнения 155, 125 и 115   :D
WindCommander
Полъх
*

« Отговор #9 -: 12.09.2011 23:45 »

Колега не знам кой те зарибява с този Naish...нито ме интересува.  Но аз ще ти го кажа без да увъртам... 'БОКЛУК'. Нищо лично към човека, той си е лигенда но в сърфирането....

Виж там най отгоре в някоя опция из магазина... ако не ти хареса нищо, виж и другаде...

А останалите къде дават съвет за литрите на този модел... ги попитай дали са пробвали някоя дъска 2011 фриирайд на Naish.
Направо да си отписва и платната както отписа Naish Stealth. Може да остави само боксера да му се радват децата на черепа с кокалите  :D

Сега като се сетих най ценното в пакета на Naish, при борда и платното са големите лепенки, които можеш да си ги лепнеш на лозето, да плашиш гаргите... е поне нещо полезно има.

Взимам мнението ти под внимание,благодаря че си откровен. Не ме зарибява никой за марката, просто мога да взема чисто нов комплект на много добра цена, това е и основният ми мотив да се насоча към Naish.  Лозе нямам, това с лепенките не е опция  :D
Признавам си че и един тест на дъската също повлия в решението ми , като във въпросният тест за дъската има само суперлативи. Теста е на Windsurfing journal
http://www.windsurfing-test.de/index.php?loc=details&bid=336
mitev
Духовит
**
Публикации: 177

Chasing the wind o_O

« Отговор #10 -: 13.09.2011 00:10 »

Аз нямам наблюдения над въпросната марка, но мога да ти споделя моето мнение за литражите.
Между 115 и 125л, и аз бих избрал по-големия. Просто защото ще ми влиза повече в употреба в предвид времето тук, а и заради обичайната квадратура, с която карам - 8.5 (но така като гледам в таблицата ще й дойде доста, но на моята, която е 130л й дават до 10квадрата и наистина си ги държи. SB iSonic е дъската, a аз съм 60 и нещо кг тежък)
С малката пак ще вървиш на слабо, но няма да е същото.. ще ти трябва повече вятър да изглисираш и ще трябва да се ограничиш в квадратурата на платната.. с голямото ще рови повече. 10 литра е разликата, но пак си оказват влияние.
Abit
Буревестник

тук-там

« Отговор #11 -: 13.09.2011 00:12 »

Ами колега... аз мислех че, са инвалиди когато ми го казваха...никога съм нямал мераци да пробвам тази марка(винаги съм отказвал да пробвам naish), но ми стана интересно как постоянно се оплакват и реших да им докажа  wall  wall  wall

Всъщност след това пробвах wave, фристайл и слалом... и  повечето платна.

Абе да ти кажа, големите лепенки с черепите са два вида... едната по голямата е страхотна, събрах си около 10тина, другата е по малка и като рисувана от некадърник от които имах 4 - 5 и ги метнах в коша.  :D

Нали ти казвам има толкова марки в днешно време...  Naish и комфорт  няма как да се съчетай!
Колкото до пакета и цената, със сигурност ще намериш и други добри оферти  OK Не се подлъгвай по началните цени... все пак ще купуваш "ПЪЛЕН КОМПЛЕКТ"  всички дистрибутори имат оферти и са готови на отстъпки!  
Eddie
Модератор
Публикации: 1102

« Отговор #12 -: 13.09.2011 00:54 »

Добре дошъл във форума WindCommander  hi
Прекрасно е ,че имаш идея къде и колко ще караш.В този контекс-по БГ язовирите и морето,минимума,който може да си позволиш е 7.5м/2 +  за да караш що годе редовно с твоите 70кг.Мисля че оттам трябва да започнеш-съвременна фрирайд дъска,с  широка кърма (Naish няма такава...),която да може да носи по спецификация около 8.0м/2 платно.Ако все пак си се спрял на него, по добре вземи 125л:
http://www.naishsails.com/2012/images/specs/nitrix/nitrix_specs.png
При всички положения вариант една дъска е силно компромисен-ако вземеш малка,на слабо време ще тънеш и ще ти трябва доста техника за да я извадиш на глисаш,докато голяма,на силно време ,предвид че си лек няма да  можеш да я натиснеш , ще ти "лети" и "чупи" краката.
И наистина,новото си е ново,но пък има разни доказали се за учене дъски,макар и не толкова нови,които можеш да вземеш на прилична цена (AHD Fastforward;Tabou Rocket и пр...)
Може да помислиш и над такъв вариант за начало ,още повече че на бъдещия ти материал му предстои бая бой да види .От друга страна доста хора са се учили на тях и биха могли да ти дадат наистина адекватно мнение и съвети за поведение,настройки и пр...За разлика от Naish'a :Q:  

Boards: Starboard Formula 159L. ; Starboard Isonic 122L. ; AHD Tracer 90L.
Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
valko
Windmaster
Публикации: 673

« Отговор #13 -: 13.09.2011 09:14 »

От скромният ми опит с марката Naish имах платно Naish Boxer 6,5 кв.м. - след 3 карания го продадох
Имах дъска Naish SuperCross - веднага я продадох
Сега имам Naish Freemove 106 л. и съм доволен но само на гладка вода / в Турция върви страхотно /
на чоп се държи много зле визирам язовир Дъбник
Относно литрите аз съм 95-96кг и нямам проблем със 106 л. Предполагам 115 л ще са ти отималният вариант

Успех  OK

Boards : Fanatic Bee 117l  , Naish Enduro 106l
Sails : Loft freerace 5.3m2 , Loft 360 free 6.5m2 , Neil Pride combat 5.0m2
tsvetelin
Вятърничав
Публикации: 238

« Отговор #14 -: 13.09.2011 10:11 »

както казах бих заложил на 115, но съобразено с коментара на Еди относно това да е съвременна фрее райд дъска.
Понеже не вярвам с една дъска да покрие всички случаи в БГ (пример е Дъбник, където ако има нещо то си е 10+ метра, ясен фронт)...Аз бих заложил на вариянта 2 употребявани дъски  вместо една нова.
125 free ride и 105 (free ride or FSW)
или
115 free ride и 94 FSW (този е предпочитаната от мен комбинация за 70кг)

72kg. RRD Wave Thruster 231x56x76l, Exocet Cross 239x59x94l, RRD X-Fire 112 235x69
Loft Lip Wave 4.3, Gaastra ManicHD 4.7, Lip Wave 5.2, Arrows T-Force 5.9, Loft O2 6.6, Loft Switch Blade 7.8
Страници: 1 2 3 4 5 6 »   Най-горе
Печат
Отиди в: