21.11.2024 23:10
Новини: За зимата предлагаме екипировка за сноуборд и ски на фирмите: Lorch, Alpine Pro, Hannah, Relax, Bars, Regatta, Orange и F2 / Ftwo.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1   Най-долу
Печат
Автор Тема: моля за СЪВЕТ  (Прочетена 7823 пъти)
malenki
Полъх
*
Публикации: 82

« -: 27.10.2011 19:51 »

man

търся да си взема обувки за ски, по възможност запазени втора употреба. Някой? Ако няма,поне ми препоръчайте марка/модел и от къде да си ги взема, понеже не съм много на ясно в тази област. По принцип не искам да са ми особено твърди - 80-90, размерът ми е 31. Чувал съм за Нордика е били добри, но дали ?
Eddie
Модератор
Публикации: 1102

« Отговор #1 -: 27.10.2011 21:25 »

Павка,най добре си отдели един ден,когато имаш път към София-ще ти стигне да обиколиш всички големи вносители,както и по-малките магазини за ски оборудване.(повечето от тях са концентрирани в един район).Причината е,че трябва да поседиш в магазина обут и  закопчан с всеки модел,който си харесал минимум 30мин,за да си сигурен,кой  ти е най удобен.При големите марки (Nordica е една от тях )лоши модели няма  OK Просто кракът ти трябва сам да си избере своята обувка.Все пак повечето обувки с флекс 80-90 са доста удобни по принцип -те са направени с идеята човек да се чувства комфортно с тях дори и цял ден да не ги свали  или дори откопчае.
(Предполагам,имаш предвид че си 41 а не 31 ви номер  :-O-:)
Ето някои от сайтовете на производителите,където може да се ориентираш предварително за ТТ на моделите,преди да тръгнеш на пазар  :D
http://www.langeskiboots.com/
http://www.nordica.com/
http://www.tecnicausa.com/
http://www.rossignol.com/
http://www.salomon.com/bg/
http://www.fischersports.com/en/Home
http://www.atomicsnow.com/
http://www.head.com/ski/?region=eu

Boards: Starboard Formula 159L. ; Starboard Isonic 122L. ; AHD Tracer 90L.
Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
haydukata
Полъх
*
Публикации: 48

В интернет вятъра не спира

« Отговор #2 -: 27.10.2011 23:58 »

Маленки! Щом не си много напреднал вземи си обувки с твърдост 100 поне. Те ще ти помагат да напреднеш, като не ти позволяват да се изправяш, докато караш. Самите обувки имат голямо значение, но самата марка избирашспоред големината на прасеца ти. Затова Еди те съветва да престоиш 30 мин. в някой магазин, но знай, че това не е най - точния критерий. Ако имаш пари отиди в Ишгъл при Хайни, за да ти направи обувки по крака!

Tabou speedster 100l, RRD ltd V10 98l, Gaastra hybrid 6.7, Gaastra 6,2 Poison, Neilpryde speedster 5.7
Eddie
Модератор
Публикации: 1102

« Отговор #3 -: 28.10.2011 02:05 »

Маленки! Щом не си много напреднал вземи си обувки с твърдост 100 поне. Те ще ти помагат да напреднеш, като не ти позволяват да се изправяш, докато караш. Самите обувки имат голямо значение, но самата марка избирашспоред големината на прасеца ти. Затова Еди те съветва да престоиш 30 мин. в някой магазин, но знай, че това не е най - точния критерий. Ако имаш пари отиди в Ишгъл при Хайни, за да ти направи обувки по крака!
Освен големината на прасеца,важна е и ширината на стъпалото.Основните страдания при неправилно подбрана  обувка идват именно оттам  :(((.
Така че стоенето със стегната обувка преди да се купи е задължително,като се има предвид,че в магазинни условия обувките винаги са една идея по-комфортни,отколкото на пистата,когато пластмасата се стегне от студа.

Boards: Starboard Formula 159L. ; Starboard Isonic 122L. ; AHD Tracer 90L.
Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
Venelin
Pro :)
Публикации: 1097

« Отговор #4 -: 28.10.2011 20:27 »

Любимата ми тема...

haydukata, за пръв път виждам/чувам някой да съветва ненапреднал да си купува твърди обувки :-O-: Освен това обувка с флекс 80-90 хич не е мека. И също така за пръв път виждам/чувам някой да съветва скиор "да не се изправя". По принцип човек не бива да се дърпа назад към склона. При некомфортно твърди обувки дърпането назад е по-голямо, а усещането за "дървени" крака и липса на контрол - по силно.  

malenki, мога да те посъветвам следното:

1. Отиди в магазин за ски-оборудване и накарай да ти измерят стъпълата. После почвай да мериш наред. Дори да не харесаш обувки от конкретния магазин, запомни си показанията от машинката. Ще ти помогнат да се ориентираш за подходящи модели по описания в сайтовете на производителите.

2. Производителите обикновено обозначават широчината на ходилата на предлаганите обувки. В сайта на Атомик, например, можеш да избереш FIT PREFERENCE. Там широчината е указана в милиметри. Ориентирай се по широчината на твоето стъпало и виж кои модели ти вършат работа. Имай предвид, че колкото по-агресивно е предназначението на обувката, толкова по-тясно е стъпалото й. Същия модел има и по-висок флекс-индекс (не правя реклама на Атомик - карам Нордика, но не защото са "най-добри", а защото най-добре ми паснаха Smile В техния сайт, обаче, няма такава опция... Но пак пише широчината до моделите).

3. Също така имай предвид, че прекалено широкото стъпало на обувката може да бъде също толкова некомфортно и опасно, колкото и прекалено тясното. Сам трябва да прецениш дали имаш по-тясно или по-широко стъпало, както и по-тънък или по-дебел глезен.

4. Всички съвети и ровенето по моделите са само отправна точка. Определи си дължината и широчината на стъпалата, набележи си модели и започвай да обикаляш и да мериш.

Успех!

"Do or do not. There is no try."

Board: Fanatic Shark 145 l.
Sails:   8.4 Loft O2, 6.5 BiC Cruiser, 5.2 Loft 360Free
Skills:  Freeride
Temper: Very friendly but aggressively unpleasant when annoyed
malenki
Полъх
*

« Отговор #5 -: 28.10.2011 20:32 »

благодаря ви за съветите!

Относно размера ми - всъщност нося 46 номер Smile , но забелязах, че на обувките които съм карал, пишеше 31, затова казвам толкова. Предполагам това ще рече 310мм? Smile Ходих до един от малкото магазини за ски оборудване във Варна, специално за да се убедя в размера. 300,305 ми бяха малки, с 310 си мърдах пръстите свободно,без да опирам в обувката.

Иначе така и смятам да направя - да обиколя магазините в София. През втората половина на декември ще пътувам за чужбина на ски за почти известно време и без това ще летя от София, така че с удоволствие ще отделя 1-2 дена за тази цел.

А какво ще кажете за обувки втора употреба? Дали си заслужават, или чорапът вече ще е толкова деформиран вътре, че няма да може да ми легне на крака добре?

За обувки по поръчка не съм сигурен, че съм го заслужил Smile Т.е. разбира се, че съм го заслужил хехе, но не съм достатъчно вманиачен по тази тема, за да давам повече пари от нормалното. Виж, за финки и мачти по поръчка - с голямо удоволствие, макар че излиза още по-солено Smile
marino
Буревестник
Публикации: 805

« Отговор #6 -: 29.10.2011 09:26 »

Без да правя реклама на фирмата,аз от десетина и повече години карам с Росиньол.И това е така не толкова защото си мисля,че са добри/а те наистина са добри/,а защото в магазина /SLS/има огромен избор на обувки.Освен това,както е в моя случай винаги има модели останали от миналата година,които някои от тях ги продават дори и на 50% намаление.Аз например си купих рейс модела от предната година за 360лв на който цената е била 720лв.А за обувки втора ръка си мисля,че не е редно,въпреки,че има много изгодни предложения на пазара в София.Но това за мен е все едно да си купиш чорапи втора ръка.

РЕМОНТ НА УИНДСЪРФ И КАЙТ ОБОРУДВАНЕ. адрес:София,Кокаляне,ул.Александър Генков №8 , тел:0888200617
ortofon
Полъх
*
Публикации: 19

« Отговор #7 -: 16.11.2011 15:14 »

Аз пък поддържам обувките втора ръка, най-вече защото основно карам сноуборд и не виждам смисъл за 3-4-5 карания на ски да инвестирам в нови. На ски-пазара в София излизат страхотни предложения, миналия сезон купихме на баща ми висок клас обувки за 150лв, познавам и човек със склад за нова и втора употреба ски и сноуборд екипировка, който има доста неща. @malenki, ако искаш координати ми драсни едно лично, ще те свържа с човека Smile
Odin
Отнесен от вихъра
Публикации: 312

« Отговор #8 -: 16.11.2011 15:52 »

Моето мнение по отношение на 2-ръка ски обувки е твърдо против. Има много аспекти в подкрепа на това. Като започнем от хигиента и продължим с това, че обувката се деформира специфично за всеки крак и стигнем до начина ѝ на ползване и съхранение. Аз имах рейс модел на росиньол който карах близо 10г. докато най накрая пластмасата се сцепи едновременно и на двете обувки. Сега съм с нордика спидмашин и съм супер доволен, но и двата модела съм ги купувал нови.

RRD Z-ride 133,
GunSails Nexus 6,6
GunSails Future, 5,5
GunSails Cannonbal 7,5
SHMIT
Буревестник
Публикации: 852

« Отговор #9 -: 16.11.2011 23:16 »

Павка,
Ако когато обуеш обувката, пръстите ти мърдат свободно и са ти добре, означава, че СА ТИ ГОЛЯМИ.
Трябва да ти се струва, че са то малки когато ги обуеш. Трябва да ти опират пръстите. Когато закопчаеш щраймерите, те издърпват тъпалото на зад и ти стават точно.
Когато пробваш обувки, постой поне 30мин с тях в магазина. Нормално е да ти изтръпнат краката. Не трябва да те боли и да те убиват. Трябва да са ти много стегнати и да не можеш да движиш ходилата си наляво и на дясно ВЪВ обувката. Когато движиш ходилото в обувката, това забавя командата към ската, което води до липса на контрол.
За спокойно каране и средно ниво са подходящи обувки с твърдост 80-90. Всичко по-меко не става за нищо. По-твърдото ще те мъчи и няма да можеш да го караш.
Добре е класа на обувките, да е близак до класа на ските. Не можеш да караш твърди ски с меки обувки и обратното.

malenki
Полъх
*

« Отговор #10 -: 17.11.2011 11:02 »

Благодаря за обърнатото внимание и съветите! Някъде втората половина на декември ще идвам в Софето и явно ще се наложи да пообиколя магазините и да пробвам малко обувки преди да отлетя на планина Wink
Vancho laifa
Отнесен от вихъра
Публикации: 439

« Отговор #11 -: 17.11.2011 22:59 »

Като опция - всяка събота и неделя от 8 до 15 - 16 ч. до стадион Васил Левски се излагат сергии с всичко за ски спорта. Освен огромното количество обувки втора ръка има не по-малко нови обувки на добра цена. Ако имаш възможност да дойдеш през някой от почивните дни не пропускай и този пазар.

إيفان الحياة
Страници: 1   Най-горе
Печат
Отиди в: