24.11.2024 06:53
Новини: Sunny eXtreme е официалният вносител за България на кайт оборудване DaSilva, HB SurfKite, Peter Lynn (PLKB).

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1   Най-долу
Печат
Автор Тема: Ще ми "работи" ли платното?  (Прочетена 3846 пъти)
Gamma
Полъх
*
Публикации: 24

« -: 19.03.2012 12:20 »

Здравейте!
Имам платно, на което препоръчват мачта с 55% карбон. Аз обаче имам имам такава с 75%.
Ще работи ли правилно платното с тази мачта или трябва да я сменям?

Board: Tabou Rocket 145 l
Sails: 8.2 NS E_Type; 8.0 RRD Evolution MK V; 7.3 NS Natural; 6.2 NS Natural
Abit
Буревестник
Публикации: 855

тук-там

« Отговор #1 -: 19.03.2012 15:54 »

Здравейте!
Имам платно, на което препоръчват мачта с 55% карбон. Аз обаче имам имам такава с 75%.
Ще работи ли правилно платното с тази мачта или трябва да я сменям?

Няма да работи !!! Просто ще лети!!!  Yeee  Drinks
Gamma
Полъх
*

« Отговор #2 -: 19.03.2012 20:27 »

Питам, защото различните дължини мачти имат различен коефициент на еластичност.
Ясно е, че процентното съдържание на карбон също влияе, но има ли отношение към еластичността в случая? И как това ще се отрази на платното? :-O-:

La4o
Духовит
**
Публикации: 124

« Отговор #3 -: 19.03.2012 20:36 »

По принцип колкото повече карбон по-добре.Не знам дали точно разбрах разбрах въпроса,но мисля че питаш дали твърдостта (IMCS) на мачтата има нещо общо с процентното съдържание на карбон?Ако влезеш да кажем в сайта на North всички мачти примерно 460 см. няма значение дали са платиниум, голд или друга серия са със твърдост от 25 IMCS.Напиши какво ти е платното и мачтата за да може евентуално някой да ти даде по конкретен отговор.Аз мисля че проблема няма да ти е в процента карбон а в геометрията на мачтата.

Vancho laifa
Отнесен от вихъра
Публикации: 439

« Отговор #4 -: 19.03.2012 21:21 »

До колкото разбирам въпроса е свързан с процентното съдаржание на карбон в един и същ размер мачта.

На всяко платно е написано с каква мачта производителят препоръчва да бъде ригнато за да има най-добрите параметри при каране. Болшинството от платната са обозначени с препоръчителната дължина и твърдост на мачтата.

Разбира се че има и изключения при които производителят препоръчва точно определен модел мачта за даденото платно. За щастие това главно важи за Race платната, който изискват почти винаги 100% карбон.

За останалите платна принципа е че колкото по-висок процент карбон - толкова е по-добре за каране и не на последно място и за собственика на фабриката.

По принцип трябва да се гледа какво пише на платното, примерно:

Luff 454
Mast 430
IMCS 21
Base 24

което означава че платното трябва да се кара с мачта с дължина 430 см с твърдост 21 и удължител 24 см.
Може да е даден и видът на мачтата RDM или SDM, но ако не се споменава какъв трябва да бъде и колко процента карбон трябва да има - то принципа е горе написаният. Различният процент на карбона не влияе на твърдоста на един и същ размер мачта.

إيفان الحياة
Gamma
Полъх
*

« Отговор #5 -: 19.03.2012 22:45 »

Различният процент на карбона не влияе на твърдоста на един и същ размер мачта.
Това ми трябваше. Благодаря!

Страници: 1   Най-горе
Печат
Отиди в: