Я, сподели за трасето надолу - какъв е снега, каква е трудността? Много се заинтересувах за следващата зима евентуално (става въпрос за сноуборд)
Изкачването е ясно, а за спускането, условията в конкретния ден си ги преценяваш сам, но като цяло може да се наложи и да се връщаш при висока лавинна опасност, за каквато теренът и наклонът са подходящи, а ако там пада нещо - ще е ГОЛЯМО. Сега в неделя карахме на пролетна сплъстена пудра и със съответната вакса се получи наистина уникално каране.
Като цяло спускането е видимо и няма някакви особени опасности, но има няколко основни момента, които не трябва да се изпускат:
1. Трябва да се уцели точно този прозорец (така се наричат склоновете от Мусала към реката)-той се намира на юг-югозапад от върха, защото иначе може да се излезне на опасни места със скални прагове!
2. В долната част няколко склона се събират в един дълбок улей, който е перфектен за каране, но завършва неочаквано с 10 метров ледопад/водопад (според сезона) - при невнимание и непреценена скорост може да си полети човек спокойно
3. Най-доло трябва да се открие следа от шейната на местните патрули и да се следва 3-4км до пътя за с. Бели Искър - Ако не я откриеш, което е трудно, се озоваваш далеч от цивилизацията в сняг до ушите, а вече си изморен!
4. Много важно -заради вододайната зона, цялото спускане е забранено със закон, т.е. там не стъпват цивилни хора, за което ще бъдете предупредени още на върха, а най-доло в края на следата от шейната има 24ч патрул на полицията и можеш да имаш проблеми - аз имам писмено първо предупреждение от неделята, макар и преди това да съм минавал безгрижно - зависи явно кой е на смяна! Там трябва да го играеш "загубих се"
5. Трябва да имаш осигурен транспорт от там или да стопираш, или пешачката до с. Бели Искър, от където има рейсове за Самоков!
Като цяло отиди с някой който познава мястото.
Дано да е полезно инфото