01.11.2024 06:48
Новини: За водните екстремни спортове, плуване и гмуркане предлагаме екипировка на фирмите:  Bare, Sooruz, Ascan, GUL, Aquasphere, Aqualung, Beuchat, World Industries, AirHead, Sooruz, DryPak и Spokey.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1   Най-долу
Печат
Автор Тема: съвет какво оборудване да купя за начинаещ  (Прочетена 6181 пъти)
geko
Повей

Публикации: 2

« -: 03.06.2012 12:25 »

Имам 2 часа каране на уиндсърф преди около 10 години на Созопол. Мисля че човека който ми даде дъска под наем се казваше Коня и си спомням как караше с дрехите без да се намокри. От няколко години живея на океана (само едно голф игрище ме отделя от водата) в Калифорния. Миналата седмица имаше буря, която откъсна едно дърво а друго замалко да се стовари върху колата ми (един съсед го завърза за един кол да не падне). Реших да си купя оборудване за уиндсърф, което става и за гребане прав (SUP stand up paddle). Ако се окаже, че уиндсърфа е много труден или пък няма вятър - ще греба прав и ще се наслаждавам на природата. Единствното, което ме тормози е че 2010та един сърфист умря след ухапване от акула съвсем близо на 20км от къщата ми. Надявам се като задобрея, да не стъпвам във водата изобщо за да не дразня акулите:) освен това тука водата е много студена и ще ми трябва поне 4мм неопрен. Засега съм харесъл следното оборудване:
- дъска 2012 Starboard Phantom Race 320 320cm дължина, 71см широчина, 260литра обем,  крайна цена от локален магазин $1777
- платно Severne Synergy Windsurfing Rig 7.3M цена приблизителна $630
. Тежа 85кг. 187см височина и четох някъде, че 8.5 платно е за мен. Тъй като големите платна са много скъпи, а аз много начинащ реших да почна с нещо по елементарно. Този комплект Severne работи и с по-малки платна 4.6, 5.4, 6.0, 6.7.

-   Неопренов костюм 5/3mm Men's Hyperflex AMP-K Windsports Wetsuit с цена $225. Има усточив на вятъра преден панел, подсилена зона за харнес, където обикновено харнесите късат костюмите, система за дрениране на водата от краката за да се избегне „балониране”. Проблема на този костюм е че е черен. Последните проучвания показват, че акулите не виждат добре белия и синия цвят и има по малка вероятност да ти скочат. Изглежда обаче уиндсърф костюми са само в черен цвят. Четох статия за един сърфист който му скочила голяма бяла акула (great white) и оцелял с 50 шева на крака, защото неопрена смекчил нараняванията. Затова си мисля, повече милиметри дебелина – по голяма сигурност.
Интернет е пълен с инструкции за уиндсърф обучение. Какво мислите за оборудването което съм избрал? Възможно ли е да се учи този спорт без инструктор? (изключено е тука да си позволя инструктор при тия цени, пък и в моето село карат само кайт)
Abit
Буревестник
Публикации: 855

тук-там

« Отговор #1 -: 03.06.2012 19:33 »

Ако толкова те е страх от животинките си вземи SUP, влизай когато няма вятър и пикай по малко когато си в океана  :D

Избрал си най здравия борд, това му е единствения +, аз бих го препоръчал само на дами Wink
Иначе един нов фрирайд от същата марка към 150л, ще ти е перфектно за учене и едновременно SUP. И обратното мисля че, има SUP на който закачаш платно но беше без страпове...

Виждам че са напреднали имат и страпове вече  Wink
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #2 -: 03.06.2012 23:46 »

Добре дошъл във форума geko hi
Относно ученето без инструктор.... Във всяка друга ситуация мога да се съглася, но за човек който няма понятие от вятър, вълни, оборудване, а във водата щъкат разни твари - твърдо НЕ! Поне докато не разбереш на какъв вятър да влизаш, какво да очакваш от оборудването, как да си го сглобиш и оправиш при евентуална авария във водата. Кара ли се някъде около голф игрището Smile, добре е да не си сам в тези условия.
Неопрена няма да те спаси от акули, не разчитай на това. Трябва да ти позволява да се движиш свободно и да ти пази температурата при евентуално бедствие. Виж с какво карат другите около теб. 7-8кв са за наистина слаб вятър 10-20knots, наистина ли там духа толкова малко?

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
geko
Повей

Публикации: 2

« Отговор #3 -: 04.06.2012 23:52 »

Мерси за отговорите. Много добър съвет относно пикането в морето: първо помислих че е майтап, но и от други места прочетох за това. Предпочитам да взема възможно най-голямата дъска защото 160литра няма да е стабилен SUP. На Youtube видях един французин, който си е закачил седалка на Phantom 320 и го кара като кану:) С по голяма дъска е по малко вероятно да падам във водата и да бъда атакуван от акули. Освен това жена ми и детето също биха се качили ако е стабилно като лодка. Интересно като се вдигне над водата при планиране дали има значение големината на дъската: така или иначе не се допира до водата. Другото което ми хареса на дъската е че има възможност да се мести платното напред и назад в голям диапазон. Някои знае ли доколко това помага?
Вярно е че има SUP които стават и за уиндсърфинг, но тя нямат страпове за краката и нямат тия настроийки като мърдатне платното напред-назад.
В интернет намерих тази статия за един сърфист (не уиндсърф), който твърди че отървал кожата заради неопрена: "XCEL Wetsuit Provides Protection in Shark Attack"
Тука пък намерих статия за нови неопрени дето се стремят да те скрият от окото на акулата:
Мисля първия път се пробвам да карам на езеро Lake Lopez:
http://www.youtube.com/watch?v=v8tsMt1dPOc  После като не падам толкова често ще ходя в океана.
Не съм виждал никакви уиндсърфисти край мене (само кайтсърфисти), но това е добра идея: ще се разтърся и питам с какви платна карат. Желанието ми е да се науча да карам бързо, но не ми се купуват две платна. Като гледам има разни международни създезания с "one design" дето ползват Bic Techno и Kona One така че е възможно да се избере едно платно и да се ползва във всякакъв вятър.
Ще пробвам без инструктор и ако не става ще търся помощ. Тука напримен намерих много добро упътване: което дори включва как да си оправиш сърфа при повреда:
Learn self rescue strategies such as those below:

Fin Breaks. Two strategies have been suggested to me, First, attach your harness to the rear foot strap so it provides drag at the rear of the board. Second, stand by the mast, sink the windward rail in the water and sail very slowly.

Universal breaks. Tie your mast to the mast base with the rope you brought along (as suggested in Beginner safety). If possible, put something (a bootie?) between the mast and deck so that you will not dig a hole in your board.

Boom breaks. There are two sides to the boom, and you only need one. You might have to take the boom off, flip it over, and reattach to get the good side to windward.

Harness line breaks. With that rope you have along, make a new one.

Mast breaks. If it breaks above the boom, you are in luck. Just sail slowly home with what little sail you have. If it break below the boom, you might be able to stuff the top section in the bottom section (tip down), and sail slowly home.

Освен това изтеглих тоя филм "From beginner to winner". Някой да препоръча добра книга за уиндсърфинг за четене вечер за по лесно приспиване Smile ?
NexusStar
Духовит
**
Публикации: 124

Ab hinc

« Отговор #4 -: 05.06.2012 11:51 »

geko успех
Юли много добре те е посъветвал да намериш някои инструктор за първите 10 часа на вода поне при добри условия това ще ти е достатъчно за начално побутване в правилната посока пък и след това ще знаеш малко по добре какво ще ти трябва за условията при вас. И един съвет от патило ако много силно духа или има по-големи вълни от метър преди споменатите 10 часа с инструктор изчакай по-подходящо време да не се налага някои да те спасява и да се чудиш как се стига до брега  :О: не че не е весело  (:-pp) и това. А за неупрените и акулите не го мисли толкова много че всяка цаца ще направи перка  (:-pp)

`·.¸¸.·´¯`·.¸¸.¸.·´¯`·.¸¸.¸.·´¯`·.¸¸.¸.·´¯`·.¸¸.
Robby Naish
Вятърничав
Публикации: 249

« Отговор #5 -: 09.06.2012 15:11 »

Имам 2 часа каране на уиндсърф преди около 10 години на Созопол. Мисля че човека който ми даде дъска под наем се казваше Коня и си спомням как караше с дрехите без да се намокри.
Казва се Кони и е един от най-добрите учители в България OK
Това с акулите е като с кучетата, все някога притръпваш. Все пак ако има затворен водоем, поне в началото там ще е по-безопасно.

The Best Of The Best
d-r
Духовит
**
Публикации: 103

« Отговор #6 -: 09.06.2012 16:37 »

Карам Windsurf ,SUP и XCELL неопрен/най-дебелият им неопрен,с интегрирано боне с хоризонтален цип-за зимата го използувам/.Не се уповавай че неопрена ще те спаси от акулите,наистина е страхотно качество,но онова животно ако е решило да хапе трудно ще го спре нещо.По лесно ще се научиш да караш на учебен или голям уиндсърф,отколкото на SUP.SUP e за гребло и хубава тежка вълна и се учи сравнително лесно,но за да му сложиш платно и да си играеш с вълните се искат бая часове с уиндсърф.
Щом има такава вода до теб и вятър е грехота да не ги използуваш Drinks-успех ти пожелавам и да знаеш/no pain-no game/

witchcraft chakra 94,UTB north shore-doctor 84 wave,SUP-10,6  RRD
neil pryde zone-3,5,neilpryde search-3,9,north sails ice 4,2neilpryde combat-4,7,neil pryde atlas 5,4,northsails duke-6,4
Venelin
Pro :)
Публикации: 1097

« Отговор #7 -: 09.06.2012 18:15 »

Освен всичко останало, неопренът пази кожата от повърхностни рани. Ако караш без неопрен, почти задължително се драскаш тук-там и съответно кървиш по малко - подбедрици, колене, ходила... Особено ако ти е по-грапава дъската отгоре. Да не говорим пък, ако случайно се резнеш на финката. Ти може и да не забележиш въобще драскотината, но акулата със сигурност ще те "надуши" и само от една капка кръв.

"Повечето милиметри дебелина" означават потене, дискомфорт и бързо обезводняване при по-висока температура на въздуха. От гледна точка на акулите, не е готино да скачаш през пет минути във водата, за да се охлаждаш.  

"Do or do not. There is no try."

Board: Fanatic Shark 145 l.
Sails:   8.4 Loft O2, 6.5 BiC Cruiser, 5.2 Loft 360Free
Skills:  Freeride
Temper: Very friendly but aggressively unpleasant when annoyed
Страници: 1   Най-горе
Печат
Отиди в: