Мерси за отговорите. Много добър съвет относно пикането в морето: първо помислих че е майтап, но и от други места прочетох за това. Предпочитам да взема възможно най-голямата дъска защото 160литра няма да е стабилен SUP. На Youtube видях един французин, който си е закачил седалка на Phantom 320 и го кара като кану:) С по голяма дъска е по малко вероятно да падам във водата и да бъда атакуван от акули. Освен това жена ми и детето също биха се качили ако е стабилно като лодка. Интересно като се вдигне над водата при планиране дали има значение големината на дъската: така или иначе не се допира до водата. Другото което ми хареса на дъската е че има възможност да се мести платното напред и назад в голям диапазон. Някои знае ли доколко това помага?
Вярно е че има SUP които стават и за уиндсърфинг, но тя нямат страпове за краката и нямат тия настроийки като мърдатне платното напред-назад.
В интернет намерих тази статия за един сърфист (не уиндсърф), който твърди че отървал кожата заради неопрена: "XCEL Wetsuit Provides Protection in Shark Attack"
Тука пък намерих статия за нови неопрени дето се стремят да те скрият от окото на акулата:
Мисля първия път се пробвам да карам на езеро Lake Lopez:
http://www.youtube.com/watch?v=v8tsMt1dPOc После като не падам толкова често ще ходя в океана.
Не съм виждал никакви уиндсърфисти край мене (само кайтсърфисти), но това е добра идея: ще се разтърся и питам с какви платна карат. Желанието ми е да се науча да карам бързо, но не ми се купуват две платна. Като гледам има разни международни създезания с "one design" дето ползват Bic Techno и Kona One така че е възможно да се избере едно платно и да се ползва във всякакъв вятър.
Ще пробвам без инструктор и ако не става ще търся помощ. Тука напримен намерих много добро упътване: което дори включва как да си оправиш сърфа при повреда:
Learn self rescue strategies such as those below:
Fin Breaks. Two strategies have been suggested to me, First, attach your harness to the rear foot strap so it provides drag at the rear of the board. Second, stand by the mast, sink the windward rail in the water and sail very slowly.
Universal breaks. Tie your mast to the mast base with the rope you brought along (as suggested in Beginner safety). If possible, put something (a bootie?) between the mast and deck so that you will not dig a hole in your board.
Boom breaks. There are two sides to the boom, and you only need one. You might have to take the boom off, flip it over, and reattach to get the good side to windward.
Harness line breaks. With that rope you have along, make a new one.
Mast breaks. If it breaks above the boom, you are in luck. Just sail slowly home with what little sail you have. If it break below the boom, you might be able to stuff the top section in the bottom section (tip down), and sail slowly home.
Освен това изтеглих тоя филм "From beginner to winner". Някой да препоръча добра книга за уиндсърфинг за четене вечер за по лесно приспиване
?