01.11.2024 06:30
Новини: Sunny eXtreme е официалният вносител за България на кайт оборудване DaSilva, HB SurfKite, Peter Lynn (PLKB).

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1   Най-долу
Печат
Автор Тема: въпрос от начинаещ  (Прочетена 5637 пъти)
papariga
Полъх
*
Публикации: 5

« -: 25.07.2012 09:18 »

Здравейте,

първо да споделя че форума който сте с сформирали тук е много хубав и полезен , мисля че съм го изчел целия за една / две седмици ( ама може и да не съм ).
Та сега , карам от има няма 10-15 часа , сега съм с едно много добро оборудване от Юли , дъска 155 и платно 5.8. Тази седмица духна малко повечко на градина и ми е почти невъзможно да карам повече от 30-40 минути , ръцете ми направо горят после в лактите. Въпроса ми е дали ми е нужен колан за този вятър и по-важното дали ще успея да карам с него като се има впредвид "опита" ми? Или пък нещо бъркам в самото каране , което май е доста по-вероятно Smile

Мерси !
Valio76
Windmaster
Публикации: 522

Някой живеят, за да карат, аз карам, за да живея!

« Отговор #1 -: 25.07.2012 09:31 »

Задължително трапец ако искаш да караш повече от половин час на ден и да не ти се схващат ръцете. Карай още малко с това платно и след време като напреднеш си вземи по- голямо платно от рода на 8  квадрата, за да караш и на по- слабо време а малкото си го остави за по- силно време. А догодина като напреднеш си вземи една дъска 110 литра за платното 5.8 и така ще можеш да караш с платно 8 квадрата и голямата дъска 155 от 5 до 10 метра а от 10 до 15 метра ще караш 5.8 и 110 литрова дъска.  С тази концепция ще можеш да караш ако си среден на колограми около 80-85 и ще ти е идеална за нашето море и язовирското каране ако мислиш след време да ходиш на Турция съответно пи- малки дъски и платна.

180sm. 85kg.Starbord Fytyra 67/Starboard iSonic 72sm. Carbon Reflecs, iSonic85sm Karbon Reflex. / CHALLENGER AERO+ 8.4 /SEVERNE Overdrive_R7-7.8 /SEVERNE MACH 2 -7.0 MACH4-5.0 /Rossignol HERO ELIITE ST TI R22 167sm/
Eddie
Модератор
Публикации: 1102

« Отговор #2 -: 25.07.2012 09:49 »

Добре дошъл във форума papariga  hi

10-15 часа -браво.Време ти е за трапец! С него болката ще изчезне и ще усетиш удоволствието и свободата на  този прекрасен спорт,дори и без да глисираш  OK

Boards: Starboard Formula 159L. ; Starboard Isonic 122L. ; AHD Tracer 90L.
Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
papariga
Полъх
*

« Отговор #3 -: 25.07.2012 09:55 »

Благодаря за бързите отговори Smile
ще пробвам днес да поразпитам по училищата освен дали ще ми заемат един трапец, а отностно оборудването всичко ми е дадено от Юли под наем така че за други карания ще го измислим пак с него Smile , още не съм мислил за собственно мисля че ми е рано.
Valio76
Windmaster
Публикации: 522

Някой живеят, за да карат, аз карам, за да живея!

« Отговор #4 -: 25.07.2012 10:00 »

Покарай така още малко и после вземи под наем от него по- малка дъска нещо от рода на 135 фрирайд с платно 7.5  и  ако ти хареса тази комбинация си вземи лична дъска с подобен литраж  и платно но трудно ще можеш да минеш и да караш само с една дъска и едно платно. Трябва да знаеш,че много важно нещо в този спорт са водочасовете и трябва да влизаш във водата колкото се може по- често и за повече време,за да придобиеш опит. Ако си на острова 3 месеца този сезон и караш всичките дни ще напреднеш толкова колкото друг ако кара по 10 дни годишно за  период от 10 години.

180sm. 85kg.Starbord Fytyra 67/Starboard iSonic 72sm. Carbon Reflecs, iSonic85sm Karbon Reflex. / CHALLENGER AERO+ 8.4 /SEVERNE Overdrive_R7-7.8 /SEVERNE MACH 2 -7.0 MACH4-5.0 /Rossignol HERO ELIITE ST TI R22 167sm/
didkodidko
Полъх
*
Публикации: 67

« Отговор #5 -: 25.07.2012 10:44 »

Опа,

Вземай един трапец и не му мисли! На този вятър с това платно ще можеш да си отпуснеш цялото тегло на платното и тогава ще разбереш къде е кефа, даже току виж си се научил и да глисираш:) Много е страшно да си мислиш спекове за платното или ако паднеш закачен, но не е толкова страшно.
Един два практически съвета който ми помогнаха на мен да преодолея психическата бариера Smile
Пробвай да си отпуснеш цялото тегло на гика ама надолу като си на ръце (даже клекни за да усетиш), след като се закачиш идеята е същата.
Може и да не е правилно но за да намалиш спека може да си свалиш малко надолу целия гик за да си мислиш че се откачаш по лесно (разбира се оп надолу трябва да висиш като цяло)
Виж къде ти е баланса на платното като си на твойта си стойка и сложи лапичките от двете страни на точката на баланс. Не ги слагай прекалено назад че ще има мяу в началото Smile
За да се откачаш лесно - помагай си с палеца на задната ръка!

Най- важното! НЕ СЕ СПИЧАЙ АМИ СЕ ЗАКАЧАЙ!

Поздрави,

Gaastra Poison 5.0, Neilpryde Saber 6.2, Gaastra GTX 7.0, Neilpryde Fusion HD 7.2
A-H-D FreeDiamond 87, Fanatic Skate 110/2011
metro
Вятърничав
Публикации: 212

Ветроход :)

« Отговор #6 -: 25.07.2012 13:00 »

Ако мислиш да караш уйиндсърф вместо да плащаш за под наем си купи трапец и като го избираш го избирай такъв, че да ти е много удобен и едновременно с това да не се качва лесно нагоре и едно от най-важните неща е да ти слиза почти до дупето т.е да ти покрива целия кръст та чак до опашката...това последното за да не започне да те боли кръста след време от ундсърфа и да се чудиш от кво и после някой да ти обяснява колко е гаден тоя спорт щот боли кръста...а то от трапеца ..
Другото е, недей за сега да си купуваш оборудване а по-добре карай под наем, така всеки път може да пробваш различно и по литри дъска и по квадратура платна и да намериш твоя материал...когато избистриш къде ще караш и по колко време имаш да отделяш ще решиш и какво оборудване да си вземеш Wink

За закачането е много просто, пробвай с дълги лапи - 26 или 28 инча...събери ръцете, много ама МНОГО е важно лапите да са ти настроени балансирани така, че да не ти товари ръцете..т.е да не ти дърпа към предна или задна ръка когато се увисваш на него. За да може да настроиш лапите правилно на брега сложи платното все едно е на дъската и се закачи, хвани вятър и се облегни, виж на коя ръка ти дърпа...ако е задна тогава лапите малко ги премести назад, ако е на предна то премести лапите напред, повтори същото и за от другата страна. Това ще ти помогне да се облягаш без да използваш сили в ръцете а само да контролираш от тях.
Дългите лапи помагат за да си малко по-далече от рига и ти позволяват да имаш по голяма свобода и контрол върху платното, както и повече време за реакция ако те дръпне порив Wink
Ако те дръпне порив просто пусни задна ръка и пробвай да обезветриш платното.
Падай винаги с гика в ръце: ако е напред ще избегнеш човка/сблъскък с дъската и да я счупиш евентуално, както и да се удариш в оборудването.
Ако падаш назад то тогава дръж здраво гика и като си под водата и платното просто спокойно се откачи от лапите, хвани мачтата с предната ръка и излез изпод платнот!
Всичко това може да го пробваш още преди да се закачиш (имам предвид с падането напред и назад) за да може да не те е страх след това да се закачаш и да падаш ако се случи...за да може в крайна сметка да събереш ръцете и да висиш, да се облягаш на кръста вместо на ръцете Wink

Поздрави и дано всичко по-горе е от помощ да прокараш по бързо и безстрашно с трапец Wink
После налъми...и глисаж Wink

Tabou Twister 100l
Tabou Da Curve 73l

Gaastra - Echo 5.2, Manic 4.7, Manic 4.0
Tabou Manta 100l
Gaastra - Savage 6.7
papariga
Полъх
*

« Отговор #7 -: 25.07.2012 19:24 »

Еее супер още полезни съвети !
Общо взето техниките за падане съм ги чел и препрочитал , падането без трапец също е налице отдавна , не изпитвам някаква паника или страх независимо как падна Smile
Кръста вече доста почва да ме боли за ръцете да не говорим. Доста ме е яд че чак днес реших да се интересувам изобщо за трапец .. имам две карания още за тази отпуска Sad
Утре обезателно взимам един трапец поне да знам че съм се закачал , пък каквото такова , техника ще изпипвам в движение Smile
( дано се задържи вятъра , че днеска никакъв го нямаше пак )
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #8 -: 26.07.2012 12:51 »

Цитат
Ако те дръпне порив просто пусни задна ръка и пробвай да обезветриш платното.
Само една добавка, по-добре не свиквай да пускаш задната ръка нито ако си закачен, нито ако си само на ръце. По-добре е да се отпуска, дори и много, но да не се пуска. При по-силен порив, ако пуснеш задната ръка, платното те повлича заедно с трапеца.

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
metro
Вятърничав
Публикации: 212

Ветроход :)

« Отговор #9 -: 26.07.2012 18:19 »

Данке Юли за добавката Drinks

Мноооо ми се кара...ама много...на кой гьол около/във Софето може да се кара от време на време когато има прогноза..не ме интересува да глисирам..мен 3-5м/с ми стигат за да мога това онова да тренирам на слаб вятър Smile
Някой има ли идея? Става дума дори за тотален гьол 200м дълъг но само и само да влизат там няколко метра вятър колкот да става за по-горе описаното.

Поздрави

Tabou Twister 100l
Tabou Da Curve 73l

Gaastra - Echo 5.2, Manic 4.7, Manic 4.0
Tabou Manta 100l
Gaastra - Savage 6.7
papariga
Полъх
*

« Отговор #10 -: 11.09.2012 00:51 »

Аз само да се похваля че вече се закачих преди два дни на Василики, е няма такъв кеф !  Yeee , а както си поговорихме днеска със Съни съм многооо далеч от истинско каране , нямам търпение да се кача пак .... --<
Eddie
Модератор
Публикации: 1102

« Отговор #11 -: 11.09.2012 09:02 »

Аз само да се похваля че вече се закачих преди два дни на Василики, е няма такъв кеф !  Yeee , а както си поговорихме днеска със Съни съм многооо далеч от истинско каране , нямам търпение да се кача пак .... --<
Както се казва в една реклама на Глобул- "Най доброто тепърва предстои"  Yes

Boards: Starboard Formula 159L. ; Starboard Isonic 122L. ; AHD Tracer 90L.
Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
Страници: 1   Най-горе
Печат
Отиди в: