22.11.2024 12:07
Новини: Sunny eXtreme е официалният вносител за България на уиндсърф и уинг оборудване на фирмите: LoftSails, Exocet, F2 Windsurfing, Lorch, GUL, Ascan, Unifiber, Zeeko, HB, Reptile, MFC, Goya и Quatro. Продуктите може да видите в нашият Online магазин.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1 2 3 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Нещата които не виждаме.  (Прочетена 11765 пъти)
lukcheto
Off Line
Публикации: 2340

« -: 22.08.2012 01:01 »

Днес 21.08.2012г., решавам да засека колко вдигам с тарабата като скорост след като Вики ми е дал спидомера. Теглих няколко дълги "тигела" към Пусула и обратно когато във водата мернах дъска барабар с рига  Shocked и на отминаване се загледах че около дъската човек йок. Ситуацията ми се стори страшновата... Направих две завойчета за да се приближа до нея и осъзнах, че вятъра се беше вдигнал доста, 5.2-ката дърпаше като змей. Хванах дъската и извиках няколко пъти "ехо", заоглеждах се, никой не плуваше нито към нея, нито от нея към брега. Всъщност брега беше доооста далеч, фунията още по-далеч. Заплувах с двете дъски към брега, което си е направо смело решение, предвид силата на вятъра и две дъски взаимнопречещи си една на друга, въобще положението си беше "Орел и рак и щука" отвсякъде, а вятъра си ме отнасяше :-O-:

Покрай плуващата с две дъски запреминаваха разни рейсъри, гонкаха се, имена няма да споменавам и те добре си знаят кои са защото ме отминаваха на няколко пъти. Нито един от тях не спря да попита какво става, а минаваха близо, достатъчно близо за да видят че нещо не е наред. Плувах близо 40мин в това положение, докато плувах към брега периодично махах с ръка с надеждата някой да ме види. Накрая, един от рейсващите се (пак име няма да споменавам), след като мина за 4ти път покрай мен в контекста на гореупоменатата комбинация в движение ме пита дали има проблем. Извиках какъв е проблема и че нямам въже за да завържа сърфа и че е добре да дойде лодка. Оттам насетне краят е щастлив, от нищото се появи Мони с лодката и взе сърфа, а аз си се качих на моята дъска и след няколко "тигела" бях на фунията в играта :D
Докато плувах с дъските си мислех, че ако проблема беше техническа неизправност в моя материал и аз бедствах щях да си отплувам и да се боря повече от 50минути, всъщност кой знае колко щях да си откарам там
 oops
Всичкото това го пиша защото този сезон незнайно защо но 4 пъти се натъквам на случаи на бедстващи сърфисти- счупен карадан, счупен гик, скъсано въженце на удължител, etc. на които съм помогнала според силите и възможноститв си. Едно не мога да разбера, защо каращите трябва да са коне с капаци и защо всеки е погълнат от собственото си его до степен такава, че не може да забележи два сърфа във водата, с една глава до тях, розова ликра, дъска червено с бяло която определено се вижда отдалеч. Какво трябва да стане за да се прояви някаква човечност и се попита "Добре ли си?"... и нищо да няма, жеста и усещането че не си сам, а си част от някакво "камюнити", са повече от прекрасни. При нас обаче това го няма, всеки е сам като вълк във водата и това е. За съжаление никой не е застрахован от чупене на каквото и да е, както и от губене на дъска... Може би ако знаех, че дъската е на училището на хотела, нямаше да се боря толкова за нея, но мислех че е на някой от нас...всичко това разбира се няма значение вече :О:
Мисълта ми е, че е хубаво всеки един от нас да се замисли за нещата които не вижда...защото утре някой от вас няма да бъде видян....
Това исках да кажа, отсега нататък си знам, нямаме сърф общество! Благодарих на Мони, че дойде да види какво става предвид отправения сигнал, той беше човека който се отзова в тази ситуация, никой друг и отникъде...и всеки с някаква причина да не се отзове! Това е края на приказката, а какво стана със сърфа ли, Мони го закарал на училището викал заспалите учители да си приберат дъската, след като никой не дошъл да я прибере, метнал я на брега и си тръгнал.....
И на мен този край не ми харесва защото не си струваше цялата галимация, но изводите са си за мен, надявам се и за вас да са полезни wall
На слука на всички и дано не се налага някой да ви забележи във водата при бедствие! :О:
Алоха Drinks

ПП Моля, съветите какво щеше да е по-добре да се направи в тази ситуация да си спестите! Вече получих достатъчно такива какво е трябвало да се направи в този случай за да не изпадам в положение на бедстваща с две дъски, но мое мнение е че те са твърде егоистични предвид че това можеше да е моя дъска или дъска на някой от вас :О:

"Stop chasing shadows, just enjoy the ride" bravoo
~ фaNatic SkaTe/85l~the RoCk~
~Jo Jo is back home/67l~
~Гaa mАНiК/3.3m2~nuHko~
~Ka.KiLLeR/3.7m2~WaVe ASSassIN~
~Vandal Enemy/4.5m2~WANTeд.No.2~
~Idol/4.0m2~TheFlY~
~Idol/4.8m2~BillY~
NexusStar
Духовит
**
Публикации: 124

Ab hinc

« Отговор #1 -: 22.08.2012 02:24 »

Lukche много мерси за разказа. Определено беше отрезвяващо полезен особенно за мен. Shocked
 За тези които не ме познават аз съм доста трудно разочароващ се човек и независимо от  натрупаните години все още вярвам че има шанс да е малко по-добре и по-красиво. За съжаление явно пътеката на живота сериозно се е отправила към тиквите  oops при все това все още вярвам и се радвам че има някои като теб които губи 40 мин за да помогне на незнайно кои. Аз съвети нямам как да давам защото съм все още толкова далече от това да се считам за 'сърфист'  така че моля приемете изказването ми кои както му хареса.
ПП извинявам се ако има гршки ама пусти телефон толкова му е дисплея.

`·.¸¸.·´¯`·.¸¸.¸.·´¯`·.¸¸.¸.·´¯`·.¸¸.¸.·´¯`·.¸¸.
metro
Вятърничав
Публикации: 212

Ветроход :)

« Отговор #2 -: 22.08.2012 08:17 »

Никак не ме учудва...аз имам доста истории които са подчертали по-горе описаното като ситуация и липса на адекватна реакция от хората на острова...бях също така втрещен след като имах проблем с екипировката и бях на 50м навътре от носа (което си е не малко предвид 13-14м/с вятър) как след 1час плуване около 50-60сърфа (имаше тренировки за състезанието по слалом на Турция) ако не и повече, дойде само Юсуф с рибарската си лодка да види всичко наред ли е и един турчин от Алачати...забравих му името грр...ааа Метин! Smile но това бяха хората, въпреки, че във водата бяха и адски много наши легенди карачи и тнт...аз в крайна сметка исках да излезна без помощ плувайки срещу силния вятър и не поисках помощ с идеята да видя може ли да излезна въпреки вятъра и ако няма кой да види/помогне...еми излезнах :D
Колко пъти се е случвало да помагам на закъсали сам или с помоща на още някой...всъщност просто историята по-горе подчертава, че най-вече трябва да разчитате на себе си и на екипировката с която влизате и е ВИНАГИ проверена и знаете няма да се разпадне, счупи или скъса! Това е особено важно когато карате на офшорен вятър където и да било по света и е важно правило което трябва да се спазва!
Нека силите бъдат с вас! Smile

Tabou Twister 100l
Tabou Da Curve 73l

Gaastra - Echo 5.2, Manic 4.7, Manic 4.0
Tabou Manta 100l
Gaastra - Savage 6.7
yuba36
Полъх
*
Публикации: 16

Юли

« Отговор #3 -: 22.08.2012 08:44 »

....си знам, нямаме сърф общество!...
Проблема че никакво общество нямаме, та сърф ли да имаме....
Особенно в столицата положението е отчайващо....кофти народ сме си

185см,95кг. rrd evolution 155, neilpryde solo 7.5
bodanov
Полъх
*
Публикации: 44

« Отговор #4 -: 22.08.2012 09:21 »

Винаги е тъжно когато някой губи вярата и надеждите си, но е ясно че пишейки и четейки тук те всъщност няма как да бъдат загубени, все пак има "комюнити", може би малко, но малкото леко полека ще расте.
Жалко , че навън реалността е такава.
filev
Духовит
**
Публикации: 182

« Отговор #5 -: 22.08.2012 14:22 »

На слука на всички и дано не се налага някой да ви забележи във водата при бедствие! :О:
Алоха Drinks

ПП Моля, съветите какво щеше да е по-добре да се направи в тази ситуация да си спестите! Вече получих достатъчно такива какво е трябвало да се направи в този случай за да не изпадам в положение на бедстваща с две дъски, но мое мнение е че те са твърде егоистични предвид че това можеше да е моя дъска или дъска на някой от вас :О:
Лукче страхотно си се справила и си описала случката bravoo
Както знаеш участвал съм в доста такива драми..Даже ако си спомняш веднъж теб те бях бъзикал,че докато си плувах в Искъра не обръщаш внимание на лимонки като мен,дето плуват(със счупена финка)..
Не искам нищо да кажа за тогава,просто ти  виждаш сега много повече неща докато караш Wink

Хубаво е да слушаш съвети обаче,пък които са ти полезни ок,които не да ти минават покрай ушите..

Основния съвет е какво се прави като си във вода и не можеш да се движиш(бедстваш със счупена екипировка,имаш физически проблем,или както ти си с 2 сърфа)?!
Много просто,но задължително-махаш високо двете ръце и ги кръстосваш,ЗНАКА ЗА ПОМОЩ.
Така ако те видят от брега или от вода правилните хора,те ще направят нужното за помощ.
Аз лично на Паркета съм наблюдавал по 15-20 мин странни ситуции във водата,но докато не махат ,от далеко не е ясно какво се случва там вътре.
Дано темата,която повдигаш е полезна и спаси хора и екипировка magic

JP FSW 78l
Custom WTB FSW 108l

Ezzy SE Wave  4.0
Neil Pryde Alfa 4.7
Neil Pryde Search 6.2
lukcheto
Off Line
Публикации: 2340

« Отговор #6 -: 23.08.2012 11:13 »

Даже ако си спомняш веднъж теб те бях бъзикал,че докато си плувах в Искъра не обръщаш внимание на лимонки като мен,дето плуват(със счупена финка)..
Не искам нищо да кажа за тогава,просто ти  виждаш сега много повече неща докато караш Wink

Манекенка, помня Искърския случай много добре, но тогава дори не разбрах че е имало проблем, защото се усмихваше като воден дух от водата :D :D Всъщност трябва да се съгласиш че оффшора не прощава i всичко се развива за минути/секунди, да се кача на едната от двете дъски за да кръстосам ръце означаваше да пусна другата да отплува, толкова ме беше яд че нямам въженце...вятъра беше над 10м/с, малко беше невъзможна подобна галимация :-O-: Разбира се, това не е оправдание, но мисля че направих всичко възможно да бъда видяна, някои от рейсърите минаваха покрай мен на има няма 2-3 метра, карай, имало да става, станало. Все се чудя на майка ми какво има предвид като каже "Направи добро и го хвърли зад гърба си" и май разбрах какво има предвид.... :О: За мен нещата приключиха, изводите са направени, най-малкото в джоба на бордшортите си имам въженце вече.

ПП Ясно ми е, че всеки е имал случай на бедствие, тази тема не е толкова за бедстването, а за отношението/виждането на проблемацията във водата, защото заклетите сърфисти които "диктуват" морала и изповядват принципите бяха тези с капаците... Опитвам се да не взимам нещата лично и напред, но е добре всеки сам да си премисли фактологията защото в морето сме си сами, нищо че наоколо се пързалят нахъсано поне 30-40 сърфа... :О:

"Stop chasing shadows, just enjoy the ride" bravoo
~ фaNatic SkaTe/85l~the RoCk~
~Jo Jo is back home/67l~
~Гaa mАНiК/3.3m2~nuHko~
~Ka.KiLLeR/3.7m2~WaVe ASSassIN~
~Vandal Enemy/4.5m2~WANTeд.No.2~
~Idol/4.0m2~TheFlY~
~Idol/4.8m2~BillY~
ivorpetkov
Вятърничав
Публикации: 294

« Отговор #7 -: 23.08.2012 13:42 »

Е, историята помни и по-различни случаи: http://windsurf.bg/forum/index.php/topic,2309.msg28518.html#msg28518

Но си спомням усещането да си загазил, а наблизо си джиткат безгрижно, дават ти увереност някак си Smile

Sails:     5.3 Loft O2
            6.0 Gaastra Matrix
            4.2 Loft Lip Wave
Board:   Tabou Rocket 115 l
Weight: 73 kg
Barborko
Вятърничав
Публикации: 204

« Отговор #8 -: 27.08.2012 18:47 »

Е, да взема и аз да се включа. Случилото се е много тъжно, а за изводите да не говорим. Може би въпросните рейсъри, биха помогнали ако видят, че човек е вече много на зор, но това опира до лична преценка, която може би в ситуацията е била погрешна. Човек може и да е много на зор, но да не изглежда от страни така. Това обаче не ги оправдава, даже напротив.
По-добре попитай дали човека е на зор, като това отнеме едно излизане от налъмите ... Сърфа на каквито и да е условия е един опасен спорт и никоя ситуация не следва да бъде подценявана.
Нека да си помагаме във водата, защото повечето от нас са бедствали, а тези които не са, рано или късно може да им се случи.

ПС
Винаги си нося едно допълнително въже, което съм вързал на гърба на трапеца.
metro
Вятърничав

« Отговор #9 -: 27.08.2012 22:51 »

Малко по темата "нещата които не виждаме"  oops

http://www.youtube.com/watch?v=AQFo4qAwLNk&feature=related

Tabou Twister 100l
Tabou Da Curve 73l

Tabou Manta 100l
Gaastra - Savage 6.7
papariga
Полъх
*
Публикации: 5

« Отговор #10 -: 28.08.2012 10:04 »

Здрасти,
аз пък да вкарам малко положителни емоции в темата.
Карам от прекалено малко време, но докато съм бил във водата и се уморя понякога просто посядвах на дъската и си почивах, и да ви кажа доста хора минавайки покрай мен ме питаха как съм и дали имам някакви проблеми. можеби защото си е личало че съм новобранка Smile  Yeee
didkodidko
Полъх
*
Публикации: 67

« Отговор #11 -: 28.08.2012 14:01 »

Да бе,

Понякога чак се притеснявам да не стоя много много във водата че се някой ще доиде да пита ко ми е:)
Всички трябва да питаме за щяло и нещяло щото все някога ще е щяло Smile

Поздрави,

Gaastra Poison 5.0, Neilpryde Saber 6.2, Gaastra GTX 7.0, Neilpryde Fusion HD 7.2
A-H-D FreeDiamond 87, Fanatic Skate 110/2011
Ivo117
Полъх
*
Публикации: 5

« Отговор #12 -: 28.08.2012 16:24 »

Браво на Нети!
За моя зла участ аз съм лошия във този филм, безхаберен рейсър който подминава борещите се за материала на турското у-ще, няма да споменавам имена само инициали - И. Ч.
За първи път пиша тук, досега само съм чел коментари отвреме навреме, форума е велик само чат-пат има доста празни приказки, но в живота и от това има нужда.
Да грешка е че не помогнахме на момичето , аз лично я подминах 3 пъти, но тя толкова добре се справяше, че не разбрах , че има нужда от помощ.На второто минаване забелязах , че при нея няма втори човек.
Таман да скоча и да повися и аз малко , видях че от брега се отправя лодка.
Лично аз съм против лицемерни постъпки от рода на като видиш някой във водата да го питаш по пет пъти как е, просто за да се отчетеш като загрижен.
Рейсърите са големи индивидуалисти, недоказани комплексари,така че помощ очаквайте само в краен случай.
Shaka
Отнесен от вихъра
Публикации: 393

« Отговор #13 -: 28.08.2012 16:29 »

'filev'  е прав:

"Много просто,но задължително-махаш високо двете ръце и ги кръстосваш, ЗНАКА ЗА ПОМОЩ."

Ако не махаш няма нужда да ти се обръща внимание, може просто да си седнал да си починеш и да си пийнеш биричката .... Това е!

Имаш ли проблем - махай с ръка, или с двете  това е международен знак за помощ!

Всяко място отдалечено от морето е провинция... (Хемингуей)
नमस्ते
metro
Вятърничав

« Отговор #14 -: 28.08.2012 16:53 »

Радвам се, че повдигате темата с МАХАНЕТО НА РЪЦЕ когато бедстваш или имаш нужда от помощ... (мислех че lukcheto е постъпила така но явно не)
Навремето спорихме със Шмита когато той бедства защото той не маха ръце или не даваше каквито и да било знаци или признаци и въпреки това било ясно, че бедства...да на него му е ясно но аз по какво да позная?

filev, Ivo117 и Shaka - добри коментари по темата!

Надявам се всички които я четат да си извадят СЪОТВЕТНИТЕ изводи а не просто че рейсърите са ТАПАЦИ с КАПАЦИ (щот се римува  (:-pp) ) и, че няма сърф общество...

Tabou Twister 100l
Tabou Da Curve 73l

Tabou Manta 100l
Gaastra - Savage 6.7
Страници: 1 2 3 »   Най-горе
Печат
Отиди в: