22.11.2024 12:38
Новини: Sunny eXtreme е официалният вносител за България на уиндсърф и уинг оборудване на фирмите: LoftSails, Exocet, F2 Windsurfing, Lorch, GUL, Ascan, Unifiber, Zeeko, HB, Reptile, MFC, Goya и Quatro. Продуктите може да видите в нашият Online магазин.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1   Най-долу
Печат
Автор Тема: Въпрос за камберно платно  (Прочетена 6008 пъти)
vladd
Полъх
*
Публикации: 60

« -: 02.04.2013 16:43 »

Привет
Обмислям покупка на платно ~ 5.5 m. Тъй като мачтите ми са 400 и 460 не ми се иска да купувам още една в момента (430), която всъщност отговаря на тази квадратура. Попадна ми един Naish Boxer SL 5.8, който е за мачта 400, той обаче е с два камбера. Тъй като нямам никакъв опит с камберни платна искам да попитам майсторите какви са особеностите при тях, както и дали си заслужава да го взимам.
Ще ми се да запълня дупката между 5 м и 6.5 м, каквито са ми другите платна при дъски 125 л. и 86 л.
Всякакъв акъл е добре дошъл Wink
Valio76
Windmaster
Публикации: 522

Някой живеят, за да карат, аз карам, за да живея!

« Отговор #1 -: 02.04.2013 17:08 »

Щом имаш дъска 125 литра по добре си вземи едно 7.5 или 8 за дните когато духа по-слабо. Разликата между 5 и 6.5 не е кой знае колко голяма.

180sm. 85kg.Starbord Fytyra 67/Starboard iSonic 72sm. Carbon Reflecs, iSonic85sm Karbon Reflex. / CHALLENGER AERO+ 8.4 /SEVERNE Overdrive_R7-7.8 /SEVERNE MACH 2 -7.0 MACH4-5.0 /Rossignol HERO ELIITE ST TI R22 167sm/
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #2 -: 03.04.2013 00:16 »

Най-добре го ригни с мачтата която имаш. При камберите от голямо значение е диаметъра на мачтата.

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
marino
Буревестник
Публикации: 805

« Отговор #3 -: 03.04.2013 09:53 »

При камберните платна е много важно да се спази предписанието на производителя,защото в противен случай има голяма вероятност да не се въртят камберите.Въпреки,че платното на ,което си се спрял не е много претенциозно е хубаво,както казва Юли ако можеш да го пробваш на твоята мачта.Освен диаметъра на мачтата за камберните платна е важна и твърдоста.За това се съмнявам,че с мачта 400 ще получи добър профил,защото тя е по мека от 430.Иначе камберните платна освен,че дават по висока скорост са и по-комфортни за каране.Недостатък е ,че са малко по-тежки.Но това се проявява единствено при воден старт.

РЕМОНТ НА УИНДСЪРФ И КАЙТ ОБОРУДВАНЕ. адрес:София,Кокаляне,ул.Александър Генков №8 , тел:0888200617
vladd
Полъх
*

« Отговор #4 -: 03.04.2013 13:53 »

благодаря за отговорите. по-коректното е да спомена, че обмислях покупката на нова мачта 400 naish firestick c60 за другите ми платна (боксер и форс), която в случая да съчетая и с по-голямо платно.
иначе в таблицата на unifiber (не знам доколко мога коректно да преценя де) рдм мачтите на неш са в графата hard top - това значи ли, че са по-твърди?
отделно единственото, което успях да намеря в нета е, че специално боксер-а е принципно предназначен за aeromax, но като цяло платната не са претенциозни откъм мачти. също така че въпросния боксер сл е пригоден за рдм. предполагам няма смисъл да търся други пригодни мачти?
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #5 -: 04.04.2013 02:03 »

hard top мачтата не е по-твърда, твърдоста е стандартна при всяка дължина. По-твърда е само горната част и мачтата не се огъва равномерно.
Ако платното е предвидено за RDM мачта не можеш да го ползваш с обикновенна. Изключение прави само Switchblade на Loftsails, като са добавили комплект камбери и за двата стандарта.
Най-добре е да вземеш препоръчаната от производителя, дори и да не е с толкова карбон. Ако ще я заместваш, все пак я тествай преди да купиш.

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
superfreak5
Духовит
**
Публикации: 124

« Отговор #6 -: 04.04.2013 16:50 »

да го карам последователно:
Отговарям ти: да, добре ще се вмести 5,5 между твоите 5 и 6,5. Това в случай , че си усетил нужда да запълниш тази дупка. Нужда е ако ти се е случвало докато караш 5-ичка и ти стананало слабо, опъвайки 6,5 да не можеш да го удържаш.
Отговарям ти: да, 400 naish firestick c60  е идеалната мачта за това платно. Карал съм няколко пъти Naish Boxer SL и притежавам по-новия модел INDY. Платното наистина не е капризно на мачти. Опъвал съм го с нормална RDM constant curve(равномерно огъваща се) 75% имам firestick 100%, няма разлика начина по който работят двете мачти и начина по който се опъва платното. Това е фрирайд платно няма изисквания, но не може да очакваш чудеса от него. Няма сила като типично слаломно камберно платно, не реагира като такова при овърпауър, но пък е много по-леко(мачтата е РДМ, само 2 малки камбера), по-лесно се опъва, не на последно място - много по-евтино. Смятам, че това е правилната, преходна крачка преди да минеш(или да се откажеш Twisted Evil) на истински състезателни платна.
Аз не разбрах къде ще го караш това платно и с коя от твоите дъски? Този въпрос е само ако задълбаеш в материята и търсиш още причини да оправдаеш покупката пред жената:)

O2 Freerace 8.4
O2 Freeride 7.4
O2 Lip Wave 6.2
Superfreak 5.0
Superfreak 4.2
Starboard Futura 122
vladd
Полъх
*

« Отговор #7 -: 04.04.2013 21:48 »

страхотен отговор
на книга платното би трябвало да мога да го ригвам и на двете дъски, като максимума на 86-цата е 6.1, т.е. в момента най-голямото платно за нея ми е 5.
както си го описал - когато за 5 е слабо, а за 6.5 е тегаво (без нужната техника), би трябвало 5.9 да запълни дупката. първоначално се бях насочил към 5.3-5.4, но цената ме отказа в комбинация със съпътстваща покупка на мачта 430.
иначе каране най-вече в гърция, живот и здраве на все повече места, ишаллах
filev
Духовит
**
Публикации: 182

« Отговор #8 -: 04.04.2013 23:02 »

страхотен отговор
на книга платното би трябвало да мога да го ригвам и на двете дъски, като максимума на 86-цата е 6.1, т.е. в момента най-голямото платно за нея ми е 5.
както си го описал - когато за 5 е слабо, а за 6.5 е тегаво (без нужната техника), би трябвало 5.9 да запълни дупката. първоначално се бях насочил към 5.3-5.4, но цената ме отказа в комбинация със съпътстваща покупка на мачта 430.
иначе каране най-вече в гърция, живот и здраве на все повече места, ишаллах
кефа цена няма :aaa ne: :aaa ne:
както в любовта и в сърфа първото усещане е най-важно Dance Dance
5.3-5.5/става с 400см/ е платното,което ти трябва ;)махаш 5 цата ..и камберите и с 86-цата  политаш :D :D Drinks
ако искаш повече от живота с парите от 5.0 си купуваш 4.7 Wink
пия бира  Drinks

JP FSW 78l
Custom WTB FSW 108l

Ezzy SE Wave  4.0
Neil Pryde Alfa 4.7
Neil Pryde Search 6.2
superfreak5
Духовит
**
Публикации: 124

« Отговор #9 -: 05.04.2013 11:57 »

да караш това платно в Гърция(от местата които аз следя) ще става:
- Лефкада и с двете ти дъски при достатъчен вятър
- Лимнос също, но ще трябва да караш само вътре в големия залив(Керос)
- Волви май само с голямата дъска ще можеш да караш. Реално на мен един човек ми е разказвал, как преди време на стринка му шуринайката е карала с 5кв.м на това място. Аз лично с по-големички съм карал
- Патра и Атина има места и вятър да го покараш, но при определени условия
Разсъждажайки така, това е платно за сравнително равни терени. Не става за бъмп§джъмп, а пък за вълни въобще. Изводите си прави сам.

* да слушаш филев също няма да сбъркаш, той е достигнал дзен в уиндсърфинга и явно има стройна теория как трябва да се случват нещата. Недостатък на неговото предложение е , че звучи по-скъпо в парично изражение, а иска и две бири да му сипеш

O2 Freerace 8.4
O2 Freeride 7.4
O2 Lip Wave 6.2
Superfreak 5.0
Superfreak 4.2
Starboard Futura 122
vladd
Полъх
*

« Отговор #10 -: 05.04.2013 19:52 »

бира ще има, ама първата е за теб, уцели поразяващо относно жената Smile
иначе за пълно щастие имам едно 4.5, пак за въпросната мачта предназначено. на филмчето за камберни платна на неш не ми стана ясно какво шракване на камберите се прави, но като го взема тоя боксер най-много да дотичам при юли с трета бира за показно.
пуста краста, все пари гълта. хубав уикенд на всички
Страници: 1   Най-горе
Печат
Отиди в: