22.11.2024 00:02
Новини: За зимата предлагаме екипировка за сноуборд и ски на фирмите: Lorch, Alpine Pro, Hannah, Relax, Bars, Regatta, Orange и F2 / Ftwo.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: « 1 2 3 4 5 6 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Вярна ли е формулата?  (Прочетена 60663 пъти)
lubo
Буревестник
Публикации: 894

« Отговор #30 -: 22.02.2014 14:28 »

Аз като незнаещ и начинаещ в този спорт мога да добавя само че на 15 м/с постоянен вятър със Naish SP 135l и Gaastra Vapor 8.5 m2 си вървя добре като го натегна , хората карат на 30 м/с с 9.5 и 220 л дъски , не е важно с какво си а колко опит имаш , и не искам да обиждам хората с малки дъски ама просто според мен на този вятър просто не можете да карате големи дъски , и карате само на силен вятър което явно само това ви доставя удоволствие  Drinks Yeee
Стига писахте глупости !
1.Когато на средно 15м/с караш 8,5 ми звънни на 166!
2.А кои са тия хора дето карат на 30м/с с 9.5 и къде изобщо са тия 30 м/с?
3.Това за хората с малките дъски,които не можели да карат големи изобщо не го и схващам???????????

bords:Naish 75l, RRD 85l,Lorch 105l,AHD 130l.
sails: Lip Wave 4,2m2,NeilPride Alpha 4,7m2,Loft O2 5,3m2,,Loft Lip Wave 6,2m2,Loft O2 7,4m2
nikyzlatanov
Духовит
**
Публикации: 151

Never Underestimate An Old Man With A Windsurf

« Отговор #31 -: 22.02.2014 14:39 »

За 15м\с става въпрос само във въпросителна форма.
Не съм твърдял , че е било толкова ,само питах какво се случва и възможно ли е ( предвид скромния ми опит) да не ми се е сторило,че още малко и ще литна . Колкото до спота : Варна ,Аспарухово, Вятър -южен .

Gaastra Vapor 9.4
Gaastra Vapor 8.6
Gaastra Vapor 7.1
Gaastra Vapor 5.5
Drops Kranz 85(135)
Tabou Manta 68(100)
Bizon
Повей

Публикации: 4

« Отговор #32 -: 22.02.2014 14:50 »

Здравей, Бизон. Евала за ентусиазма, така се почва. Първо прочети други теми, по-свързани с начинаещи,оборудване и съвети има много и все полезни. Честито за първата ти дъска, ама не е това което ти трябва. И аз съм начинаещ и съм се мъчил с такива дъски. Вземи си нещо по- съвременно. Дъска около 130-150л., платна от 5-7кв/м, мисля стават за учене на нашето море, всеки следобед има бриз, важно е да си на вода. Не инвестирай пари, да направиш от гемия, плантоходка и то бърза. Проучи вариат за уроци и наем на материал от сърф базите за сезона (така всеки ден и час, ще си в "час"), а след това за собствено оборудване. Успех с "карането", ама не се отказвай. OK

Благодаря за бързите отзиви Smile Живея на 15 мин от плажа и ми се иска да си имам мое си оборудване което да свалям при всяка възможност, било то и след като напредна още малко. За това съм се насочил към по малък материал Smile Уроци задължително ще са ми нужни, за Ники на Аспаруховския плаж прочетох добри отзиви Smile Интересува ме избора на платно подходящо за първо (не толкова размера, а вида му), или всяко фрираид без камбери ще ми свърши работа?
haydukata
Полъх
*
Публикации: 48

В интернет вятъра не спира

« Отговор #33 -: 22.02.2014 15:40 »

Така като гледам си още съвсем в началото, така че приеми един искрен съвет: "Хвъргай всичко и забрави за уиндсърфа, докато образно казано не ти е влязъл в задника. Последното обикновенно се свързва с бензин." Ако въпреки това решиш да проявиш инат се приготви за много падания, много разочарования от прогнози и много наливане на пари. Ако си готов за последното дъската 180л с клапващ се шверт и чак след като напреднеш може да мислиш за 150л. Платното около 5 - 5,5кв. Където и да отидеш в чужбина, като си начинаещ ти дават дъска номер L, което според мен е около 230л, така че не си мисли, че 180л е много. При всички положения уиндсърфа е спорт в който не можеш да прескочиш етап на изграждане на умения, така че отново голям литраж, малко платно и след добиване на основните умения се сменя дъската, което означава пари. Ако ти е скъпо отивай на сърф училище и каквото сабя покаже.

Tabou speedster 100l, RRD ltd V10 98l, Gaastra hybrid 6.7, Gaastra 6,2 Poison, Neilpryde speedster 5.7
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #34 -: 22.02.2014 15:50 »

Подкрепям изцяло мнението на haydukata!

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
glum
Полъх
*
Публикации: 91

« Отговор #35 -: 22.02.2014 15:52 »

Е тук вече с поста на haydukata не съм съгласен. Не е нужно чак толкова голяма дъска, все пак човека каза че е 60 кг. Една съвременна фрирайд дъска 145 пък дори и 135 го оправя напълно, а освен това е използваема и от по-напреднали сърфисти. И от към бюджет ще е по смислена и дългосрочна покупка.
filev
Духовит
**
Публикации: 182

« Отговор #36 -: 22.02.2014 16:32 »

Стига писахте глупости !
1.Когато на средно 15м/с караш 8,5 ми звънни на 166!
2.А кои са тия хора дето карат на 30м/с с 9.5 и къде изобщо са тия 30 м/с?
3.Това за хората с малките дъски,които не можели да карат големи изобщо не го и схващам???????????

тука понеже им е слабо само около 20-25 м/с карат с големите платна 8 - 8.5 и с малките дъски 150-170л !!!

https://www.youtube.com/watch?v=tj-zDTobZ6k

но гледах екслузивно интервю специално за форума, че най-добрите са били ригнали 9.5 и са имали подготвени 220л в случай че усили до 30 м/с Wink

И айде по-серизно наистина  телефон 166!!!Я пак си помисли ???

JP FSW 78l
Custom WTB FSW 108l

Ezzy SE Wave  4.0
Neil Pryde Alfa 4.7
Neil Pryde Search 6.2
ibajlo
Духовит
**
Публикации: 172

« Отговор #37 -: 22.02.2014 23:44 »

Е тук вече с поста на haydukata не съм съгласен. Не е нужно чак толкова голяма дъска, все пак човека каза че е 60 кг. Една съвременна фрирайд дъска 145 пък дори и 135 го оправя напълно, а освен това е използваема и от по-напреднали сърфисти. И от към бюджет ще е по смислена и дългосрочна покупка.

Ако е абсолютен начинаещ, 180Л дъска е по-добрият вариант. Тази дъска може да му трябва един сезон, но ако си вземе 135-150 литра много повече време ще му трябва. Голяма дъска може да си вземе под наем защото инвистицията е за един сезон.

brrrrrrrrrrrrr
lubo
Буревестник

« Отговор #38 -: 23.02.2014 00:23 »

И айде по-серизно наистина  телефон 166!!!Я пак си помисли ???

Пиша от ареста бе Венци Smile

sails: Lip Wave 4,2m2,NeilPride Alpha 4,7m2,Loft O2 5,3m2,,Loft Lip Wave 6,2m2,Loft O2 7,4m2
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #39 -: 23.02.2014 17:27 »

Начинаещ съм и моля за няколко съвета относно оборудването. На скоро се добих със същата дъска и искам да я окомплектовам.
Тежа 60кг , ще карам предимно около Варна на слаб вятър (4-7м/с) Тепърва ще уча воден старт, глисиране и др. До сега съм подкарвал само стара швертова дъска КЛИМАТ. Попадна ми и старо платно Gaastra Wave Slalom 5.7m2, но не знам дали е подходящо и дали има смисъл да му търся мачта...
1.  Към какво платно да се насоча, колко голямо и има ли модели специално за начинаещи...?

Швертовата дъска не бива да се прескача в първите стъпки, все едно дали е под наем, уроци в училище или e купена. Видяла съм много хора които по съвети на приятели са си взели 120л дъски и са се мъчили и много по-бързо напредващи хора, които си минават през швертовата и когато си научат нещата, минават на по-малка. Наистина най-добрия вариант е да се вземе под наем или тези първи няколко часа на швертова дъска да се вземат в сърф училище, за да се научат основните неща. Може би съветът да се взима 120-130L дъска от съвсем начинаещи е била валидна преди години, когато е нямало наеми и толкова много сърф училища. Сега вече има толкова богато предлагане на всичко, че най-добре да се правят нещата по лесния начин.
Ако си минал този етап спокойно можеш да караш дъска около 140л и с малко повече услилия по-малка. Тази дъска е от старата концепция и ще ти е още по-трудно, но разбира се не и невъзможно.
На морето ни духа често, но слаб вятър и с малко (примерно 5кв) платно няма да имаш достатъчно тяга да глисираш или да правиш воден старт. 6,5 - 7кв мисля, че ще е добре. Като начало избягвай камберните платна, по-нататък ще можеш сам да прецениш.

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
Mihailov_mladshi
Полъх
*
Публикации: 58

Колкото повече , толкова повече !!!!!!!

« Отговор #40 -: 23.02.2014 20:56 »

Момчета много знаете всички , като карате с 4 квадрата и 90л дъски , може да поразпитате по добрите от вас , и като казвам по добри говоря за състезатели по RS:X вижте клиповете и тогава правете такива коментари от сорта на 166 и т.н . Не ми се спори просто сте дървени философи . Drinks hmmmm

Naish SP Slalom 135l ,
BIC Techno 135l ,
Mistral 90l
Neilpryde V6 8.5  ,
Gaastra Vapor 8.6 ,
NP RS:Racing 7.8 ,
Gun Sail Freerace 6.5 .....
emo
Отнесен от вихъра
Публикации: 382

« Отговор #41 -: 23.02.2014 21:12 »

Михайлов, чакам с интерес линк, за да видя с очите си как се кара 220лит. и 9.5м2 на 30м/с. Защото аз, когато е над 20м/с, трудно карам с 4м2 и 77лит. А съм 100кг. Но може и да си прав и вероятно да е до способности. Наистина интересно би ми било и може би бих научил нещо. Най-вероятно нов физичен закон, знам ли....??? Благодаря предварително!
lubo
Буревестник

« Отговор #42 -: 24.02.2014 09:17 »

Момчета много знаете всички , като карате с 4 квадрата и 90л дъски , може да поразпитате по добрите от вас , и като казвам по добри говоря за състезатели по RS:X вижте клиповете и тогава правете такива коментари от сорта на 166 и т.н . Не ми се спори просто сте дървени философи . Drinks hmmmm
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D hmmmm suicide

glum
Полъх
*

« Отговор #43 -: 24.02.2014 10:30 »

Хора, внимавайте с цифрите които пишете и се уточнявайте за какъв вятър става дума. За пример едно е 30-35 км.ч. постоянен вятър (който не е постоянен разбира се а варира леко и по посока и по големина) и пориви във същия ден до 50-55 км.ч. За такъв ден се взима стойноста на постоянния вятър независимо че и на поривите удържаш платното. За хората които са свикнали с м.с. стойностите от примера са 8,5-10 м.с. за постоянен и 14-15 м.с. на поривите. Аз лично на такъв вятър карам с 6 м.кв. достатъчно комфортно при 95-100 кг.
glum
Полъх
*

« Отговор #44 -: 24.02.2014 10:36 »

Ааа, сори , сега препрочетох темата и Ванчо Лайфа е изяснил перфектно въпроса който повдигнах. Вижте пак примера който дава, това е.
Цитирам:
"Дайте първо да уточним какво разбирате под 15 м/с. Защото едно е постоянен вятър със средна скорост от 15 м/с, на поривите до 18 - 19, а друго е постоянен 12 м/с, на поривите 15.

Аз на постоянен вятър 15 м/с седя на брега и гледам. За щастие тази година на Острова два пъти духа такава пукотевица. Просто най-малкото ми платно е 5,2 и дъска 100 л. фрийрайд комбинация с уейв платно, тежа 85 кг. При 12 метра с тази конфигурация ми е перфектно, като на поривите едвам го удържам и карам на половин ръчка.

Знам от мой познат (Сорин, повечето от хората каращи на Острова го познават) че с камберно рейс платно се удържа и по-голяма квадратура. Той на 12 м/с караше с 5,9 и 100 л. Манта. На по-силно не влизаше макар че имаше рейс платно 5,2. Той тежеше около 70 кг. и караше много добре само рейс материал с всичките му екстри - три дъски, четири рига 100% карбон и пълен набор от финки през 2 см.

Така че не отварайте голямата торба с анекдоти и малко по прецизно мерете вятъра когато...говорите и пишете на топло пред компа в къщи. Желая на всички безсмъртие и да се виждаме по-често (вие знаете къде)  Yeee"
Страници: « 1 2 3 4 5 6 »   Най-горе
Печат
Отиди в: