Това звучи наистина много опасно...
! Въпреки че не знам какво значи да не можеш да "качиш"
... предполагам че, след като се е случвало на опитни сърфисти при мен положението ще е много зле..
. Тъй като съм изпадал в много неприятна "водна" ситуация, бих се вслушал във всички съвети за безопасност от опитни сърфисти
- предлагам също така и биричка в замяна на въпросните съвети
. Прегледах струва ми се навсякъде и не намерих описание на "качване" и "пускане" , а пък тука както и в правилата за каране ги срещам като термини.
Raika_zaika - за учителя 100% се вслушвам в съвета - и в момента се уча с учител на Искър и задължително ще взема още няколко урока там. Но си представям че в някакъв момент ще трябва и сам да покарам.
Има ли в сърф зоната нещо като спасителна служба или разчитаме на граничарите и рибарите ?
Много добре го каза
"разчитаме на граничарите и рибарите". Повече на рибарите и други собственици на моторни плавателни съдове, намиращи се на нашия плаж. Относно граничарите имам друга история за разказване. Миналата пролет (Шен още не беше отворил, а ферибота беше с зимно разписание) прескочихме за няколко дни до острова. Един приятел реши да влезе на уейв-спота ... май с 5-ца беше... на офшор 15-18 м/с, поривите над 20. Дали щото му беше първо влизане за сезона, дали от нещо друго, ама си го издуха като "кихавица - пепелник"
.
Добре, че един смел и опитен сърфист (Кольо) влезе веднага (само с дъска), та да го изтегли на буксир. Е, не можаха да 'качат', но пък успяха да излязат през един нос (морски такъв, дето разделя два залива). Така и никой от двамата не разказа подробности от престоя им във водата. Абе... страшничко си беше.
Та за граничарите - докато Кольо правеше човка след човка теглейки нашия човек, ние с Цеци увещавахме капитана на военния катер да предприеме нещо. Човекът извади картата на острова, начерта с пръст посоката на вятъра и спокойно обясни, че ще го издуха, ако не пред един нос, най-много през два. Така че нямало страшно
Даде и един телефонен номер да звъннем ако много положението много си е... майката. Такива ми ти работи ...