21.11.2024 23:59
Новини: За водните екстремни спортове, плуване и гмуркане предлагаме екипировка на фирмите:  Bare, Sooruz, Ascan, GUL, Aquasphere, Aqualung, Beuchat, World Industries, AirHead, Sooruz, DryPak и Spokey.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1 2 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Май започнаха и юговете да влизат  (Прочетена 22934 пъти)
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« -: 14.11.2015 17:53 »

Още неприключили западите у нас и вече в края на другата седмица се появи сериозна южна прогноза. Дали ще остане е рано да се каже, но заради високите температури и ветрови стойности си заслужава да я следим.
Ще може да се кара на Диканя, Огняново, Искър, в БГ най-добре на Тракиец, Александропулис, Енез, залива на прасетата и Гьока включително.

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
kirel
Вятърничав
Публикации: 249

« Отговор #1 -: 16.11.2015 22:53 »

Има ли мераклии за Domus Bay от събота? Изглежда брутално лилаво:)
lukcheto
Off Line
Публикации: 2340

« Отговор #2 -: 16.11.2015 23:03 »

Има ли мераклии за Domus Bay от събота? Изглежда брутално лилаво:)

Или Енез?  :D Аз съм яко мераклия. Има вероятност да не съм на практика уикенда, и ако е така съм в джаза, утре ще разбера. Кире, тел апарат ми е фира от лятото и нямам нито един телефон, затова, ще драсна тук ако се класирам.... Ама много ми се идва  :D Ти само за уикенда ли, че понеделник не е за изпускане хич.

"Stop chasing shadows, just enjoy the ride" bravoo
~ фaNatic SkaTe/85l~the RoCk~
~Jo Jo is back home/67l~
~Гaa mАНiК/3.3m2~nuHko~
~Ka.KiLLeR/3.7m2~WaVe ASSassIN~
~Vandal Enemy/4.5m2~WANTeд.No.2~
~Idol/4.0m2~TheFlY~
~Idol/4.8m2~BillY~
kirel
Вятърничав

« Отговор #3 -: 17.11.2015 10:48 »

За Енез прогнозата не е толкова плътна. Планирам тръгване доста рано сутрин в събота и връщане понеделник. Засега съм сам. Лукче, пиши ако ти се идва.
Юли
Администратор

« Отговор #4 -: 17.11.2015 15:38 »

Прогнозата изглежа адски добре! Yes
Трябва ми информация от първо лице, някой дали е бил на Александропулис на силна южна прогноза? Откъде духа, ако гледаш към Самотраки ( _\|/_ ), вълните колко са големи и плитчините пречат ли на карането по някакъв начин?

По мои наблюдения тези прогнози винаги закъсняват с 1 ден, ако е така карането ще е по-скоро неделя - понеделник, едва ли и вторник.

Енез и прасетата са класика, но пък и в Гърция изглежда интересно на "хартия".

kirel
Вятърничав

« Отговор #5 -: 17.11.2015 17:39 »

От втора ръка знам че на Фанари прибоя е до хоризонта при много силен юг Smile
Виждам че Енез и Александропулис са с по-слаба прогноза от прасешкия залив.
Aivan
Полъх
*
Публикации: 67

www.windyweek.com

« Отговор #6 -: 17.11.2015 19:17 »

Юли, не съм бил на място на силен юг на Александруполис, но наблюдавах последната голяма южна прогноза с интерес през станцията на летището (знаем го колко е близо и го считам за достатъчно представително и за спота).
При прогноза от 10-15 m/s ЮЗ-ЮЮЗ, нищо от това не се случи  oops (реалността: вятър с променлива посока със средна скорост ~ 3m/s). Исторически реални данни от същия ден от летището могат да се видят тук: http://english.wunderground.com/history/airport/LGAL/2015/10/11/DailyHistory.html?&MR=1

Та точно за Александруполис според мен има голям шанс да се оформят локални дупки на безветрие на южни прогнози. Защо така? Южната прогноза се дължи на топъл атмосферен фронт, в случая идващ директно от морето и Александруполис е първото съприкосновение на фронта с континентална суша. При това фронта се среща перпендикулярно със сушата по голяма част от ширината си, т.е. процесите на сушата ще играят голяма роля при "посрещането" на фронта. Ако на сушата обаче няма достатъчно ниско налягане, няма да има и вятър. А за поддържане на добра разлика в налягането между морето и сушата (през по-студените месеци) си трябва сериозно слънцегреене. За съжаление, както знаем, южния фронт често е съпъстван от облаци, а понякога и дъжд, което прави задачата с налягането още по-трудна.

Ако не бързаш да тръгваш за Александруполис, бих ти препоръчал да изчакаш 1 ден, да видиш как се развива прогнозата спрямо реалността.

Затова и спотове като Кемикли и Енез работят на юг, защото фронта ги обтича почти успоредно на сушата, т.е. сушата не влияе така пряко на атмосферния процес.

А колкото до прасешкия залив, там има и друга "далавера" на югове - близостта на сушата с Гьока при тази посока на вятъра (ЮЗ-ЮЮЗ) създава ефект на фунията. Като според една съвременна теория за ефектите на фунията, най-голямо усилване се наблюдавало на изхода на фунията, т.е. баш на прасешкия залив при този юг. Така че, Кире, взимай 4-ката и не му мисли (:-pp)

Disclaimer: горните анализи са лично мои и не са обвързани по НИКАКЪВ начин с гарантирано каране/не-каране :D
kirel
Вятърничав

« Отговор #7 -: 17.11.2015 22:27 »

Много добър анализ Smile Aivanе, мерси много. А относно пожеланието - баш с най-малкия кайт съм се наточил да ходя (4.5м2).

Ако може да се вярва и на сайта по-долу, интересно е да се види как при извъртането на фронта от юг към юг-югозапад на Александропулис вятъра пада значително (трябва да се гледа в детайли интервала петък-събота - слайдера го позволява). По-силен се оказва и вятъра в зоните с по-високо налягане.

https://www.windyty.com/?2015-11-28-18,40.101,26.213,8
Юли
Администратор

« Отговор #8 -: 18.11.2015 10:01 »

Благодаря Иване, професионален анализ \0//
Аз все още не съм се отказал напълно оттам. Смятам да прескоча на път за Енез и да огледам обстановката. Има плюсове, които не са за подценяване (1 митница по-малко, час по-малко път, до прасетата 150+ км повече...). И накрая това е един доста несигурен вятър...

Надявам се, че станцията на летището все пак е по-навътре и там вятъра вече се е вдигнал, но нали надеждата умира последна hmmmm :D

windprayer
Вятърничав
Публикации: 271

www.vpsnowboards.com

« Отговор #9 -: 18.11.2015 10:37 »

Прогнозата е екстра, ами някой знае ли какво става по Капитана, че с тия сътресения по Европата, май има засилен контрол и се минавало по-трудно...? Ако има проблем там, и аз бих се насочил към Гърция.
Важното е, че ще се кара в крайна сметка  Yeee
kirel
Вятърничав

« Отговор #10 -: 18.11.2015 11:46 »

Юли, на Енез от гръцката страна къде се кара (и как се стига)? На картата гледам едни блата...
Юли
Администратор

« Отговор #11 -: 18.11.2015 19:41 »

Така де, гръцката страна е Александропулис. Влиза се с кола докъдето може по посока на блатата и оттам по вода :D

Гледам на Енез по прогноза вълната е по-голяма, ще си нося ролетка и ще наказвам провинилите се, ако някой не си е свършил работата (:-pp) :D

windprayer
Вятърничав
Публикации: 271

www.vpsnowboards.com

« Отговор #12 -: 19.11.2015 09:49 »

Интересно е, че за Енез и Александропулис дават дъжд в неделя, а за Прасетата - не!
Също така, според windyweek в неделя на Фанари трябва да има 4м вълни  Shocked
Ако на някой пък му се кара на по-слабо, Посиди ще да е мястото.
Въобще опции много...
Юли
Администратор

« Отговор #13 -: 19.11.2015 13:12 »

Мда, интересен фронт се заформя. Преди се чудехме къде би могло да влезне някакъв юг, сега извадихме 20 спота от торбата. Дано поне на някой да стане oops :-O-: :О:.
Като гледам и в края на следващата пак има юг magic

Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #14 -: 22.11.2015 13:12 »

На Енез вчера Юли е карал с 4.7. Каза, че имало много силно течение и ако не качваш максимално те свлича много. Като е влязъл е отслабнал вятъра за малко и го свлякло километър по-надолу, но веднага след това се е вдигнал вятъра и е успял да навакса. Сладобяд е духало много добре. Водата е топла, въздухът също. Чоп много голям във водата. По-навътре ставали големи вълни, но между тях също чоп около метър. Доста хора са на спота 10 кемпера и 5 коли. Спали са в Енез в единствения хотел, който са намерили за 100 лири двойна стая.
В момента духа 25-26 метра на Енез, Емо Цолов е пуснал филмче.
За Тракиец разбрах, че вчера следобяд е раздухало и са карали добре.
В Монтана даваха пориви 20-24м/с, Вальо ще каже дали е карал, но явно там е било най-силно.
На Поморие око 10метра е било, може следобяда да е влязло по-силно, но вятърът е бил навътре.
В София дъската, която е на витрината на магазина се опита да изглисира без сърфист, добре, че сме я хванали здраво Yes

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
Страници: 1 2 »   Най-горе
Печат
Отиди в: