22.11.2024 09:50
Новини: Sunny eXtreme е официалният вносител за България на уиндсърф и уинг оборудване на фирмите: LoftSails, Exocet, F2 Windsurfing, Lorch, GUL, Ascan, Unifiber, Zeeko, HB, Reptile, MFC, Goya и Quatro. Продуктите може да видите в нашият Online магазин.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1 2 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Феноменът Зелена Карта/Зигорта  (Прочетена 12525 пъти)
lukcheto
Off Line
Публикации: 2340

« -: 26.07.2006 14:39 »

Какво се случи там?

Стигам границата, а то опашка, чака се дълго, чаках и аз... Идва моя ред давам талон паспорт, онзи казва: "Зелена карта или Зигорта ми дай"
Отговарам: "Зигорта ще си направя ей сега.
Той: "Без Зелена Карта не мога да те пусна"
Аз: "За какво ми е Зелена карта като Турция не е страна по споразумението, за там си трябва Зигорта"
Той:"Кой е казал и къде го пише, че не е страна"
Аз: "Кой го е казал и къде го пише че е страна"
Той, дига едно зелено листче (на достатъчно далечно разстояние) тип бланка и пита: "Тук да виждаш Турция да е зачеркната"
Аз: "Нищо не виждам"
Той: "Айде отсреща да си направиш Зелена Карта"
Аз: "Не няма да си направя Зелена Карта защото не е в мой интерес. В мой интерес е да си направя Зигорта"
Той" Аз как ще съм сигурен че ще си направиш Зигорта като минеш"
Аз" Предимно аз имам интерес от тази Зигорта недай си боже ако нещо се случи, а и досега никой не ми е искал Зелена Карка"
Той: "Това, че моите колеги не си вършат работата не значи нищо, тук аз съм отговорен за това което става...

Повече няма да пресъздавам диалога Censored . Почнах да му казвам да ми подпечата паспорта за да ида и да си направя Зигорта, оня се разпени зловещо...почна да вика. Аз отидох на гишето дето е за Зелени карти ама нямаше никой...ха-ха-ха... Закиснах пред неговото гише, след 20мин висене тоя дойде отвори ми вратата и крещейки каза че съм закононарушител, че такова нещо не можело така да става и че той е силния на деня...Метна ми талона и продължи да крещи и се прибра в кабината... ОКаза се че паспорта ми е подпечатан, а всичкото е гадна постановка и смехотворно избиване на някакви комплекси. Доста изнервен го оставих зад гърба си, но продължих напред, направих си Зигорта за 25 долара за три месеца, а турците дори не ми поискаха Зигортата на влизане.

Мислихме, че сме се преборили с феномена Зелена Карта, но явно не сме. Другото което се оказа е, че не че не пускат пешеходци по принцип, а не пускат пешеходци които да правят Зигорта ( и то нашите пазители на българските интереси)... Пред очите ми минаха 5 човека с раници и пеша....Въобще до кога ще върлува това безумие и борба за процент.... Аман!

В края на краищата от какъв зор българска гранична служба ще се гижи за моите евентуални проблеми в Турция. За това трабва да се грижа аз и евентуално турската администрация. Защо БГ държава не ме защитава така ревностно в собствената ми страна, а се демонстрира "загриженост" за мен навън, като загрижеността очевано е благоденствието и преусперитета на БГ граничен служител и неговото семейство в цивилния живот. Evil or Very Mad  Twisted Evil  !!  Censored

"Stop chasing shadows, just enjoy the ride" bravoo
~ фaNatic SkaTe/85l~the RoCk~
~Jo Jo is back home/67l~
~Гaa mАНiК/3.3m2~nuHko~
~Ka.KiLLeR/3.7m2~WaVe ASSassIN~
~Vandal Enemy/4.5m2~WANTeд.No.2~
~Idol/4.0m2~TheFlY~
~Idol/4.8m2~BillY~
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #1 -: 26.07.2006 15:45 »

Censored

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #2 -: 26.07.2006 17:03 »

Защото ако си направиш Сигорта, митничаря няма да си вземе процента от българската зелелна карта, която е сигурно на тройна цена. Въпросът е, че те мотаят и ако не си знаеш правата ще си направиш зелелна карта. Ако им мине номерът. А явно се изнервят когато някой си знае правата. Особено пък жена!. Явно зависи и в коя смяна ще попаднеш, защото и аз минах без проблеми, а и други хора. Цупят се, ама ни пускат. Този явно нещо е бил зъл и сприхав и явно смяната е била слабо доходна и т.н. Censored

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
lukcheto
Off Line

« Отговор #3 -: 26.07.2006 19:13 »

Цитат на: "Sunny"
Защото ако си направиш Сигорта, митничаря няма да си вземе процента от българската зелелна карта, която е сигурно на тройна цена. Въпросът е, че те мотаят и ако не си знаеш правата ще си направиш зелелна карта. Ако им мине номерът. А явно се изнервят когато някой си знае правата. Особено пък жена!. Явно зависи и в коя смяна ще попаднеш, защото и аз минах без проблеми, а и други хора. Цупят се, ама ни пускат. Този явно нещо е бил зъл и сприхав и явно смяната е била слабо доходна и т.н. Censored

Sunny, Зелена карта за една седмица е към 150лв, а Зигортата $25 за три месеца, мисля нещата са ясни. Twisted Evil

~Jo Jo is back home/67l~
~Гaa mАНiК/3.3m2~nuHko~
~Idol/4.0m2~TheFlY~
~Idol/4.8m2~BillY~
karata
Вятърничав
Публикации: 223

« Отговор #4 -: 27.07.2006 10:38 »

някои уточнения
1.турците , а не българие не пускат да се минава пеша през пункта им , това го направиха заради трафикантите
2.зелената карта си важи за Турция , затова и онзи е казвал"да виждаш зачертана  TR........бла бла..."
3.и аз се  бях "запенил" много заради задължителното правене на зелена карта и пожелах да видя документа , където е описано това задължение на Гранична полиция да проверява българите.Е , не го видях с очите си , казаха че си имало някаква наредба за това , ама...... къде може да се провери така ли е ????
4.Зелената карта  , направена в Бг е наистина много скъпа
5..На Лесово на всяко гише и на БГ и на Турско пожелаха да видят "сигортата"
6.Ще проуча възмоността да се правят "сигорти" в българско , щото "тва си е е..ти проблема" , тръгваш на почивка ,  а разни ........... не ми се пише за тях
lukcheto
Off Line

« Отговор #5 -: 27.07.2006 11:09 »

Е, добре дори и да е страна по споразуменеито, мисля че е абсолютно нелогично да ме задължават да си направя точно зелена карта като има алтернативата Зигорта. Всеки сам може да прецени как да защити най-добре интересите си  (:-pp)

~Jo Jo is back home/67l~
~Гaa mАНiК/3.3m2~nuHko~
~Idol/4.0m2~TheFlY~
~Idol/4.8m2~BillY~
karata
Вятърничав
Публикации: 223

« Отговор #6 -: 27.07.2006 11:42 »

Значи , май в закона за бг документите изрично било  записано  , че автомобилът трябва да има застраховка при напускане на страната . но ще го търся да прочета
lukcheto
Off Line

« Отговор #7 -: 27.07.2006 12:01 »

Цитат на: "karata"
Значи , май в закона за бг документите изрично било  записано  , че автомобилът трябва да има застраховка при напускане на страната . но ще го търся да прочета

hip Да, аз имам спомен че има изискване за затраховка на автомобила (но не помня да пише КАКВА точно застраховка Smile

И то може пак да се поспори защото междуграничието все още според мен не е "напускане на страната", фактическото напускане е момента на влизане (в случая) в Турция, така че направата на Зигорта в междуграничието не мисля, че е вид нарушение на закона и на изискването за налична застраховка на автомобила при влизането в другата държава!!!!

Важното е, че накрая всичко свърши добре макар и с леко закъснение + малко нерви hip

~Jo Jo is back home/67l~
~Гaa mАНiК/3.3m2~nuHko~
~Idol/4.0m2~TheFlY~
~Idol/4.8m2~BillY~
Ivo
Вятърничав
Публикации: 296

« Отговор #8 -: 27.07.2006 13:07 »

Наистина е имало такава наредба (не закон), според която е трябвало на излизане от БГ да се покаже застраховка "Зелена карта". Но! Преди година (мисля) е "паднала" - справка: Влади, който между другото от много време не съм мяркал във форума! Hmm  Не съм сигурен дали той не е един от инициаторите да се отмени тази част от наредбата. OK Преди 3 години в същата ситуация ни бяха "арестували" колите на нашето КПП, но тогава можеше да се минава пеша все още. Абе като ни приемат и нас и турците в ЕС ще се реши проблемът!  :О:
vlad
Духовит
**
Публикации: 194

« Отговор #9 -: 08.08.2006 17:51 »

Иво, какви са тия бухалки, а?  Shocked

Това положение е старо и митничарите действат по инерция (или скоро не са си ъпдейтвали базата данни със законите).

Такова правило е имало в (НАРЕДБА № 4 ОТ 24 СЕПТЕМВРИ 2003 Г. ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ЗАСТРАХОВАНЕ , ИЗДАДЕНА ОТ КОМИСИЯ ЗА ФИНАНСОВ НАДЗОР
 Обн. ДВ. бр.90 от 10 Октомври 2003г., изм. ДВ. бр.23 от 19 Март 2004г., отм. ДВ. бр.105 от 30 Ноември 2004г.

Отменена с § 5 от Преходните и заключителни разпоредби на Наредба № 18 от 10 ноември 2004 г. за задължителното застраховане по чл. 77, ал. 1, т. 1 и 2 от Закона за застраховането. Разпоредбите на чл. 9 и 30 запазват действието си до 31.12.2004 г. – ДВ, бр. 105 от 30 ноември 2004 г.).
Чл. 8. (1) Собствениците, ползвателите и държателите на регистрираните в Република България моторни превозни средства, които напускат страната като водачи на моторни превозни средства, както и водачи на моторни превозни средства с чуждестранна регистрация, които влизат и пребивават на територията на страната, са задължени да имат застраховка "Гражданска отговорност" по условията на международните договори, по които Република България е страна.

Впоследствие текстът е възпроизведен в: НАРЕДБА № 18 ОТ 10 НОЕМВРИ 2004 Г. ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ЗАСТРАХОВАНЕ ПО ЧЛ. 77, АЛ. 1, Т. 1 И 2 ОТ ЗАКОНА ЗА ЗАСТРАХОВАНЕТО ИЗДАДЕНА ОТ КОМИСИЯ ЗА ФИНАНСОВ НАДЗОР  Обн. ДВ. бр.105 от 30 Ноември 2004г., изм. ДВ. бр.85 от 25 Октомври 2005г., изм. ДВ. бр.101 от 16 Декември 2005г., отм. ДВ. бр.25 от 24 Март 2006г. Отменена с § 2 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 24 от 8 март 2006 г. за задължителното застраховане по чл. 249, т. 1 и 2 от Кодекса за застраховането и за Методиката за уреждане на претенции за обезщетение на вреди, причинени на моторни превозни средства - ДВ, бр. 25 от 24 март 2006 г.

Чл. 17(2) Собствениците, ползвателите и държателите на регистрираните в Република България моторни превозни средства, които напускат страната като водачи на моторни превозни средства, сключват застраховка "Гражданска отговорност" при застраховател, който е член на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи.

В Кодекса за застраховането има изричен текст само за влизане на територията на РБ и то ако няма валидна застраховка. За излизане няма.

Кодекс за застраховането:
 Задължение за сключване на договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите

Чл. 259. (1) Договор за застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите е длъжно да сключи всяко лице, което:
1. притежава моторно превозно средство, което е регистрирано на територията на Република България и не е било спряно от движение;
2. управлява моторно превозно средство при влизане на територията на Република България, когато няма валидна за територията на Република България застраховка.
(2) Лицето по ал. 1, т. 2 сключва гранична застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите на граничния контролно-пропускателен пункт, от който влиза на територията на Република България. Лицето по ал. 1, т. 2 трябва да има валидна гранична застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите до напускането на територията на Република България.
(3) Лицето по ал. 1, т. 2 не е длъжно да сключва договор за застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите при влизане на територията на Република България, при условие че:
1. притежава валиден сертификат "Зелена карта", или
2. изплащането на обезщетение във връзка с гражданската му отговорност е гарантирано от компетентна институция на държава членка и водачът е включен в списък, изготвен от компетентния орган на държавата членка, посочващ освободените лица от задължението за сключване на задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, и предоставен на Република България.
(4) Условията и редът за сключване и отчитане на граничната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите по ал. 2 се определят в наредбата по чл. 255.

Това е, което ми е известно, поне както чета от Сиелата. В действащата НАРЕДБА № 24 ОТ 8 МАРТ 2006 Г. ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ЗАСТРАХОВАНЕ ПО ЧЛ. 249, Т. 1 И 2 ОТ КОДЕКСА ЗА ЗАСТРАХОВАНЕТО И ЗА МЕТОДИКАТА ЗА УРЕЖДАНЕ НА ПРЕТЕНЦИИ ЗА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ НА ВРЕДИ, ПРИЧИНЕНИ НА МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА, подобно правило няма. Ако някой твърди, че в новата наредба има изискване за сключване на "Зелена карта" при излизане от страната - да покаже точно къде го пише (и внимавайте да не ви пробута отменена наредба).
И аз ще опитам с тези правила, защото си нямам Сигорта за новата кола  Very Happy
Ivo
Вятърничав
Публикации: 296

« Отговор #10 -: 09.08.2006 08:38 »

Е-е, Влади, ти се появи най-накрая! Smile  При това, забелязвам, с тежката артилерия - кой ще ти чете тоя дълъг пост?!  Явно вече си почти готов за "подвизи".  Very Happy
SHMIT
Буревестник
Публикации: 852

« Отговор #11 -: 09.08.2006 08:43 »

Благодаря за ценната информация. Направо ще си го разпечатам за да цитирам по-точно на митничарите !!

Odin
Отнесен от вихъра
Публикации: 312

« Отговор #12 -: 09.08.2006 09:08 »

И аз си го разпечетвам на мига. Влади, надявам се да се видим на острова.

RRD Z-ride 133,
GunSails Nexus 6,6
GunSails Future, 5,5
GunSails Cannonbal 7,5
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #13 -: 09.08.2006 10:57 »

Влади много благодаря за ценната информация!
Сега вече предполагам доста хора ще са по-спокойни с една такава разпечатка Very Happy

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
vlad
Духовит
**
Публикации: 194

« Отговор #14 -: 10.08.2006 18:04 »

Опитът показва, че като говориш на администрацията с членове и алинеи - стават по-разбрани (или поне не чак толкова заядливи !! )
Страници: 1 2 »   Най-горе
Печат
Отиди в: