21.11.2024 21:49
Новини: Sunny eXtreme е официалният вносител за България на кайт оборудване DaSilva, HB SurfKite, Peter Lynn (PLKB).

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: « 1 2 3 4 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Размер и форма на финката  (Прочетена 44714 пъти)
LamiataSpaska
Полъх
*
Публикации: 51

« Отговор #15 -: 07.08.2006 14:13 »

Цитат на: "Sunny"
тоест като съм преместила базата крайно напред (като почна да ми прекачва дъската) е трябвало да кача и гика малко нагоре? Мислите ли, че 2-3 см имат чак толкова голямо значение?

Na site-a na Simmer Sails imashe predi mnogo hubavo upatvane za tova (tarsih go sega i ne moga da go nameria). Spomniam si che osnovata na machtata se mesti s 1 santimetar napred ili nazad, a gika s 2 mislia. Taka che s 3 mnogo moje da se promeni. Az gika vinagi si go darja gore-dolu na edno miasto i ako mi kachva ili pada daskata mestia osnovata na machtata, opavam po-dobre platnoto i v kraen sluchai mestia kaishkite na daskata (shtoto me marzi, ne zashtoto ne e vajno)
misteryCo
Полъх
*
Публикации: 80

« Отговор #16 -: 09.08.2006 21:17 »

Цитат на: "Юли"
Когато базата е напред:
- натиска дъската надолу (желателно при чоп и силен вятър)
- по-лесно изглисирва
- по-ниска скорост
- по-малка маневреност

Мерси много Юли,  ще се пробвам при първа възможност с позиции на мачтата по-назад да видя какаво ще стане. Дано има и нормален вятър че миналата събота така въртеше на Искъра че и хората с много повече опит от мен се полакваха, а аз  Embarassed  първоначално си мислех че проблема си е само в мен  Cool .

Good decisions comes from experience, but experience comes from bad decisions.
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #17 -: 10.08.2006 10:37 »

Да добавя, че това не са закони а правила!
Цялостната настройка зависи от всички тези правила (височина на гика, размер на платното, колко е опънато, къде е базата, къде е финката, колко е размера на финката, къде са налъмите, къде са лапичките, колко си висок....тежък...) и пълната комбинация между тях позволява да се кара в условия които надхвърлят зададените от производителя.

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
Odin
Отнесен от вихъра
Публикации: 312

« Отговор #18 -: 10.08.2006 11:05 »

Като каза налъми, за да не отваряме нова тема. Има ли правила за позициониране на налъмите. Каква е разликата когато отзад на дъската има един налъм централно разположен по оста и когато са  два успоредни?

RRD Z-ride 133,
GunSails Nexus 6,6
GunSails Future, 5,5
GunSails Cannonbal 7,5
Юли
Администратор

« Отговор #19 -: 10.08.2006 12:18 »

Цитат на: "Odin"
Като каза налъми, за да не отваряме нова тема. Има ли правила за позициониране на налъмите. Каква е разликата когато отзад на дъската има един налъм централно разположен по оста и когато са  два успоредни?

Първо трябва да са на удобно място (ако са максимално разделечени а ти си нисък ще си почти на шпагат Wink ).
Когато си с един налъм трябва да караш по-изправен (Wave, Freestyle) и дъската е по маневрена, когато си с два можеш да натискаш повече и да караш с по-голяма скорост или да качваш повече.

chill
Windmaster
Публикации: 512

« Отговор #20 -: 10.08.2006 12:56 »

Също така, на някои дъски просто няма място за два налъма отзад Smile

Конфигурация от два налъма отзад, разположени близо до борда, осигурява по-голям лост, чрез който да се противодейства на стремежа на финката да обърне дъската, т.е. позволява контролирането на по-големи сили - следователно позволява по-големи финки и/или скорости.

Sails:  Severne Convert 2016 7.5
        Ezzy Wave SE 5.8
        Ezzy Wave SE 4.7
Boards: Starboard Kombat 106L
        Starboard Kode 123L

---
Pain is weakness leaving the body
chill
Windmaster
Публикации: 512

« Отговор #21 -: 11.08.2006 10:57 »

wave-платната са малки, т.е. за по-силен вятър, а, цитирам, силата нараства пропорционално на квадрата на скоростта на вятъра, край на цитата  Mr. Green

Например, ако използваме следната таблица  Mr. Green

ще видим, че при 5bft при разлика в скоростта 2.7 м/с, разликата в налягането е 3.21 кг/м^2, докато при 7bft при разлика в скоростта 3.2 м/с (т.е. почти същата разлика в скоростта) разликата в налягането е 6.32 кг/м^2 (т.е. почти два пъти повече).

В заключение, ако големите карачи не им пука къде е мачтата, въженцата, налъмите, гика и просто се мятат и карат, евалла, да се мятат и да карат - аз не мога, за мен всичко това има значение и аз си ги нагласям постоянно. Точка.

Sails:  Severne Convert 2016 7.5
        Ezzy Wave SE 5.8
        Ezzy Wave SE 4.7
Boards: Starboard Kombat 106L
        Starboard Kode 123L

---
Pain is weakness leaving the body
LamiataSpaska
Полъх
*
Публикации: 51

« Отговор #22 -: 13.08.2006 01:08 »

Да ви кажа, удобно е човек да си отбелязва на платното колко високо е бил гика и да си го сложи където трябва. Няколко точки с фулмастер на дъската също не пречат. Също и с въженцата, може да се отбележи.  !!
misteryCo
Полъх
*

« Отговор #23 -: 14.08.2006 10:49 »

Юли, много благодаря за съвета, вчера бях на искъра и пробвах с изместена по-назад база и наистина дъската стана 2 пъти по повратлива и управляема Yes  , е когато имаше силни пориви става малко по-трудно, но тъй като те бяха по-малко, карах с такава настройка и бях мнооого доволен от това как се държа дъската. Не съм можел и да си представя че позицията на базата може да има такъв голям ефект върху управляемоста и съответно удоволствието, не ми се налагаше да се боря като прасе с тиква  Very Happy. Може би помогна и това че един човек на близо ми помогна да си ригна по-добре платното и ме накара да си натегна малко латите. Но съм убеден че основния ефект идва от позицията на базата.

misteryCo
Полъх
*

« Отговор #24 -: 14.08.2006 16:22 »

Ето една интересна статия относно размера на финката , казват какво те заболява ако не ти е правилно избран размера на финката  :

http://www.bluefinz.com/technique/finselection/finselection.asp

dr bre
Вятърничав
Публикации: 205

« Отговор #25 -: 17.08.2006 14:05 »

Здравейте и от мен! Това открих в windsurfingmag миналото лято и го снимах, защото ми беше интересно. Таблицата касае точно размера на финките според размера на платното и ширината на дъската на 1 фут /около 30см/ от опашката.
drv
Вятърничав
Публикации: 264

« Отговор #26 -: 10.08.2007 19:57 »

Между другото изчетох темата за размерите и формата на финката, и не можах да си отговоря на следния въпрос - Какъв е проблема ако финката е по голяма - например на моята дъска е оригиналната финка е 52 см. а платанта са ми 6 и 7,5 м2 - при тези квадратури по калкулатора излизат доста по малки размери? Аз като начинаещ трябва ли да обръщам внимание на това и да сменям финката в зависимост от платното?

Boards - Starboard Futura 154/90см., Starboard Futura 124/76см., Starboard iSonic 111/68 см.
Sails - Neilpryde RS:Slalom 9,5, H2 Racing 8,7; H2 Racing  7,7; RS:Racing 6,7
Weight: 110 kg
SHMIT
Буревестник
Публикации: 852

« Отговор #27 -: 11.08.2007 20:42 »

Аз изпробвах какво става ако сложиш твърде голяма финка. На 130л дъска със заводска финка 36см сложих финка 49см. Ефекта беше все едно някой се е хванал отзад за дъската. При точен за платното с което бях вятър, нямах никакъв шанс да изглисирам.
Друг случай. Бях си забравил 49сантиметровата финка, която ми е за 160л дъска. Аnna F2 имаше една трийсет и кусур сантиметрова финка в повече. Дъската се държеше все едно е без финка. Движех се единствено на страни.
Явно играта с финките трябва да става в доста по-маки граници , 3-4 см. максимално. То най вероятно производителят на дъските си е дал параметри за възможните финки с които може да се кара съответната дъска

Юли
Администратор

« Отговор #28 -: 12.08.2007 11:10 »

Обикновенно не дават такива данни а просто препоръчителен размер (този който е към дъската), а някои дъски идват с две финки. По принцип и формата е от значение, но естествено ако надхвърлиш с много повече който и да е детайл от екипировката - резултатът ще е неприятен. Аз винаги карам с по-малка или оригиналната финка, освен на голямата си дъска която е с цели три сантиметра над дадената от производителя. Често комбинирам две финки точно защото използвам долната граница на възможностите им.

Robby Naish
Вятърничав
Публикации: 249

« Отговор #29 -: 14.08.2007 17:22 »

Явно играта с финките трябва да става в доста по-маки граници , 3-4 см. максимално.
Когато си с по-малка финка можеш да компенсираш с избутване трака напред или финката напред ако ти го позволява бокса..

The Best Of The Best
Страници: « 1 2 3 4 »   Най-горе
Печат
Отиди в: