22.11.2024 17:20
Новини: Посетете нашият Online магазин, където можете да видите продуктите които продаваме, както и да си ги поръчате през Интернет.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1   Най-долу
Печат
Автор Тема: Еколози против кайтистите на поморийското  (Прочетена 4714 пъти)
v_abozov
Духовит
**
Публикации: 167

« -: 01.06.2016 22:58 »

http://greenbalkans.org/bg/Kaytsyrfing_v_zashtitena_zona_Pomoriysko_ezero_provali_razmnozhitelniya_sezon_za_hilyadi_ptitsi_ot_redki_i_zashtiteni_vidove-p5979-y2016

Не съм карал там, но мисля, че тъй или иначе е забранено. Може и да греша. Но мисля, че един диалог би бил по-полезен, отколкото това очерняне на кайтисти и сърфисти. Все пак никой от практикуващите тези спортове не е длъжен да знае кога е размножителния сезон на "хииииииилядите птици от редки и защитени видове". Или субсидиите не са стигнали за табели?? Защо е нямало никой от така силно загрижените еколози на мястото?  hmmmm

Sails: 
4.5 Loft Concept   
5.3 X.O Sails Skull
5.9 Loft Oxygen
6.8 Loft Oxygen

Boards:
Starboard Carve 111
Starboard Kombat 97
vladd
Полъх
*
Публикации: 60

« Отговор #1 -: 14.06.2016 13:42 »

в случай, че е забранено карането - няма и смисъл да се знае, кога е размножителния период - просто не се кара Wink и по-споко относно субсидиите - повечето от еколозите не го правят заради тях, а за да остане нещо и след нас.  Drinks
free
Духовит
**
Публикации: 102

« Отговор #2 -: 14.06.2016 15:10 »

v_abozov с цялото ми уважение, но не си прав. Писано е по темата и преди: http://windsurf.bg/forum/index.php/topic,2888.msg60328.html#msg60328
Забранено е карането,табели имаше, но и те свършиха като много други, "еколозите" са си на "мястото" постоянно - "мястото" им е сградата до Музея на солта, откъдето наблюдават цялото езеро с бинокли и тръби. В езерото се кара от много години, кара се и сега, аз също карам там, в Поморие съм дори в момента. Имало е явно и дебат с кайтсърф клуба или поне така пише в статията на Зелени балкани.
Но ако аргументите "За" карането в езерото са били аерирането на водата..тези кайтисти са за бой наистина, а и кому е дотрябвало да слиза на островите, където освен кал и тръни, гнезда и птици няма нищо друго  wall . Ако пък Зелени балкани лъжат че е имало дебат или са изкривили аргументи на кайтистите в своя полза и те не са прави. За другото си прав-  ако действително разговор не е воден (съмнявам се че за толкова години не е воден), със сигурност трябва да има и да се разберат страните, къде и как, къде може, къде не може, а не всеки да си мрънка в собствената си платформа как едните прави, а другите криви.

http://greenbalkans.org/bg/Kaytsyrfing_v_zashtitena_zona_Pomoriysko_ezero_provali_razmnozhitelniya_sezon_za_hilyadi_ptitsi_ot_redki_i_zashtiteni_vidove-p5979-y2016

Не съм карал там, но мисля, че тъй или иначе е забранено. Може и да греша. Но мисля, че един диалог би бил по-полезен, отколкото това очерняне на кайтисти и сърфисти. Все пак никой от практикуващите тези спортове не е длъжен да знае кога е размножителния сезон на "хииииииилядите птици от редки и защитени видове". Или субсидиите не са стигнали за табели?? Защо е нямало никой от така силно загрижените еколози на мястото?  hmmmm
marino
Буревестник
Публикации: 805

« Отговор #3 -: 15.06.2016 08:44 »

Преди години съм карал много пъти там.Според мен е уникално място за каране.Влизат почти всички ветрове.Сейфти е на 100% защото на всякъде има дъно.Но по отношение на "уникалните" птици,които се развъждат там освен змии и гларуси друго не съм видял.Но аз не съм специалист,може би не ги различавам.А че така наречените еколози взимат хиляди левове за всевъзможни глупости спор няма. hmmmm

РЕМОНТ НА УИНДСЪРФ И КАЙТ ОБОРУДВАНЕ. адрес:София,Кокаляне,ул.Александър Генков №8 , тел:0888200617
v_abozov
Духовит
**
Публикации: 167

« Отговор #4 -: 15.06.2016 09:30 »

free, както писах не съм карал на спота, нито съм запознат с правилата там, затова и не съм взел ничия страна, поста ми беше по-скоро питане. Щом има забрана за каране там, явно хората от организациите са доста толерантни, за добро или лошо. Ако кайтистите са били предупредени и въпреки това са нарушили популацията на защитени видове, наистина са за бой.  angry В крайна сметка ми се струва, че липсва яснота в цялата ситуация и наистина става така, че всеки реве от своята страна.

Sails: 
4.5 Loft Concept   
5.3 X.O Sails Skull
5.9 Loft Oxygen
6.8 Loft Oxygen

Boards:
Starboard Carve 111
Starboard Kombat 97
free
Духовит
**
Публикации: 102

« Отговор #5 -: 16.06.2016 22:27 »

Марино, ти изби не само рибата, ами и птиците с този коментар  :D Когато някой отива да кара сърф силно ме съмнява да гледа птиците, жабите и т.н. предполагам, че е нормално да не си видял друго освен гларуси, а и като нищо накрая наистина ще останат само те  hmmmm. Като си карал много там не може да не си видял лебеди, корморани, рибарки - има ги в изобилие  :-O-:. И аз не съм специалист, но знам, че в Поморийското езеро има над 250 вида птици, което е повече от половината, които се срещат изобщо в България и в Европа. Нещо, което знам със сигурност е, че България е втора по биоразнообразие в Европа след Испания, но като погледнеш Испания колко е голяма, правете си сметката.. Няма нужда едното да пречи на другото.  Дай като не разбираме нещо да пречим на тези, които му се радват и влагат нещо повече от време и пари в него. Кой колко пари и за какво усвоява, изобщо не е темата. А и ако има пари в Европа за това, защо да не се вземат и да се свърши нещо полезно за НАШАТА природа- те не се вземат от моите или от твоите данъци  :-O-: - могли, написали и спечелили проект за спасяване на еди какво си- ами браво..Да сме направили и спечелили и ние проект и да си аерираме водата на воля, с купени дъски и платна от европейски проект, също няма да е никак зле.. :D :- и водата аерирана и проекта изпълнен и ние доволни  Cool
 То освен природа друго не остана, което да не сме бастисали тотално- а само с почистване тук- там на определени дати и от броени единици просто няма да стане. Наистина ще ме е много яд, заради неколцина непукисто-кайтисти, които слизат на островите, да спрат изцяло карането на езерото- наистина ще е нелепо. А имат пълното право да го направят - и ок, да кажем, че нашите "еколози", "Зелени балкани" и прочие не ги бива много, но Поморийско езеро е не просто от национално значение ( което винаги сме склонни да умаловажим със "знаем си се" и т.н.), а от европейско и световно такова-  включено е отдавна в Натура 2000 и е в световния списък на Рамсарската конвенция.
Марино, имам платно за правене, надявам се след горния коментар все пак да ми го поправиш и да не ми вземеш еко такса или нещо такова oops

Преди години съм карал много пъти там.Според мен е уникално място за каране.Влизат почти всички ветрове.Сейфти е на 100% защото на всякъде има дъно.Но по отношение на "уникалните" птици,които се развъждат там освен змии и гларуси друго не съм видял.Но аз не съм специалист,може би не ги различавам.А че така наречените еколози взимат хиляди левове за всевъзможни глупости спор няма. hmmmm
MITKO_K
Полъх
*
Публикации: 82

« Отговор #6 -: 17.06.2016 13:12 »

OK ty Да наистина трябва всеки от нас да направи някакво усилие,колкото и да е силно желанието за каране да опазим поне това което е останало,а за платното трябваше да изчакаш малко.Не беше сега момента според мен да питаш :D
thesentry33quasar
Гост
« Отговор #7 -: 14.11.2016 19:17 »

Вчера минах през езерото и имаше няколко сърфиста и 1 кайт.Да разбирам ли,че забраната е паднала или просто всеки се прави на ударен.
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #8 -: 15.11.2016 11:44 »

Не съм чула да е паднала забраната, но всеки си преценява дали да влиза.... Ама не им ли е студено на тези хора по това време на североизток? Brrrr

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
nikyzlatanov
Духовит
**
Публикации: 151

Never Underestimate An Old Man With A Windsurf

« Отговор #9 -: 15.11.2016 19:59 »

Не !  :aaa ne:

Gaastra Vapor 9.4
Gaastra Vapor 8.6
Gaastra Vapor 7.1
Gaastra Vapor 5.5
Drops Kranz 85(135)