21.11.2024 15:16
Новини: За зимата предлагаме екипировка за сноуборд и ски на фирмите: Lorch, Alpine Pro, Hannah, Relax, Bars, Regatta, Orange и F2 / Ftwo.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1   Най-долу
Печат
Автор Тема: От седалищем към кръстен трапец......  (Прочетена 6095 пъти)
Pavel_Gr
Вятърничав
Публикации: 265

Concerned with boundaries? Imagine no limits!

« -: 04.07.2016 22:17 »

Здравейте колеги,

До скоро бях скептично настроен към кръстните трапци, които напоследък стават все по-популярни дори и при слаломистите. От както карам сърф съм със седалищен трапец. Тази година реших да разчупя стереотипа си и да дам шанс на кръстния трапец - рекох си "Знае ли човек, щом го карат, сигурно е готино". Преди това бях взел трапеца на един колега за проба. Определено не беше моят модел - не ми пасна и ми убиваше. Направих няколко завойчета и излязох изръбен. Въпреки това не се отказах и реших да си намеря трапец, който би ми подхождал на телосложението. Измерих цял магазин трапци, като накрая се спрях на Prolimit Fusion - модел 2015г. Долу приложих картинка. В магазина го почувствах най-комфортен...

Дойде време и за тест на вода. Не съм си мислел, че ще привикна към стойката моменталически - определено начинът по който се противопоставяш на тягата на рига е различен. Пробвах го с 8.5м2 и 122l слаломно оборудване. Първите няколко тигела бяха доста терсене, след което започнах да посвиквам. Казах си - до свикване е. Вторият ден вече беше по-добре, имаше и повече вятър, но......след няколко часа каране осъзнах как кръстният трапец ми мори кръста и краката доста повече от седалищния. Не знам това нормално явление ли е или е в следствие от това, че се опитвам да търся карането на седалката. Друго - на пълните курсове се чувствам доста комфортно, но на качване се кривя - започва да ми убива и е криво.

Някой друг изпадал ли е в подобна ситуация при прехода от единия тип трапец на другия? Чудя се да му дам ли още един шанс или да се върна еднопосочно към седалищния. Не съм пробвал как ще е с малките квадратури и литражи, но със слаломните неща определено не можахме да си паснем....  :-O-:

* Prolimit-Fusion-blue-orange-back.jpg (28.19 KB, 560x480 - видяно 478 пъти.)

Naish FreerideSlalom 95l / Exocet Cross 104l / RRD X-Fire V10 98l / RRD X-Fire V8 108L / RRD X-Fire V5 122l.
Neilpryde Zen 5,5m2 / Neilpryde Hellcat 6.7m2 / Neilpryde V8 7.2m2 / Point7 AC-K 8.5m2
longsurf
Повей

Публикации: 1

« Отговор #1 -: 05.07.2016 09:32 »

Здравей,

Карам отдавна, още от времето на горните трапци. Определено прехода от горен към седалищен беше революционен. Мисля че потока от пациенти към лекарските кабинети леко намаля Smile.

Веднъж и аз направих плах опит да тествам кръстния и през цялото време ми ръмбеше , дигаше ми се към ребрата и ми стискаше. Вероятно гика ми е бил малко по-нагоре, щото то и тва си има значение, но като цяло ми беше доста неудобен. Може да няма цена при фриирайдерските номера - щото са ти били свободни краката според пецовете, но лично аз се завърнах към вехтия си кръстен и до ден днешен в слабо и силно съм с него. Олд фашън е , но и аз не съм 1-ва младост.
gioco
Полъх
*
Публикации: 41

« Отговор #2 -: 05.07.2016 11:26 »

В момента правя обратния на твоя преход - след 10-на години каране с кръстен, с който започнах от началото, тази година реших да дам шанс на седалищния. Преди месец си купих Ion Octane за да пробвам. Определено съм ентусиазиран от промяната към седалищен, но имах шанс да го карам досега само два пъти с най-голямото си платно (7.3). Очаквам че с по-малки платна ще е по-трудно, но утре ще имам шанс да пробвам и това, ако силната прогноза се задържи за мястото, където съм в момента.
С кръстния в един момент ми писна - първо, каквото и да го правя, все има някаква тенденция да се вдига нагоре, и самата мисъл че не е "на мястото си", ме дразнеше (имал съм три различни досега). Второ, колкото и да вдигам гика, да свалям кръстния трапец, да го стягам за да не се вдига (което също води до дискомфорт), да минавам на по-къси лапички - винаги ми се струваше, че лапичките ми идват "дълги" и прекалено много напрежение ми остава в ръцете, което измаря. Трето и най важно, появиха се болки в кръста и гърба от кръстния.
За момента седалищният изглежда че решава тези проблеми и ми е по-комфортно с него. Само първите 4-5 пъти беше малко по-трудно да се откачам, но свикнах бързо. Ще запазя и двата, и може би ще ги сменям в бъдеще ако се окаже че седалищния не ми е удобен при някакви условия.
Някъде четох че около 90% от сърфистите днешно време карат с кръстен трапец. Сигурно не е случайно и си има предимства, но за мен другия вариант май работи по-добре.

Tabou Speedster 108l F2 XTC 91l
Simmer Vision 4.5 NS Natural 5.0 Simmer Crossover 5.7 Severne NCX 7.5
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #3 -: 05.07.2016 17:47 »

Павка, при смяната би трябвало да смениш дължината на лапичките и вероятно нивото на гика.
Ползата от седалищния трапец се усеща само при големите квадратури.

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
Pavel_Gr
Вятърничав
Публикации: 265

Concerned with boundaries? Imagine no limits!

« Отговор #4 -: 05.07.2016 21:07 »

Явно не съм единствения с подобен проблем....
Юли, въженцата са race-варио. Постоянно местя дължината в зависимост от вятър, вълна и това как се усещам удобно. Като ми дойде овърпаур ги пуснах по-дълги както правя и със седалката и не ми пречеше на карането. Гикът вдигнах два пръста нагоре. Нямаше съществена промяна откъм комфорт. Този трапец, който взех, не се вдига нагоре - стои си доста здраво на мястото и не шава. Но явно има някаква тенденция да измаря в гърба и кръста, както го описа колегата gioco. Вторият ден карах повече и малко овърпаур и определено го усетих. Мисля да му дам още малко шанс.....
Все още си мисля, че всичко е въпрос на навици. Аз карах всичките си квадратури със седалката - силно, слабо, чоп, вълни - всичко с него.

Naish FreerideSlalom 95l / Exocet Cross 104l / RRD X-Fire V10 98l / RRD X-Fire V8 108L / RRD X-Fire V5 122l.
Neilpryde Zen 5,5m2 / Neilpryde Hellcat 6.7m2 / Neilpryde V8 7.2m2 / Point7 AC-K 8.5m2
superfreak5
Духовит
**
Публикации: 124

« Отговор #5 -: 05.07.2016 22:03 »

И аз от няколко години ползвам кръстен и седалищен.
Седалищният трапец с платна над 7кв м, а кръстния с по-малките. Въпрос на техника и свикване е ползването на различен трапец. Аз лично се чуствам по-сигурен и натискам с повече сила големите платна със седалищния.
На вълни или правейки опити за разни маневри на гладко ми е по-удобен кръстния, защото се откачам и закачам бързо. Освен това с кръстния ползвам и по-дълги въженца, което помага при навеждането на рига в различни посоки без да се откачам.
*аз съм по пробите. Във времето съм си купил 7 седем  нови трапеца, а и не изпускам случай да пробвам на приятели

O2 Freerace 8.4
O2 Freeride 7.4
O2 Lip Wave 6.2
Superfreak 5.0
Superfreak 4.2
Starboard Futura 122
breeze
Полъх
*
Публикации: 6

« Отговор #6 -: 05.08.2016 21:55 »

Явно не съм единствения с подобен проблем....
Така е, като не взе Mystic......   wall
Страници: 1   Най-горе
Печат
Отиди в: