22.11.2024 11:43
Новини: За водните екстремни спортове, плуване и гмуркане предлагаме екипировка на фирмите:  Bare, Sooruz, Ascan, GUL, Aquasphere, Aqualung, Beuchat, World Industries, AirHead, Sooruz, DryPak и Spokey.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1 2 3 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Как да си наглася коланчета на трапеца?  (Прочетена 23717 пъти)
racer
Полъх
*
Публикации: 6

« -: 06.09.2006 21:45 »

Винаги като карам сърф имам проблем с коланчета на трапеца. Или ще са ми твърде къси или  твърде дълги или ще са много към средата или много  към мачтата никога не мога да намеря идеалното положение. Ако някой разбира моля да помогне.
marino
Буревестник
Публикации: 805

« Отговор #1 -: 07.09.2006 10:53 »

Въженцата трябва да си ги нагласиш да са ти добре,когато си на глисаж.Т.е.дължината трябва да им е такава,че тежеста на платното да е пренесена на трапеца,а не на ръцете.Ако ти тежи на ръцете означава,че или въженцета са дълги или гика е ниско.Гика трябва да ти е гредолу на нивото на раменете. Ако тежи на задната ръка трябва да се преместят назад и обратното ако тежи на предната да се преместят напред. !!  Yeee

РЕМОНТ НА УИНДСЪРФ И КАЙТ ОБОРУДВАНЕ. адрес:София,Кокаляне,ул.Александър Генков №8 , тел:0888200617
racer
Полъх
*

« Отговор #2 -: 07.09.2006 11:00 »

Това значи че няма смисъл да си глася коланчета на плажа в изправено състояние защото като влеза на глисаж растоянието между мене и платното ще различно от това когато съм прав.
marino
Буревестник
Публикации: 805

« Отговор #3 -: 07.09.2006 11:06 »

Цитат на: "racer"
Това значи че няма смисъл да си глася коланчета на плажа в изправено състояние защото като влеза на глисаж растоянието между мене и платното ще различно от това когато съм прав.
Точно така.Когато си прав на плажа не би трябвало да можеш да ги закачиш. Drinks

РЕМОНТ НА УИНДСЪРФ И КАЙТ ОБОРУДВАНЕ. адрес:София,Кокаляне,ул.Александър Генков №8 , тел:0888200617
chill
Windmaster
Публикации: 512

« Отговор #4 -: 07.09.2006 11:12 »

Гледаш като караш къде са ти ръцете  и ги слагаш по средата, горе-долу на две длани разстояние (по-напредналите ги слагат на една длан, а пък майсторите, така че да се допират).  След това, като се закачиш и покараш, ако ти се уморява предната ръка - мърдаш ги напред, ако ти се уморява задната ръка - мърдаш ги назад.  Дължината, като първо приближение трябва да е от лакътя до китката.  Ако за първи път ще се учиш да се закачаш, може да е от лакътя до дланта, т.е. като си пъхнеш лакътя в примката да можеш да хванеш гика.   Въженцата не трябва да са много дълги, като застанеш изправен до мачтата не трябва да можеш да се закачиш.

Някои си нагласят въженцата на брега, което ми се вижда безсмислено, освен ако не държиш наклона на мачтата, затварянето на платното и позицията на краката спрямо базата по същия начин както и на водата.

А ето какво казват ПРО-тата:
http://www.guycribb.com/userfiles/documents/The%20Truth%20About%20Harness%20Lines.pdf

(Между другото, последния път като пробвах тези инструкции нещо не ми паснаха (въженцата ми се струваха МНОГО назад).  Обаче, оттогава карам по-добре (Mr. Green), така че ще трябва пак да се пробва ...)

ПП. На този сайт има и доста други материали: http://www.guycribb.com/page0076v01.htm

(Ред.: Ехеее, като почнах да пиша нямаше отговори, докато го напиша - три!)

Sails:  Severne Convert 2016 7.5
        Ezzy Wave SE 5.8
        Ezzy Wave SE 4.7
Boards: Starboard Kombat 106L
        Starboard Kode 123L

---
Pain is weakness leaving the body
racer
Полъх
*

« Отговор #5 -: 07.09.2006 17:10 »

Цитат
горе-долу на две длани разстояние (по-напредналите ги слагат на една длан, а пък майсторите, така че да се допират

Това за майсторите и аз съм забелязвал че е така но защо?
chill
Windmaster
Публикации: 512

« Отговор #6 -: 07.09.2006 17:27 »

Цитат на: "racer"
Цитат на: "chill"
горе-долу на две длани разстояние (по-напредналите ги слагат на една длан, а пък майсторите, така че да се допират

Това за майсторите и аз съм забелязвал че е така но защо?

Ами, доколкото знам, когато са по-нашироко, има мегдан за неточност, платното е по-стабилно, но "заключено" в едно положение, а когато са по-наблизо, е по-лесно да се върти платното, но за сметка на това въженцата трябва да са доста по-прецизно разположени.

Sails:  Severne Convert 2016 7.5
        Ezzy Wave SE 5.8
        Ezzy Wave SE 4.7
Boards: Starboard Kombat 106L
        Starboard Kode 123L

---
Pain is weakness leaving the body
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #7 -: 08.09.2006 12:44 »

Това за съвсем прецизното разположение на лапичките важи най-вече когато караш в налъмите. Ако не караш в тях важи следното правило: Лапички по-напред - качваш повече (но ако са мнпого напред ще прекачваш), лапички назад - пускаш повече (това е проблем ако са много по-назад от нормалното, защото не можеш да се върнеш откъдето си тръгнал, а и всеки по-силен порив ще те сваля, защото курса ти е пълен по вятъра и не можеш много да обезветриш).

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
Rincewind
Вятърничав
Публикации: 232

« Отговор #8 -: 29.08.2007 14:33 »

Е това направо ме смаза:
Unhooking:
With the lines further back, they’re easier to hook in and out of, which is
good for wave sailors, freestylers, beginners and I guess, freeriders (that
covers everyone doesn’t it?) Especially if you use this unhooking tip:

Use your existing unhooking skills (huge pelvic thrust etc) but also use
your back thumb to push the lines out of the hook.

Никога нямаше да се сетя hmmmm

* unhoock.jpg (13.96 KB, 290x214 - видяно 741 пъти.)

Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект
Sunny
Администратор

« Отговор #9 -: 29.08.2007 22:23 »

Е това направо ме смаза:
Unhooking:
With the lines further back, they’re easier to hook in and out of, which is
good for wave sailors, freestylers, beginners and I guess, freeriders (that
covers everyone doesn’t it?) Especially if you use this unhooking tip:

Use your existing unhooking skills (huge pelvic thrust etc) but also use
your back thumb to push the lines out of the hook.

Никога нямаше да се сетя hmmmm
Да, ама за да откачиш въженцата с палеца на задната ръка трабва да преместиш задната ръка до въженцата, защото тя нормално не стои там, което за мен си е излишно разкарване (:-pp)...а и пак трябва да придърпаш гика, за да освободиш въжената иначе няма как да стане.

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
La4o
Духовит
**
Публикации: 124

« Отговор #10 -: 17.11.2007 18:19 »

Не Всички Прота карат със събрани въженца.Ако всеки който си е събрал въженцата е майстор ехееееее :1:.Протата си нагласят въженцата според условията нали затова са прота могат да си нагласят материала перфектно.

XCite
Духовит
**
Публикации: 166

« Отговор #11 -: 17.11.2007 21:21 »

Горе долу следвам инструкциите на cribb и въженцата са ми на около един юмрук разстояние. И това при мен работи. Положителното в случая е че такова положение не оставя място за грешки и платното трябва да е отлично балансирано инак веднага се усеща на предната или задната ръка. Това за платна до 7.5 метра. Нагоре както дойде. Забелязал съм също че ако вятъра е по-слабичък и ги сложа както той казва на около 1/3 от носа на гика не става. Това работи добре само на по-силничък вятър (примерно Острова) и както той казва платна под 7м. Инак ща не ща трябва да ги преместя по-напред за да е балансирано платното. Обикновено след първия глисаж усещам дисбаланса и на вода ако може или на брега си донагласям лапичките.

За тюнинга има общи положения но човек не бива да робува на схеми. В ДВДто на Peter Hart Faster тримата от най-бързите и известни сърфисти в света - Мейнард, Дюнкербек и Албо  показват как си нагласят платната, гика, лапичките и как карат на глисаж. А тримата го правят различно и вадят различни аргументи защо го правят така. Smile Много забавно и поучително.  Примерно някои предпочитат по-висок гик (примерно на нивото на брадичката и устата, че даже и очите когато си на дъската) други по-нисък. Така че е донякъде е въпрос и на лични предпочитания и усещане. Важното е да работи за теб.

JP XCite 150l,
Aerotech Phantom 6.2m
Sailworks Retro 7.5m
Hot Sails Maui 9.0m
La4o
Духовит
**
Публикации: 124

« Отговор #12 -: 18.11.2007 16:58 »

Много си прав XCite точно това имах предвид.При всеки е индивидуално.Когато попитах с  колко дълги въженца д карам един ми отговоря с много къси друг с много дълги и всеки от тях изкарва различни доводи.Пробвах първо с къси после с дълги и накрая пак си карам със старите настройки.XCite това DVD откаде го имаш с тия тримата прота?

Sunny
Администратор

« Отговор #13 -: 19.11.2007 11:13 »

Gegata, отделих отговора на XCite в отделна тема, за да не го пише всеки път, а и мисля, че така ще е на по-видно място за хората, които се интересуват OK

dee
Буревестник
Публикации: 706

www.archstudioperfect.com

« Отговор #14 -: 19.11.2007 20:18 »

това ли има предвид Cribb  с "closing the slot" - нещото, което било измислено през осемдесетте и там трябвало да си остане? Защото имам един добър приятел, който смята че това е проява на висши умения в уиндсърфа.  :D :D :D  oops oops oops

RRD Freestyle Wave 90
Exocet SL 71 - 118l
Search 4,2
Force 5,3
Fusion 6,1
Ride 7
Страници: 1 2 3 »   Най-горе
Печат
Отиди в: