Много балгодаря на всички за отговорите.
Ще дойда и в петък, особенно след като има за обсъждане интересна за мен тема. На чаша светла бира ще избистрим нещата
, но в главата ми се пооформя план.
Бях решил да последвам съвета на Венелин, защото така постъпих със сърфа и мисля, че по принцип това е правилния начин. Но останалите отговори наклониха везните отново в полза на покупка.
1.Сноуборд или ски - засега почти твърдо ски. Дълго е за обясняване, може на маса
2.Дали ще ми хареса? Определно да, доколкото се познавам. Трудностите в началото не са в състояние да ме откажат. И в сърфа и в тениса, началния период на обучение е относително дълъг, но се изплаща с лихвите после. Самият процес на обучение всъщност никога не спира. Винаги има какво ново да се научи, да се усъвършенства и никога не може да ти доскучае.
3.Ако имах възможност да ида за една седмица или повече на Банско или в някой друг голям център, то определено бих избрал варианта ски под наем и то в пакет с уроци. Там може да си избереш ски и обувки които ти пасват и да караш с тях цяла седмица, а и доколкото съм чувал имат добър избор от модерни ски. Но времето ми е кът и се каня да карам по за ден или за нощ. Така че май покупката на собствено по-евтинко оборудване за периода на обучение е за предпочитане. Тук визирам предимно ски с автомати. Обувките по това което чета са най-важни и тук съвета на Sunny да са нови е на място. Затова и попитах за тях най-напред. Flex Indexa ще го доуточня, но може и да взема по-меки. Ако карам повече от един сезон спокойно ще мога да ползвам обувките и по-нататък, иначе могат да се продадат с известна загуба. 10-15 пъти да използвам оборудването пак си струва според мен. Пестенето на нерви и време по чакане на опашки е огромен допълнителен бонус. А и не вявам, че навсякъде ще може да си избера добри обувки и ски. Според мен е добре да се уча на едни и същи ски, без значение дали те ще са най-подходящите за мен в този момент или не. Повечето ски от известни марки произведени последните 2-3 години от тип carving или all mountain ще свършат работа. Без моделите за агресивно каране или по-"твърдите" ски. С времето ще реша дали ще се задълбочавам, колко време мога да отделям за това удоволствие и евентуално какви ски ми пасват. Относително добри ски втора ръка на добра цена правят избора много лесен в полза на собствено оборудване.
4. Определено по-големите разходи са за влекове, спане и т.н. особенно ако се ходи по големите ски центрове. Цената на ски втора ръка просто се губи в сравнението. Но около София, а и не само, има доста прилични места особенно за начинаещи на добри цени, където човек може да ходи да кара за един ден, половин ден, което в крайна сметка смятам да правя.
5. Като се понауча да карам вече мога да ида там където има по-голям избор на ски под наем и да опитам различни модели и стилове и евентуално следващия сезон ако съм все така ентусиазиран и понапреднал да избера ските с които ще карам следващите 2-3 години.
Така че, Schmit, малко съвестно ми е да те занимавам имайки впредвид проблемите с крака ти, но ако наистина може да отделиш малко време в събота и ми помогнеш в избора на ски втора ръка, ще ти бъда много, много благодарен.