21.11.2024 14:31
Новини: Sunny eXtreme е официалният вносител за България на уиндсърф и уинг оборудване на фирмите: LoftSails, Exocet, F2 Windsurfing, Lorch, GUL, Ascan, Unifiber, Zeeko, HB, Reptile, MFC, Goya и Quatro. Продуктите може да видите в нашият Online магазин.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1   Най-долу
Печат
Автор Тема: Туист на платното  (Прочетена 9049 пъти)
ivorpetkov
Вятърничав
Публикации: 294

« -: 24.08.2007 08:31 »

Sunny, мнението ти за платната на Loft беше полезно за мен.

И още:
Цитат
...ако се натегне отдолу и откъм задния нок...

А има ли случаи в които да се прави само едно от двете?

Sails:     5.3 Loft O2
            6.0 Gaastra Matrix
            4.2 Loft Lip Wave
Board:   Tabou Rocket 115 l
Weight: 73 kg
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #1 -: 24.08.2007 10:32 »

Sunny, горното ти мнение беше полезно за мен.

И още:
...ако се натегне отдолу и откъм задния нок...

А има ли случаи в които да се прави само едно от двете?
Обикновено когато влизаш да караш горе-долу можеш да прецениш дали ти е силен или слаб вятъра за това платно и съответно го натягаш максимално ако ти е силно или не чак толкова ако е по-слаб ватъра. Откъм задния нок можеш да направиш същото. Разликата е, че ако прецениш, че много е натегнато платното и много изпуска вятър можеш във водата да отхлабиш откъм задния нок или съответно ако прецениш, че си го оставил по-хлабаво като за слаб ватър, да го понатегнеш (това е нещо като по-фина настройка, която винаги можеш да дорегулираш във водата).

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
Robby Naish
Вятърничав
Публикации: 249

« Отговор #2 -: 31.08.2007 12:42 »

ако прецениш, че много е натегнато платното и много изпуска вятър можеш във водата да отхлабиш откъм задния нок или съответно ако прецениш, че си го оставил по-хлабаво като за слаб ватър, да го понатегнеш
По тази причина когато влизам на силен вятър влизам с малко по-разтегнат от обичайното гик. С около 2 деления, защото ако се усили много вятъра а аз съм далече от брега, единственото което мога да направя е да донатегна платното откъм задния нок.

The Best Of The Best
SHMIT
Буревестник
Публикации: 852

« Отговор #3 -: 01.09.2007 22:56 »

По тази причина когато влизам на силен вятър влизам с малко по-разтегнат от обичайното гик. С около 2 деления, защото ако се усили много вятъра а аз съм далече от брега, единственото което мога да направя е да донатегна платното откъм задния нок.

То не пречи да си караш с точен гик, и ако се наложи да го разтегнеш във водата.

Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #4 -: 07.09.2007 22:58 »

То не пречи да си караш с точен гик, и ако се наложи да го разтегнеш във водата.
Ако вятъра се усили драстично, веднага излизат вълни и разтягането на гика във водата е почти невъзможно.

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
SHMIT
Буревестник
Публикации: 852

« Отговор #5 -: 08.09.2007 09:02 »

Е, ти няма да ги правиш тези неща в прибоя де Mr. Green

bul441
Полъх
*
Публикации: 13

« Отговор #6 -: 10.09.2007 10:12 »

Привет,

Туиста на платното е може би най-възловия елемент. Добре е да се знае че всяко сърф (яхтено) платно има така наречения пребенд т.е теоретично заложено натягане на мачтата за да напасне извивката на платното. При race платната този prebend е по-голям от клолкото wave, feestyle и ride платната. Важно е да се има предвид и твърдоста на мачтата. При по твърда мачта цялостния профил е по дълбок и дълбочината на профила е изнесена 10% към атакуващия ръб на платното така че е добре да се натяга даже пренатяга повечко. Както беше споменато по горе формата на платното е комбинация от туист и натягане на задната шкаторина. В този случай за платна над 7 кв е добре да се използва система на гика (два блока и стопур тип cleam cleat) и да се контролира профила в зависимост от вълната и плътнста на вятъра , ето и най общо правилата:
- гладка вода ,слаб вятър - умерен туист леко отпуснато отзад и се обира когато сърфа глисира - добра аеродинамична форма
-гладка вода силен вятър(малко вероятно) макс туист (буквално пренатягане и обрано отзад)
-вълна и слаб вътър: мин. за пртебенда туист и платното да "диша" отзад
-вълна и силен вятър : среден до макс туист почти обрано отзад.

Естествено тези насоки са съвсем условни и те зависят от типа карне дали има качване , или се набляга на яздене на вълната , дали се изисква повечко мощност за фриистайл фигури или просто лекота на формата за фриирайд, важно е плътноста на водата (езеро, черно или егеиско море )и въздуха. При по голяам вимпелен вятър естествено се изисква по обтекаема форма , при по не плътен турболентен вятър и вълна е добре да има комбинация от мощност и аеродинамика просто трябва сам за себе си да избереш компромиса, няма фиксирани мерки.
Robby Naish
Вятърничав
Публикации: 249

« Отговор #7 -: 10.09.2007 14:59 »

Е, ти няма да ги правиш тези неща в прибоя де Mr. Green
Kолега, явно не си карал на вятър над 15м/с, както обикновенно става при силна буря !!. Тогава "гладкия" язовир завира а ти се чудиш как да оцелееш, вълни те подмятат и заливат, как ще отваряш гик в тия условия storm

The Best Of The Best
polkovnika
Вятърничав
Публикации: 233

we will never walk alone

« Отговор #8 -: 20.03.2008 10:19 »

suicide suicide suicide suicide Солидарен съм с Робби, имаш ли проблем с оборудването и можеш ли да излезеш на брега - направи го веднага.За вятър OFF SHORE това е задължително.
 Good Luck Good Luck Good Luck Good Luck Good Luck Good Luck Good Luck Good Luck

Now Kite -  NORTH Evo -12, NORTH Evo 9, LIQUID FORCE Wow 7, Wow 5,  2side board -Undergraund, Directional board RRD COTAN 5.6,
vandal
Windmaster
Публикации: 683

по-добре от гика, от колкото от мотика

« Отговор #9 -: 16.08.2008 13:31 »

не е много разумно да се разчита на това да натягаш или отпускаш платното във водата. В края на краищата като караш около брега и ако запука здраво излизаш къде на флагче, къде на полусъединител и сменяш платното...щото ако влезеш да кажем със 7 квадрата на 10 м/с и си 70 кила, и усили до 12-13 метра, колкото и да го натягаш това платно, ще ти трябва ве по малко.
Тука цифрите са примерни да не земат някои хора да се ядат с мене.
Обикновено рейс състезателите имат системи за натягане и отпускане на платната във водата, аз лично съм ползвал. Идеята на тия системи не е ако задуха да си натегнеш платното, а да да го натягаш или отпускаш в зависимост от курса си.
Верно е че условиата в морето се променят бързо, но колко му е да излезеш до бокса на брега.
Ако се занимаваш с преходи от по 5 - 10 мили и повече или трябва да имаш достатъчно опит за да знаеш как да реагираш в подобни ситуации или трябва да си малоумен...новобранци влезли сами без да предупредят никого на брега при офшор, влизат във втората графа

кара каквото му попадне...

https://www.geckowindsurfschool.com/
http://www.windsurfyoga.eu/
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #10 -: 30.06.2009 10:38 »

Нагледно ригване на камберно платно Loft Blade. В общи линии повечето камберни платна се стъкмяват по този начин.

http://www.dailymotion.com/video/x7frot_lofttv-rigging-loftsails-blade_sport

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
Страници: 1   Най-горе
Печат
Отиди в: