21.11.2024 22:37
Новини: За зимата предлагаме екипировка за сноуборд и ски на фирмите: Lorch, Alpine Pro, Hannah, Relax, Bars, Regatta, Orange и F2 / Ftwo.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1   Най-долу
Печат
Автор Тема: Как да си избера борд ?  (Прочетена 11620 пъти)
chill
Windmaster
Публикации: 512

« -: 01.01.2008 17:32 »

Аха, още един малоумник, който повтаря предъвкваната до безкрайност тема "какъв борд да си купя"  (:-pp)
Да, ама не.

Значи проблемът ми е следния - аз съм нисък и дебел, 173см, 86кг. oops

Според всичко, което съм изчел за дължината на борда, трябва да извадя между 15 и 20 см от собствната си височина, което ще рече борд между 153 и 158см. Обаче по спецификациите на разните производители, бордовете с тези дължини са за хора тежащи най-много 80-84кг (аз гледам all round бордове от не много висок клас). Бордове за хора 85-90кг са 159-161см и нагоре.

Друго съображение е, че бордове с определени дължини може и да не се намират в наличност из магазините в БГ, така че може да се наложи да се направи някакъв компромис.

Та, конкретният въпрос е: дали да правя компромис с дължината (т.е. да взема по-дълъг борд, напр 161см) или да правя компромис с теглото (т.е. да взема борд за по-лек човек, напр. за 80-84кг) ?  hmmmm

ПП. Това ми е текущия списък от бордове, които ми се струват горе-долу подходящи за мен и се продават в БГ:

Burton Clash 160
Burton Bullet 159, big foot
Ride Control 158
Forum Recon 158
Apo Seed 155
Apo Seed 160
Venue Onix 158
Venue Torque 159

Sails:  Severne Convert 2016 7.5
        Ezzy Wave SE 5.8
        Ezzy Wave SE 4.7
Boards: Starboard Kombat 106L
        Starboard Kode 123L

---
Pain is weakness leaving the body
Ceco
Модератор
Публикации: 1753

« Отговор #1 -: 01.01.2008 18:59 »

До преди три-четири дни остовно проучвах пазара на бордове в БГ (защото по Коледа ми откраднаха стария), та без да искам си опресних знанията за съвремените концепции. Освен височина и килограми, важни са и уменията, както и стила на каране. Избрал си добра дължина, според мен може и още няколко сантиметра по-къс. Като цяло: по къс - по лесно управление, но компромис на твърда писта и пудра. По-дълго - по устойчиво при кантене и по-добре на пудра, но по-трудно за маневри.
Друг много важен фактор е твърдостта. По-твърд = по-директно усещане и повече устойчивост на пистата, но иска повече умения.
Big foot концепциите са за хора големи ходила, и ако не си в тази ктегория, такъв модел щи ти е уморителен. За пудра обаче стават.
Според мен, това с кг. не е толкова важен фактор. Аз съм тежката категория, карал съм и дълги и къси бордове, и меки и твърди. Разликата се усеща само при екстремни натоварвания на дъската.
На мен лично ми харесва Lorch,  които предлага Съни. Добра цена, германско качество и отлични показатели - ако проучиш по-внимателно ще видиш, че на пазара са много малко дъските с радиус 7.5 м. И повечето са Made in China.
Успех!

Boards: Exocet: Cross 94 l, I-Style 101 l, RS 4 114 l; Fanatic FW 105 l; SB Futura 121 l, Mistral Syncro 124 l
Sails: Loft Lip Wave 4.3; Loft Pure Lip 5.0; Loft Oxygen 6.3 & 7.3
Snowboards: Ride Concept TMS 161, Lib Tech T Rice Pro 157
Mod_One
eXtreme iNside
Публикации: 1681

« Отговор #2 -: 02.01.2008 16:29 »

По-добре е по-дълъг и твърд!  Censored oops (борда, де)

Аз карам 168см и се чувставам отлично на него (даже търсих 172, но не намерих). Синът ми, който е Pro (това е завършил в Спортната Академия), доста време не признаваше дългите дъски - но сега си взе една 167см дъска и е във възторг. (е, верно качил е доста килограми 181/95).
Така, че ако искаш да се кефиш на голяма скорост по обработени писти, за да те държи канта - трябва по-дълга дъска. За пудра извън пистите също е по-добре. По-късата дъска е за повече маневри, въртене и номера но и скоростта и е по-ниска.
Все пак, това е лично мнение!

Между другото, пропуснал си една много добра марка, която можеш да намериш при Емо - Ride. Това е стара фирма, не по-малко исвестна от Burton в Щатите (не знам защо в Европа, не е  много популярна), която произвежда само сноубордове и екипировка за тях!

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
 -------o00o-(_)-o00o-------
F..k the Cola, F..k the pizza, All we need is Slivovitza
chill
Windmaster

« Отговор #3 -: 02.01.2008 16:42 »

Хехе, не съм го пропуснал, даже тази сутрин ходих при Емо да гледам имат ли подходящи размери.

Както и да е, вече си купих Forum Recon 156,  ще видим, ако е къс ще го шитна догодина на дъщерята Smile

Ezzy Wave SE 5.8
        Ezzy Wave SE 4.7
        Starboard Kode 123L

---
Mod_One
eXtreme iNside

« Отговор #4 -: 02.01.2008 17:42 »

Хехе, не съм го пропуснал, даже тази сутрин ходих при Емо да гледам имат ли подходящи размери.

Както и да е, вече си купих Forum Recon 156,  ще видим, ако е къс ще го шитна догодина на дъщерята Smile

Не е лоша - ама по-добре да беше взел 158. Но тази пък по-лесна за учене.
Да си я караш със здраве!  Drinks

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
chill
Windmaster

« Отговор #5 -: 03.01.2008 11:08 »

http://www.forumsnowboards.com/?p=6&cID=36&pID=562 (това е 2008, но 2007 е със същите размери (мерих ги Smile)

Сега ще трябва да и завинтвам бурмите  :D

Смятам да наглася ъглите на +21/0 за начало, евентуално може да пробвам и с +21/+6 и +18/-6, нещо от сорта.

Разстоянието между автоматите е по-интересно.

Борда има reference stance 57.15cm, което ми изглежда малко много, аз съм 173см, растояние от средата на коляното до земята - 50см.  Чудя се дали да го наглася на 57.16см (както  е отбелязано), на 50см (най-тясното възможно на този борд, ~ 0.29 * 173) или пък на ~53cm, при което ще имам ~3.5см setback, за разлика от първите две положения, при които setback-а е нормалния за борда 1см.

Картинките изглеждат горе-долу така:

Reference stance 57.15cm, 1cm setback

o * * o        o * * o
o * * o        o * * o

Stance ~50cm, 1cm setback

o o * *        * *  o o
o o * *        * *  o o

Stance 52.5cm, 3.5cm setback

o o * *        o * *  o
o o * *        o * *  o

Какво ще ме посъветват pro-тата ? Smile

Ezzy Wave SE 5.8
        Ezzy Wave SE 4.7
        Starboard Kode 123L

---
Mod_One
eXtreme iNside

« Отговор #6 -: 03.01.2008 13:07 »

Ами то съвети всеки може да дава, ама най-добре да пробваш.

* STANCE_WIDTH.jpg (334.97 KB, 1129x698 - видяно 797 пъти.)

* STANCE_CHART.jpg (443.55 KB, 1137x701 - видяно 830 пъти.)

* ANGLES.jpg (375.94 KB, 1136x694 - видяно 789 пъти.)

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
chill
Windmaster

« Отговор #7 -: 03.01.2008 15:15 »

Ами, чел съм ги тези, чел съм и други, проблемът е, че си противоречат Smile Ясно е, че ще става с проби и грешки.

Ezzy Wave SE 5.8
        Ezzy Wave SE 4.7
        Starboard Kode 123L

---
Mod_One
eXtreme iNside

« Отговор #8 -: 03.01.2008 15:22 »

Ами, чел съм ги тези, чел съм и други, проблемът е, че си противоречат Smile Ясно е, че ще става с проби и грешки.

Не е съвсем така - разкрача, колкото е по-голям толкова по стабилен се чувстваш на дъската и караш с т.н. "каубойска стойка". Естествено не бива да се прекалява.. Що се отнася до ъглите една настройка близка до "duck foot"  е добра като за начало - предния крак +12 до 16, задния -6 до 0. Това е универсална настройка и в началото не те обременява с нищо. Освен това то при каране с неправилни (по-точно такиваа, които не ти пасват) настройки сам ще усетиш - ще те болят колената след това.
Хайде слагай автоматите и неделя сме горе на Витоша!

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
chill
Windmaster

« Отговор #9 -: 03.01.2008 17:38 »

Хайде слагай автоматите и неделя сме горе на Витоша!
А събота ? Аз планирам и двата дена, само че ще го давам лекичко по Синята oops

PS. Хмъ, по-горе съм объркал URL-то http://www.forumsnowboards.com/?p=6&cID=36&pID=562
А пък последния размер трябва да е 53.81см, 4.81см setback, което ми се види прекалено много.

Ezzy Wave SE 5.8
        Ezzy Wave SE 4.7
        Starboard Kode 123L

---
Mod_One
eXtreme iNside

« Отговор #10 -: 03.01.2008 17:41 »

А събота ? Аз планирам и двата дена, само че ще го давам лекичко по Синята oops

Последната, която работя ... damn ....

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
chill
Windmaster

« Отговор #11 -: 05.01.2008 16:20 »

Woot !!!

Днес направих сефтето но борда.  К'во да кажа, фърчи кат пушка и сам си завива, само трябва да си помисля и готово  :D

ПП. Сутринта в 8ч в София беше -17, на Алеко започна слънчево и доста топло, но към обяд се заоблачи, слънцето се скри, задуха вятър и стана адски студено.  УмрЕх от студ, още не мога да се с-с-с-т-т-т-опля ...

ППП. Борда го чувствам като правен по поръчка  :D

Ezzy Wave SE 5.8
        Ezzy Wave SE 4.7
        Starboard Kode 123L

---
Страници: 1   Най-горе
Печат
Отиди в: