01.11.2024 12:31
Новини: Sunny eXtreme е официалният вносител за България на уиндсърф и уинг оборудване на фирмите: LoftSails, Exocet, F2 Windsurfing, Lorch, GUL, Ascan, Unifiber, Zeeko, HB, Reptile, MFC, Goya и Quatro. Продуктите може да видите в нашият Online магазин.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1 2 3 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Широчина на дъската vs. Литраж  (Прочетена 16833 пъти)
natchobg
Полъх
*
Публикации: 8

« -: 10.09.2008 12:26 »

Привет на всички Форумци!
Като абсолютно начинаещ искам да поздравя всички, които организирате и участвате в този форум, благодарение на вас научих адски много (за сега предимно на теория).  bravoo
Изкарах първоначалните курсове на Аркутино и Арапя това лято, започнах разбира се на класически учебни дъски, но последните 3 дни по съвета на Sunny се пробвах на 190 и 175 литрови по-малко учебни  :D Резултатите както повечето от вас се досещат бяха най-малкото демотивиращи, добре че в този форум някой беше казал, че минаваш ли на по-малка дъска, почваш да се учиш отново.

Та какво е вашето експертно мнение, дали универсална прогресив дъска 155 л./85 см. би била по-подходяща за начинаещ ентусуаст, отколкото 180 л./65 см, примерно... И въобще ако се абстрахираме от конкретните цифри, доколко и как широчината (и шейп-а, разбира се) компенсират по-тесните и по-високо литражни дъски.
Поздрави и яко вятър в платната!  Yeee
lubo
Буревестник
Публикации: 894

« Отговор #1 -: 10.09.2008 12:56 »

Според мен е безсмислено да си купуваш дъска над 145л.,защото докато я купиш и ще започнеш да мислиш да я продаваш,тези литри са много преходни и бързо се свалят.Най-добре е да ги преминиш с дъски от някое училище,било със или без инструктор.Но това разбира се прави невъзможно карането по язовири или извън сезона.

bords:Naish 75l, RRD 85l,Lorch 105l,AHD 130l.
sails: Lip Wave 4,2m2,NeilPride Alpha 4,7m2,Loft O2 5,3m2,,Loft Lip Wave 6,2m2,Loft O2 7,4m2
Mod_One
eXtreme iNside
Публикации: 1681

« Отговор #2 -: 10.09.2008 13:09 »

.........за начинаещ ентусуаст, ....
И колко тежи този 'начинаещ ентусиаст' - щото между един 80кг и един 110кг сърфист има 'малка' разлика?  hmmmm

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
 -------o00o-(_)-o00o-------
F..k the Cola, F..k the pizza, All we need is Slivovitza
Venelin
Pro :)
Публикации: 1097

« Отговор #3 -: 10.09.2008 14:20 »

180/65 дъска очевидно е доста стара като концепция - тясна и дълга. Трудна за учене. Вероятно и очукана и прилично  "загладена".
155/85 дъска - доста по-нова и несравнимо по-лесна за учене и напредване.

За разлика от доста хора в този форум, НЕ смятам, че купуването на дъска с по-голям литраж е безсмислено. Постепенното намаляване на литража с напредването на техниката спестява доста излишни травми и ядове. Не си струва да дадеш цул куп пари и да купиш малка (за способностите ти) дъска, само за да направиш 3-4 "карания" с 30-40 пребивания.

Купи дъска, с която сравнително бързо да свикнеш, която ще ти позволи да научиш основни техники - так, джайб, трапец, глисаж в налъми и пр. -  и с която ще се забавляваш, а няма да се зориш.

Когато я "израстнеш", продай я (или си я запази за слабо време) и си купи по-малка.

Съжалявам, ако засегна някого, но всички тия приказки - "купувай малка дъска, щото се напредва по-бързо" и пр. - са доста опасни, особено за абсолютно начинаещи в този спорт. !! Не случайно компаниите-производители правят прогресив-дъски със сравнително голям литраж и по-широки палуби. Идеята е плавно усвояване на техниката с постепенно увеличаване на скоростта и намаляване на литража.

По аналогия със ските - все едно да хванеш някой ентусиаст, който едва завива с "рало", да му туриш едни състезателни пистарки с твърди обувки и да го пуснеш на черна писта да "напредва". suicide

"Do or do not. There is no try."

Board: Fanatic Shark 145 l.
Sails:   8.4 Loft O2, 6.5 BiC Cruiser, 5.2 Loft 360Free
Skills:  Freeride
Temper: Very friendly but aggressively unpleasant when annoyed
lubo
Буревестник
Публикации: 894

« Отговор #4 -: 10.09.2008 15:15 »

Венелин,съгласен съм,че не трябва да се прекалява с много  малка дъска,но според мен на максимум десетина карания може да се смъкват по 10-тина литра 180-170-160(за това и смятам,че в този период е най-добре да се наемат дъски) и т.н докато се стигнат 140л.,където вече нещата се закучват.А пък и не виждам как ще се научи да вади на глисаж една 180 литрова дъска,камоли пък вече и до джайб да стигне.Не че не съм виждал Кольо на майтап да си глисира със 200 и косур литра,ама тва вече е една съвсем друга тема. Wink

bords:Naish 75l, RRD 85l,Lorch 105l,AHD 130l.
sails: Lip Wave 4,2m2,NeilPride Alpha 4,7m2,Loft O2 5,3m2,,Loft Lip Wave 6,2m2,Loft O2 7,4m2
natchobg
Полъх
*

« Отговор #5 -: 10.09.2008 15:17 »

Любо, Захо, Венелин, благодаря за отговорите.

От София съм и повече време ще се уча на Искър и Дъбник, така че варианта за сърф под наем за съжаление отпада. Тъкмо да отворя една скоба - инфото ми е, че в София не се предлага матр'ял под наем, проверих и при Алпин спорт - не дават, а и митичния Къци май не се вясва вече на язовира. Някой нещо да е чул за материал под наем???

Да, знам че килограмите са важни и основно правило при избор на литраж за начинаещ е минимум тегло + 35, пък аз съм 100 (без неопрен, боне и трапец  :D) )

Венелин, абсолютно съм съгласен с теб и благодаря за съветите. Борда, който съм избрал е GO 155 л. или GO 175 л. и дилемата пред мен вече е кой от двата. Не очаквам от вас съвет кой от двата литража, тъй като само аз си знам нивото в момента, само се надявам че дори и да се престраша да взема 155 л., при достатъчно желание и учене ще успея да прогресирам.

Абе истината е каране, каране и пак каране!     
Venelin
Pro :)
Публикации: 1097

« Отговор #6 -: 10.09.2008 15:29 »

Брат ми е приблизително с твоите габарити и няколко пъти пробва GO 155 на морето. Влюби се в тази дъска и сега ще трябва да му я купувам :D Общо взето в момента учи да се закача с трапец. 175 не знам как е. Не е ли швертова? Това вече може да е прекалено учебно, но ти си знаеш най-добре.
Успех!

"Do or do not. There is no try."

Board: Fanatic Shark 145 l.
Sails:   8.4 Loft O2, 6.5 BiC Cruiser, 5.2 Loft 360Free
Skills:  Freeride
Temper: Very friendly but aggressively unpleasant when annoyed
daniel
Отнесен от вихъра
Публикации: 424

SeaWolf

« Отговор #7 -: 10.09.2008 15:49 »

Лятото карах GO 144 на морето и останах доволен. Много стъбилна дъска на която можеш да се упражняваш..
Тежа около 90 кг. и на около 6 m/s с платно 8 квадрата глисирах.. или по-точно се учех да глисирам..
И според мен 175 литровата е със шверт...

Адреналинът е най-добрия наркотик.... Smile)
natchobg
Полъх
*

« Отговор #8 -: 10.09.2008 16:08 »

Без да превръщам темата в реклама на Starboard, ама тези наистина някак си маркетингово са по-напред от остналите. Аз за тях нищо не знаех (и за сърфа като цяло въобще...), но първият ми досег беше с тяхна дъска и случайно или да но ми легнаха на сърцето. След това като се поразрових из нета се оказа че GO концепцията (доста стара м/у впрочем - от миналия век  Wink ) се рейтва като най-универсална за прогресив сегмента. Погледнах и другите, които присъстват на нашия пазар, но не успях да открия такава с припокриващи се параметри.

Само за информация - GO са безшвертови (всички литражи) - това бе водещ мотив при мен при селекцията. RIO са с подобни параметри, но с шверт.
Ееееех, ще видим, и без това следващия внос е догодина (какво да се прави, монопол), така че засега само ще завиждам на тези които си карат със собствен материал.

Mod_One
eXtreme iNside

« Отговор #9 -: 10.09.2008 16:31 »

..... но не успях да открия такава с припокриващи се параметри.
.....

How about that: Exocet Scross 145?     252cm/145L/81cm
      versus    Starboard GO 144       246cm/144L/79cm

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
natchobg
Полъх
*

« Отговор #10 -: 10.09.2008 17:05 »

Захо,

Да си призная, досега не бях поглеждал Scross спецификациите на Exocet. Причината е, че съм си определил 150 л. като абсолютен минимум за първоначална дъска (да припомня - 3 седмици на вода, не повече от 30 часа, учебна 215 л. дъска до момента).
И все пак, да сравним, на прима виста:
Exocet Scross 144 - sail size range - 7.0 / 11.0 m2.
Starboard GO 155 - sail size range - 5.0 / 11.0 m2.

Има и други разлики, но все пак пиша във форума на Sunny и няма да ги споменавам.
Но ти благодаря за идеята, Exocet ми се струват интересни, може би след време, ще видим...
chill
Windmaster
Публикации: 512

« Отговор #11 -: 10.09.2008 18:07 »

Starboard Futura е дъската.

Sails:  Severne Convert 2016 7.5
        Ezzy Wave SE 5.8
        Ezzy Wave SE 4.7
Boards: Starboard Kombat 106L
        Starboard Kode 123L

---
Pain is weakness leaving the body
Koljo
Полъх
*
Публикации: 65

« Отговор #12 -: 10.09.2008 18:12 »

Здравей natchobg,
Това за спецификациите наистина не разбрах защо го пишеш? Доколкото разбирам, смяташ да караш старборд-а с петица ли? И двете дъски ще се държат еднакво с петица, ако това ти е скритата мисъл...
Ако позволиш, бих дал един съвет: Спецификациите са си спецификации, но реално още доста време трябва да се кара след първите 30 часа, за да се направи разлика между двете дъски. Да речем, някоя и друга година, зависи колко време прекарваш на вода с платно в ръце. За да напреднеш, трябва да караш, с каквото разполагаш, при колкото може по-различни условия. BTW идеални условия няма.
Аз бих взел по-евтината дъска на този етап, и бих инвестирал разликата в други важни части от сърфа, като хубава мачта, хубаво платно или каквото и да е.

Кайт училище www.freeride.bg
tsvetelin
Вятърничав
Публикации: 238

« Отговор #13 -: 10.09.2008 18:13 »

Аз имам и от двете марки, и съм доволен и от двете така че която да вземеш ще е чудесна, като дизайн и качество на изработка

Но една от изненадите които сега видях при GO 144 е че тежи 11 кг GO Sport TBA, а за сравнение SCross 145 e 9.3кг, това е разлика (15%) която ще се усеща при възможности за ранно глисиране (early planning), което съм сигурен че скоро след като я купиш ще ти се иска да си върху водата възможно по бързо и при по слаб вятър

72kg. RRD Wave Thruster 231x56x76l, Exocet Cross 239x59x94l, RRD X-Fire 112 235x69
Loft Lip Wave 4.3, Gaastra ManicHD 4.7, Lip Wave 5.2, Arrows T-Force 5.9, Loft O2 6.6, Loft Switch Blade 7.8
Mod_One
eXtreme iNside

« Отговор #14 -: 10.09.2008 18:15 »

Захо,

.... Причината е, че съм си определил 150 л. като абсолютен минимум з....
Exocet Scross 144 - sail size range - 7.0 / 11.0 m2.
Starboard GO 155 - sail size range - 5.0 / 11.0 m2.

++ ширината на една дъска е много важно нещо!!! - ширината дава стабилниост! И ще ти кажа още нещо за стабилността от дългия ми опит - може даже дъската да потъва под теб когато вадиш платното и да си до глезените във водата - няма проблем стига ДА Е СТАБИЛНА - хващаш вятъра и тръгваш. Докато има дъски дето ти се въртят под краката като живи даже и на повърхността. И според мен при твоите килограми 140-145л е достатъчна дъска за да си я караш в BG на умерен вятър. Не отричам значението на литрите, но всички модерни дъски в последните години доказват колко по-важна е ширината или за да не абсолютизираме - отношението дължина/ширина...
Ако някой ми беше казал преди 10-на години, че ще карам 120л дъска с 8.8-9м2 платно щях да му се изсмея, да ама не, както казваше един наш известен журналист от близкото минало...

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
Страници: 1 2 3 »   Най-горе
Печат
Отиди в: