Мараба!!! Тъкмо се връщам от острова и си помислих, че ще е полезно да напиша как се стига до острова без кола, щото май не са много хората, които са го правили.
Първия е най-лесен, ама по-дълъг и скъп вариант - отива се до Истанбул с рейс до голямата автогара и оттам с фирма Truva се хваща друг рейс за Чанаккале (през половин час са и струва 23 лири). Слиза се на Еджеабат (града от който се качва на ферибота за Чанаккале) и се хваща маршрутка за пристанището на Кабатепе - 1-2 лири, не си спомням. Оттам се качва на ферибота и хоп - на Острова. От пристанището може да се вземе маршрутка до центъра (Мerkez) и оттам друга за останалите места по острова.
Има и автобус директно от Истанбул за Гьокчеада, ама за него не съм сигурен откъде тръгва в Истанбул -
www.gokceada.com/radarturizmДруг вариант е да се хване рейс от България директно до Чанаккале (има такива по туристическите агенции - такива, които пътуват за курортите в южна Турция и винаги имат останали празни места) и пак по същия начин за Острова.
Трети вариант - хваща се рейс за Одрин, оттам има много автобуси за Кешан (8 лири) и оттам за Еджеабат или Кабатепе ако не се засече рейса от Истанбул на автогарата.
Връщането е по обратния път. Аз се върнах за 12 часа в Пловдив (с чакането на границата) по следния път - сутринта в 6:30 има автобус от Острова за Истанбул (тръгва от джамията - Радар Туризъм), пристига в Кешан в 11 без малко и струва 17 лири. От Кешан в 11 има рейс за Едирне (Одрин) - пристига в 13 часа и струва 8 лири. От автогарата на Одрин се качва на маршрутка до центъра - 1 лира и оттам за Капъкуле - пак 1 лира. Маршрутката спира преди първия полицейски пункт и се ходи около километър пеша до границата. Там чакат автобуси за София постоянно и много коли, които могат да те качат при добро желание.
ми тва е - който си няма кола е така ;(
надявам се тия писания да са полезни на някой!