21.11.2024 23:20
Новини: За зимата предлагаме екипировка за сноуборд и ски на фирмите: Lorch, Alpine Pro, Hannah, Relax, Bars, Regatta, Orange и F2 / Ftwo.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1   Най-долу
Печат
Автор Тема: Грижа за неопрена  (Прочетена 7504 пъти)
TerryBle
Вятърничав
Публикации: 206

« -: 09.09.2009 13:48 »

"...При съхранение извън активния сезон, костюмът следва да бъде оставян в гардероб на закачалка. Сгъването му би оставило трайни гънки по материала. Трябва да се ползват закачалки със широки рамене, за да не се впиват (и дори разкъсат) рамената им в материала. такива закачалки могат да се намерят на пазара, но в случай, че не успеете да си набавите, поставете между неопрена и закачалката някаква дебела стара дреха.
В активния сезон е задължително да се използва сак за екипировка, в който костюмът се носи сгънат. Издърпайте нагоре ръкавите и крачолите от вътрешната страна (все едно искате да обърнете костюма наопаки) до около 3/4 от дължината им. Внимавайте циповете да не се опират до гол неопрен, защото могат да оставят постоянен отпечатък. Често родните харпунджии използват нарочна пластмасова каса за риба или просто правоъгълен леген, който стои в багажника на колата и служи основно за пренасяне на мокрия неопрен.
Ако сте с компания на плажа, никога не оставяйте неопрена на слънце. Дори отцеждането и изсушаването му би следвало да става на сянка. Слънцето е основен враг на всяка гума. Освен, че съсипва самия неопрен, то избелва и цветовете. Не оставяйте неопрена на пясъка – колкото и да са фини, песъчинките полепват по неопрена и при триене могат да предизвикат микро-наранявания, които да се превърнат в сериозни разкъсвания.
Ако костюмът ви е бил на док твърде дълго, може да ви се стори, че се е свил. На практика, това най-често се дължи на загуба на еластичност от дългото бездействие. Проблемът ще бъде отстранен ако накиснете костюма във вода за по-продължително време (6-8 часа) преди първото гмуркане. Това е и подходящ момент за пране и дезинфекция!
Неопренът не бива да се почиства с обичайните препарати за почистване на дрехи. Съществуват прахове и шампоани произведени специално за неопрени, които не само почистват, но и дезинфекцират, но те са твърде скъпи и не се намират в България. Поради липса на алтернатива, аз се доверявам на сапуна Сафегуард. Дано рекламите да са верни. Насапунисването не трябва да е обилно! По-добре е предварително да разтворите сапуна във водата. Целият костюм следва да бъде изплакнат обилно след гмуркане. Водата трябва да е хладка или топла, но никога гореща. Кристализиралата сол може да повреди материала.
Тук с известно стеснение трябва да отбележим, че изплакването е особено наложително след.... уриниране в костюма. Невъзможно е да свалиш костюма и да го сложиш отново с 20 метра вода под себе си. Да се сдържаш пък, е особено нездравословно. В такива случаи простото изплакване не помага... Никога! Ама, никога не перете костюма в пералнята..."

източник: spearfish.org

Вятър работа...
fireflay
Вятърничав
Публикации: 217

« Отговор #1 -: 09.09.2009 23:16 »

Аз,редовно си пера неопрена в пералнята и по тоя начин допринасям за развитието на търговията с неопренови продукти,и затова търговците ме подкрепят :D,а "свиването" е породено от повишеното наднормено тегло...

Naish wave 70l,Naish Global Wave 87,Naish Vector 104l;Naish Force3.7;Naish Force-4.2,Naish Force-4.7,Naish Boxer-5.8,Naish AMP-7.Някой,да продава бельо Naish(-:
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #2 -: 10.09.2009 11:30 »

Аз също пера моя в пералнята, дори и на центрофуга го пускам, но водата не може да се изцеди, само това е проблема. Суща го на слънце, зимата стои намачкан в един плик в склада и нищо му няма нито на полусухия, нито не летния. С това разбира се не казвам, че и вие така трябва да правите, защото все пак различните марки може да се държат по различен начин. Така съм пробвала Bare, Ascan, Neil Pryde. Единственото което се случва е ,че  на летните варианти им избелява цвета, но това не е от сушенето за 10 минути на слънце, а по-скоро от карането часове във водата. Но са абсолютно здрави (освен нарезите от финката (:-pp))

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
Mitko
Отнесен от вихъра
Публикации: 389

Тиквеник :)

« Отговор #3 -: 10.09.2009 11:39 »

Аз също не полагам кой знае какви спец. грижи, засега нямам проблеми
TerryBle
Вятърничав
Публикации: 206

« Отговор #4 -: 11.09.2009 10:14 »

хей, не скачайте сега да ми се карате! Wink никой не ви задължава да спазвате съветите дадени тук.
постнах това, като полезна информация Smile
освен това, за всички вас неопрена е допълнителен аксесоар, а не основна екипировка, както е при гмуркане и подводен риболов. Good Luck

Вятър работа...
Mitko
Отнесен от вихъра
Публикации: 389

Тиквеник :)

« Отговор #5 -: 11.09.2009 10:18 »

Ти пък, никой не те е напданал  Shocked Споделяме само  :-O-:  :Sunny: Drinks
Страници: 1   Най-горе
Печат
Отиди в: