24.11.2024 02:18
Новини: За водните екстремни спортове, плуване и гмуркане предлагаме екипировка на фирмите:  Bare, Sooruz, Ascan, GUL, Aquasphere, Aqualung, Beuchat, World Industries, AirHead, Sooruz, DryPak и Spokey.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1 2 3 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Вземане на уиндсърф - Съвети за избор  (Прочетена 17041 пъти)
mitev
Духовит
**
Публикации: 177

Chasing the wind o_O

« -: 25.11.2009 22:49 »

Здравейте на всички !

От 2 години някъде съм голям мераклия да си купя уиндсърф и вече мисля че е време !
Живот,здраве и парички смятам да си взема за идното лято, но понеже съм напълно начинаещ в уиндсърфинга се нуждая от вашите съвети.

Нека да кажа първо, че съм близо 60 килца(може и +2/3) и живея във Варна. По нашето черноморие ще си карам, но най-вече в морската ни столица:)

Може ли да се измисли някаква комбинация, която да описва следните възможности:
- Да е за моите килца (платното и дъската)
- Лесно да може да се управлява
- Да мога да карам по вълнички и като напредна да правя някое друго номерче
- и повъзможност да е в рамките до към 1500 лв

Гледам да не е всичко чисто ново, заради бюджета ми, затова искам и съвет, кое задължително да е ново и кое може да взема на старо ?

ПС: Занимавам се с ветроходство от близо четири години, но за пръв път ще се качвам на сърф.

Благодаря предварително на всички отзовали се !

Поздрави,
Митев
Abit
Буревестник
Публикации: 855

тук-там

« Отговор #1 -: 25.11.2009 23:01 »

Митев, успех   OK Good Luck

Понеже и аз съм новак само това мога да ти пожелая... Най добре направи една разходка до магазина на Sunny eXtreme, в България не виждам на кого друг можеш да се довериш, все пак 1500 лв. не са малко за старт.
mitev
Духовит
**

Chasing the wind o_O

« Отговор #2 -: 25.11.2009 23:22 »

Митев, успех   OK Good Luck

Понеже и аз съм новак само това мога да ти пожелая... Най добре направи една разходка до магазина на Sunny eXtreme, в България не виждам на кого друг можеш да се довериш, все пак 1500 лв. не са малко за старт.

Благодаря Smile

Бих направил разходката още утре, ама проблема е че София ми идва малко далекинко, а и път мнооооооого рядко съм имал до там.
Щеше да е супер, ако имаше представителство и тука в морската столица, но уви.

Ще бъда благодарен на всякакви съвети (стига да са верни, естествено :P)
Пък за купуването ще го измислим.. я с куриер, я с разходка на място..

Поздрави,
Митев
chill
Windmaster
Публикации: 512

« Отговор #3 -: 26.11.2009 00:57 »

Моят съвет е да се свържеш с Варненската сърф група и да вземеш няколко урока. Ако си ограничен до 1500лв можеш да поразпиташ по сърф училищата за дъски и ригове на старо.

Sails:  Severne Convert 2016 7.5
        Ezzy Wave SE 5.8
        Ezzy Wave SE 4.7
Boards: Starboard Kombat 106L
        Starboard Kode 123L

---
Pain is weakness leaving the body
mitev
Духовит
**

Chasing the wind o_O

« Отговор #4 -: 26.11.2009 09:47 »

Моят съвет е да се свържеш с Варненската сърф група и да вземеш няколко урока. Ако си ограничен до 1500лв можеш да поразпиташ по сърф училищата за дъски и ригове на старо.

Привет Smile

Ами ще го измислим накрая (ще сравнявам и гледам на различни места), ама за сега искам да знам какво да търся.. все пак Smile
За бюджета, за сега ги нямам тези пари, просто така съм си сложил една граница, но съм склонен да кихна още малко отгоре, в името на качественото.

ps: А след сърфа идва реда на колата  :D До тогава на брат ми  :D

Благодаря ви за бързите отговори !
chill
Windmaster

« Отговор #5 -: 26.11.2009 11:52 »

... ама за сега искам да знам какво да търся.. все пак Smile

Мноо-о-о-го е рано да търсиш нещо - щом сега се качваш, ти трябва учебна дъска, но много скоро учебната дъска ще почне да те спъва и ще стане пари на вятъра, еле пък за "вълнички" и "номерчета".

Учебните дъски са по 180-200л, като за първа дъска ще ти трябва нещо 120-130л, "номерца" се правят със 90-100л, а на вълнички - 70-80л  :D (доста груби граници са това).

Можеш да търсиш дъска за фрийрайд, 120-130л, платно около 6-6.5кв.м, гледай дъската да е widestyle (почти всички след 2003 са такива). Но няма да се разминеш само с една дъска и платно.  :D

Пак ти казвам, много е рано да се мисли да купуване. Първо иди на училище. Успех.  OK

500 - Windmaster   :1:  :D

Ezzy Wave SE 5.8
        Ezzy Wave SE 4.7
        Starboard Kode 123L

---
lubo
Буревестник
Публикации: 894

« Отговор #6 -: 26.11.2009 12:03 »

и тъй като в този сезон сърф училищата не са много разпространени,ти препоръчвам за начало да прочетеш форума от......до и то бързичко,че може да се бъгне(удар под кръста,към някои момчета (:-pp) :О:)

bords:Naish 75l, RRD 85l,Lorch 105l,AHD 130l.
sails: Lip Wave 4,2m2,NeilPride Alpha 4,7m2,Loft O2 5,3m2,,Loft Lip Wave 6,2m2,Loft O2 7,4m2
mitev
Духовит
**

Chasing the wind o_O

« Отговор #7 -: 26.11.2009 12:07 »

Мноо-о-о-го е рано да търсиш нещо - щом сега се качваш, ти трябва учебна дъска, но много скоро учебната дъска ще почне да те спъва и ще стане пари на вятъра, еле пък за "вълнички" и "номерчета".

Учебните дъски са по 180-200л, като за първа дъска ще ти трябва нещо 120-130л, "номерца" се правят със 90-100л, а на вълнички - 70-80л  :D (доста груби граници са това).

Можеш да търсиш дъска за фрийрайд, 120-130л, платно около 6-6.5кв.м, гледай дъската да е widestyle (почти всички след 2003 са такива). Но няма да се разминеш само с една дъска и платно.  :D

Пак ти казвам, много е рано да се мисли да купуване. Първо иди на училище. Успех.  OK

500 - Windmaster   :1:  :D

Разбира се, знам че е още малко ранично, затова искам да се позаинтерисовам първо Smile
Не ми се дават обаче излишни пари както викаш само за учебна дъска и платно.

Междудругото, като казах, че никога не съм се качвал на уиндсърф, не значи че не съм запознат с основите  Wink Wink

Така по твоите думи си правя някакви изводи, които ме карат на мисълта да взема нещо около 100 литра. Какво ще кажеш ?
А като говорим за "вълнички", за какви вълни всъщност говорим ?  :D Нямам аз в предвид някакви цунамита, а ми нещо около метър-два.. ади до 3 ги сложи максимум.

За квадратурата на платното спрямо тежестта на дъската, въобще не мога да преценя, затова ще се доворя на вашите съвети.
Карал съм шверботи от клас Оптимист, Кадет, Лазер 4.7 и Фин (тренировъчно-рязано, и цяло-състезателно).

Честно казано мога да кажа че се справям с финката, ама е зорещо с мойте килца. Карал съм на към 10-11 м/с Фин с цяло платно и пак съм го удържал, но доста опънато по ъглите  :D :D

Надявам се че си направихте някакви изводи за възможностите и опита ми, готов съм за още предложения и съвети !

Благодаря !

#редакция:
@lubo, здравей и на теб.
Не схванах мисълта ти, съжелявам. Но да от скоро чета форума и се запознах с доста неща, които не ми бяха ясни до сега!
Но понеже въпроса ми е малко специфичен и затова пуснах нова тема. Тъй като няма еднакви хора..

Надявам се ме разбираш Wink

Целта ми е да взема нещо, на което да се науча (дори с малко зор) и да продължа да карам на него, защото не съм някой богатаж :|
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #8 -: 26.11.2009 12:13 »

Аз съвсем конкретно мога да ти кажа какво ти трябва като за начало. Дъска  около 145-160L, която задължително да е фрирайд като тези примерно:
http://sunnyx3m.911.bg/a2/offers.asp?p=4172722
http://sunnyx3m.911.bg/a2/offers.asp?p=4187150
Дъската е най-важното нещо в целия комплект и е важно ако е употребявана да е по-нова година, защото са по-широки и се карат по-лесно.
Платно около 6.5 квадрата. Няма да ти е тежко да се учиш с него. Ако е по-голямо като го вдигнеш 10 пъти и ще се измориш и няма смисъл. Ето като това например:
http://sunnyx3m.911.bg/a2/offers.asp?p=4191327
Мачтата може да е употребявана, гика също. Тези оферти които ти давам са за модели 2009-та година и ц3ената на комплекта ще е към 1800лв с отстъпката за комплект. Разбира се всеки един от тези елемнти може да бъде замнене с по-стар и съответно цената да падне доста. Ако примерно избереш втората дъска от офертата цената ще е точно 1600лв
По принцип може и доста по-евтин комплект да се направи, но дъската ще е по-стара и по-трудна за каране, по-тежка и по-нестабилна, ще има удари и ремонти, което значи, че е вероятно да е пила вода и да е натежала, което е най-лошото за дъските. При платната проблема е, че преагрят от слънцето и колкото е по-евтино едно платно, толкова по-малко живот има в него. Тоест много бързо ще се скъса. Ако имаш някакви допълнителни въпроси за каквото и да еможе да ми звъннеш на O899 998599, ще се радвам да помогна Drinks

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
Sunny
Администратор

« Отговор #9 -: 26.11.2009 12:17 »

Сега прочетох поста ти и категорично ти казвам, че много ще сбъркаш със 100 литра дъска. Дъските които съм ти описала не са швертови и учебни, които да ти станат бързо глеми и да трабда да сменяш, а са истински дъски, с които ще можеш да караш дълги години с големи платна по нашето море. А като напреднеш много и почнеш да караш малък материал, просто ще ти трябва и една по-малка дъска, но тази която сега взимаш ще ти остане за слаб вятър и големи платна. Ако решиш някой ден, че тази дъска ти е голям, ние я изкупуваме и само доплащаш до по-нов модел или по-малък литраж. Същото важи и за останалата част от оборудването.

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
Mod_One
eXtreme iNside
Публикации: 1681

« Отговор #10 -: 26.11.2009 12:22 »

500 - Windmaster   :1:  :D

Честито колега - кога ще почерпиш?  bravoo OK Wink

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
 -------o00o-(_)-o00o-------
F..k the Cola, F..k the pizza, All we need is Slivovitza
mitev
Духовит
**

Chasing the wind o_O

« Отговор #11 -: 26.11.2009 12:27 »

Супер, благодаря ти много за отговорите !

Не разбирам кой знай колко, така че ще те послушам и предполагам точно така ще направя.
А за употребявана мачта, не е ли пак малко опасно ? В смисъл ако се счупи да скъса новото ми платно ? И ако да(предполагам е така), каква мачта би ми препоръчала за горното платно ?

Цитат
но тази която сега взимаш ще ти остане за слаб вятър и големи платна.
За до какъв вятър говорим ? До към 10-11 м/с ще става ли да се кара ? или управлението ще е значително по-трудно и ще трябва да вземам друга дъска Sad

А и като задуха запада във Варненското езеро.. няма как да не се отрази (като понатрупам малко опит)  Yeee

Още веднъж благодаря и почвам да събирам паричките Smile

Sunny
Администратор

« Отговор #12 -: 26.11.2009 12:35 »

Тази дъска носи много големи платна от рода на 9-9.5 квадрата, което напълно достатъчно. Просто като напреднеш ще трябва да си вземеш и още едно по-голямо платно, което е напълно съвемстимо с дъските които ти препоръчвам. За мачтата не се притеснявай, при нас са само мачти на 1-2 години, които са съвсем добри и няма да имаш проблем, стига да следваш някои основни правила на риговане, които ще ти обясня по-нататък.

mitev
Духовит
**

Chasing the wind o_O

« Отговор #13 -: 26.11.2009 12:42 »

Тази дъска носи много големи платна от рода на 9-9.5 квадрата, което напълно достатъчно. Просто като напреднеш ще трябва да си вземеш и още едно по-голямо платно, което е напълно съвемстимо с дъските които ти препоръчвам. За мачтата не се притеснявай, при нас са само мачти на 1-2 години, които са съвсем добри и няма да имаш проблем, стига да следваш някои основни правила на риговане, които ще ти обясня по-нататък.

ooo супер! Това ми трябва
Просто мисълта ми беше дали е удобна и за по-силен ветрец, че слабото.. не е тръпка Smile

Искам да питам и за трапеца, той нужен ли ще ми е в началото ? И въобще кога се кара с него ? В смисъл дали е само за по-силните времена, за да знам дали да го включвам от сега в сметките си.

#редакция:
Цитат
Мачтата може да е употребявана, гика също. Тези оферти които ти давам са за модели 2009-та година и ц3ената на комплекта ще е към 1800лв с отстъпката за комплект. Разбира се всеки един от тези елемнти може да бъде замнене с по-стар и съответно цената да падне доста. Ако примерно избереш втората дъска от офертата цената ще е точно 1600лв
Извинявам се за множеството въпроси, но под "комплект" какво да разбера ? Цял риг и дъската, или само платното и дъската ?

Поздрави
Митев
chill
Windmaster

« Отговор #14 -: 26.11.2009 12:59 »

За мен 140+ и нагоре фрийрайд дъски са безсмислено големи, 145-160 карах докато се учех, а съм доста повече от 60кг.

Ezzy Wave SE 5.8
        Ezzy Wave SE 4.7
        Starboard Kode 123L

---
Страници: 1 2 3 »   Най-горе
Печат
Отиди в: