24.11.2024 09:22
Новини: Sunny eXtreme е официалният вносител за България на кайт оборудване DaSilva, HB SurfKite, Peter Lynn (PLKB).

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1 2 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Трагедия с "16" годишен сърфист  (Прочетена 6521 пъти)
Abit
Буревестник
Публикации: 855

тук-там

« -: 13.12.2009 11:10 »

Събота 12/12  слънчев ден, по прогноза се очакваше силен вятър... в 10 ч. сутринта бях на позиция с приготовления които включваха вкусотии и тонизиращи напитки.... След 3 часово чакане, да излезе очаквания вятър, бях изпукал всичко което имах за ядене и пиене.Почти ми се изчерпа търпението когато забелязах че, знамената се размърдаха... Е най накрая  angry ще се кара днеска викам.
Имаше един проблем не знаех как да мина през първите вълни, а те не бяха никак малки, за това реших да изчакам Windsurf-отбора на Кипър, да си открадна някоя идея  :О:

Изчакваха малките вълни, слагаха платното на главата и се чопиха вътре.... остана само един който не успяваше, вълните се стоварваха върху него, сърфа и платното... Даскала им не му помогна а само викаше "Вдигай платното,вдигай... ще го скъсаш". Не успя да влезне сам, в продължение на 10 мин. излезе един друг негов съотборник и вкараха двамата сърфа. (карат с платна 9.5)

На мен ми казаха да не си и помислям, да влизам в тези вълни. :aaa ne: Да бе си викам 3 часа съм чакал и да не влезна поне да пробвам  magic
Аз не си сложих платното на главата, хванах по стандартния начин и изчаках да минат големите вълни... сравнително лесно влезнах, но и оборудването ми е доста по леко  oops Изправих платното... чувството беше страхотно когато те повдигат вълните, но не успях да го подкарам, с всеки опит да тръгна падах... и след 15 мин. разбрах че в бурно море е 5 пъти по трудно да си вдигнеш платното  :-O-: Сега обаче предстоеше по трудната за мен част как ще излез на  :(((
Няма да описвам как се стоварваха върху мен и оборудването вълните, бях късметлия че успях да отлепя платното от водата и всичко свърши без проблеми.
Качих си оборудването на колата, и останах да се наслаждавам на гледката....

След около 1 часова обиколка, групата се забеляза  на хоризонта  , след като се паркираха по плажа започнаха да ремонтират да настройват.... hmmmm Даскала им забеляза че, последният липсва Shocked настана паника ... всички скочиха обратно в морето. (беше същото момче което имаше проблем да влезне)
Влезнаха към 1.30 окло 3.00 се разбра за изчезналия, след 5.00 часа започна издирването от бреговата охрана и още други които не ми стана ясно какви са.
Останах до 9 вечерта  :(((  единственото което разбрахме че, са намерили е платното, а  дъската и момчето са в неизвестност.

Надявам се да не се е случило най лошото... Колкото и да са опитни, в открито море шансовете са минимални.

lukcheto
Off Line
Публикации: 2340

« Отговор #1 -: 13.12.2009 11:15 »

Тъжна новина в неделя сутрин... Brrrr

"Stop chasing shadows, just enjoy the ride" bravoo
~ фaNatic SkaTe/85l~the RoCk~
~Jo Jo is back home/67l~
~Гaa mАНiК/3.3m2~nuHko~
~Ka.KiLLeR/3.7m2~WaVe ASSassIN~
~Vandal Enemy/4.5m2~WANTeд.No.2~
~Idol/4.0m2~TheFlY~
~Idol/4.8m2~BillY~
Mitko
Отнесен от вихъра
Публикации: 389

Тиквеник :)

« Отговор #2 -: 13.12.2009 11:15 »

eeeeeeeeeeee много тъпо, дано не е най-лошото.....
Abit
Буревестник

тук-там

« Отговор #3 -: 13.12.2009 11:25 »

Ще закарам жената на работа и ще отида да разбера до къде е стигнал случая...
Чудно ми е след като влизат толкова навътре в открито море и при такива вълни, така ли един от останалите "8" не се интересувал да наглежда най малкия и неопитен.Егати отбора Hmm
Abit
Буревестник

тук-там

« Отговор #4 -: 13.12.2009 13:32 »

Всичко е добре, щом свършва добре  bravoo

Малкия е герой след 15 часа в открито море, намират го на дъската премръзнал... Това успях да разбера от един журналист, който ми измъкна нахално интервю... Казах му накрая че, ще е по добре да вземе интервю от самият "герой" със сигурност има какво да каже  :#@:

Mitko
Отнесен от вихъра
Публикации: 389

Тиквеник :)

« Отговор #5 -: 13.12.2009 13:47 »

УРА! Слава на Бога, много се радвам, че всичко е ок  Yes
lubo
Буревестник
Публикации: 894

« Отговор #6 -: 13.12.2009 14:32 »

OK

bords:Naish 75l, RRD 85l,Lorch 105l,AHD 130l.
sails: Lip Wave 4,2m2,NeilPride Alpha 4,7m2,Loft O2 5,3m2,,Loft Lip Wave 6,2m2,Loft O2 7,4m2
daniel
Отнесен от вихъра
Публикации: 424

SeaWolf

« Отговор #7 -: 13.12.2009 14:58 »

Трагедии стават постоянно около нас, но като прочетох поста така ме стегна нещо в гърлото.... Браво на малкият.... наистина е герой !!!

Адреналинът е най-добрия наркотик.... Smile)
vandal
Windmaster
Публикации: 683

по-добре от гика, от колкото от мотика

« Отговор #8 -: 13.12.2009 16:02 »

стават такива неща...за това трябва много са се внимава, особено при вятър от към брега...
ако караш сам - задължително предупреди 2ма-3ма на брега - спасител, рибар, някой барман на крайморската алея ако щеш./не че аз го правя винаги де, но и аз съм си патил не веднъж/

кара каквото му попадне...

https://www.geckowindsurfschool.com/
http://www.windsurfyoga.eu/
bodanov
Полъх
*
Публикации: 44

« Отговор #9 -: 16.12.2009 15:48 »

Всичко е добре когато свърши добре. Браво на малкия моряк.
Питах се защо ли е пуснал рига и какво е най-добре да се прави в ситуация като тази?
Mladen
Полъх
*
Публикации: 62

« Отговор #10 -: 16.12.2009 22:43 »

Всичко е добре когато свърши добре. Браво на малкия моряк.
Питах се защо ли е пуснал рига и какво е най-добре да се прави в ситуация като тази?
Две са основните неща :
1. Обикновено проблеми възникват когато вятъра духа от брега към морето и затова платното не бива да се откача от дъската , защото оставено във водата то действа като плаваща котва и забавя значително отнасянето на сърфа навътре в морето . Освен това платното обикновено е цветно и шарено и по - лесно се забелязва от вертолети или самолети , ако такива се включат в издирването . Много сърфисти пробват да откачат платното и с гребане върху дъската да достигнат брега , но при силен насрещен вятър в повечето случаи това е погрешно и невъзможно .
2. Никога не оставяй дъската , за да се опитваш да достигнеш брега с плуване . ДЪСКАТА Е ТВОЯ СПАСИТЕЛЕН ПОЯС !!!

Това пише в "дебелите"  книги  !! , пък и съм го пробвал лично : Работи .

Ако работата ти пречи на удоволствията / сърфа , ...... и ...... / - зарежи я !!!
Koljo
Полъх
*
Публикации: 65

« Отговор #11 -: 17.12.2009 11:18 »

Сигурно има доста хора, които не знаят, че платното никога не се откача. Ситуациите, в които трябва да се изостави платното, са много специфични и изключително редки. Във всички останали случаи, без значение откъде духа - платното е плаваща котва, която забавя отнасянето и оставате в зоната, където ще ви търсят, винаги имате възможност да го вдигнете и да излезете на някакъв бряг на собствен ход, когато условията го позволят - ако ще да е и на следващия ден, винаги може да го извадите от водата поне за момент, за да ви забележат от минаващ плавателен съд. За изоставяне на дъската пък въобще не трябва да се мисли. Както каза Младен - тя осигурява необходимата плаваемост, и дори да сте отличен плувец в прекрасна форма, не си мерете силите срещу вятъра или морските течения.

Съвет: Винаги носете със себе си въжета. Заради тези въжета на 2 пъти съм излизал на собствен ход със скъсано каре, и 1 път със счупен гик. Най-удобно въжетата се носят в самият трапец - повечето трапци отвътре просто са един огромен джоб. Не ги навивайте на руло, така ще ви убиват на гърба, просто ги вкарайте размотани вътре. Дългото въже е поне 5 метра - може да се наложи да дърпате друг сърфист върху дъската му, с него може да направите необходимите намотки на повреденото място и т.н. С късото въже може да се вържете върху дъската (за един от налъмите), за да не я изпуснете, ако се наложи да прекарате нощта върху сърфа, или при големи вълни. Знаете, че при силен вятър не може да си догоните дъската с плуване, ако я изпуснете дори и за момент. Дори и да смятате да карате близо до брега, въжетата не пречат, а с морето няма майтап - ситуациите стават независимо от вашите планове!

Кайт училище www.freeride.bg
Mod_One
eXtreme iNside
Публикации: 1681

« Отговор #12 -: 17.12.2009 11:36 »

Кольо е абсолютно прав.  OK
Да не говорим за въжетата, че са много полезни да ги имаш .... даже и на Романския лифт зимата (без майтап)!

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
 -------o00o-(_)-o00o-------
F..k the Cola, F..k the pizza, All we need is Slivovitza
lubo
Буревестник
Публикации: 894

« Отговор #13 -: 17.12.2009 14:18 »

Кольо е абсолютно прав.  OK

Абе друго си е да си знаеш, че те е учил най-добрият OK

bords:Naish 75l, RRD 85l,Lorch 105l,AHD 130l.
sails: Lip Wave 4,2m2,NeilPride Alpha 4,7m2,Loft O2 5,3m2,,Loft Lip Wave 6,2m2,Loft O2 7,4m2
bodanov
Полъх
*
Публикации: 44

« Отговор #14 -: 17.12.2009 15:26 »

Считам форума за "дебела" книга, чета и попивам от извора.
Страници: 1 2 »   Най-горе
Печат
Отиди в: