23.11.2024 01:03
Новини: Sunny eXtreme е официалният вносител за България на уиндсърф и уинг оборудване на фирмите: LoftSails, Exocet, F2 Windsurfing, Lorch, GUL, Ascan, Unifiber, Zeeko, HB, Reptile, MFC, Goya и Quatro. Продуктите може да видите в нашият Online магазин.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1 2 3 4 5 6 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Метео станция на Дъбник?  (Прочетена 53474 пъти)
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« -: 14.01.2010 23:13 »

Здравко даде нова насока на темата, която нищихме миналата година. Предлага да даде компютър, който да включим на Дъбник, да го оборудваме с камера и/или мето станция. В момента Интернет може да се вземе от мобилните оператори за около 30-ина лева месечно. Някой ако е по-навътре в нещата с мобилния нет, скорост, трансфер.... както и ако има някакви идеи по въпроса, нека сподели.
За сега си го представяме така:
Компютър с мобилен нет някъде под покрива на халето, станция качена на мачта над халето и камера в кутия, гледаща на запад. В зависимост от скороста на нета ще преценим дали да е покадрово снимане или ще предава онлайн. Станцията има софтуер и може да се гледа както освен локално, така и в Интернет браузър.

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
SHMIT
Буревестник
Публикации: 852

« Отговор #1 -: 14.01.2010 23:46 »

Мобилният нет е около 25лв/месец за 2 Гигабайта трафик. Това не стига за целта дори и за ден.

Ceco
Модератор
Публикации: 1753

« Отговор #2 -: 15.01.2010 09:14 »

Наистина, въпроса го нищим от много време.
Има доста технически проблеми - напр. липса на ток, силна запрашеност, големи температурни разлики в халето и куп други. Всичките са решими разбира се, но с оскъпяване на първоначалните вложения.
Най-големия проблем си остава финансирането на текущата поддръжка - трафик и няколко други. Това е препъни камъка, с който ако се справим ще имаме онлайн информация от Дъбник.

Boards: Exocet: Cross 94 l, I-Style 101 l, RS 4 114 l; Fanatic FW 105 l; SB Futura 121 l, Mistral Syncro 124 l
Sails: Loft Lip Wave 4.3; Loft Pure Lip 5.0; Loft Oxygen 6.3 & 7.3
Snowboards: Ride Concept TMS 161, Lib Tech T Rice Pro 157
dangelo
Гост
« Отговор #3 -: 15.01.2010 10:55 »

Аз евентуално мога да се включа в начинанието с една тестова карта и модем да се тества колко ще е обема на датата и в последствие с подходяща оферта за мобилния нет.
Odin
Отнесен от вихъра
Публикации: 312

« Отговор #4 -: 15.01.2010 12:52 »

Аз пък мога да помогна с камерки: wi-fi или на  RG-45. Така Пц-то може да не седи в халето, а направо в бунгалата или кръчмата. В момента към спектрум нет, ънлимитед достъп е 30 - 35 лева.

RRD Z-ride 133,
GunSails Nexus 6,6
GunSails Future, 5,5
GunSails Cannonbal 7,5
dangelo
Гост
« Отговор #5 -: 15.01.2010 13:01 »

С цел да се намали ползвания трафик ми хрумна, че може да се напише едно сървисче, което през определен период да изпраща данните от метео станцията и по една снимка (за цвят Wink ) на друг сървър (например този, на който е хостнат форума) и реално рикуестите да са към този 2рия сървър.
Остава въпроса как се достъпват данните от метео станцията.
rumba.racing
Буревестник
Публикации: 799

« Отговор #6 -: 15.01.2010 21:46 »

Радвам се ,че всички имаме желание за монтирането на тази камера и съм сигурен , че всеки би помогнал с по-нещо и не е невъзможно до стане.
За мен по големият проблем е да се разберем със собствениците. Всеки знае колко са недружелюбни и как си измислят разни такси от по пет лева за кола.
Много се съмнявам да разрешат да има камера на язовира при положение , че те извършват неща които не са за пред камера.
AlaBal
Духовит
**
Публикации: 126

« Отговор #7 -: 16.01.2010 11:52 »

Аз имам под ръка няколко сървъра и това, което предлага dangelo със сигурност няма да е проблем. Вижте за метеостанции следното: http://www.stamb.net/catalog/index.php

Boards:
Fanatic All Wave 85
Starboard Kombat 107
Sails:
4.5 Gaastra Pilot
5.3 Gaastra Manic HD
7.0 Hot Sails Maui SuperFreak
SHMIT
Буревестник
Публикации: 852

« Отговор #8 -: 16.01.2010 13:01 »

Друг вариант за безжичен нет е Max Telekom, но се съмнявам да имат покритие там.
А и собствениците на халето, едва ли ще имат желание някой да ги наблюдава какво правят, колко риба вадят с мрежите и през кой сезон Shocked

Юли
Администратор

« Отговор #9 -: 16.01.2010 14:07 »

Аз евентуално мога да се включа в начинанието с една тестова карта и модем да се тества колко ще е обема на датата и в последствие с подходяща оферта за мобилния нет.
Имаш ли представа този трафик дали е сбор от входящия и изходящия или и в двете посоки е по толкова?
Мобилният нет е около 25лв/месец за 2 Гигабайта трафик. Това не стига за целта дори и за ден.

За ден ще стигне :D, даже може да го ограничим по време, няма да ни трябва докато е тъмно. А неограничен, знаеш ли колко пари е?
Остава въпроса как се достъпват данните от метео станцията.
За тях има готов софтуер.

Цецо, в халето нали има ток? Ще скрием машината някъде в таванската част, за да имаме малко повечко сигурност, температурните разлики не са фатални.

Ceco
Модератор

« Отговор #10 -: 16.01.2010 21:18 »

С нас карат двама от инженерите на Мобилтел - Цецо и Геро - работата им е точно трафик, станции, антени и пр. Ако някой познава интернет инфраструктурата в района, това са те. И са много в час с технологиите...Снощи бяхме заедно и май ще се окаже, че има вариант за интернет на добра цена.

За тока в халето: някога имаше и трифазен, но сега няма никакъв - изключиха го преди няколко години, когато водата заливаше халето; иначе има и ел. табла и инсталация - предполагам, захранването може да се възстанови с поносими средства и усилия.

За температурите в халето: лятото, заради ламаринения покрив е горещо, а зимата пък температурите падат под нулата. Юли, няма ли да е проблем това за компютъра? Освен това, понеже рибарите не чистят, запрашеноста е голяма. Особено, когато премитат след като си оправят такъмите. Все пак и за това има лек, някаква кутия или нещо от сорта...

Проблем си остава и това, за което Румен казва.
Дори и да се разберем, със сигурност ще ни искат месечен наем. Заедно с интернета отиваме на 50-60 лв. месечно. От време на време ще трябва и профилактика, и някой ремонт...Не са много пари, но по 12 месеца...По стечение на обстоятелствата събирам парите за наем на халето, та знам как се събират, макар и дребни суми. Ако няма някакъв комерсиален момент, на доброволни начала и с гол ентусиазъм трудно ще се справим с текущите разходи.
Много ме радва готовноста на всички за реализацията на такова начинание, но техниката всъщност е най-лесната част.

За да не бъда разбран погрешно - в плевенската група не ни липсва желание и отдавна си говорим за тези неща, вкл. и да се опитаме да възстановим поне малко базата като ветроходна, както беше някога. Обаче проблемите не са малко (има и други неща, които не споменавам), а и интересите на сегашните собственици са различни...Но, времената се менят и съм сигурен, че някой ден (дано да е по-скоро) ще имаме на Дъбник и уеб-камера и метеостанция и други благини.

Boards: Exocet: Cross 94 l, I-Style 101 l, RS 4 114 l; Fanatic FW 105 l; SB Futura 121 l, Mistral Syncro 124 l
dangelo
Гост
« Отговор #11 -: 16.01.2010 23:21 »

Юли,
Трафика се смята без значение Up, Down.
Схемата била - месечна такса + някъкъв предплатен трафик. Ако този трафик се нахвърли има цена на Mb.
valko
Windmaster
Публикации: 673

« Отговор #12 -: 18.01.2010 10:31 »

ПРОБЛЕМА със снимането на язовира денонощно си остава НЕлегалната рибарска дейност
която всъшност също е денононощна  Censored Всеки от нас се е оплитал в мрежите им  Censored
За евентуалният наем ще са словоохотливи но за наблюдение едва ли  wall

Boards : Fanatic Bee 117l  , Naish Enduro 106l
Sails : Loft freerace 5.3m2 , Loft 360 free 6.5m2 , Neil Pride combat 5.0m2
Юли
Администратор

« Отговор #13 -: 18.01.2010 18:37 »

А няма ли някакви "тоци" по стената, примерно лампи... Или евентуално от селото до язовира или е далече? Откъм пари надявам се да не е проблем, приемам групо, че инвестицията е 60лв месечно с по-добър нет. Това прави по 50ст на стотина човека, даже може и някаква годишна вноска да се направи, примерно 5-10лв за да не се занимаваме всеки месец с това.

Ceco
Модератор

« Отговор #14 -: 18.01.2010 18:59 »

Не знам дали съм се изразил добре - ток в базата има, а ЖР-то с трансформатора е на 20 м. от халето, точно до портата. Т.е. има начин да се пусне ток до там. Макар че, тъкмо гледах едни метеостанции, които дават дават възможност за безжична връзка с майката на 433 Mghz. Т.е. всичко може и да е в някое бунгало а само датчиците да са на халето.

Страници: 1 2 3 4 5 6 »   Най-горе
Печат
Отиди в: