Интересно защо е бил пуснат сигнал ..Някои е приближил птиците, спрял е на островите?
Ето малко важна информация за сърфиращите в езерото и от мен, ако я сметнете за важна моля преместете я където ще е по-удачно:
От другата страна на спота, точно където е музеят на солта има функциониращ информационен център на Зелени Балкани като, както те, така и Българското Дружество за защита на птиците са хората, които контролират и наблюдават непрекъснато защитената зона (най-вече следят редките видове в нея). Сърфистите са им пред очите от години, но сигнали и да е имало са били по скоро изключение- ние сме им последна грижа.
Знаят и за табелата с откъснатото парче където пишеше, че е забранено и за сърфове, но са пасивни или по-скоро гледат да има мир, освен ако няма по-груба заплаха. Т.н. еколози или в случая тези две природозащитни организации, грижещи се за опазване на редките видове не се интересуват и нямат нищо против сърфовете- много добре знаят, че не цапаме, не вдигаме шум и сме кротки и разбрани хора като тях.
Целият проблем идва от там, че безпокоенето на редките птици в техния размножителен период пречи да си отгледат потомство и така на практика могат да изчезнат. Периодът за наше съжаление е май- август, затова е малко странно, че сигнал има сега през септември, когато малките вече са излюпени и могат или се учат да летят- т.е. безпокойството вече не е така жизнено определящо.
Ето как изглежда едно гнездо на рибарка- снасят директно на земята на островчетата в езерото. За съжаление от яйцата на снимката няма да се роди нищо, т.к. заради въпросното безпокойство майката отлита и те са изстинали.
Затова моля не карайте в близост до островите и колчетата и в никакъв случай не слизайте на островите - повечето от тях са насипани от доброволци и самите организации, за да имат редките видове спокойни местенца за кацане, снасяне и гледане на малките (бригадата доброволци на другата снимка прави подобен остров на Атанасовско езеро). Нека карането в езерото да се ограничи до частта му в близост до морето- аз поне така правя, за да не преча с присъствието си, но и да се накарам, когато морето не ще да ме пуска. Сиреч апел към мирно съжителство на птици, сърфисти, организации, общинари и курортисти