08.03.2026 10:58
Новини: За водните екстремни спортове, плуване и гмуркане предлагаме екипировка на фирмите:  Bare, Sooruz, Ascan, GUL, Aquasphere, Aqualung, Beuchat, World Industries, AirHead, Sooruz, DryPak и Spokey.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1 2 3 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Съвет за дъската  (Прочетена 23515 пъти)
SashoK
Полъх
*
Публикации: 22

« -: 14.08.2010 12:04 »

Здравейте, аз съм начинаещ все още, карал съм преди години когато бях по-млад но това беше преди години. Та да минем на въпроса, аз съм 95 килограма и съм висок около 190см. ще мога ли да карам сърф  Sad  сега пак почнах да ходя при един много готин пич да ме учи, но карам само дъската за да съм се научил да пазя равновесие и в интерес на истината като се кача вече се задържам толкова дълго че почна да ми омръзва да стоя на тая дъска и да правя крачки, но все още не мога да се завъртам но всичко с времето си. Смятате ли че с моите килограми и ръст ще мога да карам сърф пълноценно? Другото което искам да питам е каква дъска да си купя, тази на която се уча сега е продълговата и по-тясня и всеки сантиметър от осовата линия е дестабилизиране на сърфа, гледах едни широки дъски не е ли по-лесно с такава. Благодаря предварително на всички включили се.

П.С. Днес ще ходя да гледам един сърф, ще направя снимки и ще ги кача тук да ме посъветвате дали става за мен и за колко пари би трябвало да се пазаря да го купя.  Drinks
Eddie
Модератор
Публикации: 1102

« Отговор #1 -: 14.08.2010 13:18 »

Здравей SashoK и добре дошъл  hi
По въпроса  има наистина много написано-прегледай тези теми внимателно като за начало -вярвам че ще намериш полезна информация  OK
(Препоръчвам ти  да се включиш с евентуални по-нататъшни въпроси в " BEGINNER "-първия линк.Темата е "гореща"  и в нея се пише често :D )

http://www.windsurf.bg/forum/index.php/topic,2846.0.html
http://www.windsurf.bg/forum/index.php/topic,2646.0.html
Относно данните,които си посочил за себе си и свързаният с тях въпрос - прочети поста на  Jimmy  (също в BEGINNER...) :
http://www.windsurf.bg/forum/index.php/topic,2846.135.html
Успех!

Boards: Starboard Formula 159L. ; Starboard Isonic 122L. ; AHD Tracer 90L.
Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
SashoK
Полъх
*

« Отговор #2 -: 14.08.2010 13:45 »

Еди, благодаря много за бързия отговор, темите ги прочетох обаче там става въпрос за хора с по-малко килограми, което значи че ако си взема като техните дъски няма ли да потъна  :-O-: (така поне мисля). Темата в която се коментира "големие момчета" ме успокой и сега след като напиша поста отивам пак към плажа. Само ако може да ви попитам аз сега карам една дъска около 140л. и ми е доста трудно да балансирам, но ми предлагат един сърф. Проблема е че момчето което го продава не разбира нищо от сърф, а аз си имам само елементарно понятие. Днес отидох да го огледам, донесле са му го от Германия, някакъв негов познат (сърф маняк). Гледах дъската няма пукнато (поне на пръв поглед) има няколко места където е по-силно удрана и стои малко кат вдлъбнатичко, но предполагам това не е проблем. Прикачам снимки на дъската защото тя е основното което ми интересува, ако може да ме ориентирате става ли за мен. лошото е също, че по нея няма никакви емблеми на марка или нещо такова само една рисунка отпред, и кожени червени каишки за краката отзад. Не знам колко литра е, но до мястото което съм отбелязал с червена линия е висока около 1.70м.  За платното ми каза че не знаел каде е но ако го искам щял да го намери и имал всичко нуждно. Цена каза че ще се разбере според вас тази дъска и мачта и платно колко ли пари е? 

П.С. Забравих да спомена, че в темата от Еди пише дъската да се огледа с някой които разбира, да ама като нямам познат който разбира от дъски за сърф, та ако може да ми дадете някои съвети за какво да се оглеждам и какво да изисквам. Мерси предварително

* IMG_0083.jpg (167.67 KB, 768x1024 - видяно 613 пъти.)

* IMG_0075.jpg (124.8 KB, 768x1024 - видяно 697 пъти.)

* IMG_0079.jpg (122.06 KB, 768x1024 - видяно 604 пъти.)

* IMG_0085[1].jpg (154.33 KB, 1280x960 - видяно 576 пъти.)
Eddie
Модератор

« Отговор #3 -: 14.08.2010 15:23 »

SashoK ,тази дъска е абсолютна антика -мисля ,че е  някъде от средата на 80те ....Освен това е със шверт  wall
НЕДЕЙ ДА Я ВЗИМАШ,ДОРИ ДА ТИ Я ПОДАРЯВАТ ,освен ако не искаш да се откажеш от сърфа,преди още да си започнал... :(((
По принцип "правилото" гласи,че литражът на дъската трябва да е твоето тегло +30 кг,за да имаш плаваемост дори при липса на вятър,или иначе казано да се държиш над водата .В твоя случай ще рече,че  дъска около 125-130л,спокойно ще те носи заедно с целия риг,но като за начало бих ти препоръчал  фрирайд борд  около 140л.,докато подкараш стабилно .Съвременните дъски са широки,за разлика от тази която ти предлагат и която ако ще и 200л. да е,пак ще ти бъде в пъти по-трудна от съвременен 130л. борд.От снимката  може да добиеш представа за геометрията на съвременна 144л фрирайд  дъска, OK

* go144.jpg (37.95 KB, 330x900 - видяно 673 пъти.)

Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
free
Духовит
**
Публикации: 102

« Отговор #4 -: 14.08.2010 15:56 »

Здрасти, дори за beginner като мен е ясно че това нещо е на няколко петилетки. Не ти трябва да дадеш пари за тази дъска, а на теб трябва да дадат за да намериш място у вас за това чудо  :-O-:. Виждал сам такива дъски оставени безнадзорно - разбрай  изхвърлени- както по морето така и из София по дворове и паркинги. Имам дори проби на такава преди 7-8 години, като още тогава се водеше стара дъска и още помня колко мъка ми причини  wall. Ако парите за дъска те притесняват убеден съм че и за 150-200lv. ще намериш мноооого по-добра дъска и много по-лесна за носене или дори каране. Тази дъска от снимката някак си изключва карането. отдели си малко време, попрочети малко тук, чуй и други съвети и ще видиш колко мъки може да си спестиш. Все пак сърфа е да ни носи удоволствие. Успех и късмет  Good Luck
Koljo
Полъх
*
Публикации: 65

« Отговор #5 -: 14.08.2010 16:10 »

почнах да ходя при един много готин пич да ме учи, но карам само дъската за да съм се научил да пазя равновесиеO

SashoK, сори брат, ама това не са уроци по уиндсърф, вервай ми! Кажи на "много готиния пич" че е уволнен, и иди при Кони на Златна Рибка, вместо да ти губят времето. Как може такова безобразие?! Изобщо не е необходимо да се учиш на дъската без платно. Явно "пича" е супер зле с обучителните способности. Някъде във форума има тема, в която хората споделят от кой инструктор и кое училище са доволни, и ги препоръчват, намери я и се ориентирай към тях. Трябваше вече да си много напред с материала.

Успех!

Кайт училище www.freeride.bg
Eddie
Модератор

« Отговор #6 -: 14.08.2010 16:59 »

Темата за училищата :
 http://www.windsurf.bg/forum/index.php/topic,2764.0.html
Кольо е прав - услугите на добър инструктор в началото са повече от препоръчителни и ще ти спестят доста време и мъки.
А и повечето училища разполагат вече със съвременно и модерно оборудване
(Бих ти препоръчал веднага Кольо,но за тази цел трябва да скокнеш до Лимнос  OK)

SashoK
Полъх
*

« Отговор #7 -: 14.08.2010 19:26 »

Момчета, благодаря много за полезните съвети найстина сте супер, щях да броя около 500 лв. за нещо което не струва толкова. Тази дъска която ми препоръчвате на starboard e нали, много ми харесва, но сигурно е ужасно скъпа. Аз днес пак цял ден карах само дъска и краката ме болят от постоянните падания заради вълните но инструктора каза че вече се справям много добре и от утре почвам с платно, нямам търпение да дойде утре. Също така си говорехме че зимата може да ми докара дъска от Германия за около 500-600лв. нов модел 2006-2007г. и ще гледам да го помоля ако може да намери нещо такова като  този starbord многокрасива дъска. Иначе аз съм от Равда и просто ми е удобно, защото съм на 10 минути пеша от клубчето, а и цената за час е доста приемлива, но скоро седин мой приятел сме решили да идем към Смокиня и можем да вземем някой друг  урок и там.      П.С. дъската която карам в момента е 230литра, но е малко тясна и да се балансира не е никак лесно, но честно да ви кажа днес беше четвърти ден и започнах доста дълго да стоя и да се завъртам без да падна. Благодаря искрено на всички отзовали се, супер сте.
karata
Вятърничав
Публикации: 223

« Отговор #8 -: 14.08.2010 19:32 »

Момчета, благодаря много за полезните съвети найстина сте супер, щях да броя около 500 лв. за нещо което не струва толкова. Тази дъска която ми препоръчвате на starboard e нали, много ми харесва, но сигурно е ужасно скъпа. Аз днес пак цял ден карах само дъска и краката ме болят от постоянните падания заради вълните но инструктора каза че вече се справям много добре и от утре почвам с платно, нямам търпение да дойде утре. Също така си говорехме че зимата може да ми докара дъска от Германия за около 500-600лв. нов модел 2006-2007г. и ще гледам да го помоля ако може да намери нещо такова като  този starbord многокрасива дъска. Иначе аз съм от Равда и просто ми е удобно, защото съм на 10 минути пеша от клубчето, а и цената за час е доста приемлива, но скоро седин мой приятел сме решили да идем към Смокиня и можем да вземем някой друг  урок и там.      П.С. дъската която карам в момента е 230литра, но е малко тясна и да се балансира не е никак лесно, но честно да ви кажа днес беше четвърти ден и започнах доста дълго да стоя и да се завъртам без да падна. Благодаря искрено на всички отзовали се, супер сте.
Исакм да питам ако не е тайна кой те учи от клуба в Равда ?
free
Духовит
**
Публикации: 102

« Отговор #9 -: 14.08.2010 19:47 »

500лв.-- е то бива наглост.. :#@:  Как може да си от Равда и да не поразпиташ малко- пързалят те здраво  :-O-:. Виж, аз съм начинаещ, с малко уроци и с малко каране за сега, но ще ти каза, че качих на моята дъска 145л. момиче което дори колело не може да кара и пак успя да се изправи, да вдигне платното и да изкара там 20-30m. И това за 10мин... Смени си учителя и съветниците
 Drinks

SashoK
Полъх
*

« Отговор #10 -: 14.08.2010 20:27 »

Инструктор в Равда ми е Тони, но не ми харесва негативното ви мнение към него. Той ми показва много неща и се старае да се науча, не виждам смисъл да ходя при друг инструктор като този ми харесва, а и има много хора които е научил и са доволни. Аз лично съм доволен, а не е ли важно личното удовлетворение от свършеното за деня. Това че дъската е нов модел е хубаво, но помислете сега като уча на не толкова нова дъска, ако се кача на нова как ще карам. Аз искам да се науча, а не разполагам с много средства и дс карам при Тони е супер. Според мен желанието е важно не дъската, преди 10 години пак е имало добри сърфисти, нека не се вманиачаваме толкова в скъпите екипировки, а да се отдадем на карането (макар че следващият сезон предполагам че ще спестя за екипироека която да е на нивоъм) Tony FULL RESPECT
NexusStar
Духовит
**
Публикации: 124

Ab hinc

« Отговор #11 -: 14.08.2010 20:49 »

Здравей Sashok - не ме разбирай погрешно но това да висиш на дъската без платно "да се учиш" е доста странен метод.
Аз съм също начинаещ и се учих на училищата на лефкада при едни немци но още от първия ден ме качиха на дъска със платно и първото нещо беше да ми кажат как да си вдигна платното и да се движа напред назад това беше урока за първите 15 мин и при наличие на вятър и добра дъска в моя случай (fanatic viper) за една седмица учене и добри условия и материал започнах да се чувствам доста добре във водата.
Така че помоли Tony да си поднови малко метода на обучение че бая си губиш времето освен ако не искаш да станеш сърфист (за хавайски сърф говоря)  
Пак казвам нямам нищо против Tony просто споделям моя опит
Ааа почти забравих аз на 4-тия си ден направих първия си чист джайб на слаб вятър и при идване на силния учехме плажен старт което също се получи не са ме държали обаче и една минута да си балансирам на дъската без платно.

`·.¸¸.·´¯`·.¸¸.¸.·´¯`·.¸¸.¸.·´¯`·.¸¸.¸.·´¯`·.¸¸.
Abit
Буревестник
Публикации: 855

тук-там

« Отговор #12 -: 14.08.2010 21:19 »

Здравей Sashok - не ме разбирай погрешно но това да висиш на дъската без платно "да се учиш" е доста странен метод.
Така че помоли Tony да си поднови малко метода на обучение че бая си губиш времето освен ако не искаш да станеш сърфист (за хавайски сърф говоря)  

Точно това тръгнах и аз да пиша.... Smile

SashoK, добре дошъл.... Smile
Като се понаучиш малко ще стигнеш и ти до този извод! (повечето а може и всички, сме пробвали дъските си без платно за майтап....)
SashoK
Полъх
*

« Отговор #13 -: 14.08.2010 21:31 »

Така е момчета, благодаря за добрите съвети, аз от утре започвам да карам с платно така че скоро може да почнем да се засичаме из сърф клубовете, пък и аз карам всеки ден почти, така че това че съм на морето ми позволява да си се моткам на дъската и да се правя на хаваец  :D  Отново искам да благодаря на всички за съветите и бързите отговори найстина започвам да навлизам във водите на уйндсърфа, а колкото до Тони аз дължа много на него защото той ме открехна към това начинание и с него правя първите стъпки.
Eddie
Модератор

« Отговор #14 -: 15.08.2010 00:20 »

Тази дъска която ми препоръчвате на starboard e нали, много ми харесва, но сигурно е ужасно скъпа
Ооо,не,нищо не препоръчвам -просто това е първата снимка,която ми попадна,илюстрираща модерна дъска  Wink Истината е,че каквато и марка да вземеш,стига да е с широка и нова геометрия ще ти помогне определено да прогресираш по-бързо ...особено ако я пробваш с платно  Wink
И няма нужда да е нов,супер скъп тазгодишен модел,както и няма смисъл да даваш пари за нещо,което просто няма да ти върши работа...
Дъската,на която се учиш в момента -Fanatic Viper - е учебна дъска с шверт,която така или иначе ще надраснеш наистина много,много  бързо  .
Успех и пиши как върви прогреса  OK

Страници: 1 2 3 »   Най-горе
Печат
Отиди в: