Аз ползвам, т.нар. противошокова жилетка. Започнах да ползвам такава след като преди 3 години при една човка пукнах 2 ребра - тогава бях доста начинаещ и не знаех правилото, че трябва да стискаш гика и да не пускаш при падане. Каточели от тогава не съм падал така, но жилетката ми дава доза чуство за безсмъртие което лично на мен ми помага. Дали пази от нещо - не съм има възможността да разбера, но се надявам когато се наложи да пази
. Предполагам, че ако се случи да изпаднеш за малко в безсъзнание може да те задържи над водата.
Като изключим чувството за безопасност мога да обобщя следното:
Предимства:
Има известна плаваемост и ми помага при нагласянето за воден старт.
Като искаш да си полегнеш на брега за да починеш може да я ползваш за възглавница
Недостатъци:
Мъкнеш и обличаш още едно нещо
В известна степен скрива и видимостта към куката на трапеца и дъската, но с това се свиква и не е драма.
Като излизам от воден старт се оттича известно време, защото се пълни с вода межу тялото и самата жилетка. Като тегля със стартшкота явно се оттича докато се катеря в/у дъската и не забелязвам като проблем.
Конкретно в поморийското езеро ме издига над водата и по-трудно ходя по дъното. Веднъж като ми се наложи да излизам пеша я свалих.
Затруднява плуването когато трябва да се излиза с плуване - пак може да се свали и върже за сърфа някак.
Недостатъците са доста, но лично аз си я ползвам именно заради чуството на безопасност.