21.11.2024 23:40
Новини: Посетете нашият Online магазин, където можете да видите продуктите които продаваме, както и да си ги поръчате през Интернет.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1   Най-долу
Печат
Автор Тема: Ухо на сърфист  (Прочетена 4175 пъти)
valeri
Полъх
*
Публикации: 78

« -: 28.10.2010 18:13 »

Здравейте,
Съжалявам че темата не е от най-веселите , но искам да се допитам до хората пекарали дълго време във вятър и хладна вода :
- някой имал ли е проблем с ушите известен като  "ухо на сърфист " ( "surf ear" или "surfer's ear") ?
- как го е решил ?
- може ли да продължи да се плува в басейн и евентуално поне през лятото да се кара сърф (отговор евентуално от препатили - зная какво биха казали лекарите)?
Желанието ми да се топна във вода е огромно - но страхът за сега наделява!
Дано на никого не се случва да зареже любимите си спортове по здравословни причини .
Приятели пазате си ушите !
Благодаря за вниманието и  се надявам следвъщата ми тема да е по-весела.

I-99 AERO+ PRO 81;PATRIK F-RACE 150 ;TABOU ROCKET LTD 135; TABOU ROCKET + 123 CARBON FLEX ;

Sails  9.5 ; 8.5 ; 7.8 ; 7,5 ; 7 ; 6.7 ; 6 ; 5.5 ;4.4

FOIL -   AL.
Mod_One
eXtreme iNside
Публикации: 1681

« Отговор #1 -: 28.10.2010 19:01 »

Аз имам начален стадий на това чудо, но според мен преди сърфа го получих от гмуркане в студена вода (на времето бях леководолаз и гмуркач, занимаваах се с военно-приложно плуване). Проблема там, а и при сърфа е студената вода (предполагам си изчел по нета всичко за това). Ако случая е много тежък - трябва операция. Иначе - пазене и превенция (предполагам също, че си чел как). В топла вода няма проблем.
Един съвет, който лекаря на леководолазния курс ни даде и който е много полезен и спазвам и до днес - след гмуркане, сърфиране, изобщо мокрене на ухото - няколко капки спирт в ушния канал.
Ефекта е 3 в 1  Wink, както е модерно сега да се казва:
-стерилизация (микроорганизми във водата, планктон и др.);
-попадналата вода в ухото лесно се изпарява, увлечена от спирта;
-получава се един много приятен ефект на затопляне на ухото;
Надявам се да съм бил полезен!

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
 -------o00o-(_)-o00o-------
F..k the Cola, F..k the pizza, All we need is Slivovitza
kalata_n
Духовит
**
Публикации: 136

« Отговор #2 -: 29.10.2010 12:09 »

Относно ушите мога да дам мноооого информация, но какво точно е проблема ухо на сърфист?
TerryBle
Вятърничав
Публикации: 206

« Отговор #3 -: 29.10.2010 16:05 »

Здравейте,
- някой имал ли е проблем с ушите известен като  "ухо на сърфист " ( "surf ear" или "surfer's ear") ?
проблемът ти е известен и на сърфисти, и на плувци, и на гмуркачи...и във всеки воден спорт
докторите му викат "външен отит" - възпаление на външното ухо!

- как го е решил ?
единственото решение е посещение на УНГ специалист! самолечението е опасно и може да доведе и до други усложнения!

- може ли да продължи да се плува в басейн и евентуално поне през лятото да се кара сърф (отговор евентуално от препатили - зная какво биха казали лекарите)?
патила съм - седмица далеч от вода, или друг ограничаващ период, но не зная за доживотна присъда! хората след мозъчни операции карат сърф и плуват. няма логика да ти забранят тотално допира до водата.

Желанието ми да се топна във вода е огромно - но страхът за сега наделява!
допитайте се до лекар! бих препоръчала да поискате повече от 1 мнение, да не кажа минимум 3.

успех и сподели резултата с форума OK

Вятър работа...
valeri
Полъх
*
Публикации: 78

« Отговор #4 -: 29.10.2010 16:20 »

Благодаря Zaho !
Скоро мисля да пробвам алкохолната терапия .
Проблемът в общи линии е,че при някои хора при перманентно задържане на студена вода в ухото и охлаждането му организмът реагира , като костта на черепа до ухото
нараства и запушва ушния канал и от там идват усложненията :
-намален слух
-задържане на ушна кал , вода и др.
-възпаления
Аз съм начинаещ сърфист и най-вероятно съм го получил от плуването (над 35години по басейните макар и не редовно) , никога не съм слагал тапи и винаги ми оставаше вода в ушите.

I-99 AERO+ PRO 81;PATRIK F-RACE 150 ;TABOU ROCKET LTD 135; TABOU ROCKET + 123 CARBON FLEX ;

Sails  9.5 ; 8.5 ; 7.8 ; 7,5 ; 7 ; 6.7 ; 6 ; 5.5 ;4.4

FOIL -   AL.
Mod_One
eXtreme iNside
Публикации: 1681

« Отговор #5 -: 29.10.2010 16:44 »

Да така е - не е обикновен отит, а нарастване на костичките в канала, може даже до степен да го зпушат. Най-лесното, което предлагат по калифорнийските сайтове за този проблем е - подходящи тапи (не всички стават) + шапка за да ги държи на място.
Интересното е, че хавайските сърфисти имат този проблем 5 пъти по-рядко от калифорнийските - отчита го заради значително по-топлата вода на Хавай.
Забравих да добавя: "алкохолната"  :D терапия не е терапия - тя не предпазва от проблема, защото е постфактум след като вече си бил във водата - просто е една превантивна мярка против възпаленията за които по-горе пише Terry, и които допълнително могат да усложнят проблема.

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
 -------o00o-(_)-o00o-------
F..k the Cola, F..k the pizza, All we need is Slivovitza
valko
Windmaster
Публикации: 673

« Отговор #6 -: 29.10.2010 17:31 »

А не може ли да си напълня ушите със спирт после тапи  Wink Хем ще ми е топло хем тихо  :D

Шегата настрана аз лично след сърф ползвам афтър шеиф по рецептата на ZAHO  OK

Boards : Fanatic Bee 117l  , Naish Enduro 106l
Sails : Loft freerace 5.3m2 , Loft 360 free 6.5m2 , Neil Pride combat 5.0m2
kalata_n
Духовит
**
Публикации: 136

« Отговор #7 -: 29.10.2010 18:39 »

Два-три сезона влизах в морето по следния начин: купувам най-мазния крем от близката аптека. Вземаш памук омазваш го и го пъхаш (в ухото ей!) след това малко гел (крем) директно в ушната мида и после пак намазнен памук. Последното памуче трябва все пак малко по-плътно да влезе за да се позапъне малко. След излизане от водата с клечки за уши избърсваш мазнотийката. Гадничко е, но гарантира че няма да навлезе вода в канала. Тапите за уши не се препоръчват (поне в моя случай са направо забранени). Имам три операции на ушите и след трите операции системата за предпазване от вода беше тази. Може вместо памук да се ползва марля, но тогава трябва да помолиш някой да ти лепне няколко ленти лейкопласт, за да не изпаднат докато караш (пък и изглежда по-кофти). Успех!
superfreak5
Духовит
**
Публикации: 124

« Отговор #8 -: 03.11.2010 14:27 »

Получих възпаление като резултат от падане в студена и мръсна вода - първо ме боля, после спря, обаче започнаха да ми заглъхват ушите.
Посетих двама различни УНГ специалисти, но всеки път облекчението беше временно.
При третия лекар вече, който се оказа много свестен и ми обясни всичко от-до, включително как да се пазя, какво да правя и да не правя, проблемът се реши.
Не е някой професор от ИСУЛ - аз съм най-доволен, че ми обясни като на средноинтелигентен човек какъв е проблемът, какво се цели с лечението и в резултат си помогнах сам (с превенцията).
Неприятното при този тип инфекции е, че ако не се лекуват адекватно, с годините слухът започва да намалява. Както казаха и колегите, самолечението води до същото.
Другото важно нещо е, че само специалист може да каже какъв точно ти е проблемът в ухото, понеже тук виждам, че и другите са имали подобни симптоми, но вероятно различни диагнози.
Ако някой се интересува, мога да дам координати.

O2 Freerace 8.4
O2 Freeride 7.4
O2 Lip Wave 6.2
Superfreak 5.0
Superfreak 4.2
Starboard Futura 122
Страници: 1   Най-горе
Печат
Отиди в: