22.11.2024 23:07
Новини: За зимата предлагаме екипировка за сноуборд и ски на фирмите: Lorch, Alpine Pro, Hannah, Relax, Bars, Regatta, Orange и F2 / Ftwo.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1 2 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Особености на българския ски пазар!!!  (Прочетена 19048 пъти)
Eddie
Модератор
Публикации: 1102

« -: 01.12.2010 02:54 »

Преди 2 сезона присъствах на следната сцена в магазин за ски в Банско:
Клиентът ,беше с осанка на бойлер и  видимо, без каквато и да е спортна култура,но за сметка на това,явно платежоспособен.
Продавач-консултантът:
"Тези ски са точно за вас" - предлагайки слаломен Head ,един от онзи World Cup модели (най висок ценови клас) ,за които "трябва шофьорска книжка" ,според мнението на един oт изпитателите - А национал на Австрия...
"А обичате ли и гигантски слалом"?!?
Клиентът потвърди че обича и гигантски слалом (не че имаше някаква идея за какво иде реч...).И беше обзаведен като допълнение и с GS модела на въпросната Head Race серия...

Преди година-ски аутлета  в сградата на Florimon,бул.България:
Виждам модел,който ме интересува-миналогодишна серия.Цената обаче е над 2000лв.Питам дали няма грешка.Грешка няма.Добре де-това не е ли аутлет.Аутлет било,но още нямало аутлет цени,та затова се продавало на каталожните.На печелившите-честито!!!

Този уикенд обикалях магазините ,търсейки екип за малкия.
Първа спирка-Ски аутлета в София ленд.
Mасово предлагане на екипировка 2003/2004 та-явно понятието аутлет е доста широко...
Харесах му каска-единична бройка и единствената,която му ставаше.При по внимателен оглед ,видях че целоста на външната черупка е нарушена от едната страна,вследствие на транспортен дефект..Попитах дали има някакво допълнително намаление освен стандартното за стара колекция,заради дефекта.Нямаше!!!На моето твърдение ,че се продава абсурдна стока, негодна за основното си предназначение получих свиване на рамене в отговор...
На същото място-друг щанд.Харесах му ски обувки.Мерихме изложената обувка-стана.Тръгнах да плащам -ами имало проблем-тези били единична бройка.За мене проблем нямаше-аз търсех един брой.Не съм ги бил  разбрал правилно-то само едната обувка била в наличност от този чифт.Добре де,ами другата? Ми то другата от доста време я търсели,ма е нямало...Но ако съм искал друг цвят...Не исках.Обувката продължи да си седи изложена...
Трети щанд.
Питам продавача:"Трябва да имам запазен Race Slalom модел 165см" -соча към изложената марка в сектора.Разбрал,неразбрал той отговаря без колебание: "Такова нещо като Race Slalom 165см няма.Има 167см"-и веднага предлага един чифт 167см. от рафта.Магазинна серия-нищо общо с 165 Race Slalom модела на марката.След малко недоразумението е изгладено и моите 165см,които иначе "не съществуват" биват извадени от склада...

Втора спирка-решавам да видя какво има на ски пазара пред стадиона:
Първоначалното впечатление е отчайващо.
90% от изложеното преразказва в детайли минимум 5 годишна история на ски гардеробите в Австрия.Масово ренталско оборудване.ОК.може би за хора с по-скромни възможности все пак е някаква опция.Приемам го като такава,но...Виждам чисто нови обувки в кутия-един от моделите,на които съм се спрял за малкия.Разглеждам ги- номерът е с един по-голям от това,което търся.Продавачът пита дали може да помогне.Любезно!Казвам,че търся един номер надолу.Глупости-такова нещо нямало-тези били най малкия произвеждан номер.Продавачът е убедителен-явно в сайта на Rossignol лъжат зверски ,или това,което съм виждал с очите си е било плод на здрав алкохолен делириум. "Ма той синът ти не е ли много малък за ски?На мене като ми ги водят такива аз им викам на родителите че не става,ма те,не та не..Аз това съм завършил..." Какво точно е завършил и кой,кого му води не се постарах да разбера...

Аутлетът във Florimon е отворен отново-отиваме...:
Моделите с цена 2000лв.+ са си там и тази година...
Харесваме обувки-питам за цената. 150лв.
Питам "150лв за обувки 15.5 за 2 годишно дете ,аутлет цена- сериозно ли ми говорите?!?" Сериозни били-"Защо,вие колко очаквате" -"Максимум 90лв.-другите марки са на тази цена" казвам.
"Момент,изчакайте малко" ,рече човекът и отиде да се съветва с явно по-големия бос. След малко се върна и обяви -"Цената е 92 лв."
Почувствах се като на арабски пазар за овче и подправки...
Мога да пиша още и още и още.Мога,но не искам...

Boards: Starboard Formula 159L. ; Starboard Isonic 122L. ; AHD Tracer 90L.
Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
lubo
Буревестник
Публикации: 894

« Отговор #1 -: 01.12.2010 09:47 »

Стига се ядосва бе човек,ако не бяха тези преживявания как щеше да спретнеш този забавен разказ и да ми разнообразиш иначе скучноватата сутрин Wink
Може на всички продавач-консултанти да им сложат по един бадж "мислиа 4е биах иасен"

bords:Naish 75l, RRD 85l,Lorch 105l,AHD 130l.
sails: Lip Wave 4,2m2,NeilPride Alpha 4,7m2,Loft O2 5,3m2,,Loft Lip Wave 6,2m2,Loft O2 7,4m2
valko
Windmaster
Публикации: 673

« Отговор #2 -: 01.12.2010 10:07 »

Eddie що не пробваш с интернет търговия ще си спестиш нервите и  разкарването по аутлети
Пък и там всичко е чисто ново ,здраво и виждаш какво купуваш ( поне на картинка де ) Wink

Boards : Fanatic Bee 117l  , Naish Enduro 106l
Sails : Loft freerace 5.3m2 , Loft 360 free 6.5m2 , Neil Pride combat 5.0m2
TerryBle
Вятърничав
Публикации: 206

« Отговор #3 -: 01.12.2010 10:49 »

Eddie, чудесен разказ! подслади ми сутрешното кафе. Smile  OK
Сега остава да чуем разказ и за малоумниците, дето смятат, че начинаещият скиор има нужда от последен модел екипировка (в никакъв случай на цена под 2 бона или купувана от outlet), за да се научи, иначе по-добре да не се качва... wall

Вятър работа...
Eddie
Модератор
Публикации: 1102

« Отговор #4 -: 01.12.2010 12:13 »

Eddie, чудесен разказ! подслади ми сутрешното кафе. Smile  OK
Сега остава да чуем разказ и за малоумниците, дето смятат, че начинаещият скиор има нужда от последен модел екипировка (в никакъв случай на цена под 2 бона или купувана от outlet), за да се научи, иначе по-добре да не се качва... wall

Няма нищо лошо в последния модел екипировка!Проблемът е,когато не е съобразена с нивото на каращия или учещия се.

Boards: Starboard Formula 159L. ; Starboard Isonic 122L. ; AHD Tracer 90L.
Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #5 -: 01.12.2010 12:18 »

Eddie \0// за този разказ!

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
Venelin
Pro :)
Публикации: 1097

« Отговор #6 -: 01.12.2010 12:23 »

Еди, важното е да не им се връзваш на тия многознайковци. Cool

А в подкрепа на началото на разказа ти... Ето впечатленията на един небезизвестен доктор:

"Идва пре мене една бизнес-дама и ми вика: "Наела съм си инструктор в Австрия за една седмица!". Питам я аз: "Ама ти спортуваш ли? Подготвяш ли се?" "Ми не, ама нали съм си платила за инструктор?!" И после ми дойде с разбито коляно и скъсана кръстна връзка. Четири-пет бона операция и възстановяване. Ний от тия се храним." :Q:

"Do or do not. There is no try."

Board: Fanatic Shark 145 l.
Sails:   8.4 Loft O2, 6.5 BiC Cruiser, 5.2 Loft 360Free
Skills:  Freeride
Temper: Very friendly but aggressively unpleasant when annoyed
Mod_One
eXtreme iNside
Публикации: 1681

« Отговор #7 -: 01.12.2010 12:36 »

Ох, Еди - добре ме разсмя.  OK Ама и малко ми се плаче, да знаеш ....

"...мислиа 4е биах иасен..."  Wink

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
 -------o00o-(_)-o00o-------
F..k the Cola, F..k the pizza, All we need is Slivovitza
Vancho laifa
Отнесен от вихъра
Публикации: 439

« Отговор #8 -: 01.12.2010 16:22 »

Еди, ти на Капълъчаршията да беше отишъл нямаше да те лъжат толкова  :liar: ми това е родната действителност. Много от стоките са по скъпи от Европа (имам предвид така наречената Западна). А на стадион Юнак можеш да потърсиш Иван Даскалов, колега сърфист, продава нова и ползвана екипировка на HEAD на много разумни цени.

إيفان الحياة
Mitko
Отнесен от вихъра
Публикации: 389

Тиквеник :)

« Отговор #9 -: 01.12.2010 17:38 »

Алеле майко, суровата действителност..... Shocked
Mod_One
eXtreme iNside
Публикации: 1681

« Отговор #10 -: 01.12.2010 18:07 »

Вдъхновен от патилата на Еди, да ви разкажа една истинска случка за да видите, че и прекалено компетентните продавач-консултанти могат да те вбесят. (може би трябваше в раздел 'Смехория', ама нейсе):

Жената ми поръча да и купя крем за лице от аптеката до нас, че намала време - каза ми и марката. Отивам аз:
-добър ден, искам крем Х.
-да, добре ама какъв дневен или нощен?
-??? ами ...  :-O-: по-добре дневен, решавам самоволно аз, защото не ми беше казано какъв.
-добре, а за какви бръчки - мимически, дълбоки, за каква кожа ....
Издивях и за да не се прецакам, викам:
-ами тя, жената има всичките видове бръчки...  hmmmm
Сега пък девойката взе да ме гледа странно... ????  :О:
Разбрах, че съм загазил и за да прекратя агонията вдигнах телефона, набрах жената и викам:
-ето ти консултантката, че нещо не можахме да се разберем...и й връчвам телефона.
Разгеле, след един кратък разговор между двете от около 15-20 мин ми беше връчен правилния крем и аз гордо излязох от аптеката (не ме питайте за цената :#@:)

Естествено повече никога не ми беше възлагана такава задача ...  :D

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
 -------o00o-(_)-o00o-------
F..k the Cola, F..k the pizza, All we need is Slivovitza
Mitko
Отнесен от вихъра
Публикации: 389

Тиквеник :)

« Отговор #11 -: 01.12.2010 20:00 »

Zaho -  Това да не е една денонощна аптека в 26-ти блок на Окръжна болница?
Barborko
Вятърничав
Публикации: 204

« Отговор #12 -: 01.12.2010 20:41 »

еха, каква хубава тема !!!
и аз имам много истории, но най-фрапиращата е:
влизаме в един магазин (да не казвам кой е) и заварваме начинаещ скиор (разбираме от разговора), който е на върха на щастието, тъй като си е закупил рейс ска, от най-висок клас с двойна титаниева платстина и чисто нови обувки с флекс индекс под 50 (защото са му много удобни). не че е невъзможно да караш с такава комбинация оборудване, ама ако трябва да направя сравнение със сърфа му бяха продали 50л. дъска с 12 кв. ветрило  :D
Becko
Полъх
*
Публикации: 7

« Отговор #13 -: 01.12.2010 23:09 »

Като прочетох написаното от Barborko и почти си се представих в най-вероятно същия магазин, където и на мен винаги ми е супер забавно като започнат да ми обяснават A-то и Б-то на зимните спортове, та се сетих за една покъртителна за мен история.

Във въпросният магазин има и "сервиз" за ски и веднъж излизайки от магазина, подпрени до вратата видях ски, най-скъпия наличен модел в магазина. Аз отдавна не карам ски, но нещото, което ми хвана окото беше, че автоматите бяха изнесени напред от центъра на ската и то със достатъчно много, за да може човек без ролетка в ръка да забележи необичайното им положение. Та, малко учуден от непривичното им място реших да попитам как са се озовали там. Тогава, един изглеждащ като най-компетентния сред компетентните консултанти в магазина ми обясни, че за начинаещи е добре да се изтеглят напред, защото ската била много твърда и това неотрализирало този факт. Веднага в главата ми се породиха няколко въпроса, като "защо на човек, който сега ще се учи най-вероятно, са му продадени почти състезателни ски", "за какво ли служи в днешни дни онази малка чертичка горе долу по-средата на ската, която някога показваше къде трябва да се падне центъра на обувката между автоматите", "как ще изглежда горкият човечец върху тези ски" и други такива, но тъй като навярно не изглеждах достатъчно платежоспособен, компетентният консултант се беше обърнал вече и си беше тръгнал, така че не можах да си задам въпросите. Цяла зима след това гледах скиорите в ските по лифтовете и по пистите, за да го видя щастливеца на живо, но така и не можах. Може и никога да не се е качвал на ските, а само да си ги е подпирал до някое заведенийце и да си е пил кафенце по за 10 лева, а може и да се е качил само веднъж и да се е отказал за цял живот, но аз просто явно съм изпуснал този паметен миг.

Както и да е, за начинаещите поуката е - да знаете, че ако сте си купили състезателни ски, трябва да сложите автоматите изтеглени от центъра напред, за да неотрализиране твърдостта. Ако не ми вярвате, ще ви изпратя разбиращите да ви го обяснят на живо, все пак им плащат за това Smile
stefanvo
Вятърничав
Публикации: 230

« Отговор #14 -: 02.12.2010 02:01 »

Якоо wall това в България сигурно не е необичайно :(((.Аз обаче ще ви разкажа една случка от другата страна.Идва един при мен за авточасти и ми вика:
-Ено казанчи.
-Какво казанче ви трябва?питам аз
-Казанчи за вудъ.
-ама разширителен съд или за стъкломиячното или...?подканям го и аха
-за радятуръ,раширитилну раширитилну!
-аха!и започвам аз да си калявам нервитеее angry и питам:
-за какъв автомобил?
-аулди.
-какво ауди?
-80.
-ама 80 или 80-Б4
-Б4
еее тоя си знае модела викам си, ама:
-бензин или дизел?питам на по-висок тон,на ръбъ да се разсмея и тои ми казва:
-дизил дизил!
баааси и човека ее тоо да ти е консултант по квото и да било-спукана ти е работата wall
плеснах обаче аз с ръце (реших да не му оставам длъжен)и му викам:
-ей ся го дадох последното за 5 лева!и тои:
oops
Страници: 1 2 »   Най-горе
Печат
Отиди в: