01.11.2024 06:31
Новини: За зимата предлагаме екипировка за сноуборд и ски на фирмите: Lorch, Alpine Pro, Hannah, Relax, Bars, Regatta, Orange и F2 / Ftwo.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1   Най-долу
Печат
Автор Тема: Водата на Дъбник!  (Прочетена 6134 пъти)
windprayer
Вятърничав
Публикации: 271

www.vpsnowboards.com

« -: 27.09.2013 20:39 »

Колеги,
Има ли според вас някакъв проблем с водата на Дъбника, защото все повече хора се оплакват от нея?
Аз например нося лещи и съм се киснал къде ли не, но на Дъбника само една капка е нужна, за да не виждам нищо 1 минута и все едно са ми изсипали стружки в очите. Преди месец, след карането там ми се появи брутален пърхот - направо екзема. Поне още трима около мен се оплакват от остри алергични реакции, включително затруднено дишане, подуване на лицето, неконтролируемо кихане и обща неразположеност.
Кажете си и вие мнението и ако се наложи ще вземем вода за изследване!
mkdimitrov
Полъх
*
Публикации: 93

« Отговор #1 -: 27.09.2013 23:43 »

Това трябва да е  вид алергия. аз също имам проблеми ако стоя на брега, във водата обаче нямам проблеми.
lukcheto
Off Line
Публикации: 2340

« Отговор #2 -: 28.09.2013 00:00 »

Кажете си и вие мнението и ако се наложи ще вземем вода за изследване!

Ха! А аз аз си мислех, че си въобразявам, че има проблем с тази вода. Факт е че на вкус, не е опитана тенденциозно, е неприятно кисела, а след каране там при мен излизат пъпки и кожата ми е раздразнена (а аз не съм алергична към нищо)... Аз не карам толкова често на този водоем и мислех, че ми се стува... Може би местните каращи трябва да се произнесат по темата, може пък грешката да е в нашия телевизор. Според мен е добре да се изследва водата, дори и за да разберем защо е кисела например и от любопитство... hi

"Stop chasing shadows, just enjoy the ride" bravoo
~ фaNatic SkaTe/85l~the RoCk~
~Jo Jo is back home/67l~
~Гaa mАНiК/3.3m2~nuHko~
~Ka.KiLLeR/3.7m2~WaVe ASSassIN~
~Vandal Enemy/4.5m2~WANTeд.No.2~
~Idol/4.0m2~TheFlY~
~Idol/4.8m2~BillY~
marino
Буревестник
Публикации: 805

« Отговор #3 -: 28.09.2013 09:03 »

И при мен има проблем.Когато карам там очите ми кървясват Shocked

РЕМОНТ НА УИНДСЪРФ И КАЙТ ОБОРУДВАНЕ. адрес:София,Кокаляне,ул.Александър Генков №8 , тел:0888200617
Ceco
Модератор
Публикации: 1753

« Отговор #4 -: 28.09.2013 11:48 »

Тази седмица имам 3 дни на вода. Нямам оплаквания, не съм чувал и от плевенската група някой да се оплаче.
В ретроспективен план: от 20-тина години се шльопам в тези води, никога не съм имал проблем.
Като всеки водоем, със сигурност е бъкано с микроорганизми и елементи, които всеки човек понася различно. В годините знам за двама, които след каране се оплакват от проблеми в носа, без да е нещо сериозно, единия караше с щипка.
Зачервяването на очите, според мен е по-скоро е от слънцето, а може и в комбинация - Сашо също страда от зачервяване, но и на острова е така.
Възможно е и от растителността наколо да се получават някакви алергични реакции, силния вятър също носи разни неща от полето.
Би било интересно да разберем какво ще покаже изследване на водата. Преди години, когато се организираше плаж на язовира, ХЕИ-то задължително вземаше проби и издаваше разрешително. Не съм чувал да е имало проблеми с водата.

Boards: Exocet: Cross 94 l, I-Style 101 l, RS 4 114 l; Fanatic FW 105 l; SB Futura 121 l, Mistral Syncro 124 l
Sails: Loft Lip Wave 4.3; Loft Pure Lip 5.0; Loft Oxygen 6.3 & 7.3
Snowboards: Ride Concept TMS 161, Lib Tech T Rice Pro 157
Ceco
Модератор

« Отговор #5 -: 28.09.2013 12:05 »

Малко информация за язовира вероятно ще е интересна.
Г.Дъбник е част от Витската напоителна система т.е. пълни се от р. Вит. Настлан е с чакъл, което е предпоставка за по-чиста вода. Големия обем + мидената популация също са положителен фактор за естествената филтрация на водата.
Водата се ползва за поливане, и, при необходимост, обикн. есен, за питейни нужди, като преди това се изследва, обработва, пак изследване и чак тогава се подава за пиене.
Стопанисва се от "Напоителни системи", които я изследват само за твърдост, алкалност др. подобни, без микробиология.
"Ручина", които развъждат риба в язовира, също не изследват водата доколкото знам.
Всичко по-горе не означава, че не може да няма някакво замърсяване, какъвто е риска във всеки неохраняван водоем.

Boards: Exocet: Cross 94 l, I-Style 101 l, RS 4 114 l; Fanatic FW 105 l; SB Futura 121 l, Mistral Syncro 124 l
windprayer
Вятърничав
Публикации: 271

www.vpsnowboards.com

« Отговор #6 -: 28.09.2013 12:15 »

Според мен точно тези, които по-рядко посещават язовира (като мен) би трябвало да имат по-изявени проблеми, защото останалите най-вероятно са се нагодили и свикнали към средата там. Създадох темата, защото видях с очите си как бащата два дена не можеше да диша след карането там и се беше надул като балон, а Сашо АКА Freezy му се запуши носа и му гноясаха очите, като никой от тях няма алергии, а и сега не е времето на сенната хрема.
Освен това по принцип всички ветролюбители сме позитивни хора и нямаме склонност да се оплакваме, а само да се кефим  Yeee и да не обръщаме внимание на тез неща, но честно казано на мен таз вода ми намирисва и буквално, и в преносен смисъл!
VenciV
Windmaster
Публикации: 578

« Отговор #7 -: 29.09.2013 08:17 »

Ха! А аз аз си мислех, че си въобразявам, че има проблем с тази вода. Факт е че на вкус, не е опитана тенденциозно, е неприятно кисела, а след каране там при мен излизат пъпки
Това явно са момински ... след пубертета минават   :D :D :D :D други им викат по друг начин  :D :D

Sails:4,2 North Sail Vudoo 4.5 Simmer 4.7 North Sail Duke5.3 North Sail Ego 6.5 Gaastra
Boards: Tabou DaCurve 73l. Tabou DaCurve 79l.RRD WavePro-Twin 74
Naish SuperCross 85l . Mistral Flow 105l Mistral 117
Favorite sail 4.7.board 79 Wind 13-18m/s sides
Ceco
Модератор

« Отговор #8 -: 29.09.2013 15:20 »

Щом намирисва, вземаш проби и носиш в РЗИ, от там ще изяснят ситуацията.
А сега по-сериозно: Съжалявам за колегите, които имат проблеми. Надявам се бързо да отшумят! Ако симптомите са остри , потърсете лекар.
Относно алергиите, по информация от интернет: "Алергията представлява неадекватна реакция на организма към различни вещества, проявяваща се при непосредствен контакт с тях. Алергичните реакции се смятат за едно от най-често срещаните заболявания. Алергията може да бъде предизвикана от прах, насекоми, животинска козина, цветен прашец, сперма, козметика, студ, слънчеви лъчи и др. Проявите могат да бъдат както местни кожни реакции, така и хрема, конюнктивит, бронхиална астма и т.н. Човек не винаги разбира, че това е алергия. През зимата например може да страдате от постоянна хрема и да отдавате това на отслабналия си имунитет, без да подозирате, че това може да е т.нар. алергия към студа..."
Имало и сайт, посветен на тях: http://www.alergii.com/allergy.html

valko
Windmaster
Публикации: 673

« Отговор #9 -: 30.09.2013 08:46 »

Аз лично получавам леко неразположение единствено в ставите ама то сигурно е от ЕГН то  :D

Boards : Fanatic Bee 117l  , Naish Enduro 106l
Sails : Loft freerace 5.3m2 , Loft 360 free 6.5m2 , Neil Pride combat 5.0m2
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #10 -: 30.09.2013 15:48 »

А пък при мен има точно обратната реакция. Принципно си страдам от алергична хрема, но като отида да карам на Дъбник после известно време нямам никаква хрема и дишам спокойно. А като ходя на Гьокчеада после задължително ми излизат пъпки по лицето. Очите ми се зачервяват само в Турция, а относно кихането, ами то е ясно, че има ли вятър и вода, кихането е неизбежно Wink

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
topa
Полъх
*
Публикации: 60

« Отговор #11 -: 08.10.2013 13:52 »

Здравейте, колеги. И аз по темата, защото се чудих вече какво става. Почти цяло лято, щом духнеше подходящо , съм на язовира. Плевен е близо. Та на въпроса.  До средата на юли всичко беше добре и след това започнаха проблемите. Вечер, след като се прибера, започва едно кихане и теч от носа като от чешма, зачервяване на очите, след което носът се запушва и до 2 дни съм като с тежък синозит. След което отзвучава постепенно, до следващото ходене. Изключително неприятно състояние. Предполагам, че се развива някаква бактериална инфекция, което със сигурност е от водата. Нещо има там.
Но какво е то- само изследване на водата ще покаже. На друго място и в други води никога не съм имал такъв проблем.   

Loft Switch Blade 7.8/Loft Switch Blade 7,3/Loft Oxigen 7.8/Loft Oxigen 7.3/, Loft Oxigen 6,8/ Loft Oxigen 6,3/Loft Oxigen5,8/ Loft Lip Wawe 6,2/Loft Waweskape 5,2
Exoset Xmоve 138l.
Exoset Xmоve 119l.
Страници: 1   Най-горе
Печат
Отиди в: