Тези сладури пак са бозайници и са една идея по-лесни за доотглеждане. При мен така стана, че последните ми премеждия са с птички и все бързолети.
Първият бързолет се заби в един джип, който караше пред мен, следователно се преметна през тавана му и се пльосна на моето стъкло. Изобщо не очаквах да е живо, но като го взех дишаше. Търсих помощ от приятели птичари, дори му намерих транспорт до София - "Wild Animals" се казва организацията. Хората бяха много отзивчиви, но пилето явно беше много травмирано и не можа да изкара.
Оня ден баща ми намерил на вилата птиче - пак се оказа бързолетче, но малко. Явно се беше изсипало от стряхата. Два дена мачках бели червеи като лудите и му давах със спринцовката. Но са много опърничави, не гълтат лесно, мятат се - цял филм си е да го нахраниш това пиле. През 3-4 часа трябва да се храни с по 5 грама помия от червеи. Отделно, че по принцип са насекомоядни и повечето от нормалните храни водят до увреждания. Това успя да изкара до София и го предадох на същите хора - ще го доотгледат и пуснат.
Трети опит, същото място, пак бързолет. Този се беше оплел в някви калчища и се изсипал като тухла. Тези птички кацали само като гнездят и крачетата им не с много приспособени за ходене. Къси са, имат здрави нокти, с които се катерят по стени и камънаци. Викам, чакай да те изчистя, после ще те мисля. Това като го вдигнах на нивото на гърдите, че като опъна крилата и ГАЗ. Изстреля се като ракета и не го видях повече.
В последствие се оказа, че трудно излитали от земята.
Та, интересни са дивите животни. Но и са страшно трудни за отглеждане. Колко котки и кучета съм спасил от сигурна смърт, но тези диваци..... Та ако не знаеш какво да ги правиш, звънни на "Wild Animals" или им пиши във фейсбук. Хората са много отзивчиви - най-вероятно ще ти предложат да ги вземат за доотглеждане, но може и да ти дадат съвети как да се справиш сам. Разгледах им страницата - спасяват всякакви твари - катерици, прилепи, таралежи и всякакви пернати фтички.