22.11.2024 02:04
Новини: За зимата предлагаме екипировка за сноуборд и ски на фирмите: Lorch, Alpine Pro, Hannah, Relax, Bars, Regatta, Orange и F2 / Ftwo.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: « 1 2 3 4 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Размер и форма на финката  (Прочетена 44724 пъти)
rumba.racing
Буревестник
Публикации: 799

« Отговор #30 -: 14.08.2007 19:38 »

Винаги съм се чудел  hmmmm hmmmm hmmmm при какви условия финката трябва да е напред  и обратно кога да е по назад.  :-O-: :-O-: :-O-:  Аз лично моята я слагам винаги по средата.  man man
dr bre
Вятърничав
Публикации: 205

« Отговор #31 -: 14.08.2007 23:17 »

Това което изчетох по въпроса за финките и начина по, който си обяснявам физичните закони на нашия спорт ме кара да мисля следното: финката е във водата, а тя е значително по-плътна от въздуха, а с увеличаването на скоростта натиска на водата върху финката се увеличава. С увеличаването на площта на платното има нужда се увеличи силата на противодействие, която водата оказва посредством финката. За мен извода е, че с увеличаването на квадратурата на платното, трябва да увеличим квадратурата на финката, т.е. дължината. Проблема при по-дългата финка идва при завиване - дъската губи маневреност заради увеличеното съпротивление на водата. За промяната на формата обаче още не съм си го обяснил - при всички случаи е въпрос на хидродинамика.

Ако финката е по-напред би трябвало да се подобри маневреността при джайбовете
chill
Windmaster
Публикации: 512

« Отговор #32 -: 15.08.2007 10:59 »

Мисля, че ако финката е по-напред би трябвало да се подобри маневреността при джайбовете
Така е. На едната ми дъска, която се води хибридна freeride/wave и идва с две финки, позицията за wave финката е няколко сантиметра по-напред (и финката е по-малка и по-извита)

Sails:  Severne Convert 2016 7.5
        Ezzy Wave SE 5.8
        Ezzy Wave SE 4.7
Boards: Starboard Kombat 106L
        Starboard Kode 123L

---
Pain is weakness leaving the body
Venelin
Pro :)
Публикации: 1097

« Отговор #33 -: 17.08.2007 00:23 »

Винаги съм се чудел  hmmmm hmmmm hmmmm при какви условия финката трябва да е напред  и обратно кога да е по назад.  :-O-: :-O-: :-O-:  Аз лично моята я слагам винаги по средата.  man man

Румба, ти си с БиК, нали? Май само БиКовете имат повече от едно положение на финката (поправете ме, ако греша). На моето Текно има възможни две положения, но никога не съм успявал да сложа финката на по-предното. И не знам каква е разликата от гледна точка на карането :-O-: Има една джаджа, която се мести напред-назад в шлица, но финките влизат само в едно положение - задното. Сигурно ми е дефектен... подхода към проблема Mr. Green

"Do or do not. There is no try."

Board: Fanatic Shark 145 l.
Sails:   8.4 Loft O2, 6.5 BiC Cruiser, 5.2 Loft 360Free
Skills:  Freeride
Temper: Very friendly but aggressively unpleasant when annoyed
chill
Windmaster
Публикации: 512

« Отговор #34 -: 17.08.2007 11:04 »

Румба, ти си с БиК, нали? Май само БиКовете имат повече от едно положение на финката (поправете ме, ако греша).
Зависи от finbox-а. BIC/Tiga  са обикновено с Trim Box , финките могат да се нагласят в 3-4 различни позиции (т.е. дискретно). US Box финките могат да се нагласят на всяко място в определен интервал (т.е. непрекъсното). PowerBox и Tuttle/Deep Tuttle Box не могат да се нагласят.

Sails:  Severne Convert 2016 7.5
        Ezzy Wave SE 5.8
        Ezzy Wave SE 4.7
Boards: Starboard Kombat 106L
        Starboard Kode 123L

---
Pain is weakness leaving the body
Mod_One
eXtreme iNside
Публикации: 1681

« Отговор #35 -: 17.08.2007 11:55 »

Румба, ти си с БиК, нали? Май само БиКовете имат повече от едно положение на финката (поправете ме, ако греша). На моето Текно има възможни две положения, но никога не съм успявал да сложа финката на по-предното. И не знам каква е разликата от гледна точка на карането :-O-: Има една джаджа, която се мести напред-назад в шлица, но финките влизат само в едно положение - задното. Сигурно ми е дефектен... подхода към проблема Mr. Green
Карал съм Techno, чудесна дъска - има две пластини, които се придвижват в шлица на финката (може да са ти клеясали). Има 3 варианта на тазположение на пластините спрямо финката:
- двете пластини отзад - т.е финката максимално напред;
- финката в средата (една пластина отпред, една от зад);
- финката най в задно положение, двете пластиниотпред.

Дано да съм бил полезен.
 Wink

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
 -------o00o-(_)-o00o-------
F..k the Cola, F..k the pizza, All we need is Slivovitza
bul77
Полъх
*
Публикации: 23

« Отговор #36 -: 23.08.2007 20:24 »

Размера на финката зависи от квадратурата на ветрилото и ширината на дъската.Ако се кара на леки ветрове малко по дългата финка може да даде по ранен глисаж. Също така и по широката финка.От значение е и твърдоста на финката. За по силни времена се предпочтат по твърди финки. От значение е и повърхноста на водата както и степента на соленост-в промили. В общи линии правилния избор на финки зависи от локалните условиа на спота и какъв стил караш. Едно и също ветрило може да се кара с различни финки на една и съща дъска. Правилно подбраната финка ти дава по добър ъгъл и скорост при едно и също ветрило и дъска.
daniel
Отнесен от вихъра
Публикации: 424

SeaWolf

« Отговор #37 -: 07.07.2009 20:25 »

Оригиналната финка на дъската ми е 44 см., но я карам с платно малко по-голямо от диапазона зададен от производителя и дъската се опитваше да спинаутва и определено се карането беше леко затруднено.. По калкулатора излизаше, че точния размер е 48 - 50 см. и днес си взех 50 сантиметрова... И определено разлика веднага се усети - сега дъската е много по послушна и се кара много леко..

Адреналинът е най-добрия наркотик.... Smile)
jP_bulgaria
Полъх
*
Публикации: 36

« Отговор #38 -: 09.01.2011 23:54 »

искам да питам само нещо ... значи имам проблем с финката ... 43см Viper за дъска rrd avantglide 125 l .... не влиза .. :-O-: ..
а и по принцип ми кажете как си лагате ваще финки

какво му трябва на човек ....
Eddie
Модератор
Публикации: 1102

« Отговор #39 -: 10.01.2011 01:26 »

искам да питам само нещо ... значи имам проблем с финката ... 43см Viper за дъска rrd avantglide 125 l .... не влиза .. :-O-: ..
Шкурка OK

Boards: Starboard Formula 159L. ; Starboard Isonic 122L. ; AHD Tracer 90L.
Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
mitev
Духовит
**
Публикации: 177

Chasing the wind o_O

« Отговор #40 -: 10.01.2011 02:10 »

сигурен ли си дали бокса за финката е съвместим с финката ти ?
http://www.articlesbase.com/sports-and-fitness-articles/windsurfing-fin-systems-1114897.html

пс: не съм гледал дъската и финката, затова извинявам се, ако мнението ми е било излишно.
jP_bulgaria
Полъх
*
Публикации: 36

« Отговор #41 -: 20.03.2011 00:57 »

намерих отговор на въпроса си ... трябвало е с по-голяма сила да натисна финката .... малко пове4е бутнах и тя влезе ... magic

какво му трябва на човек ....
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #42 -: 20.03.2011 10:44 »

Ако много трудно влиза, внимавай да не спукаш бокса. Виж съвета на Eddie да я минеш съвсем малко със шкурка.

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
roadster
Полъх
*
Публикации: 69

« Отговор #43 -: 19.04.2015 15:49 »

Може ли да се направи нещо за да спре да свири оригинална старбордска фрирайд 42 см  тътъл бокс финка с леко извит край?
Финката е в перфектно състояние. Няма  наранявания.Свири от 10 км/ч нагоре.Свири си на всякакви дъски включително старборд футура.

Patrik Slalom 130 / Tabou Manta Pro 100 L  / RRD X-Fire 90L / Naish Hybrid Freewave 85 L / Naish wave 69L
8.6 RRD X-Wing / 7.0 RRD Firewing MK5/ 5.7 GA Phantom / 5.0 Naish All Terrain /4.0 RRD The Four
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #44 -: 19.04.2015 20:30 »

Това е индикация за скорост  :D Ако вдигнеш над 20 си сменя звука, над 30 отново... на 100 спира всички звуци (:-pp)

п.п. Виж дали няма дори и нищожен луфт между нея и дъската, ако има можеш да подложиш нещо (монофилм или друго фолио).

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
Страници: « 1 2 3 4 »   Най-горе
Печат
Отиди в: