22.11.2024 02:16
Новини: Sunny eXtreme е официалният вносител за България на уиндсърф и уинг оборудване на фирмите: LoftSails, Exocet, F2 Windsurfing, Lorch, GUL, Ascan, Unifiber, Zeeko, HB, Reptile, MFC, Goya и Quatro. Продуктите може да видите в нашият Online магазин.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1 2 3 4 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Размер и форма на финката  (Прочетена 44727 пъти)
ivorpetkov
Вятърничав
Публикации: 294

« -: 04.08.2006 14:20 »

Сигурен съм, че има зависимост от дъската и от платното и предполагам от начина и мястото на каране.
Все пак се чудя дали колкото е по-голяма - толкова по-добре?
Или трябва да е точно определена?
Ако някой може да обясни по-опростено (принципно) как се избира финка.

Sails:     5.3 Loft O2
            6.0 Gaastra Matrix
            4.2 Loft Lip Wave
Board:   Tabou Rocket 115 l
Weight: 73 kg
Odin
Отнесен от вихъра
Публикации: 312

« Отговор #1 -: 04.08.2006 14:51 »

В един от сайтовете прочетох че за моята дъска производителя предлага free ride финка дълга 36см.
Провери какво се дава от производителя за твоята дъска и го ползвай като първоначална основа, а за останалите варинати спецовете тук надявам се да кажат.

RRD Z-ride 133,
GunSails Nexus 6,6
GunSails Future, 5,5
GunSails Cannonbal 7,5
chill
Windmaster
Публикации: 512

« Отговор #2 -: 04.08.2006 15:12 »

Цитат на: ivorpetkov
Сигурен съм, че има зависимост от дъската и от платното и предполагам от начина и мястото на каране.
Все пак се чудя дали колкото е по-голяма - толкова по-добре?
Или трябва да е точно определена?
Ако някой може да обясни по-опростено (принципно) как се избира финка.

Избира се с проби и грешки.  Обикновено максималния размер на финката е ширината на дъската на 1 фут (~33см) от задния край.

Колкото по-голяма e финката толкова по-голяма e подемната сила (lift) и толкова по-голямо e триенето (drag).  От дадена големина нагоре drag-а нулира положителмните ефекти от повече lift.

По-големи и прави финки - за по-голяма скорост, ранно излизане на глисаж и курс под по-малък ъгъл спрямо вятъра.

По-малки и извити финки - за по-голяма маневреност.

Съвсем малки финки (15 cm) - за freestyle,  да не закачат водата при разните там спокове и вулкани.

Sails:  Severne Convert 2016 7.5
        Ezzy Wave SE 5.8
        Ezzy Wave SE 4.7
Boards: Starboard Kombat 106L
        Starboard Kode 123L

---
Pain is weakness leaving the body
Mod_One
eXtreme iNside
Публикации: 1681

« Отговор #3 -: 04.08.2006 15:52 »

Виж тук http://www.select-hydrofoils.com - има избор на тип финка в зависимост от типа и обема на дъската и размера на платното.
Финката много силно влияе на параметрите на карането - може да те изкара по-лесно на глисаж или да затрудни много маневрирането, да направи дъската "халтава" - не можеш да я натиснеш по вятъра, защото нямаш опора от зад и.т.н.
Освен това натоварването в/у финката е огромно (остър поворот с висока скорост) и съм виждал как се чупи финка при остър Power Hals (при това не куча марка).
Така, че не трябва да се правят компромиси с размера и формата на финката!

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
 -------o00o-(_)-o00o-------
F..k the Cola, F..k the pizza, All we need is Slivovitza
ivorpetkov
Вятърничав
Публикации: 294

« Отговор #4 -: 04.08.2006 16:16 »

Благодаря на всички за отговорите.
 Drinks

Sails:     5.3 Loft O2
            6.0 Gaastra Matrix
            4.2 Loft Lip Wave
Board:   Tabou Rocket 115 l
Weight: 73 kg
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #5 -: 04.08.2006 18:07 »

А влияе ли размера на финката на това дали дъската качва. Имам предвид, че на моята дъска 95L като я карам с платно 5.0 квадрата няма никакви  грижи. Но в момента в който сложа 5.7 изобщо не мога да тръгна. Завърта се срещу вятъра и никаква земна сила не може да я накара да влезе в правия път. Давам мачтата напред, бутам с предния крак, дори вдигам задния, за да не тежа и пак оре дъската и няма тръгване Very sad

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
Mod_One
eXtreme iNside
Публикации: 1681

« Отговор #6 -: 04.08.2006 18:34 »

Цитат на: "Sunny"
А влияе ли размера на финката на това дали дъската качва. Имам предвид, че на моята дъска 95L като я карам с платно 5.0 квадрата няма никакви  грижи. Но в момента в който сложа 5.7 изобщо не мога да тръгна. Завърта се срещу вятъра и никаква земна сила не може да я накара да влезе в правия път. Давам мачтата напред, бутам с предния крак, дори вдигам задния, за да не тежа и пак оре дъската и няма тръгване Very sad

Нормално е - трябва ти 2-3см по-дълга финка. Виж по-горния линк!
Всъщност е елементарна физика - имаш лост с две рамена и като увеличаваш силата която прилагаш на едното рамо, за да се запази баланса ти трябва по-голяма сила и на другото рамо!

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
 -------o00o-(_)-o00o-------
F..k the Cola, F..k the pizza, All we need is Slivovitza
Sunny
Администратор

« Отговор #7 -: 04.08.2006 22:46 »

Е да, обаче Юли кара точно с тази комбинация на платно и дъска и няма грижи. Аз обаче имам и то много големи. Дали теглото има значение или просто нещо аз не правя като хората?

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
chill
Windmaster

« Отговор #8 -: 04.08.2006 23:42 »

Причината винаги е недостатъчно MFP (Mast Foot Pressure, не знам как се казва по нашенски). Какво се променя при смяна на платната можем само да гадаем, но сигурното е, че резултатът е по-малко MFP.

При мен чудеса направи поставянето на мачтата на "правилното" място.

Ezzy Wave SE 5.8
        Ezzy Wave SE 4.7
        Starboard Kode 123L

---
LamiataSpaska
Полъх
*
Публикации: 51

« Отговор #9 -: 05.08.2006 18:30 »

Цитат на: Sunny
Е да, обаче Юли кара точно с тази комбинация на платно и дъска и няма грижи. Аз обаче имам и то много големи. Далитеглото има значение или просто нещо аз не правя като хората?

Съни, работата не е черно и бяла и с линийка не става тази работа. Едно е вярно, че с другото платно има по-малко натиск върху основата на мачтата. Различните платна имат различен център на тягата, ама това не можеш да промениш. Премести си основата на мачтата напред-назад за да усетиш какви промени настъпват. Може също гика да не ти е на вярната височина, но с него си играй после. По отношение на финката - по-голямо платно --> по-голяма финка
Ама за 0-7м, не ти е това проблема, даже с голямото платни не трябва да можеш да качваш.
misteryCo
Полъх
*
Публикации: 80

« Отговор #10 -: 07.08.2006 09:18 »

Като сте започнали такава тема за настройките - да си попитам аз къде и как се отразява позицията на базата върху поведението на сърфа при различен вятър /тая година за пръв път се уча да ригвам и да си нагласям позицията на базата и гика/ , защото ми се струва че нещо не мога да налучкам правилната позиция според вятъра.

Good decisions comes from experience, but experience comes from bad decisions.
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #11 -: 07.08.2006 10:33 »

Когато базата е напред:
- натиска дъската надолу (желателно при чоп и силен вятър)
- по-лесно изглисирва
- по-ниска скорост
- по-малка маневреност

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
chill
Windmaster

« Отговор #12 -: 07.08.2006 10:52 »

Само да добавя, че като правило, мачтата и гика се местят едновременно, т.е. позициите им не са независими, справка - горните три статии на Борнхоф.

Ezzy Wave SE 5.8
        Ezzy Wave SE 4.7
        Starboard Kode 123L

---
Sunny
Администратор

« Отговор #13 -: 07.08.2006 13:03 »

тоест като съм преместила базата крайно напред (като почна да ми прекачва дъската) е трябвало да кача и гика малко нагоре? Мислите ли, че 2-3 см имат чак толкова голямо значение?

Sunny
Администратор

« Отговор #14 -: 07.08.2006 13:05 »

Цитат на: "misteryCo"
Като сте започнали такава тема за настройките - да си попитам аз къде и как се отразява позицията на базата върху поведението на сърфа при различен вятър /тая година за пръв път се уча да ригвам и да си нагласям позицията на базата и гика/ , защото ми се струва че нещо не мога да налучкам правилната позиция според вятъра.

а също при воден старт ако ти бяга задницата на дъската трябва да преместиш базата напред и обратно - ако се "завира" в теб - назад.

Страници: 1 2 3 4 »   Най-горе
Печат
Отиди в: