22.11.2024 21:24
Новини: Посетете нашият Online магазин, където можете да видите продуктите които продаваме, както и да си ги поръчате през Интернет.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: « 1 2 3 4 5 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Гик  (Прочетена 45627 пъти)
marino
Буревестник
Публикации: 805

« Отговор #45 -: 05.11.2010 16:53 »

На повечето гикове задния нок е изграден или с ролки или с едни отвори/канали/ през,които се прокарват въженцата и пак върши работа.

РЕМОНТ НА УИНДСЪРФ И КАЙТ ОБОРУДВАНЕ. адрес:София,Кокаляне,ул.Александър Генков №8 , тел:0888200617
plux67
Полъх
*
Публикации: 45

Trust me I'm Bulgarian

« Отговор #46 -: 05.11.2010 17:39 »

Значи , казваш може и изобщо без ролки , мерси , това не го знаех .

180cm 88kg now   RRD X-Fire V3 122 + NP RS/RACING EVO IV 8.6
Pavel_Gr
Вятърничав
Публикации: 265

Concerned with boundaries? Imagine no limits!

« Отговор #47 -: 23.03.2011 00:50 »

Миро, според мен, ако ще слагаш системка си намери и ролка - да е чиста работата. Ще се осучат отзад въжетата и ще си загуби смисъла. Не вярвам да е скъпа. Вапорът ми има фабрично ролка, но честно да си кажа никога не съм се пускал с такова чудо. Принципно си тримирам всичко на брега и не знам има ли файда от цялата работа. Гледам в клуба масово накичиха такив пък не знам.....

Naish FreerideSlalom 95l / Exocet Cross 104l / RRD X-Fire V10 98l / RRD X-Fire V8 108L / RRD X-Fire V5 122l.
Neilpryde Zen 5,5m2 / Neilpryde Hellcat 6.7m2 / Neilpryde V8 7.2m2 / Point7 AC-K 8.5m2
plux67
Полъх
*
Публикации: 45

Trust me I'm Bulgarian

« Отговор #48 -: 23.03.2011 03:04 »

Павка тука става въпрос за ролките на задния нок на гика , не за 'копчето' за платното ,а дали има смисъл ще ти кажа след около месец.

180cm 88kg now   RRD X-Fire V3 122 + NP RS/RACING EVO IV 8.6
Pavel_Gr
Вятърничав

« Отговор #49 -: 23.03.2011 09:35 »

Почти съм сигурен, че и тях ги има в комплекта. Гледах Петьо като си слагаше системата - имаше и модулче с ролки, дупчиш нита, махаш старата пластмаса и нитваш новата.

На снимката е система на NP и се вижда, че има в комплекта, не знам другите как са.

* np_race_kit.jpg (36.2 KB, 800x600 - видяно 508 пъти.)

* 08universalouthaulkit2.jpg (34.41 KB, 650x460 - видяно 487 пъти.)

Naish FreerideSlalom 95l / Exocet Cross 104l / RRD X-Fire V10 98l / RRD X-Fire V8 108L / RRD X-Fire V5 122l.
Neilpryde Zen 5,5m2 / Neilpryde Hellcat 6.7m2 / Neilpryde V8 7.2m2 / Point7 AC-K 8.5m2
vandal
Windmaster
Публикации: 683

по-добре от гика, от колкото от мотика

« Отговор #50 -: 23.03.2011 21:48 »

навремето помня си правехме сами системите с 2 стопера, малко тел и 2 блок4ета....половин 4ас работа и тогава 20ина кинта за атрибути ми се виждаха мноооооооооого.....
за отдолу - стопер и блок4е(ролка...)
сега рейс гиковете са предвидили триминга във водата...

а и готови системи се продават...по-важно е как и защо да я ползваш, а не как да я натамъниш....

като цяло е полезен уред при круизрейс каране...

при слалома...ако не търсиш лимита, за да си с 4аст от секундата по-бърз...си е само галимация...

ако не се състезавам, изобщо няма да се занимавам...(ли4но мнение само)

кара каквото му попадне...

https://www.geckowindsurfschool.com/
http://www.windsurfyoga.eu/
Abit
Буревестник
Публикации: 855

тук-там

« Отговор #51 -: 23.03.2011 21:59 »

а и готови системи се продават...по-важно е как и защо да я ползваш, а не как да я натамъниш....

като цяло е полезен уред при круизрейс каране...

при слалома...ако не търсиш лимита, за да си с 4аст от секундата по-бърз...си е само галимация...

ако не се състезавам, изобщо няма да се занимавам...(ли4но мнение само)

Напълно подкрепям мнението.... OK
windsurf81
Полъх
*
Публикации: 5

« Отговор #52 -: 05.08.2011 17:13 »

За височината на гика - при умеран вятър аз карам на нивото на раменете, когато малко позасили - свалям
Abit
Буревестник

тук-там

« Отговор #53 -: 05.08.2011 19:06 »

За височината на гика - при умеран вятър аз карам на нивото на раменете, когато малко позасили - свалям

oops  Shocked  А не трябва ли да е обратното?
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #54 -: 05.08.2011 19:08 »

Сигурно имаш предвид точно обратното.

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
Pavel_Gr
Вятърничав

« Отговор #55 -: 06.08.2011 08:58 »

Понеже и аз си правих експерименти по гика на големия риг, да споделя впечатления.
По теория уж е така, както казва windsurf81 - висок гик за по-голяма скорост и прехвърляне на тежестта към задния крак, нисък за повече контрол (тежест към предния). Но от друга страна пък позицията на степса,  дължината и позицията на въженцата могат да компенсират ефекта - сходен може да бъде ефекта от висок гик, степс напред и по-дълги въженца, поставени по-назад спрямо нисък гик, степс по-назад и по-къси въженца.
Гикът на 7.5 ми беше на нивото на брадата, вдигнах го на нивото на очите..... Въженцата ми са варио и съответно ги поотпуснах малко преди да вляза и какво се забеляза: Центровката ми моментално се измести и преместих въженцата с около 2см назад. Наистина със същата позиция на степса тежестта се измести леко назад, но се чувствам по-комфортно, защото дъската се усеща по-лека и определено при по-слабо време глисира по-леко. Когато духне за големи може да опитам да го кача още малко нагоре, за да видя дали няма да объркам нещата  :D

BTW - ето какво казва Cribb по въпроса.

* HavingItLarge.pdf (2426.2 KB - свалено 1971 пъти.)

Cloun
Полъх
*
Публикации: 79

stormchaser

« Отговор #56 -: 25.09.2011 12:11 »

Чета и се чудя относно височината на гика и силата на вятъра.Всички пишат, че при слаб вятър гикът трябва да е по-високо и обратното при по-силен.Само, че мойта логика е различна: ако при слаб вятър сваля гика по-ниско мога да затворя повече платното и да си изнеса тялото по-далеч от дъската (на трапец), т.е. ще олекна повече и няма да тежа на сърфа и ще изглисирам по-лесно и рано!При по-силен вятър вдигам гика по-високо и тогава съм повече изправен, т.е. тежа върху дъската и не ме бърка, че ми е силно, а и мога да държа платното по-отворено да изпуска вятър!
 Незнам дали до сега съм си самовнушавал, но аз така правя с височината на гика при силен и слаб вятър, макар че най-добре е ако ти е силно или слабо да сменяш платното.... :D
 Вие как мислите?

mistral naish 8'7", naish global wave 87, naish cross 75, goya 72

ezzy freewave 5.0, north hero 4.7, naish force 4.2, gaastra manic 4.2, goya banzai 3.6

windsurfing to death
Abit
Буревестник

тук-там

« Отговор #57 -: 25.09.2011 15:58 »

Всички пишат, че при слаб вятър гикът трябва да е по-високо и обратното при по-силен.?

Кои са тези всички  hmmmm  Освен windsurf81, който по скоро е направил грешка и е искал да каже обратното.
Колкото до останалото, правилна ти е логиката OK Всеки който поне малко е присъствал на часове по физика, ще стигне и сам до това заключение. Както и една проба с вдигане и сваляне  Wink
Cloun
Полъх
*
Публикации: 79

stormchaser

« Отговор #58 -: 25.09.2011 17:49 »

това е от трим гайд-а на лофт:

-Boom height has a direct performance impact. Low boom height will
make initiation of planing difficult. An overly high boom promotes early
tail walking and makes maneuvers difficult; a good position to begin is
chest/shoulder level.
In very light winds the boom is best raised to assist in the initiation of
planing. A higher boom places more of the windsurfer’s weight onto the
rig and less on the board, consequently the board & fin have greater
capacity to lift and plane.
If the wind is strong for your sail size, lowering the boom will give you
greater control. With a lower boom position the riders weight becomes
more board oriented; increasing board control in challenging conditions.
Generally, wide boards are better suited to higher boom heights- as the
windsurfer moves outboard the wider stance drops the boom.

или моя английски е зле....също във филма begginer to winner твърдят обратното на моята логика!

П.С. това имам предвид под "всички"

mistral naish 8'7", naish global wave 87, naish cross 75, goya 72

ezzy freewave 5.0, north hero 4.7, naish force 4.2, gaastra manic 4.2, goya banzai 3.6

windsurfing to death
ibajlo
Духовит
**
Публикации: 172

« Отговор #59 -: 25.09.2011 23:29 »

ами не само там. аз като започнах да карам ми попадна една книжка ветроходната дъска. Юли бях ти я изпратил да я качиш някъде в сайта за да могат и други да я прочетат. Стара е концепцията, но има много обяснени правила които и сега си важат. та там си беше нарисувано едно платно и се показваше концентрацията на вятъра и положението на гика. Там точно си е ообяснено защо като се вдигне гика се увеличава ветровата тяга в самото платно.

brrrrrrrrrrrrr
Страници: « 1 2 3 4 5 »   Най-горе
Печат
Отиди в: